Kérhet.
A helyi adó kivetése önkormányzati rendeleten alapul és nem azon,hogy lehet megközeliteni,és a tulaj használja vagy sem.
A tulaj ajándékozza el egy helybelinek,akkor nem lesz vele gondja.
Kérhet.
A helyi adó kivetése önkormányzati rendeleten alapul és nem azon,hogy lehet megközeliteni,és a tulaj használja vagy sem.
A tulaj ajándékozza el egy helybelinek,akkor nem lesz vele gondja.
„Nyilván pont ezért nem nézik a földhivatali nyilvántartást, ami egyébként nekik is lóvés játék.”
Szomorúka, nem, nekik nem fizetős. Szerintem alapból kötelességük megnézni, január 1-én ki a tulajdonos, mikor adóztatással, bejelentéssel macerálják az ügyfelet.
(mellesleg az adatbejelentést az örökléskor kellett volna kérni - lehet, hogy ezt hiányolja??? - nem derül ki, mikor örökölte)
Csak nem sűrűn teszik meg. Én voltam a kivétel.
A kommunális adó bevallásos alapon működik, vagyis a bevallást az adózónak kell benyújtania. Az adóhatóságnak joga van ellenőrizni, hogy a bevallást benyújtotta-e az adózó, de nem köteles mindenkit ellenőrizni. Ha ajár hivatalból, akár bejelentésre mulasztást észlel (azaz nincs bevallás, pedig kéne), akkor felszólít a kötelezettség teljesítésére. Nem ördögtől való dolog, és nem fáziskésés. Van, amikor egy ingatlanról nem egyértelmű, hogy a helyi szabályoknak megfelelő adókötelezettség vonatkozik-e rá.
Zoli56
Ahogy előttem írták: a 2021-es évre neked az adót megfizetned, a változásbejelentőt pedig add be.
Haszónélvezője vagyok egy családi háznak és mivel a tulajdonos nem fizet semmit én töllem vonják le a 22.500Ft-ot.
Saját házam ami 1/1 arra csak 7500 Ft/fél év jógósan követelik a magasab összeget igen nem. Válaszukat előre is köszönöm.
Egy ingatlan tulajdonosa vagyok 2009. óta. Most 2022-ben kaptam egy "Felhívás kommunális adatbejelentés benyújtására" című felhívást. Az Önkormányzat 2015.01.01-től vezette be a településen a kommunális adót. 2015-től eddig nem értesítettek semmilyen formában. Érdeklődnék, hogy mire számíthatok a bejelentés megtörténte után? Követelhetik e a 2015,2016,2017-re szóló adót, mert ezt már 5 évnél régebbi. Kérhetnek e késedelmi kamatot esetleg bírságolhatnak e. Véleményem szerint nem mulasztottam, mivel a vásárláskor még nem élt a kommunális adó, később pedig nem éretesítettek. Nem szoktam a rendeleteket olvasgatni, hogy van e valami újabb adó A lakcímemet bejelentettem 2009-ben
suvi78
A jogszabályok ismerete az nem csak a hivatal kötelessége, hanem a tiéd is.
Igen, kérhetnek késedelmi kamatot, mulasztási bírság is lehet (de nem valószínű).
Én is kaptam a zártkertemre barátságos 168 ezer ft befizetendőt.
Hivatkozva a bevezetett adóra amiről én sem tudtam.
Azt 5 évre visszanenőleg kérték+birság+kés.kamat. Fizettem.
Jó napot kívánok.
Érdeklődöm, hogy a kommunális adótartozásom miatt lefoglalhatnak olyan gépjárművet aminek az üzembentartója vagyok és a tulajdonosa felnőtt gyermekem? A helyi Önkormányzat a mai napon kézbesítette a levelet ami szerint a mai nappal lefoglalják a járművet és egyidejűleg megkeresik a Kormányhivatalt azzal, hogy jegyezzenek be elidegenítési és terhelési tilalmat továbbá vonják ki a járművet a forgalomból. Ezt megtehetik?
