Szja bevallás és külföldi munkavégzés


Rexor # 2017.01.04. 13:26

Ha az állandó lakóhelyed Mo-n van akkor magyar adózási illetőségű vagy és kell benyújtanod magyar szja bevallást is (de magyar adófizetési kötelezettséged valószinűleg nem fog keletkezni).

Akoron # 2017.01.04. 13:21

Hello
A kérdésem a következő:
Nèmetországban dolgozom,de van magyar lakcìmem,
Kell-e adóbevallást benyùjtanom Magyarországon,ha egèsz
Èvben kint dolgoztam tavaly.
Nèmet bejelentett munkahely,ide fizetem a tb-t is
Előre is köszönöm

Rexor # 2016.08.29. 09:39

Ha a kinti cégtől kapod a jövedelem akkor ott fogsz adózni (183 naptól függetlenül). Ezt mint. un. mentesített jövedelmet kell feltüntetned majd a bevallásodban. Járulékot nem vonnak tőled, ha viszel magaddal A1 igazolást.

barisj # 2016.08.29. 09:26

Sziasztok!

Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy most szeptember közepén ki fogok menni dolgozni Angliába nagyjából 2-3 hónapra, itthon van állandó lakcímem és ez idő alatt a kinti keresetemből kell itthon is adózzak, ha kint vonnak adót?

Keresgélek most infót erről, de nem látok teljesen tisztán.
Kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények szerint nem kell adózni, de ha nincs 183 naptári napom ledolgozva akkor meg kell?! Valaki tudna ebben felvilágosítást adni?

Vagy arra a pár hónapra mondjam fel az állandó lakcímemet?

Előre is köszönöm a segítséget!

Rexor # 2016.08.26. 10:35

A probléma csak az eho szempontból (illetve ez kérdés), hogy biztosítottnak minúsül e Angliában vagy sem. Ez kérdés.

Papiros # 2016.08.26. 09:59

Kedves Rexor!

Először is köszönöm észrevételét.

Valóban két helyen is kiegészítésre szorul a válaszom:

1. Az első mondatomból kimaradt az, hogy "illetőség". Helyesen így hangzik:

"Vissza lehet igényelni, ha tudja igazolni a jogosultság feltételeit illetőség, szja és eho tekintetében is....

2. Az A1 valóban a biztosítotti jogviszonyt igazolja, de ez kell az EHO miatt, és még kell az alábbi is:

"A külföldi illetőség igazolására a külföldi adóhatóság - az adómentességhez való jogosultság igazolására a nemzetközi szervezet - által kiállított okirat angol nyelvű példánya, magyar nyelvű szakfordítása, vagy ezek egyikéről készült másolat szolgál (a továbbiakban: illetőségigazolás)." Art 4. sz. melléklet

Az már más kérdés, hogy képes-e igazolni a külföldi illetőséget.

Rexor # 2016.08.26. 08:27

"Egyébként olyan is létezik, hogy valakinek több államban is van adóügyi illetősége.": ebben az esetben nincs és nem is lehet ilyen, mivel van kettős adóztatási egyezmény, ami szabályozza ezt

Rexor # 2016.08.26. 08:24

Papiros, ez nem így van:

1. A1-es igazolás nem az adóügyi illetőséget igazolja, hanem azt hogy TB szempontból hol kell fizetni a járulékot, de nem ez volt a kérdés.

2."Vissza lehet igényelni ha tudja igazolni a jogosultság feltételeit szja és eho tekintetében is, és erre az eljárásra valóban külön szabályok vonatkoznak.": ha magyar adózási illetőségű (márpedig az állandó lakóhely miatt ez nem változott meg) nem tud semmit sem visszaigényelni

Papiros # 2016.08.26. 07:29

herz.biatro

"Az a kerdes, hogy ezt milyen modon lehet visszaigenyelni, vagy erre kulon szabalyok vonatkoznak?"

