Bizalmatlansággal új miniszterelnök


imah # 2009.04.13. 11:51

Csak a tisztánlátás miatt még megjegyezném, hogy minden támogatást nyilvános pályázati úton nyertem el mindkét oldalról, és ráadásul egyidőben. Igaz, akkor még nem folyt "árokásás".

Grád András # 2009.04.13. 12:01

Kedves Impy!

"A FIDESZ változásai nem érintenek lényegi iránymódosítást"

Amennyiben az, ha valaki egy szélsőségesen bal-liberális értékeket valló pártból máról holnapra csinál egy erősen konzervatív-jobboldali-vallási elkötelezettségű pártot, ez nem érint lényegi iránymódosítást, akkor csakugyan nem történt ilyen! :-) Impy, az Isten szerelmére! Ezeket tényleg komolyan gondolja? Miért nem olvas el végre néhány kilencvenes évek eleji újságot? Ennyire fél a valóságtól?

"A FIDESZ pl. egyre inkább képvisel keresztény értékeket, amelyek a társadalom szempontjából hasznosak."

Ezt el is hiszem, hogy mindenki így gondolja, aki a "keresztény értékek" mentén gondolkodik. Csakhogy semmiféle empirikus bizonyíték vagy garancia nincsen arra, hogy ezek az értékek bármivel is hasznosabbak, jobbak stb. lennének, mint bármilyen más rendezőelv szerinti értékek, és még csak nem is a vallásháborúkra vagy az inkvizícióra gondolok, hanem a mostani mindennapokra. Ráadásul Mo-n a népesség kb. 20-30%-a gyakorolja ténylegesen a vallást, vagyis ne tekintsünk mindenkit "keresztény értékek" hívőjének, akit megkereszteltek. Az meg nem a legszerencsésebb, ha 20-30%-nyi ember a pápai csalhatatlanság mintájára kinyilatkoztatja, hogy mi a "jó" és a "hasznos" mindenki másnak is.

"jó a megcélzott irány, ezért ezt az irányt érdemes segíteni"

Ezek szerint Ön tud valamit, amit pillanatnyilag Önön kívül senki más a világon, mégpedig azt, hogy a FIDESZ miként képzeli a kilábalást a válságból, ezt ugyanis mostanáig nem voltak hajlandóak elárulni, arra hivatkozással, nehogy a szocik ellopják az ötleteiket. Nem mintha a szociknak olyan fantasztikus programja lenne minderre, és körülnézve a világban úgy tűnik, másoknak sincs nagyon, ezért legyen szabad kételkednek ezen ismeretlen csodaszerekben. (Ha viszont a "jó irányon" nem gazdaságpolitikát ért, hanem "keresztény kurzust", ez még sehol sem hozott a világban gazdasági felemelkedést, azon egyszerű okból, hogy nem a gazdaságról szól.)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Impossible # 2009.04.13. 12:38

Kedves Tanárúr,

"Ezek szerint Ön tud valamit, amit pillanatnyilag Önön kívül senki más a világon, mégpedig azt, hogy a FIDESZ miként képzeli a kilábalást a válságból, ezt ugyanis mostanáig nem voltak hajlandóak elárulni[...]"

A FIDESZ rengetegszer elmondta, szájbarágósan, sokszor, ugyanazt. Nem tudom, miért mondja, hogy nem mondták el, elmondták! :) (Én is leírtam már ide korábban.) Jelentős adócsökkentés, munkahelyteremtés.

"(Ha viszont a „jó irányon“ nem gazdaságpolitikát ért, hanem „keresztény kurzust“, ez még sehol sem hozott a világban gazdasági felemelkedést, azon egyszerű okból, hogy nem a gazdaságról szól.)"

Arról is írtam már korábban, hogy a keresztény értékekre a társadalomnak is szüksége van, ezek nélkül nem tud működni, pl. az Alkotmány is képvisel keresztény értékeket. Erről részletesen írtam régebben a fórumon.

"Csakhogy semmiféle empirikus bizonyíték vagy garancia nincsen arra, hogy ezek az értékek bármivel is hasznosabbak, jobbak stb. lennének, mint bármilyen más rendezőelv szerinti értékek, és még csak nem is a vallásháborúkra vagy az inkvizícióra gondolok, hanem a mostani mindennapokra."

