Tesco lopás

gyomorgörcs # 2010.07.13. 05:40

Tegnap én is bekerültem azok közé akik elkövették életük első lopását. Ahogy illik a pénztárnál le is buktam. Jöttek a biztonsági őrök és tényleg nagyon udvariasan érdeklődtek, hogy ami a zsebemben van azt is ugye ki szeretném fizetni. (1500 FT-os borotva) Természetesen elismertem a dolgot és kifizettem.
Nem vettek fel jegyzőkönyvet az esetről, viszont kamerafelvétel van és bankkártyával fizettem, tehát az alapján az adataimhoz is hozzáférhetnek.

Kérdésem, hogy kamerafelvétel és bankkártyaadatok alapján indíthatnak-e ellenem eljárást, ha nem készült jegyzőkönyv az esetről.

Köszönettel.

indesign # 2010.07.13. 01:23

ja igen, hozzátenném, hogy volt már 2 éven belül hasonló esetem. ezért kicsit most aggódok, hogy priuszom lesz, vagy komolyabb. mire számíthatok? (adott körülmények között akár)

indesign # 2010.07.13. 01:05

mindenesetre a semminél jobb lépés.

indesign # 2010.07.13. 01:02

szóval leírom tisztábban.
a lopás után elmentem a területi okmányirodába és bejelentettem, hogy ellopták a személyimet. (ellopták, nem elhagytam).... ők leadtak egy kőrözést.

jól gondolom, hogy ezzel semlegesítem az áruházi jegyzőkönyvet a területi jegyző szemében, vagy ebből bizony nyomozásos rendőrségi ügy lesz?

indesign # 2010.07.13. 00:59

sziasztok, a napokban attrocítás ért egy áruházban. a biztonsági őrök leleplezték a lopást, ám amikor szép szóra nem mentem velük beráncigáltak az irodába és felpofoztak. mondták, hogy merjem csak azt mondani, hogy bántottak és ha sokat problémázok az lesz a vége, hogy én támadtam meg őket. (hozzátenném zárójelben, hogy az ököljog elvei szerint én is pépes formában felkenhettem volna a falra a civil ruhás kétajtós szekrényt, csak azért, mert az utamban akadályozott) felvették a jegyzőkönyvet és elzavartak. (rendőrt akartam hívni, de kivették a kezemből a telefont). nincs tanúm, nem tudok mit tenni. ráadásul nem az első eset, úgyhogy ez priusz lett. nem tehettem mást, bejelentettem az önkormányzatnál, hogy ellopták a személyi igazolványomat és ha lehet tegyenek fel körözést a kártyára. ha minden igaz és a majmok törlik a felvételeket ez kiüti azt amitől félek. viszont a sérelmeimet (ami szerintem nagyobb bűn mint kis értékben lopni egy áruházból.... jóval nagyobb....) soha senki nem fogja orvosolni. oké. oké. nekem áll feljebb. persze. de azért ez akkor is durva. ha az ököljog alapján működne minden, nem lennének áruházak. ha meg civilizációban élünk, ne legyen ez könyörgök. esetleg ha ebből komolyabb pert lehetne indítani (de sajnos bizonyítékom nincs) és érdekelne egy ügyvédet a dolog várom a válaszát.

szarkák # 2010.07.11. 10:25

Segítsetek, légyszi!
Februárban a Tescoban elkövetett lopás miatt 50.000Ft büntetést kaptam, amit sajnos nem tudtam kifizetni. Ezután jöttek levelek, hogy ha nem fizetem, adók módjára vonják, de nincs keresetem. Szívesen ledolgoznám, de eddig azt vártam, hátha felajánlják... Múlt héten kaptam levelet a helyi jegyzőtől, hogy fizessem ki, vagy felkeresnek a végrehajtók. A probléma, hogy a cím, hová menni fognak, nem a lakhelyen, csak a bátyáim laknak ott, én gyakorlatilag nem. Arra gondoltam, nem várom meg, még jól ráijesztenek a tesóimra, felkeresem a jegyzőt, mit tehetek, ha le szeretném dolgozni.
Ez jó ötlet? Mi mást tehetnék, hogy végre elkezdjem ledolgozni és túl legyek az egészen?
Valaki??

