Szja bevallás és külföldi munkavégzés


B.Te. # 2014.08.05. 18:10

Tisztelt Szakértők! Október 14-én lesz 5 éve hogy Ausztriában dolgozom, önálló vállalkozóként (házigondozás). 1 évig csak balesetbiztosítást fizethettem, azóta baleset- beteg- és nyugdíjbiztosítást is fizetek (4 év). Az ausztriai biztosítónál (SVA) többszöri megkeresésemre mindig más választ kaptam. Kérdésem: ha 5 év lejárta után befejezem a munkám Ausztriában, kaphatok-e a ledolgozott évek után valamilyen járadékot? Ha igen, hol kell ezt az igényemet bejelenteni? Nem nyugdíjat szeretnék mert azt tudom hogy nem jár. 63 éves nyugdíjas vagyok Magyarországon 2008 szeptembere óta.

doom009 # 2014.08.13. 09:57

Tisztelt Szakertok!
Jelenleg franciaorszgban elek ahol nem dolgozok meg. Regisztralva vagyok a pole emploi-nal ahol azt mondtak, hogy az eu-n belul ledolgozott orak utan igenyelhetek segelyt amihez ki kell kernem az U1-es nyomtatvanyt itthonrol.A tavalyi evben (2013) egy ciprusi hajozasi cegnek dolgoztam 6 honapot igy ciprusrol is szeretnem kikerni a szukseges papirt a ledolgozott oraim utan. Szerettem volna kapni a cegtol egy hivatalos papirt az adozasrol es a pontos ledolgozott oraimrol de azt a valaszt kaptam, hogy cipruson 0% a szja igy nem fizetnek adot! Ettol fuggetlen erdemes lenne kikernem a nyomtatvanyt ciprusrol vagy igy nem kaphatok segelyt ? Koszonom megtisztelo valaszukat!

Manilla24 # 2014.09.05. 19:14

Kedves hozzáértők!

Az lenne a kérdésem hogy ha Amerikában bejegyzett cégnek dolgozom, óceánjáró hajón, nemzetközi vizeken abból kell e nekem adózni. Nem a hajótársaságnak dolgom, hanem egy független cégnek aki kiközvetít hajóra, szóval nem egy Európában bejegyzett cégnek.

Ha valaki tud erről valamit megköszönném a válaszát!

mtspider # 2014.09.11. 14:26

Tisztelt Szakértők!

Jogerős Bírósági végzés és Végrehajtói intézkedés után egyik ismerősöm fizetéséből vonják a tartozását ( kamatokkal növelt összeget) Kell-e ezután adót fizetnem?

mtspider # 2014.09.13. 05:21

Elnézést, de véletlen rosszul tettem fel a kérdést. Az ismerősömnek kell-e fizetnie adót? Mert természetesen nekem nem.

Dr.Attika # 2014.09.13. 10:02

Kedves Manilla24!
A nemzetközi munkaügyi standartok (jogi irányelvek, gyakorlatok ) szerint az Önt kiközvetítő cégnek kell levonni és megfizetni minden a munkabért terhelő közterhet.
Tegyen el minden okmányt amit ebben a munkaviszonyban kap. Lehet magyar adóvonzata, de ezt csak a konkrét ügy ismeretében lehet eldönteni.

koska # 2014.09.16. 18:52

Üdvözlöm az Olvasókat!
Lányom tavaly decemberben diplomázott, pályakezdőnek számít. Itthon fél év alatt sem tudott elhelyezkedni, május végén kiment Németországba 4 hónapra - szezonális munkára - pénzt gyűjteni (pincérkedni). Legális szerződése van, a munkaadója fizeti az ottani TB-t, vonják tőle az ottani törvények szerinti adót. Most fog hazajönni a hónap végén, de novembertől újra ki akar menni, másik munkahelyre, szintén csak szezonális munkára, nem végleg! Kérdéseim:

1. Mi a helyzet itthon az adózással, kell-e adóbevallást készítenie, esetleg valami adókülönbözetet fizetnie?
2.Egy lengyel kolléganője (még diák) örömmel újságolta neki, hogy otthon, Lengyelországban adóvisszatérítést fog kapni. Nálunk van valami hasonló lehetőség?
3. Van-e bármilyen rendelet, törvény a külföldi szezonális munkavégzésre, amit ismernünk kell (a Járási Hivatalnál bejelentettük a külföldi munkavállalást)?