A vallásháború és az inkvizíció NEM keresztény érték! :D
Empirikus bizonyítékként ott van Jézus és Jézus követői, ott van a rengeteg szent és szent életű ember, érdemes megnézni, hogyan éltek, mennyire volt hasznos az életük mások számára, milyen rengeteget segítettek a többi emberen. Keressen mégegy olyan "rendező elvet", ami ennyire szolgálja az embert, és ennyire a javára van! Nehéz munka lesz. :)
A mostani mindennapokban is vannak emberek, akik követik Jézus tanítását.

"[...]vagyis ne tekintsünk mindenkit „keresztény értékek“ hívőjének, akit megkereszteltek."

Nemis tekintettem. :)

"Amennyiben az, ha valaki egy szélsőségesen bal-liberális értékeket valló pártból máról holnapra csinál egy erősen konzervatív-jobboldali-vallási elkötelezettségű pártot, ez nem érint lényegi iránymódosítást, akkor csakugyan nem történt ilyen!"

Azt is írtam már, hogy a bal oldal-jobb oldal felosztás csak nálunk kap olyan értelmet, amiről Ön is beszél, Európában nem ez a helyzet. A baloldali értékek (ami egyáltalán nem egyenlő azzal, amit a mai baloldal képvisel!) is hasznosak, nem rossz dolog balaoldalinak lenni, az a rossz dolog, ami nálunk baloldali címszó alatt történik. Lényegi iránymódosításról nincs szó, javulásról van szó, a javulásra pedig folyamatosan szükség van, ezt pedig támogatni kell, nem pedig a hibák miatt agyonszidni.

Grád András # 2009.04.13. 13:09

Kedves Impy!

A hitbéli kérdésekre nem reagálnék, Ön mélyen elkötelezetten vallásos ember, mindent ennek a szemüvegén át képes csak nézni (lásd keresztény = jó), ezt mondjuk régóta tudjuk. Nem áll szándékomban vallási meggyőződésében megbántani, ettől azonban még egyetlen ezzel kapcsolatos szavával sem értek egyet. Változatlan meggyőződésem, hogy hitbéli kérdésekről értelmetlen vitatkozni, a vallásháborúk és az inkvizíció keresztényei is akkoriban nagyon-nagyon keresztény értékeknek tekintették, amit tűzzel-vassal képviseltek, pont olyan mély meggyőződéssel, amilyen most az Öné. (Sajnos ettől még egyiküknek sem lett több igaza, az egyház meg párszáz évvel később kijelentette, hogy bocsi, az akkoriak tévedtek, de ettől az érintettek nem támadtak fel. Ugyanígy fogják pl. kijelenteni kb. 50-100 éven belül, hogy az óvszer mégsem a sátán találmánya volt, bocsi, tévedtünk, csak addigra jópármillió feketeafrikai még nyomorultul belepusztul a fene nagy vallási meggyőződésbe, Ön még reményeim szerint megéri.)

Két ténybeli felvetésére: Az adócsökkentést a FIDESZ már évekkel a válság előtt meghirdette (alapvetően egyet is értek vele), éppen ezért ezt mint az akkor még nem is létezett válságból kilábalás útját feltüntetni finoman szólva is érdekes, arról nem is beszélve, hogy önmagában ettől nem képződik több munkahely. Mellesleg ha ez ilyen egyszerű, akkor a világ összes közgazdászai nyilván síkhülyék, hiszen OV megmondta a tutit, ők meg itt küszködnek a megoldási kísérletekkel, hogy kilábalást keressenek.

A másik ténybeli felvetése, miszerint nem kell bal-jobb irányban keresni a felosztást, oké, keressük másütt! A szélsőségesen liberális vs. szélsőségesen konzervatív vagy a zsigeri vallásellenes vs. bigottan vallásos jobban megfelel? Mert OV és a FIDESZ ezek mentén is 180 fokkal váltott, ami ténykérdés, legfeljebb igyekeznek nem beszélni róla, így ugyanis pont az Önhöz hasonlóan gondolkodókat könnyebb megvezetni. Miért nem megy már végre el az értelmetlen vitatkozás helyett egy könyvtárba? :-)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

vzoli # 2009.04.13. 13:51

Én egy átlagos magyar ember vagyok.