Veloquence # 2010.07.10. 21:57

Volt már korábban bármiféle bűncselekményben részed vagy tiszta az erkölcsid? Amennyiben tiszta, akkor próbára is bocsáthatnak, ami semmiség és az időtartama sem lesz sok. :] Ha 18 éves korod alatt követted el -amit kétlek, hisz írtad, hogy 19 vagy- akkor pártfogó felügyelőhöz küldhetnek, ami annyiból áll, hogy kb. havonta meg kell jelenni egy beszélgetésen, de ez sokszor telefonon folyik. :] Nem kell aggódnod ilyen lopás miatt, mert szabálysértési érték alatt volt az összeg és folytatólagosnak vagy üzletszerűnek sem tekinthető. Még az is előfordulhat, hogy az ügyész a nyomozás során megrovásban részesít. :]

Legalább ahhoz a jogunkhoz ragaszkodjunk, hogy egymás közt elpanaszoljuk a bajainkat.

chill (törölt felhasználó) # 2010.07.10. 16:42

sziasztok én is sajnos loptam a tesco-ban meg is bántam nagyon. Elkaptak. egy 1200-ft -os árut tettem el de ezt csak fogadásbol csináltam. ezzelött még sosem loptam. a pénztártol távozás után el kisért egy biztonsági ör aki be vitt egy szobába és felvette a jegyzökönyvet aztán ki is fizetem aztán kaptam az önkormányzatol egy levelet azt kitöltödtem és vissza küldtem. kaptam a rendörségtöl egy levelet hogy menyek be ki hallgatásra ott is felveték a jegyzökönyvet és nem akkartam meg nevezni azt az illetöt aki rá vett. és nagyon félek hogy mi lessz enek a vége anyám sem tudja meg ölne 19-éves vagyok és még tanulok segitsetek mire számithatok nem akkarok börtönbe jutni éjszakákat sirok át mert nagyon félek!

chill (törölt felhasználó) # 2010.07.10. 16:23

ezeket a lopásokat 2-szer is meg kell gondolni

black25 # 2010.07.01. 13:36

Sziasztok! lentebb már leírtam az egész esetet ami a barátommal történt. Nem kapott még se levelet,se a Tesco-tol pénzbüntit,,kártérítést! Mi lesz most? Mikorra várható? Most mi lesz hogy szigorodott a törvény? Most így már tuti neki a börtön?

kovacsz # 2010.07.01. 09:08

2010 január 1-től főszabályként az eljárásra az a szabálysértési hatóság illetékes, amelynek az illetékességi területén a szabálysértést elkövették.

Ha az eljárás gyorsabb és eredményesebb lefolytatása indokolja, a szabálysértési ügyben az eljárás alá vont személy lakóhelye, tartózkodási helye, munkahelye, szolgálati helye, továbbá a cselekmény felderítésének helye szerint illetékes szabálysértési hatóság is „eljárhat.

Bombi # 2010.07.01. 08:55

"Olvastunk itt olyat is,hogy a nagyobb városoknál kevésbé foglalkoznak ilyennel,mint vidéken."

Pár hónappal ezelőtt még az volt a Tesconál a gyakorlat ,hogy ha két elkövető van akkor az elkövetés helye szerinti önkormányzathoz ment a feljelentés,de a jogszabályok változása miatt ma már minden esetben az elkövetés helye szerinti önkormányzat tárgyalja ezeket.

Dr.Attika # 2010.06.30. 21:26

Nagyon világosan le lett írva minden. Nincs egy hónap vagy két hónap. Ha feljelentést tesz a Tesco, akkor a gyanúsítotti ( büntetőeljárás esetén) , eljárás alá vont személykénti ( szabálysértési eljárás esetén) idézés esetén derül ki, hogy van-e eljárás.

xNonax (törölt felhasználó) # 2010.06.30. 21:07

Elfelejtettem írni,hogy mivel rendőrt nem hívtak így sem kihallgatás,sem feljelentés nem történt.

xNonax (törölt felhasználó) # 2010.06.30. 21:00

Köszönjük a válaszokat a kérdéseinkre!
Olvastunk itt olyat is,hogy a nagyobb városoknál kevésbé foglalkoznak ilyennel,mint vidéken.Na most én városi vagyok míg ő vidéki városban(kis város).Reméljük mi is hogy tényleg csak egy figyelmeztetés lesz.
Azt még elfelejtettük kérdezni,hogy mi olvastunk olyat hogy ha feljelentés volt akkor 1 hónap múlva küldik is ki a papírt,de ha nem volt feljelentés sem rendőrség,akkor 2 hónap múlva.Tényleg így van,vagy ez is attól függ hogy hogyan reagálnak rá?

Még egyszer köszönjük a válaszokat rá Bombi.

Dr.Attika # 2010.06.30. 20:59

Nem egyszerű a probléma. Itt megállapítható a búnszövetségben elkövetés is. Ebben az esetben ez nem "jegyzős" eljárás, hanem büntetőeljárás. Büntetési tétel 2 évig terjedő szabadságvesztés.

1978. évi IV. törvény
a Büntető Törvénykönyvről
IX. fejezet
Értelmező rendelkezések
7. bűnszövetség akkor létesül, ha két vagy több személy bűncselekményeket szervezetten követ el, vagy ebben megállapodik, és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik, de nem jön létre bűnszervezet,
316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

1. bűnszövetségben,

követik el.

nixxike89 # 2010.06.30. 20:59

Sziasztok
Bocsánat mindenkitől, aki eddig válaszolt, de mindenki mást mond...valaki mondja már meg egyértelműen és ezer százalék biztosan: lopás esetén a lakóhely szerinti önkormányzat mindenképp megtudja az ügyet vagy csak az elkövetés helye szerinti önkormányzat??????
lehet hogy értetlen vagyok de tényleg többféle válasz érkezett
közsönöm

Bombi # 2010.06.30. 20:27

xNonax

1, A bírság 100.000ft-ig terjedő lehet,majd az előadó eldönti mennyi büntetés lesz,ha lesz,lehet megússzátok egy figyelmeztetéssel.

