Nagyon köszönöm, hálás vagyok a válaszért, sokat segített !
Üdv - D.
Tesco lopás
Sziasztok!A barátomat lopáson kapták,bár nem ő lopott csak az ő táskájába tette bele a másik személy. kötelezték hogy írja alá hogy ő volt,aki felvette megkérdezte mit tanulés miután elmondtaaz illető emiattis leszúrtaez még úgy elmegy,de aztán megkérdezte hogy ismer e egy illető tanárt (persze ismeri)ez kijuthat e onnan?és ha igen szabályos e ez?Mert ha kijut soha nem lesz diplomája mert ez a tanár olyan…
Mivel büntethetik?kb4000ft érték volt
Nem kellene ugyanazt a sztorit többször is beírni ide, főleg, hogy alant dtak már választ a kérdésedr.
Sok mindentől függ, hogy lesz-e diplomája..., de nem egy Tesco szarkulástól.
Sziasztok!
Ma történt egy kisebb affér egy tesco áruházban. Összesen 2700 forint kárt okoztunk, azzal hogy egy 1300 forintos pólót megpróbáltunk ellopni, és kb. ugyanilyen értékben élelmiszereket fogyasztottunk. így a fogyasztásunkat rongálásnak könyvelték el. 3man voltunk, szerintem ez már csoportos lopásnak számít. az egyikünk még fiatalkorú, ez nem tudom mennyiben befolyásolja az ügy menetét de a biztonságiak szerint pénzbírságra számíthatunk. mi a menete ennek? Azt mondták hogy az illetékes polgármesteri hivatalhoz fogják küldeni a felvett jegyzőkönyvet. Állítólag videofelvételeik vannak. Körülbelül mekkora bírságra számíthatunk. van esély arra hogy megússzuk egy figyelmeztetéssel? köszönöm előre is a válaszaitok.
Arra nem sok esély van, pénzbírság lesz.
Sziasztok!
Velem a következő történt:
Tegnap meló után, késő este, bementem a Tescoba. Nézelődtem, kicsit el voltam varázsolva, de miután nem találtam, amit szerettem volna, úgy gondoltam, ha már itt vagyok, szétnézek. Raktam is a kosárba egy dezodort, meg egy szemceruzát, majd a ruhák felé vettem az irányt, ki is választottam párat, de kiderült, hogy mivel késő van a próbafülke zárva, így ott hagytam a pulton mindent két darab kivételével, mert azon láttam, hogy jók lesznek. Elindultam a pénztárhoz, amikor odaértem tudatosult bennem, hogy kicsúsztam az időből, és elkezdték a zárást. Megkérdeztem egy hölgyet, hogy ez meddig fog tartani, mire ő azt felelte kb. 40 perc. Gondolkoztam, mert tetszett az a szoknya, de aztán úgy döntöttem, majd visszajövök érte délután.
A zöldséges résznél előkotortam a táskámból a telefonom, megnéztem az időt, majd újabb kotorászás után visszamentem oda, ahonnan elvettem a kosaramban lévő dolgokat és kipakoltam. Igaz nem a helyére tettem őket, ebben hibás vagyok, mert csak leraktam az egyik pultra. Utána a vevőszolgálatnál már az üres kocsival próbáltam távozni, ahol egy „Indiából bevándorolt ősmagyar” biztonsági őr azzal szórakozott, hogy a kaput csipogtatta, én mondtam, hogy szeretnék kimenni, ő kiengedett a kapu nem csipogott, de ő elém állt és közölte, hogy menjek vele egy átvizsgálásra. Fáradt voltam és nem loptam el semmit, így úgy voltam vele, hogy gyorsan kipakolom a táskám, ők megnézik, és én már mehetek is haza.