Hiszek abban, hogy a hatalom és politika szférájában fehérek és feketék, jók és gonoszak, kiválasztottak és kárhozatot hozók állnak egymással szemben.

Hiszem, hogy az emberi kvalitás pártpreferenciákhoz kötött.
És tudom, hogy minél magasabban áll valaki az általam preferált párt hierarchiájában: annál inkább hivatott, és képes a világmegváltásra.

Tudom, hogy nincs ráhatásom a saját sorsom alakítására.
Ez kizárólag az általam szeretett/gyűlölt párt előjoga.

Meggyőződésem, hogy csak végletek léteznek.
És a másik véglet az, amelyik engem akadályoz.
Úgy általában is; de különösen az első véglet imádatában.

Mert csak végletekhez csapódva tudom elképzelni az életem.
Kell valami, amihez támaszkodhatok.
A kettő között, a saját lábamon állva csak az egyedüllét méla bizonytalansága venne körül.

Sokkal több időt töltök kétes helyeken alkalmi ismerősökkel politizálva, pártújságot lapozgatva, TV-t bámulva; mintsem a saját gyermekemmel.

És az sem érdekel, ha valaki azt mondja, hogy ha ennek az időnek csak a felét az önsorsom javításán való gondolkodásra fordítanám, már panaszra sem lenne okom.

Felülről kell felépíteni ezt a társadalmat, kérem!
És ha olyanoknak, akik néha még a saját egzisztenciájuk és családjuk felépítésére is képtelenek: akkor hát olyanoknak!

Itt kérem, kiválasztottak vannak: mi vagyunk azok!
A Józsi, meg a Béla is megmondta. A Gézáról már nem is beszélve.

A párbeszédre készség meg egy nagy marhaság.
Mi ugyanis mindig párbeszédre készek vagyunk.
A másik fél viszont tuti, hogy csak a hatalmat próbálja megszerezni, ha magunkkal egyenlő félnek tekintjük.
Ezért jobb, ha szóba sem állunk velük.
Sőt, a legjobb, ha úgy betömjük a pofájukat, hogy azt már lehetőségük se legyen többé kinyitni!

Felénk kék ég alatt nyalka huszárlegények teremnek 180-as IQ-val; míg amott a túloldalon, a viharok földjén eszement gnómok.

Itt kérem, csak akkor lesz világmegváltás, ha mi kerülünk hatalomra!
És akkor jaj lesz mindenkinek, aki nem mi vagyunk.
Sőt, még nekünk is jaj lesz!

Impossible # 2009.04.13. 13:55

Kedves Tanárúr,

én szeretek vitatkozni, a könyvtár pedig csak felidegesít, lehet, hogy ezek nem kifejezetten jó tulajdonságaim, de egyelőre így állok. :)

Akkor most idézés nélkül szeretnék reagálni az Ön által írottakra, bekezdésenként.

A legutolsó bekezdésre:

Rendben van, ne vitatkozzunk "ténykérdéseken", tegyük fel, hogy elfogadom az Ön álláspontját, amely szerint a FIDESZ totálisan és lényegileg megváltozott. És akkor MOST mi a helyzet? :) Most az a helyzet, hogy jó úton járnak, és a jó utat támogatni érdemes.

A középső bekezdésre:

Ez a bekezdés egyébként nagyon tetszett. Sokat röhögtem rajta. :) (Nem tehetek róla, ez nem tudatos, csak úgy kibuggyant belőlem a röhögés.)
Egyrészt: nem azt mondtam, hogy az adócsökkentéstől keletkezik több munkahely, azt mondtam, hogy "jelentős adócsökkentés, munkahelyteremtés", azaz az adócsökkentéssel párhuzamosan, amellett munkahelyteremtés.
Másrészt: a válság előtt is helyes volt a FIDESZ (válságkezelésre alkalmas) elképzelése, válságtól függetlenül helyes az adócsökkentés és a munkahelyteremtés célul kitűzése, amelyek azonban a válság kezelésére is alkalmasak.
Harmadrészt: Európa országai - rajtunk kívül - így kezelik a válságot, éppen ezért azokat nemis érintette ennyire mélyen a válság, mint minket. Orbán Viktor az európai megoldást tartja helyesnek, minden ország ezt követi, egyedül Magyarország nem. Meg is lehet nézni az eredményét.