Vissza lehet igényelni ha tudja igazolni a jogosultság feltételeit szja és eho tekintetében is, és erre az eljárásra valóban külön szabályok vonatkoznak.
Visszaigénylés módja: levélben kell kezdeményezni a KAVIGnál, és a levélhez csatolni kell minden alátámasztó okiratot.
Ezek a következők: ki kell kérni az A1 igazolást Angliából (ez igazolja azt, hogy ottani adóügyi illetőséggel rendelkezik), kérelemmel kell fordulni minden pénzintézethez, hogy adjanak éves összevont igazolást írásban a levont adókról (kifizetői igazolás). A pénzintézeti kérelemnek érdemes tartalmaznia az indoklást (kettős adózás elkerülése).

"Masik kerdes, hogy a NAV miert tudja meg mondani azt, hogy adojogi illetosegem van, de azt nem, hogy nincs?"

Alapvetően igazolni mindig azt szükséges, hogy hol van az adóügyi illetőség. Tehát az irány fordított. Nem azt kell igazolni, hogy itt nincs, hanem azt, hogy máshol van. Egyébként olyan is létezik, hogy valakinek több államban is van adóügyi illetősége. Ez már egy további feladat ebben az esetben meghatározni, hogy ki lesz a valódi illetékes.

A további levonások elkerülése érdekében K06 kérelmet kell benyújtani a pénzintézetek felé. Ezt az igazolást a NAV állítja ki.(2003/48/EK
Tanácsi irányelv)

Rexor # 2016.08.25. 06:50

Attól még hogy Angliában dolgoztál még nem jelenti azt, hogy megváltozott az adóügyi illetőséged. Mivel az állandó lakcímed Magyarországon volt, így megmaradtál magyar illetőségűnek adó szempontból. Ergó nincs miről beszélni.

herz.biatro # 2016.08.24. 21:33

2011-2015 kozott Angliaban dolgoztam, igy adoilletosegem is angol volt, viszont tetemes kamatjovedelemre tettem szert Mo-n az evek soran, amibol a betet miatt automatikusan ezt levontak. Bar a hatart az angol allamnal nem leptem tul, es ezert bejelentesi kotelezettsegem ugy tunik nincs, a magyar allamnak ezt nem szabadott volna levonnia.

Probaltam valahogy visszaigenyelni azon logikabol kifolyolag, hogy ha toleg a NAV az utolso 5 adoevre kovetelhet, akkor ezt en is megtehetem.

A NAV nem tudja, hogy tolem mennyi kamatadot vontak le a bankok, a bankok meg eleg elteroen allnak hozza.
Valaki ugy gondolja, hogy 60 havi szamlaertesitot, ami eddig elektronikusan volt kiallitva kikuldi a cimemre es igy 35ezer forintot bevasal rajtam, ahelyett, hogy megmondana a vegosszeget, merthogy nem erre vagyok kivancsi van olyan honap, amikor nincs lejarat eleg gyakran. A NAV meg a 60 havi ertesitot felkeni a falra.

Ha idoben jeleztem volna, az adoilletoseg akkor is kesobb derul ki, igy mivel Angliaban aprilistol aprilisig tart, kb. 1,5 evet kell varni, mig egyaltalan adougyi igazolast arrol az evrol kapok, tehat elviekben nincs olyan papirom, aminel az adohatosag nem mondhatna, hogy bevasalja a jarulekokat. (gyakorlatilag csak ezt a papirt fogadjak el - se adobevallas, se havi munkaltatoi berpapir, se semmi)

Viszont van olyan bank, ahol ezt utolagosan nem adjak vissza, tehat akar kettos adoztatas is lehetne belole. Ez talan meg most nem okoz gondot, de amikor az adorendszer egysegesedik az "adoelkerules korlatozasa" cimszo alatt, a kiskapuk is bazarodhatnak.

Az a kerdes, hogy ezt milyen modon lehet visszaigenyelni, vagy erre kulon szabalyok vonatkoznak?