De nem így történt, először is azzal a vacak kocsival át kellett menni az épület másik végébe, ahol, egy csak kulccsal nyíló ajtón át egy kisebb labirintuson keresztül bevezettek egy levegőtlen, büdös, koszos kis helyiségbe, ahol felszólítottak, elég arrogánsan, hogy pakoljam ki a táskám. Egy kis sértődöttségen és az egyre erősödő bezártság érzésen kívül, még nem is éreztem mást és nem gondoltam, hogy baj lesz.
Nekiálltam kipakolni a táskám: telefon, pénztárca, fényképezőgép, ékszerek, stb. ami egy női táskába kell, majd a sminkkészletem, jött. Ekkor felcsillant az őr szeme, aha! Mondta ez az, és a szempillaspirálomat vette a kezébe. Én néztem bután. Erre ő közölte, hogy látta az operátor a kamerán, hogy én ezt a terméket leveszem a polcról, majd az áruházban bohóckodok (ezt szó szerint így mondta) és utána a zöldségosztályon lekaparom a vonalkódot, majd, mint aki jól végezte dolgát távozni akarok, de ők megfogtak!
Első reakcióm az volt, hogy köpni-nyelni nem tudtam, aztán már azt nem tudtam, hogy most sírjak, vagy nevessek és vártam, hogy mikor jön a pezsgővel valaki, hogy ez a kész átverés. De aztán leesett, hogy ezek tolvajnak néznek és ez bizony véresen komoly, akkor próbáltam mutatni az embernek, hogy nézze meg, minden cuccomon látszik, hogy használt, a spirálon is és nem csak azon, egyiken sincs vonalkód, hisz az a felbontáskor lejön róla, a fóliával együtt.
Erre ő közölte: FELVÉTEL VAN RÓLA!!! Mondom, jó akkor szeretném látni. Erre megvonta a vállát és annyit mondott: NEM! Meg, hogy mutassam meg a kabátom is, odaadtam a kabátom, hogy átnézze, persze nem talált semmit. Majd közölte, hogy adjam oda a személyim, mondtam, hogy csak akkor, ha láthatom a felvételt, ami állítólag bizonyítja, hogy loptam. Erre közölte fennhangon, hogy JOBB HA ODAADOM AZ IRATAIM, MERT KÜLÖNBEN…! Közben a másik dakota őr becsukta az ajtót és eltorlaszolta, na persze mondanom se kell, rám-jött a pánikroham, hogy be vagyok zárva, és rángatni kezdtem az ajtót. Közben könyörögtem, hogy nyissák ki, mert itt a helyszínen elájulok. Kisebb huza-vona után kinyitották az ajtót, de akkor már kezem-lábam remegett és alig kaptam levegőt, kértem, hogy had menjek ki az előtérbe, de az őr elállta az utam, akkor már nagyon rosszul voltam és megpróbáltam az őr mellett kilépni ebből a szűk, levegőtlen ketrecből, közben kértem (azaz üvöltöttem), hogy engedjenek kimenni az előtérbe, de visszatartottak, közben azzal fenyegettek, HOGYHA KELL ERŐSZAKOT ALKALMAZNAK! Erre mondtam, hogy már megtették, és nem zárhatnak be. Erre hirtelen kiengedett az őr, de azonnal a kijárathoz rohant, ami ráadásul csak kulccsal nyílt, és közölte, hogy de itt már nem mehet ki. Én próbáltam összeszedni magam és mondtam, hogy nem is tudnék és nem is akarok, de a főnökükkel viszont most azonnal beszélni akarok. A válasz megint: NEM!!! Kérdem, miért nem? Mert NEM!
Különben is ők már kihívták a zsarukat, úgyhogy JOBBAN TESZEM, HA ODAADOM AZ IRATAIM.
Erre mondtam, hogy én ezt értem, de én főnökével akarok beszélni, mielőtt, bármi is történik, na addig húzták az időt, amíg telefonon beszélhettem valakivel, aki be sem mutatkozott és el kezdte mesélni, hogy mi a menete, ha én most odaadom az irataim a kollegájának, majd hirtelen kárörvendő és önelégült hangon közölte, hogy már mindegy, mert MEGJÖTTEK A RENDŐRÖK ÉS AZOK MAJD MOST JÓL ELŐÁLLÍTANAK!
