Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Öreg Tölgy # 2016.09.17. 17:45

Nem szívesen vitatkozom egy polgári bíróval, mert feltehetően járatosabb a polgári jogban, mint én, de ezzel együtt tisztelettel fenntartom az álláspontom, azaz Önnel értek egyet. A BH 2015.65. szerintem ezt támasztja alá. A gondolatmenet már abban hibás, hogy a büntethetőség elévülése ugyan már miért az utolsó végrehajtási cselekménytől számítana. Így már értem a legelső kérdését is, és abszolút jogos: ha a büntetőügyben 2007-ben jogerős ítélet volt, akkor ez után a büntethetőség elévülése nem is értelmezhető. A régi Ptk. 360. § (4) bekezdése szerintem annyit mond, hogy ha 2005. júniusában elkövetnek egy 2-8 éves büntetési tételű bűncselekményt, annak büntethetősége a büntetőeljárási cselekmények elévülést félbeszakító hatását figyelmen kívül hagyva 2013. júniusában évülne el, addig nem évülhet el a polgári jogi követelés sem. Ennyit, s nem többet.

ispan29 # 2016.09.17. 16:53

Tisztelt Öreg Tölgy !

Köszönöm a válaszát, megerősíti az álláspontomat. Egyetlen problémám van a gondolatmenettel, hogy nincs mivel alátámasztanom. Ugyanis I.fokon a bíróság nem így látta a dolgokat, hanem folyamatosan 8 évnek veszi az elévülést, nem pedig 5 nek.
Pont a BH2015.65 alapján indokolt.
Bár véleményem szerint az sem mond ilyent ki konkrétan, hogy az elévülés az első hosszabb periódus után ismét úgyanúgy hosszított lesz.

Jó volt a megérzése 2005.06 havi a kárigény kezdete.

Azt szeretném még kérdezni, hogy mit jelent az a szó a jogi gyakorlatban, ha pl.: a büntethetőség elévülése alatt ÉRVÉNYESÍTHETŐ a polgári jogi igény?

Az érvényesíthetőség alatt egy egyszeri tevékenység értendő, mint pl. a kárigény benyújtása vagy ide értendő a folyamatos behajtási tevékenységből származó kármegtérülés is?

Jelen álláspontom szerint ez a "puszta" szóértelmezés is döntő jelentőségű egy joghelyértelmezés során, kiemelten a jelen esetre, ugyanis ha egyszeri, akkor nem helytálló az I. fokú bíróság ítélete

BH2015.65 II.

Az 1959. évi IV. tv. 360. § (4) bekezdése a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére irányuló igény ÉRVÉNYESÍTHETŐSÉGÉT absztrakt módon, az adott
bűncselekmény és nem a konkrét elkövető büntethetőségének elévülési idejéhez igazodóan szabályozza

Öreg Tölgy # 2016.09.17. 16:00

Kedves Ispan29!

Nagyon jó a meglátása. Valóban: ha 5-10 éves minősítéssel folyik az eljárás, de a végső minősítés 2-8 éves, és az eljárás során volt egy 9 éves megszakadás, akkor a cselekmény elévült. Ha ezt észleli a bíróság, akkor meg kell szüntetnie az eljárást, ha pedig ennek ellenére megállapítja a bűnösséget, akkor az anyagi jogszabálysértés miatt felülvizsgálattal támadható.

Azt viszont nem mondanám, hogy a jogerős határozat előtt a vád szerinti minősítés határozza meg az elévülési időt. Jogerős határozat ugyanis - ha belegondol - mindig van, mert az eljárást elévülés okán megszüntető végzés is ügydöntő határozat. Tehát ha a bíró elévülést észlel, kötelessége az eljárás azonnali megszüntetése. Végzésében pedig számot kell adnia arról, hogy minek minősítette a cselekményt és ehhez igazodóan kell az elévülési időt megállapítania. Tehát ilyenkor is van jogerős határozat a minősítésről is.

Első kérdésére visszatérve: valóban büntetőjogász vagyok, de jogászként nekem a törvény és a BH 2015.65. tükrében egyértelműnek tűnik, hogy a régi Ptk. 360. § (4) bekezdésében a polgári jogi elévülés kitolása legalább a cselekmény büntethetőségének elévüléséig egyszeri alkalmat jelent, és a hivatkozott BH is arra mutat rá, hogy a büntetőeljárási cselekményeknek a büntethetőség elévülését félbeszakító hatása [régi Btk. 35.§ (1) bekezdés] nem hat ki a polgári jogi elévülésre.