Az első bekezdésre:

Ön miért jár ugyanabba a templomba misére, ahova én? :) Nyilván van rá oka. Bizonyára van bennünk valami közös, mégis úgy tűnik, mintha nagyon ellenezné ezt a közös pontot. Érdekes.
Az Egyház - mint már rengetegszer írtam - nemcsak szentek gyülekezete, vannak hibái, hiszen a hozzá tartozó emberek is ugyanúgy gyakran hibázó emberek, mint amilyenek a rajta kívül állók. Viszont el kell határolni egymástól az Egyház tanítását az emberi cselekedetektől. Erről is írtam sokat korábban. A rossz emberi cselekedetek, a papok hibái, hülyeségei nem rontják le a tanítás érvényét. Ez olyan, mint pl. van a Ptk. szép szabálya, de nem tartják be. Namost akkor a Ptk. szabálya rossz? Nem az a rossz, hanem az a rossz, hogy nem tartják be. Nemigaz? Ez egy fontos különbség, amire már sokszor felhívtam a figyelmet, de aki jár templomba, aki kereszténynek mondja magát, annak illik is ezt tudnia. Az Egyház Tanítóhivatala hit és erkölcs dolgában (!) tévedhetetlen.

Impossible # 2009.04.13. 14:02

vzoli,

te mit szívsz? :D

Grád András # 2009.04.13. 14:38

Impy!

Én úgy látom, ebben az írásban nem "anyag" volt, hanem irónia! :-) Mégpedig igen jogos! Úgyhogy akinek nem inge ne vegye magára, de ing nélkül ne maradjon senki! :-)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Impossible # 2009.04.13. 14:47

Miért? Jön a meleg...én jobban érzem magam ing nélkül. :D Főleg most, hogy ennyi mindent összezagyvált az illető. Ha nem anyag, akkor gáz. :D Mármint ez a szöveg gáz. :D

Grád András # 2009.04.13. 14:56

A hozzám intézett szavaira meg azért nem reagálok külön, mert nem tudom, milyen forrásból szerzi a napi valósággal kapcsolatos információit, de láthatólag valami erősen megszűrt és torzító csatorna lehet, ha ebből arra következtetett, hogy Európa egységesen jár egy remek úton, mi pedig direkt egy másik, persze nagyon rosszon. A világ ennél sokkal összetettebb, de részint unom már ennek a magyarázását, részint úgysem lát/ért/hisz mást, mint amiről valamiért fontos azt hinni, hogy ez így igaz és kerek. Olyan szinten dugja a fejét a homokba, hogy ebbe még egy könyvtárlátogatás sem fér bele, hiszen akkor megszűnne a világ jelenlegi szép kerek volta, a jók és gonoszak küzdelme stb.

Ebbe a vonulatba simul bele az is, amit az egyházról írt, amely természetesen tévedhetetlen, csak hát ott vannak ezek a gyarló képviselői, ők az okai minden rossznak, miattuk kell megdögleni millióknak értelmetlenül. Az egyetlen probléma ezzel, hogy nincs egyház a képviselői nélkül, mondhatni az egyházról is csak általuk tudunk bármit is, más szóval, ha nem lennének képviselői (a tapasztalatok szerint igencsak gyarló pápák és papok), nem lenne egyház sem, vagyis a kettő nem választható szét egymástól. De nem mennék bele hitvitákba, itt a magam részéről lezárom ezt a témát, esetleges válasza tekintetében pedig előre kijelentem, hogy az egyház és a pápa után Ön a legcsalhatatlanabb a világon, akinek mindig mindenben igaza van, de ezt már hosszú ideje tudjuk errefelé! :-) (Bár úgy látom, kevés érzéke van az iróniához.)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Legislator # 2009.04.13. 15:42

Blue mescaline?:-D


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.04.14. 10:07

Grád András,

igyekszem röviden reagálni.
Reakcióm az első bekezdésére:

Nem azt mondtam, hogy Európa egységesen jár el, és hogy nincsenek viták a lehetséges megoldásokat illetően. Viszont senki sem kezeli úgy a válságot, ahogyan Magyarország. Ami itt folyik, az nem válságkezelés. Nézzen körül! Ehhez nem kell könyvtárba menni. Azt írtam, hogy más országokat nem érintett ilyen mélyen a válság, mint minket. Nálunk az ország már eleve legyengített állapotban volt, amit a "kormánynak" sikerült elérnie. Ez a rossz helyzet főleg nem a válság miatt van, hanem amiatt, hogy nem értenek a kormányzáshoz, nem az emberek érdekében teszik a dolgokat, hanem a saját érdekükben. Ezt kellene észrevenni, ehhez nem kell könyvtár, csak egy kis józan ész.

Válaszom a második bekezdésre:

továbbrais csak azt tudom kérdezni, hogy Ön minek jár templomba. Ha nincsen tisztában alapvető dolgokkal, ezen felül még szidja is azt a közösséget, ahová tartozik, akkor minek jár oda?
Egyébként állhat Ön nagyon távol a hittől, még akkor is logikai úton képesnek kellene lennie annak belátására, hogy a tanítás érvénye nemcsak elválasztható, hanem elválasztandó az emberi cselekedetektől. Erre hoztam fel példának a Ptk.-t, amit Ön is ismer. A Ptk. szabálya sem veszíti érvényét azáltal, hogy nem követik, a tanítás érvényét nem rontja le az emberi cselekedet, az attól függetlenül lehet helyes. De mondhatok más példát is. Ha Ön tart egy tanórát az egyetemen, amelynek során megoszt bizonyos ismereteket a hallgatókkal, és utána onnét kimenve - tegyük fel - erkölcstelen életmódot folytat, akkor a hallgatók helyes magatartása az lenne Ön szerint, hogy ezekután hülyeségnek tartanák azt, amit Ön órán elmondott?
Nem az Egyház tévedhetetlen, és nem mindenben tévedhetetlen, hanem az Egyház Tanítóhivatala hit és erkölcs dolgában tévedhetetlen. De ez olyan hittanos alapismeret, amit már a 8 év körüli elsőáldozók is tudnak. Ön meg ide jár a templomba 50 évesen, és nem tudja. Lehet, hogy előbb tájékozódni kellene, mi mit jelent, és utána szidni, mert így nem tudja, mit szid. De erről már írtam Önnek korábban is.

Sz.Márton # 2009.04.14. 11:02

Nagyon szűk, nagyon baráti körök egymás közti 1988-ban már jól előkészített spontán privatizációval átmentett, hivatalosan nem, de papíron tisztázott (80 évre titkosított) olajügyekkel bemelegített demokrácia-melegágyán ülünk. Több évtized keményen kiképzett szakemberei dolgoztak azon, hogy ma ki és hol üljön és a háttérből is hasznosan mosolyogjon.
A jogászokat már régóta szellemi prostituáltként használták az ügyletek legalizálásához hol állami hol banki műveletek fontos részeként. Hatalmas horderejű, nagy nyilvánosságot kapott ügyekben kettős jogértelmezések és (hivatalosan nem) vitatható befejezések. Összefogás, esetleg komoly civil és kissebségi szervezeteknek is valódi jelenlétet és képviseletet biztosító, kétkamarás parlament csak álomnak tűnhet...

Sz.Márton # 2009.04.14. 11:11

Azért javaslom, hogy inkább összefogás legyen és bízzunk egymásban, mert az ellenkezőjének semmi értelme és inkább előre tekintő. Biztosra veszem, hogy a parlamentben is ülnek tisztességes emberek és akik ma komoly szerepet vállalnak számolnak a népszerűtlenséggel és azzal, hogy csak feladat van és nem öröm, mindkét nagy oldalon. A közömbösség a legveszélyesebb...

Rexor # 2009.04.14. 11:30

Kacsa azt hiszem Neked is vannak olvasási zavaraid, mert én olyat nem írtam, hogy ha egyik oldalnak nem megy a másiknak sem fog. Mint említettem nem óhajtok politizálni, de a megjegyzésed hogy finom legyek ősprimitív volt.