Be is jött két rendőr, akik megkérdezték, hogy mi a probléma, mire az őr: A HÖLGY ELLOPTA EZT A TERMÉKET! De nem hajlandó ide adni az igazolványát. A rendőr közölte velem, hogy ha most nem adom oda, akkor el kell vigyenek, erre teljesen megsemmisülve leültem és megadtam magam, és gépiesen átadtam az igazolványom, de már csak annyit tudtam mondani, hogy ezt nem mondhatják így, max. csak úgy, hogy állítólag eltulajdonította. A rendőr is csak a vállát vonogatta. Ekkor már rájöttem, bármit mondhatok, vagy tehetek rám húzzák a vizes-lepedőt.
Megírták a jegyzőkönyvet, közben az orrom alá dugtak, valami fénymásolt papírt, az önkéntes adatszolgáltatásról, meg, hogy ezt nem adhatják ki senkinek, de a felét el se lehetett olvasni, majd közölték, hogy írjam alá. Nagy-nehezen kibogarásztam, amit írt, majd aláírtam. Aztán jött a jegyzőkönyv, már majdnem aláírtam, amikor megakadt a szemem, azon a soron, hogy nem élek kifogással az átkutatás kapcsán (pedig amikor megkérdezték, mondtam, hogy bezártak és a beszédstílust is kifogásolom) és rögtön utána az volt írva, hogy én nem működtem együtt. Na itt elszakadt a cérna és mondtam, hogy ezt nem írom alá, mert ez hazugság. Mire az őr közölte, hogy márpedig én nem működtem együtt mert, csak a rendőr miatt adtam oda az irataim, és EL AKARTAM SZALADNI! (Ehhez csak annyit fűznék, hogy nem vagyok egy kisdarab nő, ráadásul asztmás is vagyok, így örülök, ha sietni tudok, nemhogy szaladni.)
Mondtam, hogy ez hülyeség és ezt én semmiképpen nem írom alá, még ha a pajtásaik el is visznek a dutyiba, akkor sem. Erre az őr megvonta a vállát és annyit mondott nem is kell, majd ráírta, hogy nem írom alá, én mondtam, hogy azt is írja oda miért nem, de csak kinevettek és közölték, hogy majd az önkormányzaton magyarázkodjak.
JA ÉS JOBB HA KIFIZETEM A TERMÉKET, mert az önkormányzat nem szereti a rongálókat. Ezt nem igazán értettem, de már csak szabadulni akartam, így kifizettem, mégegyszer a használt szempillaspirálom és hajnali egykor elindultam haza.
Szóval megaláztak, fenyegettek, bezártak, kiabáltak és mindezt úgy, hogy semmit nem tettem. Ők mégis úgy viselkedtek velem, mint egy elvetemült bűnözővel, aki megölt valakit és rajtakapták.
De néhány kérdés felmerült ezek kapcsán bennem:
Milyen jegyzőkönyv az, amin csak az én adataim vannak rajta, a kiállítóé nem, sőt nincs rajta tanú sem, sőt az én aláírásom sem?
Ezt hogy fogadhatja el a rendőr vagy az önkormányzat?
Milyen jogon zárnak be kulccsal valahova, ha önként velük tartottam a vizsgáló szobába?
Miért nem beszélhettem a főnökkel, pedig amikor ezt kértem, amihez jogom van, nem jött oda senki?
Miért nem láthattam a rólam készült felvételt és mi a biztosíték, hogy azt nem fogják manipulálni, pl.: azt a részt kihagyják, amikor visszaraktam a pultra mindent? Így majd csak az látszik, hogy leveszek a polcról valamit, majd a zöldségeknél kotorászok a táskámban, és utána távozok.