pukkancs # 2014.12.07. 17:02

Azt szeretném megtudni, hogyha külföldön munkát vállalok (és nem szüntetem meg Magyarországon a lakcímemet- mivel még nincs külföldi lakcímem), hová tartozok bejelentési kötelezettséggel? TB , NAV. Szeretnék kijelentkezni M.országi címemről, de nem lehet, mert elveszik a Személyi igazolványt, nem csak a lakcímkártyát és akkor nem tudok kiutazni (útlevél már nem lenne kész). Jogos-e hogy a személyi okmányt is elveszik ilyen esetben, hiszen megmarad a magyar állampolgárságom??????????? Akkor miért nem lehet személyi okmányom!

  • Úgy tudom az UNIO-ba csak egy helyen kell majd TB-t fizetni. Ha külföldön fizetem akkor Magyarországon is biztosítva leszek.

Gondolom, hogy adóznom csak külföldön kell.

kovlin # 2014.12.08. 09:57

Kedves Pukkancs!
Ha EGT tagállamban, vagy Svájcban végez keresőtevékenységet, akkor kizárólag abban az államban köteles járulékfizetésre. Önkéntes teljesítésre sincs lehetőség, azaz csak egy államban lehet a TB-t fizetni. Ilyenkor a magyar TAJ számát ideiglenesen érvénytelenítik. Arra viszont figyelni kell, hogy ezt az OEP felé a "Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára (bejelentő lap és tájékoztató)-EGT" elnevezésű nyomtatványon be kell jelenteni! Be nem jelentés esetén mulasztási bírságot szabhatnak ki.
Erről bővebben itt találhat tájékoztatást:
http://www.oep.hu/…NEU.70.U.pdf
Saját tapasztalat, hogy pl. osztrák e-card (ottani TAJ kártya) Magyarországon mindenhol nagy fejtörést okoz, bizonyos helyeken elfogadják, bizonyos helyeken viszont nem, receptet e-card szám alapján nem adnak ki, még akkor sem, ha nincs rajta támogatás.
Üdv, Kovlin

ttip # 2014.12.08. 10:34

pukkancs: személyi igazolvány csak Magyarországon élőknek jár, tehát jogosan vonják be, ha a polgár megszünteti a magyarországi lakcímét.

zertar (törölt felhasználó) # 2015.02.05. 08:09

Sziasztok!

Elég összetett kérdéssel fordulok hozzátok! :)

Szóval adott egy szingapúri vagy hong-kongi munkaerő közvetítő cég, akik adott vállaltoknak közvetítenek ki 1-3 hónapos munkára.

Ezek munkák ázsiai, arab, dél-amerikai, afrikai országok vagy szinte bárhol lehetnek a világban.

Ha dolgzok akkor kapok fizetést, de ha nem akkor nem jár semmi.
Ha például dolgozok 2 hónapot Dubai-ba akkor mondjuk a két hónapra 15 000€-t de utánna lehet hogy 2 hónapig semmi munka nem lenne és akkor ugyebár nem jár semmi.

Ebben a 2 hónapban mondjuk Magyarországon tartózkodnék, itt élnék. De a következő alkalommal meg 1 hónapra mennék például Indonéziába dolgozni és ezt követné mondjuk 3 hét munka nélkül és utána megint valami másik ország.

A fizetést abba az országba kapnám ahol a közvetítő cég be van jegyezve.

Ebben az esetben hogyan kell adózni akkor ha töbet vagyok külföldön mint 183 nap és ha kevesebbet dolgozok egy évben mint 183 nap?

A tb-vel és nyugdíjjal mi lesz ilyenkor?
Például igényt tartanék a magyar EÜ-re, akkor azt hogyan kéne fizetnem?

Nyugdíjba ezek az évek hogyan számolnak bele?

Üdv.

obi73 # 2015.02.27. 18:58

Tisztelt Szakértő!

Több, mint 12 évig folyamatosan megszakítások nélkül a Magyarországon székhellyel rendelkező magyar munkáltatóm külföldi fióktelepén dolgoztam tartós kiküldetésben. A munkáltató az szja esetében végig úgy kezelt és számolt le, mint aki egy éven belül nem dolgozik 183 napnál többet külföldön, vagyis végig Magyarországon fizette be utánam az SZJA-t. A munkaviszonyom alatt többször írásban kértem, hogy a hatályos a fogadó ország (EU tagállam) és Magyarország közötti kettős adózást elkerülő konvenció szerint rendezze az adózási helyzetem. Ezt folyamatosan megtagadatták, például olyan indokkal, hogy mondjuk azt, hogy nem dolgozom 183 napnál többet kint. Holott megszakítások nélkül a magyar cég külföldi fióktelepének vezetőjeként beregisztrálva dolgoztam több, mint 12 évig külföldön.
Járulékok tekintetében kizárólag 2004-2009. közötti időszakra, a maximálisan megkérhető 5 évre kértek a fogadó országtól mentességet az ottani járulékfizetés alól, erre az időszakra kiállitatták nekem az akkori E101-es, most A1-es igazolást. Viszont ennek lejárta után változatlanul Magyarországon fizették tovább a járulékokat munkaviszonyom megszűnéséig.
Életvitelem továbbra is a külföldi országhoz köt, de ott nem vagyok jogosult semmiféle alapvető ellátásra (munkanélküli segély…) mivel nincs rendben a járulék és szja fizetésem a volt munkáltatóm tudatos nem jogkövető magatartása miatt.
Mi tehetek jelen helyzet rendezésére?

bogáncs32 # 2015.04.14. 13:51

tisztelt cím.
szeretnék kérdéssel fordulni önökhöz. kaptam egy munkalehetőséget egy ausztriai cégnél mint garázsmester. szabályosan be jelentenének de nem vagyok tisztában a lehetőségeimmel. én szolgálati járandóságot kapok itthon mivel katona voltam és korkedvezményes nyugdíjas lettem. ezáltal nekem van egy munkabér limitem amit nem léphetek át mert akkor megszűnik a nyugdíjam. a kérdésem az volna, hogy hogy ha kint dolgozom és ott kint adózom is akkor ez hogy viszonyul itthon az apeh-nél. bele számít nekem az itthoni adózásba vagy mivel más államban adózom az csak oda tartozik?
kérem segítsenek válaszukkal, köszönöm előre is.
tisztelettel:
Roland

ostyascukor # 2015.04.20. 12:25

Tisztelt fórumozók!

számlázási, adózási kérdésem a következő:

alkalmazottként ekho-s munkaviszonyom van, és emellett lenne egy olyan hogy külföldre dolgoznék (de itthonról) és a kérdés hogy ahoz hogy mit kell nekem itthon kiváltanom hogy külföld (USA) le tudjon nekem számlázni melót, de úgy hogy emellett az alkalmazotti munkaviszonyomat ne érintse (azaz ekhoval tudjak továbbra is alkalmazottként dolgozni)
egyáltalán lehet ekho mellett külföldi melót elszámolni Magyarországon? azazhogy a számla kibocsátója usa a számla fogadója pedig magyar legyen, ekhos alkalmazott státusz mellett valami számlaképes adózási egységgel

köszönöm szépen a segítséget előre is :)

Rexor # 2015.04.21. 11:03

Te dolgozol, és még számláznak is neked? Tényleg jól nyomod :)

ostyascukor # 2015.04.27. 23:15

jogos:)

úgy értettem hogy én leszámlázom a munkát usa-ban lévő cégnek, azaz számla kibocsájtója magyar, a fogadó pedig usa, és emellett ekho-ban tolom alkalmazotként
kérdés hogy milyen gazdasági alakzatot kell ehhez felvennem :)

elnézést a kavarásért!