Azaz a polgári jogi elévülés érvényes, azzal az egyetlen eltéréssel, hogy 8 éven belül nem állhat be az elévülés. Ha viszont az elkövetéstől számítva eltelt a 8 év, akkor mindenben irányadó a Ptk. szabályozása. A 2010. februári végrehajtási cselekmény után tehát a követelés 2015. februárjában elévült. Példájában ugyan elkövetési időt nem ír, de ha tegyük fel 2005-ben volt, akkor a Ptk. bűncselekményből származó kár esetén csak azt zárja ki, hogy 2013 előtt álljon be az elévülés.

ispan29 # 2016.09.17. 13:49

Tisztelt Öreg Tölgy!

Időközben elgondolkoztam még a korábbi kérdéseimre adott válaszain is.

"büntethetőség elévülését a jogerős ítéleti minősítés határozza meg."

"A jogerős ítélet után már nem a büntethetőség, hanem csak a büntetés végrehajthatósága évülhet el."

A kettőt egybevetve tulajdonképpen mi értelme annak, hogy a jogerős ítélet határozza meg a büntethetőség elévülését, hiszen az egyből meg is szűnik önmaga az ítélet miatt......?
Így már csak azt lehetne mondani, hogy ennyi és ennyi év VOLT a bűncselekmény büntethetőségének az elévülése.

Az eljárás alatt (pl. ha nincs még semmilyen ítélet) akkor a vád tárgyává tett cselekmény Btk.s minősítésének megfelelő felső határ a mérvadó, még ha később változik is az?

Tehát ha pl egy 5-10 es büntethetőségi ügyet elhúznak mondjuk a 9. évig, de akkor 2-8 ban hoznak ítéletet, akkor mi a helyzet?

ispan29 # 2016.09.17. 11:46

Tisztelt Öreg Tölgy!

Köszönöm válaszát,osztom az álláspontját, én is így értelmezem. Bár tetszett írni, hogy a szakterülete a büntetőjog, azért kíváncsi lennék a véleményére az alábbiakról:

Az eljárás adhéziós volt,2005.06. hóban indult, a jogerős ítélet egyben megállapította a polgárjogi igényt is 2007.04 hóban.
El is lett indítva végrehajtó által a végrehajtás 2007.06 hóban. Az utolsó végrehajtási cselekmény (végrehajtó által nyilatkozva, mellyel minden fél egyetért)2010.02.hóban volt.
Az 5 éves elévülésre hivatkozva lett elindítva 2016.02 hóban a polgári per, melyet az alperes azzal támad, hogy mivel a bűncselekmény büntethetősége 8 év volt, ezért a Ptk. 360 § (4) alapján szerinte mindig 8 év az évülés, nemcsak az alapeljárásban lehet hosszabb.

"Tehát ha a büntetőügyben hozott jogerős ítéleti minősítés szerint 2-8 éves cselekményről van szó, akkor a kárigényt az elkövetéstől számított 8 éven belül kell előterjeszteni."

Az Öntől idézettek szerint, ez csak a végrehajtás elindítására biztosíthat esetlegesen 8 évet? ( bár jelen esetben itt ilyenről nem volt szó, mindjárt indult a végrehajtás, a fentiekben leírt dátumon)

A leglényegesebb kérdés:
A továbbiakban már 5 éves az évülési időtartam?

Tisztelettel

Öreg Tölgy # 2016.09.17. 05:06

Első mondat javítása: büntethetőség elévülését a jogerős ítéleti minősítés határozza meg.

Bocsánat.

Öreg Tölgy # 2016.09.17. 05:05

Kedves ispan29!

Amire büntetőjogászként biztos választ tudok adni: teljesen bizonyos, hogy a büntethetőség a jogerős ítéleti minősítés határozza meg (ha az rendkívüli jogorvoslat folytán változik, akkor az).

A polgári jogi BH-kat és a jogi szabályozást elolvasva én úgy látom, hogy bűncselekménnyel okozott kár esetén az 5 éves általános polgári jogi elévülési szabály annyiban változik, hogy speciális minimumként belép a bűncselekmény büntethetőségének elévülési ideje, viszont azon büntetőjogi szabály nélkül, miszerint az elévülést megszakítják a büntetőeljárási cselekmények. Tehát ha a büntetőügyben hozott jogerős ítéleti minősítés szerint 2-8 éves cselekményről van szó, akkor a kárigényt az elkövetéstől számított 8 éven belül kell előterjeszteni.