Ráadásul mi van, ha én azt mondom, hogy nem is én vagyok a felvételen, hasonlít ugyan, de az nem én vagyok? Hogy bizonyítják, hogy márpedig de?
Akkor most meghurcolnak az önkormányzaton, és ki vagyok tiltva a tesco-ból?
És végül: Most mit csináljak?
Tolvajnak vagyok megbélyegezve, ráadásul hiába vagyok nagykorú és dolgozom is, a szüleimmel élek, de nekik el sem merem mondani, és ha megjön a papír, belehalnak a szégyenbe és én is.
Az eset óta nem tudok aludni, se enni és a sírógörcs kerülget, annyira szégyellem magam, pedig nem tettem semmi rosszat.
Köszi a figyelmet, és ha válaszoltok.
Üdv mindenkinek!
Bőbeszédű lehetsz...
Címedre és nevedre fog majd érkezni egy idézés az önkormányzat szabálysértési előadójától: x időpontra hívnak "tárgyalásra". Ott meghallgatnak, aztán vagy megbírságolnak vagy sem - ezt innen megmondani nem lehet. Sem az esetleges bírság összegét megsaccolni. (Legfeljebb annyit, hogy 10-30 ezer forint között szokott lenni az ilyesmi nevelő célzatű summa.) Ha szükséges lehet kérni részletfizetésre lehetőséget.
A szüleid nem fognak megtudni semmit (...), ha esetleg mégis látják a hívatalos levél borítékják, majd valamit kitalálsz...
Nem tiltanak ki a Tescoból, bocs de holnapra a kutya sem fog emlékezni ott rád.
Ha van időd olvassad vissza ezen topicot, mások esetéből és a válaszokból lehet tanulni.
Monalisa
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Ma én is elkövettem egy csínyt a Tescoban!Mindenki eltett bizonyos dolgokat.Hát gondoltam én is megpróbálom.Csak az volt a baj hogy egyedül én buktam le.Talán azért mert én világos voltam a többi meg (...).Na mindegy.Aláírtam a papírt,mert szabadulni akartam abból a testszagú kis barlangból.Kifizettem az 1.500,- Ft-ot.Azt mondták levél jön az önkormányzathoz.Az az igazság hogy már nagyon bánom a dolgot.Mi lesz most?Itt olvasgattam hogy 10.000,- meg 20.000,- Ft bírságok.Ez közmunka is lehet?Nem is ez ami igazán izgat.Hanem hogy szüleim ne tudják meg.Már nagykorú vagyok.Az erkölcsi bizonyítványba ez bekerül?Légy szíves írjatok!Előre is köszönöm: Gicus
Az előfordulhat, hogy a postaládából valamelyik szüléd veszi ki a nekedre érkezett levelet, de remélve azt nem ő bontja föl... Innentől azt találsz ki "elterelő" szövegnek amit csak akarsz, hogy miért is a hivatalos borítékú levél. Az erkölcsi igazolványba szabálysértési dolog nem kerül bele.
Gicus87!
Nyugi! Ha a kár csak 1.500 forint volt, az nem bűncselekmény, hanem csak szabálysértés. Kap némi pénzbírságot, és el van felejtve, semmi priusz meg ilyesmi. A tértivevényes levél az Ön nevére jön majd, addigra vagy ki kell találni valamit a szülőknek, vagy - ami nekem jobb ötletnek tűnik, bevállalni az igazságot. (Igen, ez is én voltam, hülyeség volt, most már tudom, többet nem fordul elő.) Valami ilyesmi jobbnak ígérkezik, mint a kormozás, de nagykorú: Ön dönt. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Miért csak a Tesco-ban történt események kerülnek ide, máshonnan tán nem lopnak?
Vagy a negatív reklám is reklám...
Köszönöm szépen,kicsit megnyugodtam.Már csak az a kérdésem lenne hogy ami a polgármesteri hivatalba jön levél abban mi van?Annak a papírnak a másolata amit ott töltöttek?Vagy?És a hivataltól mindenképp pénzbírságot kapok?Nem lehet közmunka?