Nem szeretném minősíteni a két nagy parlamenti pártot, de alapvetően teljesen mindegy nekem, hogy kik kerülnek a hatalomra a következő 4 évben, ha megfelelő úton viszik az országot tovább. És ez az út számunkra meglehetősen beszűkült, tehát akárki fog kormányozni hiába handabandázik akkor is nagyon szigorú takarékossággal nagyon kemény intézkedéseket kell bevezetni, ha azt akarjuk, hogy ez az ország 2020-ban is életképes maradjon.

Impossible # 2009.04.14. 11:38

Miért kellene nagyon kemény intézkedéseket hozni? Adót kell csökkenteni. :D

Legislator # 2009.04.14. 12:06

Nemcsak itt, hanem minden országban szükség van intézkedésekre, ahol a válság érezteti hatását.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.04.14. 12:10

Leg,

igen, csak az nem mindegy, milyen intézkedésre. :D Általában adót csökkentenek külföldön, nálunk persze nem, sőt, nálunk méginkább megszorítanak...már az eddigiekből is baj lett, most még tovább csinálják, de max. egy évük van a hülyeségre, szerencsére.

Legislator # 2009.04.14. 13:16

Imp, ez igaz.
Kell csinálni egy vizsgálatot arról, hogy más országok mit csinálnak. Pl. OECD ebben verhetetlen. Az eredményeket közzé kell tenni. De forráshiányos gazdaságnál mire csökkentjük az adókat, főleg egy olyan országban, ahol rengeteg munkavállaló minimálbéren van bejelentve, illetve rengetegen nem is adóznak? Tömegek élnek állami segélyekből, köztük nem egy olyan, aki egyszerűen utál dolgozni. Felelőtlenül vettek fel családok hiteleket nagy értékű (felesleges) ajándékokra(gépkocsi, plazmatévé, félmillás számítógép) fedezet nélkül. Más országokban nem ez a helyzet. Szerintem rajtunk csak egy átfogó (globális) össztársadalmi reform segíthet. Ezt itt senki nem ismerte fel (vagy csak nem mondják ki), ez nem olyan helyzet, ahol egyetlen válasz elég a jó megoldáshoz. Egy országot nem úgy kell kormányozni, mint ahogy egy könyvelést néz az ember. Aki csak ennyit értett meg a társadalomból, az lett volna inkább TTK-s vagy matematikus:-))).


Sunshine after the rain.

limma # 2009.04.14. 14:37

Adócsökkentés:
jó eset (valószínűtlen): az eddig keményen csalók azt mondják: jó, ha ilyen kevés az adó, akkor inkább befizetem böcsülettel és nyugodtan alszom.

rossz eset (valószínű): csak ennyi az adó? hát ha a többet se fizettem be, akkor ezt a kicsit már igazán nem érdemes :-)

Impossible # 2009.04.14. 15:02

Rengeteg ember nem tud megélni a fizetéséből, mert iszonyatosan magasak az adók. Ez a helyzet. Családosok tömegein segítene az adócsökkentés, hiszen így több pénzük maradna.

Aki még mindig megszorításokról beszél, az egyszerűen hülye. :D

Kacsa1111 # 2009.04.14. 15:31

Kedves Rexor,

amit írtam, monalisa sem mondta szó szerint...csak a közönyösöket - titeket - kívántam ezzel az egy mondattal aposztorfálni.

hogy a hozzászólásom "ősprimitív" volt-e szerinted vagy sem, őszintén szólva, annyira nem érdekel...
viszont már tele van a tökéletesen a hócipőm azzal, hogy majd' 60 éve azt hallgatjuk, hogy "meg kell húzni a nadrágszíjat"...
ezeknél mindig meg kell húzni a nadrágszíjat...akkor is amikor a szocializmust építettük, akkor is amikor a kapitalizmust...
"gyerekek, most ugyan nagyon rossz lesz, de ezt be kell vállalni a jobb jövő reményében"
ÉS ENNEK MÁR 60 ÉVE!!!

Korod okán azt gondoltam volna, hogy rutinosabb játékos vagy annál, mint hogy benyelj minden hülyeséget...
"nagyon szigorú takarékossággal" (ész nélkül, ahogy általában minden csinálnak az elvtársak) csak megadod a kegyelemdöfést ennek az egyébként Taigetosz-ra való szörnyszülöttnek, amit a magyar gazdaságnak nevezel...


Kacsa11

Egyjogász # 2009.04.14. 15:41

Ez az egész a rendszerváltásnak hívott valaminél lett elqrva, de nagyon....

1989-ben ifjoncként egy állami cégnél dolgoztam, amelynek a vezérigazgatója egy kerületi pártbizottságról odatett bácsi volt.

1989. június 15-én szabadságot vett ki, a titkárnője mondta, hogy néhány elvtársával kimentek Bécsbe, mert tartanak attól, hogy másnap (akkor temették újra Nagy Imrééket) egy 1956-hoz hasonló "balhé lesz", és az elvtárs bácsikat összeszedik...

Na nem lett semmi, 1990 elején az említett vezérigazgató elvtárs körlevelet adott ki, hogy onnantól szólítsa őt mindenki vezérigazgató úrnak, 1992-re elprivatizálta az egész céget, és rövid úton milliárdos lett.

1994-ben a Magyar Nép visszaültette a hatalomba az időközben átlényegült, a gazdasági hatalmat időközben 90-95 %-ban megszerzett elvtárs bácsikat, akik (illetve utódaik) a mai napig ott vannak.....

Ennyi, meg egy bambi.... magunknak köszönhetjük, ami van.

Szegény Antall (akit egyébként tiszteltem) meg elpoénkodta, hogy tetszettek volna forradalmat csinálni.....

Azért kíváncsi lettem volna, ha 1990-ben egy, a demokrata voltára kevésbé kényes valaki vette volna át a hatalmat az MSZMP-től, akkor most hol tartanánk?

dr Zákányi Csaba # 2009.04.14. 15:52

"Miért kellene nagyon kemény intézkedéseket hozni? Adót kell csökkenteni. :D"
Édes istenem, Impi, Te ezt komolyan ilyen egyszerűnek gondolod.
Az adó nem azért van, hogy a "komcsik" fékezni tudják vele a gazdaságot, ami alacsony adószint esetén szárnyalna és ontaná az egyre újabb munkahelyeket a jelen konjunktúrális helyzetben. Amit így megtermelnek azt el is kell adni ám! És sajnos nem elég itthon eladni, a magyar piac olyan kicsi, hogy csak az export számít. De a rengeteg segélyt, közalkalmazotti bért, nyugdíjat addig is ki kell fizetni, amíg felpörög a gazdaság, miközben erre világválság idején nincs komoly esély. A nálad kicsit tájékozottabbak ilyenkor hozzáteszik: "le kell építeni a túltengő államot!", és akkor lehet adót csökkenteni. De nem hagyjuk ám bezárni a kistelepülési iskolát, meg a kisvárosi kórházat, mi megvédjük az EMBEREKET, őket nem hagyjuk, nem ám! Hisz ők mind szavazók...

Rexor # 2009.04.14. 16:03

Kedves Kacsa,

Hogy ki szúrt el mit, és hogy mi volt a múltban lehet elemezgetni, de ezzel nem lesz jobb nekünk. A Taigetoszra való szörnyszülött elég jelentős purgáláson ment keresztül a Bokros csomagnak nevezett műtét idején, az egészben az volt a szomorú, hogy ezt senki sem merte folytatni, hogy tényleg esély legyen a gyógyulásra. Hogy ki mit tett és hogyan tette ezt lehet elemezgetni, de sajnos a hatalmon levő kormányok a szavazóbázisuk megőrzése érdekében nem voltak hajlnadóak, hogy folytassák ezt a folyamatot.

A lényeg az, hogy a jelenlegi helyzetben takarékosságra van szükség - és ez nem kizárólag az én véleményem, hanem ha megnézed az szinte az összes pátsemleges szakember (magyar és nem magyar) ezt mondja. Amíg magunkkal hordozzuk az irgalmatlan államadósságot, és a TB ellátások súlyát (plusz az egyéb bónosu dolgokat mint pl. lakástámogatás, alanyi jogon járó családi pótlék, stb.), addig nincs esély hogy kilábaljunk ebből.

Ha levetettük ezt a puttyont, és megszabadulunk a túlsúlytól akkor belendülhetünk, előtte erre esély sincsen.