Rexor # 2015.04.28. 08:32

Véhezheted az ekhós tevékenység mellett. Vagy alapítasz egy társaságot, vagy adószámot kérsz, de ehhez kapcsolódóan minden adót neked kell megfizetned, bevallásokat benyújtanod, stb.

alcon # 2015.04.28. 20:00

Tisztelt fórumozók,

A következőkben kérem segítségüket:
3 éve, kettős állampolgárként nem EGT államban élek és dolgozom, nem jelentettem be semmilyen hivatalos szervnél, Magyarországról nem jelentkeztem ki, a minimál TB-t azóta is fizetem itthon, Magyarországon semmilyen jövedelmem nincs. Az elmúlt években semmilyen adóbevallást nem készítettem, hiszen nem volt miről... Kellett volna???

Másik kérdésem:
Ezévben eladtam itthon egy üdülőnek minősített házat, amit 2008-ban vásároltam. Gondolom emiatt viszont mindenképpen köteles leszek a 2015-ös évre adóbevallást készíteni, ugye?

Köszönöm előre is a segítséget!

ostyascukor # 2015.04.28. 22:05

köszönöm szépen a gyors választ!

adószámnál egy ilyet találtam:

"Ellenkező esetben fizetni kell a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, és a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot. A munkaerő-piaci járulékot nem kell fizetni. A 16 százalékos személyi jövedelemadó természetesen ebben az esetben is befizetendő."
ez azt jelenti hogy bevétel minusz költségekből levonnak még 60%ot fent nevezett adók címén? durva

nade erről könyvelőt kérdek majd, mert bonyibb lesz ez ennél gondolom

köszi mégegyszer!

Apoczi # 2015.05.05. 12:38

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony !
Kérdésem a következő:Tavaly januárban eladtam egy szántóföldet.A kérdéses ingatlanért több pénzt kaptam, mint a jogerős hagyatékátadó végzésben szereplő összeg (a kérdéses földet 2013.-ban örököltem). Tudomásom szerint, amennyiben a vevő mezőgazdasági őstermelő, illetve mezőgazdasági vállalkozása van (mert ez így van), és ez a vevő (ma már tulajdonos) nyilatkozatot tesz, hogy a kérdéses ingatlant bizonyos ideig nem kívánja eladni stb. akkor nem kell adót fizetnem a hagyatékátadó végzésben szereplő, illetve a pontos vételár közti különbözet után (ez a különbözet egyébként 47.000,- Ft). Ez igaz-e, illetve hogyan kell kinéznie az ilyen nyilatkozatnak, és mi mindennek kell szerepelnie benne.

A választ előre is megköszönöm, további szép napot !

lalika78 # 2015.06.03. 15:30

Üdv.
A kérdésem a következő lenne:
Be kell e Magyarországon vallanom a Németországban leadózott jövedelmemet? Egy évben 3 hónapot Németországban is dolgozok és adózók,közben Magyarországon 12 hónapot vagyok bejelentve és adózók.
Mi történik ha elfelejtettem beírni hogy van Németországi jövedelmem is? Rá jöhetnek? Ugyanis kaptam vissza a Német NAV-tol adó-visszatérítést.

wers # 2015.06.03. 15:44

nem kell

matroz100 # 2015.07.13. 10:03

Üdv!
Magyar magánszemély Szlovákiában alapított céget. A magánszemély hova fizet SZJA-t és a Szlovákiában bejegyzett cége hova fizet társasági adót? Köszönöm.

Rexor # 2015.07.14. 06:49

Ez történhet akár Szlovákiában, akár Magyarországon is, így kevés az info. Pl. hol az üzletvezetés helye a szlovák társaságnál (ha Magyarországon, akkor magyar illetőségű lesz, ergo magyar társasági adót, iparűzési adót kell fizetni, és regisztrálni kell Magyarországon)? Hol végzi a tevékenységet a magánszemély (ha Magyarországon és magyar adózási illetőségű, akkor magyar adó és járulékterhet kell fizetni valószinűleg)?

Gabesz_86 # 2015.08.09. 07:19

Sziasztok,

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy multicégen keresztül Dubai-ba kezdtem el dolgozni, itt ugyebár nincs adó, itteni szerződésem van tehát nem kiküldetés. Ilyenkor kell-e adót fizetnem Magyarországra vagy egyáltatán adóbevallást késziteni? (Mondjuk jövő évtől mert még az idén otthon dolgozott hónapokért nyilván kell).

Köszönöm!
Gábor