Tesco lopás

szarkák # 2010.03.30. 18:00

Hali!

Már írtam korábban is, hogy pénzbírságot kaptam. De írták a levélben, hogy lehetséges a közmunka is, egészen konkrétan 10 nap. Ezt választanám.
A kérdésem az, hogy ilyenkor mi a teendő? 30 napot ír arra, ameddig rendezni kellene a bírságot. Ha ezt nem teljesítem, akkor automatikusan kapok majd értesítést róla, hogy le kell dolgoznom? Vagy írni kell nekik? Mi ilyenkor a teendő?

Jelenleg nem dolgozom, de talán van kilátásban egy állás. Ilyenkor mi van? Igaz, hogy egy héten egy napot kell ledolgoznom közmunkában, 6 órát, és az lehet hétvége is?

Kicsit hosszúra nyúlt, bocsi, de előre is köszi a válaszokat.

oZZy # 2010.03.28. 11:50

papir11:

Valószínű a pénzbírság. Legtöbb esetben 5000 és 20000,- közé esik. Igazából az épp aktuális szabs. főelőadó hangulatától is függ sztem.

papir11 # 2010.03.27. 15:36

Köszönöm a választ Ozzy.
http://www.lb.hu/…ny/bv40.html
ezek szerint súlyosbitó körülmény a részben dolog elleni erőszakkat elkövetett napszemüveg lopás, de mivel 20e ft alatt van értékileg és először történt ezért valószinű pénzbirság csak a büntetés?

mekkor pénzbirságot szoktak kiosztani ilyen mértékű lopásra?

oZZy # 2010.03.26. 21:39

papir11:

Ha első eset, akkor van esély rá, hogy nem kerül be az erkölcsibe. Szintén ha első, ügyvéd sem kell, fölös pénzkidobás.
Enyhítő körülmény... semmi. a rend őrei sem hülyék a 20 K határ alá mentél szándékosan gondolom, ez előre tervezettséget, mi több üzletszerűséget sejtet, nem csak az én számomra, a rendőrök, birák számára is.
a dolog elleni erőszak meg egyébként is minősíti a szab. sértést bcs.- nek.
Ha rám hallgatsz beismerés után megbánást tanúsítva csendben, illedelmesen végigülöd a tárgyalást. Az általában ha nem is segít nem ront a helyzeten.

papir11 # 2010.03.24. 19:09

eloszor tortent, van ra bizonyitek, beismertem es mint vallomas megbantam.
mivel 20e alatt van osszegben ezert ez enyhito.
egyetemista vagyok, elmultam 18.

kerdes annyi, h a biro elitel es buntetett eloeletu leszek, vagy van ra esely hogy penzbirsaggal van megrovassal abbamarad? mi lehet itt enyhito korulmeny?

fel kell fogadni ugyvedet vagy eleg akit kuldenek?

koszonom

papir11 # 2010.03.24. 18:43

akkor a dolog elleni eroszakos lopas 19eft mint buncselekmeny, bunteto eljarast es birosagi targyalast magaval vonva mit jelent?
erkolcsiben benne lesz? priusz?

koszi

Bellerophontesz # 2010.03.24. 18:42

Minkó!

A kár megtérítése enyhítő körülmény. De attól még a bűncselekmény bűncselekmény marad. Hogy mennyire enyhítő az viszont teljes mértékben a körülményeken és a bírótól függ. Az enyhítő és súlyosbító körülményeket amúgy összességükben értelmezik és értékelik.
A cselekményt együtt hajtottátok végre, tudtatok egymás tevékenységéről, így társtettesek vagytok. Eggyütt is feleltek érte. Minden más mérlegelés szintén a bírón és a körülményeken múlik.

nandy # 2010.03.24. 18:24

Kezdem érteni, miért olyan morcosak mindig a biztonsági őrök.:)

végrehajtó1 # 2010.03.24. 18:17

minden infót köszönünk!!

Ezekután gyerünk a Tescóba..:)

Paro # 2010.03.24. 16:57

Sziasztok!
Pár hónappal ezelőtt írtam ide ,persze basztatok értelmesen válaszolni...Na mindegy.
A lényeg az volt ,hogy én is elkövettem egy szabálysértést ,az eltulajdonított áru értéke ~5.000Ft volt .Azóta 4 hónap telt és még semmilyen papír nem érkezett! Gondoltam leírom ,hogy ilyen is van , sokan szoktak erről kérdezni.
Ne lopjatok!
Üdv

Minko83 # 2010.03.24. 16:08

Sziasztok!

Szerintetek ha a néhány sorral lejjebb leírt lopással kapcsolatban ha kifizetjük az okozott kárt, az mennyire számítana enyhítő körülménynek?

Másik kérdésem: Mivel mindhárman kihoztunk dolgokat de én például elenyésző összegben a társamhoz képest (én 1240 Ft, sógor 15e kb.) akkor összeadódik mintha egymagam hoztam volna ki mindent és így átlépjük a 20 ezres határt? Az összes okozott kár kb. 31e Ft volt de ebből amiket én kihoztam az kb. 7-8e Ft. Megmondom őszintén szeretném kifizetni az okozott kárt, de persze csak a magamét hiszen én azokat loptam el ténylegesen a többihez semmi közöm nem volt vagyis bőven 20e alatt vagyok.

Szerintetek????

végrehajtó1 # 2010.03.24. 15:45

Szabálysértés nem bűncselekmény.Dolgozd le és el van boronálva...

szarkák # 2010.03.24. 14:03

Én 50.000 Ft-os bírságot kaptam és azt írják, hogy ezt 10 nap közmunkával is kiválthatom.
Az lenne a kérdésem, hogy ez még ugyanúgy szabálysértésnek számít-e, nem minősül-e így bűncselekménynek, tehát nem kerül be az erkölcsi bizonyítványba.
Ledolgozom, és el van intézve?

Előre is köszi

papir11 # 2010.03.24. 13:47

elso eset volt. viszont bevittek fenykep leiras vallomas Meg minden volt a rendorsegen. dolog elleni buncselekmenyt mondtak. csak penzbirsag de lesz ezutan orokre erkolcsibe bekerules? v mivel elso volt lehet egyszerubb

kadaj01 # 2010.03.24. 08:01

Valószinűleg jegyző általi pénzbüntetés lesz, és nem lesz bírósági ügy. Szépen befizeted, és nem lopsz többet. Persze, azt nem tudjuk, hogy ez a mostani hányadik lebukásod volt...

papir11 # 2010.03.24. 07:48

tescoban 19e ft ertékben loptam. levettem a termékről a műanyag csipogót, igy dolog elleni erőszak.

bevittek, fenykép, vallomás, ujjlenyomat. biroság lesz. első esetem volt, kamerán rajta van. elmúltam 18, egyetemre járok.

belekerül-e erkölcsi bizonyitványba? priusz? (vki azt mondta nem, csak pénzbirság, vki h a biróságon dől el)
érdemes ügyvédet fogadni h ne kerüljön bele erkölcsibe?
külföldön hozzáférhetőek-e a rendőrségen készült adatok? interpol, cia..

oZZy # 2010.03.20. 20:01

kissho:

Természetesen megváltoztathatod a jkv.-ben szereplő állításodat, ezt a szab. főelőadó, ha egyáltalán eljut odáig az ügy meghallgatja, és ha első lopásod, akkor nem lesz belőle semmi "maradandó".

Ha nem ismered be, akkor a hivatal egy lefoglalási kérelemmel elviheti a felvételt kielemezni, vagy az adott áruháznál megnézheti.

A lényeg: saját tapasztalatból azt mondom, hogy a kamerát figyelő személy csak úgy, poénból nem visz be embereket, hogy hátha van náluk valami, mert rendesen megütheti a bokáját miatta.
Ergo.. nagy azt esélye, hogy van bizonyítéka ellened (nem kell a kamerának rögzítenie minden mozdulatodat ahhoz, hogy bizonyítsák az elkövetést)...tehát a beismerés csak javítja az esélyeidet a szabálysértési főelőadónál.

Sz.Márton # 2010.03.18. 11:14

Ha ez egyszeri eset, ezzel a spirállal, még nem érhet oly nagy büntetés! A többi már......

kissho # 2010.03.18. 11:13

Én csak azt nem tudom mivel azt írtam alá hogy nem ismerem el, ettől függetlenül nyilatkozhatom-e hogy igen, megbántam és én vagyok. A legtisztább gondolom ez lenne. De:

• gyvédelmi támogatásosak vagyunk, nem nagyon szeretném ha erről mindenki értesülne
  • a munkahelyemről már nem is beszélve, bár tudom ezen késő bánkódni

És az se mentség hogy 3massal kezdődik az éveim száma és mivel a gyermekem annyira vágyott rá hogy farsangkor kifessem és nálunk ilyenek nincsenek otthon, ezért történt az egész. De mondom nem foghatom erre.
A lopási kár 3500 ft a jegyzőkönyv szerint.

kissho # 2010.03.18. 11:04

Háááááát, nem igazán vagyok tini sajnos...... :-(((((

Sz.Márton # 2010.03.18. 11:04

"Mindenféleképpen"

Sz.Márton # 2010.03.18. 11:01

Mindenféleképen el kell ismerned, mert nem a felvéteken szereplő szín jelenti a probléma lényegét.
A jegyző vagy a szabálysértési előadó, a korodra (ha még tini vagy) és eddigi előéletedre, ha ez egyedi eset, tekintettel lehet, így most még(!) oly nagy dolgot, nem tud tenni veled.

kissho # 2010.03.18. 10:49

Köszönöm a válaszokat. Esetleg valaki tudna ennél kimerítőbb választ is adni?

Sz.Márton # 2010.03.18. 08:36

Magyar valóság a tiniknek a lelkibeteg jövő elött két diszkószerelem válság után és két tűz (biztonsági őrök és a jegyző )között.

A szemspirál lopástól az adósságspirálig -
  • szines, szagos, szaftos szélesvásznú, háromdimenziós, hungarian wildcountry "tescoadventure" steal reality show...

A végén meg a kamerán fekete fehéren lesz rögzítve a szempillaspirál színe..(itt a piros hol a piros)

végrehajtó1 # 2010.03.18. 08:23

Védekezz azzal hogy: rendszeresen lopok, nem is értem hogyan bukhattam le.Hiszen több éves rutinom van ebben.
Tisztelt Jegyző megigérem hogy legközelebb ügyesebb leszek.