Masik kerdes, hogy a NAV miert tudja meg mondani azt, hogy adojogi illetosegem van, de azt nem, hogy nincs?

Ha nincs TB-m, 0 adobefizetesem volt 5 evig, es nem kovetelnek jarulekbefizeteseket 5 eve, plussz az OEP-nek jeleztem, hogy kimegyek, akkor nem ertem mi a problema.

Nekem allando lakcimem itthon volt, ideiglenes kulfoldon, tehat minden papirral rendelkezem ahhoz, hogy itthoni adoilletoseggel tunjek fel bizonyos szervezeteknel, ahol az adoilletoseg csak annyit jelent, hogy van egy szemelyim, meg egy lakcimkartyam.

Nimue # 2016.03.17. 10:10

Kedves Fórumozók,

2015 január-2015 szeptember között Franciaországban dolgoztam, majd hazajöttem és 2015 december 11-től Budapesten kezdtem dolgozni. Érdeklődnék, hogy ebben az esetben milyen szabályok szerint kell a két országból szerzett jövedelmem után adóznom?

pmaster # 2016.03.15. 08:07

Üdv.
2014 12. hótól az egyesült királyságban élek, illetve dolgozom, ez idő alatt 13 naptári napot töltöttem Magyarországon. Szükséges otthon adóbevallást készítenem, illetve ha igen, akkor az itteni jövedelmemről is nyilatkoznom kell? Köszönöm előre is a válaszokat.

Rexor # 2016.03.02. 12:34

Lehet hogy igen lehet hogy nem (ha beadod a bevallásokat kicsi az esélye, de benne van a pakliban) . Max. 200 eFt lehet

Rexor # 2016.03.02. 11:20

Teljesen felesleges folyószámla kivonatot lekérned, mert az semmit sem fog mutatni akár a NAV-nál kéred akár az ügyfélkapunk keresztül hívod le (az csak akkor jelezne valamit ha bevallottál/befizettél volna valamit vagy ha a NAV megállapította volna az adó/járulékhiányt).

"Szerintetek reális, hogy milliókra fognak emiatt bírságolni?" : nem reális, ha bevallod a késedelmi pótlék ami számba jöhet esetleg mulasztási bírság.

Antibes # 2016.03.01. 18:34

Rexor: köszönöm szépen a választ!

Rexor # 2016.03.01. 15:47

Hcallahan: Magánszemélyként mint egyéb jövedelem szja (15%), egészségügyi hozzájárulás (27%), negyedévente kell előleget fizetned. Jogdíj után forrásadó felmerülhet a származási hely országában.

Rexor # 2016.03.01. 15:44

Antibes: ebben lehet több fajta jövedelem is pl. árfolyamnyereség, osztalék, ami után a magyar szabályok szerint keletkezik adófizetési kötelezettségetek. Nagy valószinűség szerint ehhez adómentesen nem fogtok tudni hozzájutni.

hcallahan # 2016.03.01. 14:15

Kedves fórumozók!

Bejelentett magyarországi munkahely mellett külföldről (USA, Kanada) érkező jövedelmemet (nem munkaviszony, hanem egyedi megbízás vagy jogdíj alapján) milyen adók és járulékok terhelik?

Lehetséges, hogy csak SZJA, amit évente egyszer kell bevallanom, és megfizetnem?

Köszönöm

Antibes # 2016.03.01. 14:14

A kint töltött évek alatt a munkáltatótól származott jövedelem, melyet a francia munkáltató, hogy kedvezőbb legyen a dolgozóknak, egy olyan speciális alapba tett, ami adómentes a dolgozók számára abban az esetben, ha a törvényi feltételek szerint veszik ki innen a pénzt. Ilyen feltétel pl a cégtől való kilépés, házvásárlás, házasságkötés, minimu 5 évig való alapban tartás (...stb), tehát ekkor ez a jövedelem nem esik SZJA alá. Ezt az összeget csak most, 5 év magyarországi tartózkodás (és adózás) után vettük ki az alapból a tavalyi év során. A francia törvények szerint (ha ott lennénk adózók) ez teljesen adómentes jövedelem lenne (több feltétel is teljesült azóta). Most (5 éve) magyarországi munkahellyel és magyarországi adózással rendelkezünk.köszönöm szépen.

