Tesco lopás

jack4 # 2009.09.11. 16:31

Úgy látom, hogy kicsit felkavartam az érzelmeket a hozzászólásommal. Mint irtam, nem szándékozom védeni azt aki lopott, de itt nem is egy felelősségre vonást elkerülését célzó dologról volt szó.
Továbbra is azt mondom, hogy mellékelni lehetett volna a szóban forgó iratot, ennek semmilyen jogi akadályát nem látom.

"Ez kicsit viccesen hangzik, nem gondolod? Én magam is elzavartam volna, bocsánat.. elküldtem volna. Majd intézik a dolgát az arra illetékes hivatalban."

Munkám során ennél sokkal "viccesebb" dolgokkal is találkoztam már. Én nem küldtem volna el.

GMB26LPO # 2009.09.11. 16:36

Én tudod akkor is fent tartom azt, hogy 20-30perc alatt senkinek se változik meg a lakóhelye.. Viszont mondjuk ha én elfogadtam volna a hölgytől akkor a papírokat, amikor 2-szor is visszament a céghez, valószínű ott is tartottam volna a kiérkező rendőrökig...

GMB26LPO # 2009.09.11. 16:37

Minimum adategyeztetés céljából! És persze el is mesélném nekik, hogy mi is volt a hölggyel konkrétan... hogy kb 20-30 perc alatt megváltozott a lakcíme...

jack4 # 2009.09.11. 17:21

A kézlevágós példád után ebben nem is kételkedem:)
Amit nem akarsz megérteni, az az, hogy valaki a saját lakásába akkor jelentkezik be, amikor akar. Még azon a napon is, amikor éppen lopott és tetten érték.
Mégegyszer mondom, hogy ezzel nem úszta volna meg a felelősségrevonást, csak el akarta kerülni a fia megaláztatását. Igaza van mindenkinek, aki azt mondja, hogy erre előbb kellett volna gondolnia, de nem tette.
Nem a lopást, hanem az utóbbi szándékát értem meg.
Részemről ennyi, feleslegesnek tartom, hogy egymást győzködjük.

Bombi # 2009.09.11. 17:34

Az utóbbi szándékot Én is értem...nem magát hozza kényelmetlen helyzetbe.
A feljelentés másnap postázásra kerül.
Szerintem próbáljátok meg megelőzni a pletykákat és beszélni a jegyzővel.
A nyugtatós kifogás beválhat.

GMB26LPO # 2009.09.11. 17:36

Jó megértelek egyébként... bár tényleg dühít néha az ilyesmi...
annyi ember nincs rászorulva az ilyesmire és mégis megteszi... hogy utána különböző módon mocskolhassa az irányában eljáró embereket...

borgo # 2009.09.14. 06:48

Bombi!

Biztos, hogy másnap postára adják a feljelentést?
Mert akkor valószínűleg ma vagy holnap megkapja a jegyző...
Még nem ment be anyu beszélni vele, de lehet, hogy ez lenne a legjobb.

Anyu azóta egyébként teljesen maga alatt van, szóval nem olyan, aki a saját hibájáért másokat mocskoljon.

Kiderült, hogy a lopás előtt közvetlenül anyut hívták telefonon, olyan hívás volt, ami teljesen elvonta a figyelmét, nem akarta ellopni, de tényleg a táskájába rakta, így sikerült (elég szarul). Talán ez magyarázza, hogy anyu egyfolytában azt mondja,hogy nem érti, hogy is történhetett ez, ő nem akart ilyet tenni.
De ez már úgyis mindegy. A lényeg, hogy a táskájában volt, nem a kosárban. Egyébként több ruhát is vett és sok más mindent, szóval semmi sincs amelett, hogy ténylegesen el akarta volna lopni.
Ezt remélem, a jegyző is megérti. Anyu tényleg soha nem lopott.

A baj mostmár csak az, hogy átjelentkezett egy másik településre. Ettől még a falu jegyzője behívja anyut, vagy automatikusan átküldi az illetékes jegyzőhöz?
Jobban tenné, ha visszajelentkezne, vagy mostmár ne variáljon?

Köszönöm az eddigi segítségeteket!

Bombi # 2009.09.14. 07:38

A Tesco gyakorlata szerint még aznap éjjel megírják a feljelentés és másnap postára kéne kerülnie.
Az a gáz ,hogy ha átjelentkezett másik lakcímre akkor nem illetékes eljárni az ottani hatóság ezért megküldik az új lakcímére az anyagot.

borgo # 2009.09.14. 08:15

Az új lakcímére küldik, vagy az új lakcím szerinti illetékes jegyzőhöz?

Ha csütörtökön történt az eset (még aznap átjelentkezett), pénteken elvileg már postára adták, és talán már ma kézhez kapják?

Akkor már felesleges visszajelentkeznie, illetve, lehet, hogy már késő?

A falu jegyzője honnan tudja meg, hogy anyu már nem ottani lakos?

Szerintetek jobban tenné, ha bemenne a jegyzőhöz, elmesélné a telefonos sztorit, és, hogy át kellett jelentkeznie a másik városba (mondjuk álláskeresés miatt)? Vagy jelentkezzen vissza? De az már nagyon feltűnő,nem?

Bombi # 2009.09.14. 11:08

A feljelentést arra a lakcím szerinti önkormányzathoz küldték el ami a jegyzőkönyve szerepelt,tehát a "régi"lakcímre.
Ha kibontják és azt látják ,hogy nincs már oda bejelentkezve akkor (ha jól tudom) a központi nyilvántartóból kinézik az új lakcímet és átküldik oda.
Véleményem szerint kár most már keverni,nem lesz jobb sehogy.

