Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.17. 16:41

Ne mondd, hogy lusta vagyok. (Pedig de.) Kaphatsz erkölcsi bizonyítványt, lehetsz magánnyomozó.
Az, hogy a nyilvántartásban szerepelsz, csak az esetleges visszaesés megállapítását, illetve a bűnismétlés súlyosbító körülményként való értékelését eredményezheti.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.17. 16:37

Azt nem tudom. De már a nyilvántartásból történő törlés előtt is büntetlen előéletűnek vallhatod magad. Ha ez elég a magánnyomozósághoz, akkor lehetsz.

bcsabika1 # 2007.05.17. 09:34

Vagyis annyit jelent,hogy a nyilvántartásból történő törlésig nem lehetnék pl.magánnyomozó?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.17. 07:01

A bűnügyi nyilvántartásból történő törlés és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesülés két különböző dolog.

bcsabika1 # 2007.05.17. 06:33

Értelmez nekem légyszíves az 1999 évi LXXXV tv.16§h bekezdését.Én úgy értelmezem,hogy lejárt a próbára bocsátásom és a bűnügyi nyilvántartásban még attól 3 évig szerepelek.
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.16. 10:42

Nem. Akit próbára bocsátottak, azt el sem ítélték, ezért eleve nem áll a büntetett előélethez fűződő hátrányok hatálya alatt.

bcsabika1 # 2007.05.16. 10:09

A priuszra gondoltam.Nem 3 év a próbára bocsátás lejárta után?

ObudaFan # 2007.05.14. 14:58

Egy esetben van jelentősége: ha másik bűncselekmény miatt büntetőeljárás indul, de annak ideje alatt elévül ez a korábbi büntetés.

4/2006. BJE. értelmében a Büntető Törvénykönyv 67. §-ának (1), 68. §-ának (1) és 89. §-ának (1)-(3) bekezdése értelmében kizárt, hogy a végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés elévülése a próbaidő tartama alatt bekövetkezzen. A próbaidő tartama alatt a büntetés végrehajtását elrendelő bírósági határozat jogerőre emelkedése a büntetés elévülésének a kezdő időpontja. A felfüggesztett büntetés elévülése a próbaidő leteltének napján kezdődik. A büntetés elévülését - a próbaidő letelte után - a felfüggesztett szabadságvesztés (pénzbüntetés) végrehajtását elrendelő jogerős bírósági határozat szakítja félbe. Ebben az esetben a büntetés elévülésének tartamába a próbaidő leteltétől a végrehajtást elrendelő bírósági határozat jogerőre emelkedéséig eltelt idő - a Büntető Törvénykönyv értelmében - nem számít be.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.14. 13:42

A büntetés elévülésére gondolsz? Az felfüggesztett büntetés esetén a próbaidő letelteltével bekövetkezik.
Intézkedésként elrendelt próbára bocsátás esetén pedig nincs értelme a kérdésnek, hiszen nincs büntetés, ami elévüljön.

A bűncselekmény büntethetőségének az elévüléséről sem lehet szó, hiszen a hatóság eljárt az ügyben.

bcsabika1 # 2007.05.14. 06:36

Két évi próbára bocsátás letelte után az elévülési idő mikor jár le?

ObudaFan # 2007.05.12. 15:20

Két külön dolog, az viszont más kérdés, hogy örülnek, ha tudnak munkát adni. Útiköltség-megtérítés nincs.

Kis szerencsétlen2 # 2007.05.11. 10:00

Értem, és ilyenkor az útiköltség teljes egészében engem terhel? Az ügyvédem azt mondta, hogy még nem hallott olyanról, hogy valakit így kiadásra kényszerítsenek. Valamint azt kérdezném meg, hogy a közhasznúakkal össze vonják az embert ? Mert a közmunka meg a közérdekű munka ugy tudom két külön dolog.

ObudaFan # 2007.05.07. 12:16

Akkor beosztanak legközelebbre, ahol van. A lakóhelyed szerint illetékes megyei bíróság bv bírójával lesz egy meneted ezügyben.

Kis szerencsétlen2 # 2007.05.06. 15:00

Tiszteletem.

Megvolt a nyilvános ülés. ítéletet is hírdetett a bíróság. !0 nap közérdekű munkára ítéltek, akárcsak elsőfokon, a merevlemezeket pedig elkobozták. Ilyenkor most a közhasznúakkal osztanak egyhelyre?Illetve úgy tudom, hogy ebben a kis városban nincs közérdekű munka, ilyenkor mit csinálnak?

onom # 2007.04.30. 19:59

Alex,
mint mondtam a szószoros értelemben nincs már a rendszerváltástól olyan, hogy valaki feddhetetlen.
Nem kukackodás, csak pontosítás, szakmai ártalom...

Szóval az irányadó jsz. a Btk, mert ez adja meg a mentesülési időt.

Aztán 1999. évi LXVIII. tv a bűnügyi nyilvántartási tv írja elő, hogy adott ítélethez a mentesüléshez képest mennyi idő tartozik, amíg a bűnügyi nyilvántartásban szerepelni fog, feltéve, hogy nem többszörösen nyilvántartott az illető,mert akkor kitolódik!!!!
Szóval itt megnézheted, hogy mikor vagy "feddhetetlen", de mégegyszer hozzáteszem, a mentesülés hamarbb bekövetkezik, logikusan, tehát akkor már lehet tiszta erköcsit kapni!!!!

Aztán vannak spec tv-ek, amik követelménye a bűnügyi nyt-i tv-ben meghatérozott időkhöz igazodnak azzal, hogy meghatározott bcs-ek elkövetésénél fogalmazza meg a "feddhetetlenséget" más bcs-nél csak mentesülést követel meg.

Aztán aí bűnügyi nyt-i tv-ben láthatod, hogy ott nyilvántartanak különféle szenzibilis adatot:
büntetőeljárás alatt áll
kényszerintézkest szabtak-e ki
elítélték-e
stb....
olvasd el és megérted majd!!!Könnyű tv, könnyű olvasni és értelmezni!

Alex77 # 2007.04.30. 13:44

Onom!

Ezek szerint bárki akit egyszer bcs.miatt elítél a bíróság, az fedhetetlen lesz x idő után?
Le van ez valahova írva, hogy mely Bün.cs-ménynél hány év múlva lesz fedhetetlen az illető?

Alex77

onom # 2007.04.30. 11:54

Meghatározott törvények meghatározott munkakör feltételeként előírhatják, hogy a pályázót a mentesülést követő x ideig nem lehet alkalmazni.
pl. vagyonőr, rendőrség, honvédelem....stb.
Ez nem egyenő a feddhetetlenséggel!

pl. Ha valaki felfüggesztettet kap, próbaidő lejárta után kap ún. tiszta erkölcsit, de feddhetetlen csak 15 év elteltével válhat a mentesüléstől számítva, tiszta erkölcsit kap, de nem feddhetetlen, ahogy Ti nevezitek!
Ebben az esetben az adott szerv megnézi, hogy hány év telt el a mentesüléstől, és milyen bcs-t követett el, mert néha azt is szabályozzák, hogy melyik bcsfajtát nem lehet elkövetni ahhoz, hogy valaki pl. biztiőr legyen!

Traffic # 2007.04.29. 20:16

T. Bluemoon!

Javaslom, hogy az ismerősöd indítványozza a mediációt, azaz mutasson hajlandóságot arra, hogy a keletkezett kárt teljes egészében megtéríti a sértettnek. Mivel cselekményének büntetési tétele (gondolom) nem haladja meg a 3 évet, így -ha kártalanítja a sértettet- akkor megszüntetik ellene a büntetőeljárást.

Alex77 # 2007.04.29. 13:59

Ez a Honvédség! Ott lehet másként megy ez ezek szerint! Kiváncsi lennék van e ilyen a rendőrségnél is? Már csak a kiváncsiság hajt...:-)

Alex77

zolika71 # 2007.04.29. 09:48

Ezeket a sorokat a honvédeli minisztérium oldaláról másoltam:

Mikor nem lehetek szerződéses katona?

Ha a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítéstől számított 3 év még nem telt el.
Továbbá akkor sem lehetek szerződéses katona, ha a bíróság közügyektől eltiltás, lefokozás, szolgálati viszony megszüntetése büntetést szabott ki, vagy lefokozására, illetőleg a szolgálati viszonyom megszüntetésére fegyelmi fenyítésként került sor, a bírósági, illetve a fegyelmi határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig.

Alex77 # 2007.04.28. 15:34

Onom!

Valóban igazad van, hogy magánszemély nem kérhet feddhetetlenségi igazolást!
Viszont Én úgy tudom(javíts ki ha tévedek), hogy feddhetetlenségi nyilatkozatot ha az illető valamely BM-szervhez megy dolgozni, lekéri az illetékes hivatal saját részre!

"Az a személy is büntetlen előéletűnek minősül, aki volt már büntetve, de mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült. Az elítélt mentesítésben részesülhet a törvény erejénél fogva, bírósági határozat alapján és kegyelem révén."

Ezek szerint akkor aki mentesűlt a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, az nyugodtan dolgozhat a mondjuk pld. a rendőrségnél is?
Nem hiszem!!
A Hatóság ilyen téren nem felejt, mint ahogyan zolika71-is mondja!!

Alex77

Bluemoon # 2007.04.28. 11:23

"Ha pénzbüntit kap,jogerő napján mentesül, ha felfügg szabvesztet, a próbaidő leteltének napján, ha pedig szabvesztet, attól függ, mennyit.

jelenlegi bírói gyakorlat alapján azonban ilyen kissúlyú bcs-ek elkövetése esetén megrovást rónak, amely mivel nem büntetés, nem is számít az erkölcsibe, de már az is lehet, hogy az ügyész a vádemelést elhalasztja...."

Köszi onom a választ, reméljük, ennyivel megússza.

onom # 2007.04.28. 10:45

Ha pénzbüntit kap,jogerő napján mentesül, ha felfügg szabvesztet, a próbaidő leteltének napján, ha pedig szabvesztet, attól függ, mennyit.

jelenlegi bírói gyakorlat alapján azonban ilyen kissúlyú bcs-ek elkövetése esetén megrovást rónak, amely mivel nem büntetés, nem is számít az erkölcsibe, de már az is lehet, hogy az ügyész a vádemelést elhalasztja....

Attika, én nem hiszem, hogy egy 20 évvel ezelőtti ügy befolyásolna bármit is tekintettel arra, hogy max 25 év az, amíg valaki szerepel egy adott büntetés tekintetében a priszban.Persze ha a 20 év alatt évente valósítja meg a lopás törvényi tényállását, akkr persze visszaeső.

A hatóság bizony felejt meghatározott idő eltelte után.

Alex, ezt a hatóságot nem így hívják már egy jó ideje....feddhetetlenségi igazolás pedig már a rendszeerváltás óta nem létezik állampolgár részére....

Bluemoon # 2007.04.28. 10:19

Mégis mire számíthat? Bűnösnek bűnös, mert lopni akart, elkapták. Jegyzőkönyv megvolt, feljelentés megtörtént, bevitték, stb. Ha pénzbüntit kap, akkor ha jól olvasom a többi topicban, a kifizetést követően már "tiszta". Ha nem pénzbüntit kap, akkor mi lehet még?

Dr.Attika # 2007.04.27. 19:45

Tudomásom van róla, hogy manapság egyes fiatal rendőr nyomozók "igazságosztó" szerepben tetszelegnek és közlik a gyanusítottal, hogy milyen bűntetést fog kapni. Semmilyen alapja nincs ezeknek. Ami a kérdés lényege, hogy senki sem tekinthető bűnösnek, amíg bíróság jogerős ítéletében bűnösnek nem nyilvánítja.
Vagyis ezen időpontig a barátja "tiszta erkölcsit" kap.