Természetesen más a helyzet, ha a büntetőeljárásban is bejelentik a polgári jogi igény, hiszen akkor az ún. adhéziós eljárásban egyszerre folyik az állam büntetőjogi igényének és a magánfél polgári jogi igényének az elbírálása. Akkor a büntetőeljárási cselekmények (amelyek egyúttal polgári perbeli cselekmények is) félbeszakítják az elévülést.

ispan29 # 2016.09.16. 19:08

Tisztelt Öreg Tölgy!

Köszönöm válaszát, én is így gondolom, de leírva sehol nem láttam.
Ehhez kapcsolódóan szeretnék még kérdezni. Bár Ptk.-s az ügy, de szorosan kapcsolódik a büntethetőség elévüléséhez.
Polgári per során az elévülés, a Ptk. 360§ (4) bekezdése alapján fog eldőlni.
Tulajdonképpen mi határozza meg a joghely alapján a bűncselekmény büntethetőségének az elévülését ?
A vád szerinti Btk minősítés vagy az I.fokú vagy a II.fokú ítélet szerinti minősítés?
Jelen ügyben eltérőek voltak a büntethetőségi határok.

Az alperes szerint, mivel a jogerős ítéletben 2-8 ügyben történt az elmarasztalás, a polgári jogi igény elévülése mindig 8 év,nem 5, függetlenül attól, hogy az eljárás 2 év után jogerősen befejeződött,
hivatkozással a BH2015.65 re.

A felperes szerint csak a jogerős ítélet 5 éven túli meghozatala esetén lett volna mód az elévülés meghosszabbítására, ezután mindig az alap 5 éves elévülés a mérvadó. Figyelemmel arra, hogy a BH2009.366 a büntetőeljárási cselekmények hosszabbító hatását említi ( ezzel helyezkedik szembe a BH2015.65)

Felperesi álláspont szerint nem lehet sem az elkövető személyétől, sem mástól függetleníteni egy bűncselekmény büntethetőségét, hiszen azok szorosan összekapcsolódnak.
Egyébiránt előfordulhat hogy egy 2-8 as ügyben pl.: a 7. évben hoznak jogerős ítéletet, de már 1-5 ös ügyben. Ilyen esetben akkor a BH2015.65 szerint ( ha addig nem történt a polgári igényérvényesítés) már nem is lehetne kártérítési igényt benyújtani, hiszen 5 év már eltelt, mellyel elévült a polgári igény.

Mely álláspont a helyes?

Köszönettel

Öreg Tölgy # 2016.09.16. 13:29

Nem. A jogerős ítélet után már nem a büntethetőség, hanem csak a büntetés végrehajthatósága évülhet el.

ispan29 # 2016.09.16. 12:50

Tisztelt fórum! Az lenne a kérdésem ,hogy jogerős büntetőítélet után lehet-e még szó büntethetőség elévüléséről? Pl: ha 2 éven belül meglett a jogerős ítélet 2-8 ügyben,akkor még utána 6 évig ketyeg az óra vagy már nem lehet erről szó.Mi erre a joggyakorlat, van-e irásbeli alátámasztása?

wild-eber # 2016.09.13. 18:59

Köszönöm a segítségét!
Megnyugtató válaszokat kaptam Öntől!

Üdvözlettel:
w.

Öreg Tölgy # 2016.09.13. 18:46

Pontosan.

wild-eber # 2016.09.13. 18:32

Kedves Öreg Tölgy!

Köszönöm szépen a gyors tájékoztatást és a segítségét!

Az általam elkövetett bcs. nem szerepel a 2004. évi XXIX. tv. 3/A par.-ában.
2012. aug. óta töltöttem büntetésem... közben perújítás volt és 2014-ben lett másodfokon a 4év 3hó. És így szabadultam feltételesen 2015. jan-ban, idén júniusban pedig kitöltötten.

Tehát 2021. júniusában kérelmezhetem a fegyvertartási engedélyt?
Vagy 2019. januárban a bírói mentesítést és amennyiben azt megkapom, akkor ezt követően. Jól értem?

Öreg Tölgy # 2016.09.13. 17:22

Babacica,

persze, sok mindenkinek sikerült már, és sokaknak nem. Azt kell bizonyítani, hogy már törvénytisztelő életmódot folytat, és amennyiben módjában áll, jóvátette az okozott kárt.

Az időbeli feltételek sok mindentől függnek, a főszabály, hogy a törvényes mentesítésre előírt idő felének eltelte után lehet a mentesítést kérni. Ha megírod,hogy milyen hosszú büntetés volt, megmondom pontosan.

Öreg Tölgy # 2016.09.13. 17:18

wild-eber,

nos, ez az. Törvény alapján a kitöltéstől számított öt év után mentesülsz (2021. június), elvileg ekkor már kaphatsz, azonban ha a törvényben felsorolt bűncselekmények(elég sok) valamelyike miatt voltál büntetve, akkor még plusz 5 év.

Bírói mentesítést pedig elvileg fele annyi idő után (2 év 6 hónap) leehet kérni (azaz 2018. decembertől), de addig nem adhatják meg, amíg a mellékbüntetés végrehajtása tart. Az viszont a szabadon bocsátástól számított 4 év, azaz 2019. január, és ehhez jön - bizonyos bűncselekmények esetén - a plusz 5 év a fegyverhez.

Ha esetleg szabadlábon volt az ítélet jogerőre emelkedésekor, akkor az attól a bevonulásig eltelt idő még lejön ebből, mert az is a közügyektől eltiltás része.

BabacicaObuda # 2016.09.13. 11:26

Sziasztok segítségét szeretnék kérni . Férjem magán vállalkozó szertne lennie. Bűntett előéletű kikértük az erkölcsit bizonyítványt sajnos csak jövő év végén lesz tiszta .

A kérdésem sikerült e valakinek

Bírói mentesítés kérni hátrányos jogkövetkezmény alól erkölcsi hatósági bizonyítványhoz ?

Ügyvéd szerint nem sok az esély rá. És hosszú idő az eljárás , viszont nekünk fontos lenne.

Köszönöm szépen a segítséget

wild-eber # 2016.09.13. 08:56

Öreg Tölgy,

Igen, volt 4 év közügyektől eltiltás is.

Öreg Tölgy # 2016.09.12. 18:01

T. wild-eber,

gondolom, volt közügyektől eltiltás is. Az mennyi volt (sajnos ettől sok minden függ)?

wild-eber # 2016.09.12. 16:09

Tisztelt Öreg Tölgy!

Szeretném segítségét kérni az alábbi eset kapcsán:
2014-ben (másodfokon) 4év 3hónapra ítéltek, melyből tavaly januárban feltételesen szabadultam, majd idén júniusban "elvileg" kitöltötten is.

Kérdésem az volna, hogy fegyvertartási engedélyhez mikor folyamodhatnék? Bírósági mentesítést mikor kérelmezhetnék?

Előre is köszönöm!

Öreg Tölgy # 2016.09.06. 18:44

Szerintem akkor már végképp megnyugodhatsz. Egy történelmi adat maradtál a levéltárban. :)

fbi007 # 2016.09.06. 09:30

Sziasztok
Előző kérdésemre választ kapva ,mai napon bementem az illetékes bíróságra ,pont ott volt az ügyédem is és kértem ,hogy a 2002 ben hozott íteletről másolatot adjanak mivel az eredetit elhagytam!
Kérték a szmélyi igazolványomat ,felvitték az adataimat a gépbe és mondja az ügyintéző hölgy ,hogy semmilyen formában nem szerepelek a nyílvántartásukban
Na most ilyenkor mi van?
Törölték?
Vagy már nagyon régi ügy és megsemmisitették?
válaszaitokat köszönöm

Burn Out # 2016.09.04. 15:48

segítségként elsősorban rendrakást, fiókok átnézését, a továbbiakban pedig hivatalos iratok lefűzését javaslom. amúgy az ítéletet hozó bírósághoz menjél be és kérd a segítségüket. :)

fbi007 # 2016.09.04. 15:29

Annyi kérdésem lenne még
Segítsetek légyszíves, hogy 2001 ben a bíróság ítéletet amit levélben kaptam meg, nem találom!
Milyen formában tudnék valamilyen másolatot, kérni erről az ítéletről??? És gondolom az illetékes bíróságon kellene kérnem!
Köszönöm az eddigi segítségeteket is!

Öreg Tölgy # 2016.09.02. 09:16

fbi 0707: büntetlen vagy.

Orsolya0202: az ellítélés 2017. november 21-ig benne van az erkölcsiben, kivéve:

• ha fiatalkorú volt, vagy
  • ha a bíróság az ítéletében előzetes mentesítésbben részesítette.
orsolya0202 # 2016.09.02. 08:49

Kedves Szakértők!

Segítséget szeretnék érni abban, hogy az alábbi esetben az erkölcsi bizonyítvány tartalmazza-e a bűnycselekményt? Vagy mikortól nem lesz látható benne?

2014.11.21 jogerősen 10 hónap fogház büntetés 3 évre felfüggesztve.

Köszönöm!