Dííí # 2009.09.15. 19:32

sziasztok! az lenne a kérdésem, hogy az egyetemnek küldenek-e értesítőst arról, hogy eltulajdonítottam valamit , konkrétan egy 3.500 ft értékű blúzt a tescoból? Ez nem az első eset volt, hogy előfordult, jobban mondva már harmadik másfél év eltelte alatt, emiatt félek attól, hogy figyelembe veszik az előzőeket (amikért már igazából "megbűnhődtem", szóval nem is tudom miért gondolom így) de hallottam ilyet, hogy visszaesőnek minősítenek valakit. Annak van jelentősége? És ha igen mit von maga után?

Már nagyon bánom,nem értem miért nem tanultam eddig az előző kettőből, szörnyen ég a fejem miatta és soha többet nem akarok ilyet csinálni, eddig 'poénosnak' tűnt hogy eltehetek ezt azt 'ingyen'; de ma minden átértékelődött bennem, és rájöttem semmi értelme. De nagyon aggódom amiatt, hogy az iskolában lesznek-e következményei,ez az utolsó évem és parázok miatta.

Legyen ez elrettentő példa annak aki már 1x megtette, vagy annak aki még nem, nincs értelme, tényleg nem éri meg.

Utolsó kérdésem: mekkora összegig terjedhet a bírság figyelembe véve azt, hogy nincs keresetem, szülőkkel élek és ők is minimálbért keresnek?
Köszönöm a válaszokat előre is!

GMB26LPO # 2009.09.16. 10:18

Szia Dííí!
Én csak arra tudok neked válaszolni, hogy mivel nem az első eseted az ilyen... szerintem simán szóba jöhet, az üzletszerűen elkövetett lopás..
Valóban nem éri meg az ilyesmi, csak erre mindenki későn jön rá :D

Dííí # 2009.09.16. 17:24

Köszi h reagáltál GMB26LPO! Nos igen, utólag könnyű. Csak a helyzet nem az ami aztán rád szakad. Mindenesetre lehet belőle tanulni.
Amit írtál azt miből gondolod? És ha ennek gyanúja felmerül, akkor mi van? Köszi a választ, illetve aki tud valamit mondani bármelyik kérdésemre az kérem válaszoljon, köszi!!

GMB26LPO # 2009.09.16. 17:29

Egy egyszerű pár száz, ezer forintos lopás az csak szabálysértés.. bár ezt is lehet variálni, pl dolog elleni erőszakkal.. a te esetedben ha felmerül az üzletszerű elkövetés, akkor az nem szabálysértésnek hanem bűncselekménynek minősül. Ilyenkor a rendőrséget is bevonják..

Bombi # 2009.09.16. 18:53

Ha másfél év alatt követted el a 3 lopást akkor az nem lesz üzletszerű,ahhoz rövid időn belül kell elkövetni.
A szabálysértési hatóságnál enyhítő körülményként szokták venni ha 2 éven belül nem volt eljárás ellened...a Te esetedben súlyosbítóként fogják venni ,hogy nem tanultál az előző két esetből.
Amennyiben felnőttkorú vagy senkit nem fog érdekelni ,hogy van kereseted vagy nincs,megkapod a büntetést ami max 100.000Ft lehet,ha nem tudod kifizetni akkor átváltoztatják elzárásra vagy ha van lehetőség akkor közmunkára.

Dííí # 2009.09.16. 19:07

Biztos hogy figyelembe fogják venni, vagy hogy utána néznek 'mit követtem el eddig' ?
Ja és ha tényleg nagy összegű lesz a bírság és nem tudom kifizetni lehet kérni indololt esetben mérséklést vagy részletfizetést?
Üdv

GMB26LPO # 2009.09.16. 19:33

:D:D:D:D:D

Persze, még hitelt is fognak adni... öcsém, ez nevetséges... de igen, segíteni kell annak akinek egy pillanatra elborult az agya és ilyesmire kényszerült...:)

Bombi # 2009.09.16. 19:47

Ha jól tudom részletfizetésre van lehetőség,de azt 2200Ft illetékbélyeg befizetése után lehet kérni,viszont ne számíts hosszútávú dologra.

Dííí # 2009.09.16. 20:47

Nem kértem a véleményed, de ha még a Joggal sem vagy tisztában és nem tudsz választ adni mások kérdéseire (gondolom ezért van a fórum) akkor ne szólj hozzá (:
Bombi neked pedig köszi a választ!

bukott # 2009.09.17. 18:21

Tisztelt fórumozók

Kérném a segítségeteket! Olvasgattam a fórumot, de ilyet nem találtam.
Loptam a Tesco-ban a barátnőm jelenlétében. Az összeg 4000Ft.Én bűnös ő pedig tettestársként lett feltüntetve. Az lenne a kérdésem hogy az iskola kap-e a jegyzőtől valamilyen értesítést.

Előre is köszönöm mindenki segítségét

bukott # 2009.09.20. 09:42

Aki ért hozzá kérném válaszoljon az előző bejegyzésemre.Fontos lenne.Köszönöm

Pjotr # 2009.09.20. 11:12

Ha a lopni tudtál, akkor tudjál legalább pár hsz-t elolvasni, kb. ezerszer meg lett már válaszolva a kérdésed...

bukott # 2009.09.20. 11:48

A rám vonatkozókat elolvastam és értem.De mint tettestársra mi vonatkozik.És mint 19 éves főiskolás, kap e az iskolája valami féle papírt erről??

escargot # 2009.09.20. 12:09

jó élményei lehetnek rólad a barátnődnek :S ...valóban tettestárs volt, vagy csak volt olyan szerencsétlen, hogy veled volt? ha ez utóbbi legalább lett volna annyi benned, hogy kimosod őt a bajból....

bukott # 2009.09.20. 12:27

Valaki aki ért hozzá és nem bíráskodni akar hanem csak válaszolni.Köszönöm