Rexor # 2016.03.01. 10:37

Első kérdés, hogy hol van az illetőség helye. Ezt követi az a kérdés, hogy milyen jövedelemről van szó (pl. a "Munkahelytől származó befeketetés" munkaviszonyból származó jövedelem)? További kérdés, hogy ki a munkáltató (magyar/francia)?

Antibes # 2016.03.01. 10:23

esetleg van aki ebben a témában tud információt adni:
Szeretnék segítséget kérni, ki tud állástfoglalni ebben a kérdésben:
Amennyiben külföldön (Franciaországban) több éves munkaviszony és kinttartózkodás során a munkahelytől kapott befektetés, amely Franciaországban adómentesen hozzáférhető bizonyos törvénybe iktatott feltételek teljesítése esetén (pl meghatározott idő eltelte, ingatlanba fektetés, házasságkötés stb) kézhezvétele már akkor töténik, amikor az összeg tulajdonosa életvitelszerűen Magyarországon él, ez a bevétel részét kell-e képezze a magyaroroszági adóbevallásnak? Vagy mivel a francia törvények értelmében ez a jövedelem ott adómentes, ez a mentesség alkalmazható-e ebben az esetben?
Amennyiben mégis SZJA alá esik, a teljes összeg, vagy csak (mivel ez egy bank által kezelt alapban volt elhelyezve a munkáltató által) csak az esetlegesen termelt profit kerül SZJA kötelezettség alá?
Köszönöm szépen a segítséget!

andris11 # 2016.03.01. 07:56

Noro0608!

5 évre visszamenőleg önellenőrizheted, helyesbítheted, illetve ebben az esetben pótolhatod az elmaradt adóbevallásodat.
Mulasztási bírság akkor lett volna, ha egyébként adóellenőrzésre kiválasztanak és megállapítják, hogy elmulasztottál valamely adókötelezettséget, pl. adóbevallást tenni.

Ne a kiadott igazolást küld be, hanem azoknak az éveknek az adóbevallásait, amelyek lemaradtak. Ezeknek minden évben '53-as a számuk és mindig az aktuális évvel kezdődnek.

A NAV honlapon találod meg őket, a 2012-est (1253 a száma) pl. ezen a linken:

http://nav.gov.hu/…ok/1253.html?…

andris11 # 2016.02.27. 13:42

H. Annamária!
Pár dolog akkor tényleg lemaradt.
Külföldi munkavégzés OEP felé bejelentése, vállalkozásod szüneteltetésének bejelentése (okmányiroda és NAV felé is) vagy megszüntetése az okmányirodánál, soron kívüli adóbevallások NAV és székhely szerinti önkormányzat felé. A további adózás és járulék fizetés szempontjából az is fontos, hogy megtartod-e az állandó belföldi lakcímedet is vagy sem, mert utóbbi esetben a lakcímkártyádat is le kell adni.
Nem csoda, hogy egy hatóság se írt neked, mivel az előbbi dolgok kizárólag a te döntéseidet, ők nem tudhatnak róla.
A büntetéssel úgy érdemes kalkulálni, hogy mennyi kötelezettségének tettél eleget időben.

H.Annamaria # 2016.02.25. 21:17

Tiszteletem!

Márciusban felmondtam munkahelyemen, ezzel főállású vállalkozóvá váltam, de onnantól ezidáig külföldön tartózkodtam. Nem fizettem semmit magam után, nem foglalkoztam a vállalkozással, megfeledkeztem róla. Egy korábbi szerződés kapcsán érkezett számlámra pénz is. Mit tegyek, hova forduljak? Számíthatok büntetésre? Levelet, felszólítást nem kaptam.

Köszönöm!