Még egyszer is köszönöm szépen!Gicus87
A szabálysértési előadótól egy végzés érkezik majd melyben x időpontra berendelnek "elbeszélgetésre". Na ott alkalmad lesz saját szavaiddal elmondani hogy is volt a sajnálatos történés.
Egyrészt a hivatalban nem "emberevők" ülnek, másrészt az őszinte beismerő- és megbánó szó sokat segíthet a döntésnél.
A kiszabásra kerülő pénzbírság megfizetésére lehet részletfizetést kérni. (A csekkeket mindjárt kérd is el, így nem fog az otthoni postaládába újabb és ujabb hivatalos boríték virítani.)
A közmunka esetlegességére kérdezz rá - ha ez jó neked, mível nem minden önkormányzatnál áll korlátlanul rendelkezésre közmunka lehetősége.
"A szabálysértési előadótól" Na ő kicsoda?A polgármester faluhelyen?Köszi hogy válaszolgattok.Nagyon rendesek vagytok.Puszi:Gicus87
Azt én azt honnan tudjam hogy te falun élsz és nem városban - nem írtad... Amúgy a legtöbb falusi önkormányzatnak (körjegyzőségnek) ma már van saját jogásza, tehát valaki majd csak kézbeveszi az ügyedet.
És innentől imádkozzál, hogy el ne járjon a szája az esetedről., persze van a hivatali titoktartási kötelezetség stb, de hát falun - ahol jobban ismerik egymást az emberek - minden megtörténhet...
Sziasztok!
Bevallom hogy én ma a Vianniban akartam egy 1800 Ft értékű akksit lopni, de sajnos lebuktam. Mindent bevallottam és természetesen nem tiltakoztam. Az a kérdésem lenne hogy ilyenkor mi történik, ugyanis nekem már volt egy ügyem a rendőrséggel, méghozzá közterületen való alkoholfogyasztás miatt. Akkor csak figyelmeztetést kaptam. Akkor most már számíthatok pénzbírságra? És a levél az most is az önkormányzattól jön? És mennyi idő alatt szokták kiküldeni a levelet?
Válaszotokat előre is köszönöm!
én is elkövettem ezt a hibát, hogy eltettem vmit a tescoban, és még bent is fogyasztottam.az értéke kb 2000 ft volt. elkaptak, felvették a jegyzőkönyvet, majd az önormányzattól kaptam egy levelet, hogy ez dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás(leszedtem a cimkét) és átteszik az ügyészséghez. milyen következményekre számítsak? egy ilyen eset belekerül-e az erkölcsibe, és ami a legfontosabb, értesíthetik-e erről az egyetemet ahova járok, vagy az egyetem megtudhatja-e ezt valahonnan?
a válaszokat előre is köszönöm.
Sziasztok!
Én is beleestem a sokak által "hibának" titulált ügyben!
Szerintem nem hiba mindenki magától dönt hogy megpróbálja-e vagy nem!Én megpróbáltam nem jött be!
Jöttek a bizti őrök egy hangos szó nélkül minden lezajlott!
Én elfogadtam, felvették a jegyzőkönyvet 3480 Ft az érték!
2 héttel kősébb(mai napon) kaptam egy levelet az önkormányzattól, hogy eljárás indult ellenem és töltsem ki a papírt hogy mennyi a fizetésem adataimat írjam fel munkahelyem pontos címéet és hogy elismerem e hogy én követtem el a lopást!
Visszaírtam beleírtam a kért adatokat!
Ilyenkor mire számíthatok?
Behívnak vagy csak ezek alapján mérlegelik mennyi lesz a bírság?
Minek munkahelyi cím?Küldenek a munkaheynek is levelet?
Erkölcsi bizonyítvány azért még kapok?
Esetleg valamerre még megrángatnak?
Mindenkinek köszi a segítséget!
Lehet hogy behívnak, lehet hogy anélkül döntenek a bírság összegéről - ha egyébként minden kérdés letisztázódott. A munkahely címe azért kell, ha esetleg nem fizetnéd be a bünti összegét, levonásba helyezhessék a fizetésedből. (Ha fizetsz a munkahely nem szerez tudomást "a" megbotlásodról.)
Egy szabálysértési ügy nem akadálya az erkölcsi bizonyítvány kiadásának.
Monalisa
laikus hozzászóló
Üdv mindenkinek!
Sajnos a múlthéten én is megpróbálkoztam egy hülyeséggel, de lebuktam és jöttek a biztonsági őrök. Kozmetikai termékeket raktam át nálam lévő tartókba a próba fülkébe vittem, de egy civil ruhában lévő főnök ezt meglátta.A jegyzőkönyvet helytelenül vették fel,mivel én 3 terméket vittem be abból 2 minta termék volt.A jegyzőkönyvben már 5 db terméket írtak össze és a végén majdnem 18000 Ft-os kár jött össze.Én fiatal korú vagyok, ezért az eset után apukám visszament és újabb jegyzőkönyvet vettek fel,mivel az őrök nem tudtak 5 db terméket bemutatni és mindhárom terméket átírták minta termékre.Szeretném megtudni,hogy most mi lesz ezek után,mivel én még sosem csináltam ilyet és nem voltam még semmi hivatalos ügyben!A válaszokat előre is köszönöm!
A 18. év alatti elkövető esetében a szülőt minden esetben úgyszintén behívják a szabálysértési előadóhoz, mível ő felel a kiskorú gyermeke viselt dolgaiért...
Azonban valószínűleg előtt érkezik egy levél és benne egy kitöltendő ürlap a személyes adatokról, munkáról és/vagy iskolai tanulmányokról, jövedelemről stb. (Ha ez okés, valamint a bolti jegyzőkönyvből egyértelmű a "szakulás" ténye, akkor lehet hogy a fenti személyes meghallgatás elmarad - meghatároznak egy szabálysértési összeget melyet 15 napon belül be kell fizetni a mellékelt csekk alapján.) Általában 10-35 ezer forint között a büntetés, az eltulajdonított termék árához viszonyítva. Indokolt esetben lehet részletfizetést kérni. Ha a kiskorúnak nincs saját pénze majd befízet a kedves szülő...
Az iskolát nem tájékoztatják a történtekről - bár hasznos lenne a többiek esetleges "diákcsíny" elkövetés megelőzése végett...
Monalisa
laikus hozzászóló
Javítva: ... a "szarkulás" ténye ...
Na most én azt nem tudom hogy te hol is laksz tulajdonképpen (?), városban vagy falun., városban nemigen foglalkozik a jegyző szabálysértési ügyekkel - van neki egyéb dolga elég -, ellenben egy községben ahol a helyi önkormányzati testületben legfeljebb 5-8 ember "ül" ott jobban átfonódhatnak a dolgok. Tehát az te tudsz "beszélni" a jegyzővel okés, tegyed, ellenkező esetben majd a szabálysértési előadó hívat magához - és ott el lehet mondani mindent: mi is történt stb.
Az hasznos ha vissz- szisszaolvasod a topicot, mert mások esetéből és az azokra írt válaszokból sokat lehet tanulni, hasznosítani.
Kívánok minden jót, legfőbb a tanulság levonását egy örök életre...
Egyébként nem írtad, hogy ama bizonyos 4000 Ft-os esetnél tulajdonképen mi is történt...
Amúgy 1-2 ezer forintnál is kiszabhatnak 10-15 ezer forint bírságot, mígnem 3-4 ezer forintnál az elkövető esetleg megússza egy "ejnye-bejnyével" - szerencse dolga.
Szóval minden továbbit a hivatalos eljáráson lehet megtudni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02