2,Kaptok egy végzést melyben le lesz írva minden.

3, lásd 1 pont.

4,Ha dolog elleni lett volna akkor rendőrt hívnak.

5, felnőtt vagy, nem kell a tárgyaláshoz szülő, a lakhelyedre fog menni az önkormányzattól az idézés.

xNonax (törölt felhasználó) # 2010.06.29. 18:16

Sziasztok!

Barátnőm és én ma bementünk a TESCO-ba és külön-külön árut csentünk el.Pár ruhadarab (ez a próbafülkében volt,ahol a táskába tettük,de a ruhadarabokról a címkéket leszedtük,viszont csipogó nem volt rajta!),én egy 600ft értékben loptam (sajnos amit már megbántam,ahogy b.nőm is )ez volt egy kozmetikai áru.Miután fizettünk a pénztárnál,a biztonsági őr eltessékelt minket hátra,ahol jegyzőkönyv lett írva,valamint ugye a kamerás felvétel hogy semmi rosszat nem tettek velünk ott benn.
Kipakoltatták a táskát,ami b.nőmnél volt,nála 13ezer értékű ruhadarab volt,míg nálam 600ft értékű.Mind2nél csináltak jegyzőkönyvet,kifogás nem volt de mondtuk is miután kérdezték ezt tőlünk.Rendőrt nem hívtak egyáltalán,mivel 1.-re nem de 2x már magunktól bevallottuk.Velünk annyit közölték,hogy jegyzőkönyv lett írva és hogy a jegyzőhöz megy ez.Mást nem is mondtak.
A kérdéseink az,hogy:

• mennyi bírságra számíthatunk külön? (mivel külön-külön lett megírva a jegyzőkönyv,ami kül. összegek vtak ugye a 13ezer és 600ft)
  • Csekket kapunk e,és ha igen azt mikorra küldik ki?És küldenek e mást?
  • Valamint milyen büntetést kapunk ezért?(ha ez volt az első de egyben utolsó eset,és 19 évesek vagyunk.)
  • Utolsó kérdés sztem az,hogy dolog elleni erőszak e az,ha a papír címkét leszedtük,valamint a belső címkét a ruháról?Ha igen milyen büntetés lehet ezután?
  • Így meg lehet e azt tenni hogy a szülő nem tud

róla?Mivel nem szeretnénk,de sztem ezzel mindenki így van.

Előre is köszönöm a választ.

És ne lopjatok,nem éri meg!Mi már sajnos tudjuk,bár mi hibánk és ezt is tudjuk :(

kovacsz # 2010.06.26. 15:12

Szabálysértés esetén a lakóhely számít fő szabályként.

nixxike89 # 2010.06.26. 13:30

valaki mondja már meg pontosan és konkrétan hogy ha valaki lop a tesco-ból, elkapják, jegyzőkönyvet vesznek fel....megteszik a feljelentést az elkövetés helye szerint illetékes önkormányzatnál....megkapom a levelet valami kérdőívvel hogy küldjem vissza...na most akkor a lakóhely szerint illetékes önkormányzatot is értesítik vagy nem????? esetleg munkahelyet???
fontos lenne....köszönöm előre is

Bombi # 2010.06.19. 20:14

előtte.

black25 # 2010.06.19. 18:57

A mediácios eljárást célszerű lenne kérnie? Vagy várjunk amig megjön a levél a biroságrol hogy mikor és milyen tárgyalás lessz?

kovacsz # 2010.06.18. 21:14

"ha nem akarja ,hogy az erkölcsibe bekerüljön kénytelen lesz védekezni"
Ettől egyszerűbb eljárás a rendőrség részéről nemigen van, ill. ilyeneket szoktak 1-2 nap alatt bíróság elé állítással megoldani. Védekezésre nem sok esély van. marad a megbánó magatartás, a büntetlen előélet, akár megtérülése, stb...
Börtön tuti nincs.

black25 # 2010.06.18. 10:57

Végrehajtó1 és Bombi köszi a megnyuktató szavakat!
Szerintem a legfontosabb neki az az hogy ne kerüljön börtönbe,mert akkor a jegyese elhagyná,és ő a mindene:S
Ha erkörcsibe bekerül szerintem az nem anyira fontos neki,és a pénzbüntetés sem:S
Csak börtön ne jöjjön szóba!!!
Ugy látom ti jol értetek a joghoz,talán ügyvéd valamelyikőtök?
Lehet még számitani a segitségetekre?