Köszönettel; Zoli
Zoli56,
Nem, más tulajdonát a te tartozásod miatt nem lehet lefoglalni. Biztos csak a te tartozásod? Az ingatlan csak a te neveden van?
Nem kerek a történet..
Valami adat hiányzik
Első kérdésnek szántam. Az ingatlan a gyermekem nevén van de kiskorú volt amikor tulajdonos lett, és mint gyámja én fizettem a kommunális adót és a többi költségeket is. Amikor nagykorú lett továbbra is én fizettem a költségeket, gyermekem akkoriban tanult keresete nem volt, azóta munkahelye nem volt és jelenleg sincs.
Az ingatlanban hárman lakunk mint állandó lakosok, a gyermekünk, a feleségem / beteges 64 éves dolgozni már nem tud/, én pedig 67 éves nyugdíjas vagyok. Úgy gondolom, hogy akkor tudnák jogszerűen a lefoglalást alkalmazni ha a nevemről törölnék és a gyermekemre vetnék ki az adót, majd nemfizetés miatt lefoglalnák a szóban forgó járművet, ami egy 24 éves régi autó becsértékét 370ezer Ft-ban állapították meg. Több év elmaradásom van, gondolom így akar az Önkormányzat eredményre jutni.
Zoli56
„a kommunális adótartozásom miatt lefoglalhatnak olyan gépjárművet aminek az üzembentartója vagyok és a tulajdonosa felnőtt gyermekem?”
Te írtad:
„Az ingatlan a gyermekem nevén van de kiskorú volt amikor tulajdonos lett, és mint gyámja én fizettem a kommunális adót és a többi költségeket is.”
Tehát úgy fest, hogy az a bizonyos kommunális adótartozás sem a te tartozásod, hanem a gyereké hivatalosan. Csak azért lehet a nevedre szóló adótartozás, mert te voltál-vagy a gyámja. Azonban az ingatlan, amire kiszabták, az egyértelműen a gyerekedé....legalábbis szerintem. Persze többet lehetne tudni, ha ismernénk itt kicsit pontosabban annak a határozatnak a tartalmát.
Zoli56,
Teljesen mindegy, ki fizette az adót.
A kommunális adó alanya : „A kommunális adó bevallására és megfizetésére az a személy vagy szervezet kötelezett,
aki/amely a naptári év első napján az építmény tulajdonosa, vagyis az ingatlan-nyilvántartásban
tulajdonosként szerepel.”
Az adóalany a gyermeked, az ő tulajdonát természetesen lefoglalhatják - és akár el is árverezhetik.
Köszönöm a válaszokat.
Üdvözletem!
A lakóházunk tartási szerződés által egy fiatal rokonom tulajdonába került. Nekem a férjemmel közösen teljeskörű élvezeti jogunk van a lakóházra. Kérdésem, hogy az élvezeti jog vagyoni értékű jog-e. Ez a kommunális adó fizetése szempontjából érdekel. „Amennyiben az építményt/telket az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.”
A helyi önkormányzat rendelete szerint a 70. életévét betöltött személy mentesül a kommunális adó megfizetése alól. Én is, férjem is elmúltunk 70 évesek. Amennyiben az élvezeti jog vagyonértékű jog, akkor én ( és férjem) az adóalany, viszont az életkorunk miatt mentesülünk az adó megfizetése alól.
Jól gondolom-e?
Gondos,
Igen, ha a tartási szerződés biztosítására alapítottatok és bejegyeztek haszonélvezeti jogot, ami vagyoni értékű jog, akkor a kommunális adó alanya ti vagytok.
Ha a helyi rendelet szerint 70 év felettiek mentesülnek alóla, akkor nem kell fizetni. A tulajdonosnak sem.
Jól gondolod...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |