Szja bevallás és külföldi munkavégzés

Kabukabu # 2017.04.23. 21:43

Üdvözlet!

A következő prolémával szembesültem. Tavaly itthon is volt bejelentett munkahelyem, majd felmondás után a év hátralévő részében Ausztriában dolgoztam. Ugye az itthoni munkavégzés miatt kell a NAV felé adóbevallást tennem, és mivel az adott évben külföldi munkám is volt, - melyről Ausztriában adóztam is - a kinti bevételemet is meg kell adnom a NAV-nak.
Közben elkészítette a NAV számomra a 2016-os SZJA tervezetet, és az a kérdésem, hogy ezen tervezen belül az 57. sor/pont/akármi az, ahova meg kell adnom a bevételt? Csakis itt, igaz?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,
Kabukabu

Dorcsa6 # 2017.04.24. 20:28

Üdvözlet!
Az SZJA bevallással kapcsolatban volna egy kérdésem: 2016-ban 3 hónapot az USA-ban dolgoztam, amerikai cégnél, s ott levonták az adót. A magyar adóbevallásban hogyan kell ezt feltüntetni? Kell itthon is adóznom a kinti leadózott jövedelmem után?

köszönettel!

drbjozsef # 2017.04.27. 06:52

pbodi,

ez kevesse jogi kerdes, ha jar erre konyvelo, vagy adotanacsado talan tud valaszolni. En nem tudok, de ajanlom pl. az index adozos topikjait, ott hozzaertok (is) vannak.

Rexor # 2017.04.27. 06:59

Minden jövedelmet fel kell tüntetni a bevallásban.

vasvaritomi # 2017.04.30. 12:41

Üdvözlöm!
Nyugdíjasként elvállaltam a társas-házunkban a képviselői tevékenységet,a kérdésem,
hogy milyen fizetési kötelezettségeim vannak NAV-nak( tételesen), és hova kell utalnom?
Havonta vagy megegyezés szerint kifizetés alkalmával.
Kell-e ezt az összeget számfejteni vagy elegendő a képviselői díj átutalása a ház számlájáról az én számlámra.
( 10 lakásos társasházról van szó)
Köszönettel várom válaszukat.

hupikektorpikek # 2018.01.04. 22:38

Üdvözlöm,

ÈRdeklôdnèk hogy ócean jaró hajón (amerikai ceg,nemzetközi vizeken) megszerzett jövedelem utan kell e adòzni magyarorszagon vagy van e barmi fèle bejelenteni való kötelezettseg?

Segîtségét köszönöm,

Rexor # 2018.01.05. 09:23

Ha magyar adózási illetőségű vagy, akkor igen, a teljes jövedelmed Magyarországon fog adózni.

hupikektorpikek # 2018.01.08. 09:03

Kedves Razor,

Kitudná fejteni kicsit bövebben mit èrtünk pontosan magyar illetétöség alatt? Valamint Mi történik abban az esetben ha 183 napnal kevesebb a tartozkodas MO-on?

hupikektorpikek # 2018.01.08. 09:04

Elnézést Rexor!:)

Dr.Attika # 2018.01.08. 10:19

Rexor bizonyosan jártasabb nálam nemzetközi adójogi kérdésekben,de szerény véleményem szerint USA felségjel alatti hajó esetében az USA adójogi szabályai érvényesülnek. A magyar adójog akkor jöhetne szóba, ha van magyarországi jövedelem is.

DzzD # 2018.02.08. 14:26

Tiszteletem minden fórumozónak!
Az lenne a kérdésem, hogy az Ománban, ománi cégtől kapott jövedelem után itthon milyen adókat kell fizetni?
A neten találtam egy államok közötti egyezményt, de nekem kissé homályos a dolog.
Ha 182 munkanapot tölt kint, és 182 nap után kap kint fizetést a delikvens, akkor kis hazánkban milyen adó vonzata lesz a fizetésének?
Illetőleg mennyiben változik az, ha átlépi valaki a 183 napot?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Zoli

Rexor # 2018.02.08. 15:24

Nincs relevanciája a 183 napnak, ha munkaviszonyból származó jövdelemről van szó, akkor Ománban fogsz adózni (ha a kifizető cég is ománi illetőségű). Ez a jövedelem mentes lesz az adó alól Magyarországon.

DzzD # 2018.02.09. 12:15

Köszönöm a válaszokat!
Korábban egy ismerősöm járt úgy, hogy dolgozott kint aztán beadta a 0-ás adóbevalláshoz a szükséges papírokat. Aztán befizettették vele az SZJA-t.

Rexor # 2018.02.09. 15:07

Igen, mert rossz helyre írta a számot valószinűleg...

Gabika78 # 2018.08.29. 15:43

Kedves Jogi fórum,
Megpróbálok rövid lenni.

• Adóügyi illetőség Magyarország. Lakást adok ki és fizetem utánna a 15% adót. Ezen kivük kompenzáció néven a régi cégem fizet 12 hónapig egy összeget (versenytilalom). Fizetik a SZJA utánna.
  • Szlovénia, tartozkodási engedély, 6 hónap elmúlt, egész család ott van , iskolában is. Már adóügyi illetőség Szlovénia lesz. Állandó munkám van, minden járulékot Szlovéniában fizetnek.

Magyarországon hogyan kell adóbevallást tennem, Szlovéniában pedig hogyan? Mindkét helyen minden bejövetelt be kell vallani vagy....Adóvisszaigénylést Szlovéniában a fizetésem után szeretném...
Köszi
Üdv Gábor

bogika777 # 2018.08.29. 17:06

Gabika,
A NAV 2018 márciusában ? elkészíti a bevallás tervezetedet, melyben feltehetően csak azok az adatok szerepelnek, amit a régi céged lejelent a havi járulékbevallásokon. Amikor ezt megtekinted az online szja felületen, akkor beírod a bérbeadásból származó jövedelmedet, és a megfizetett adót, valamint amit szlovéniában kerestél. DE a szlovéniai kereseted után MO-n nem fizetsz adót, adóterhet nem viselő járandóságnak írod be majd a 18SZJA bevallásba. Ha egy teljes adóévet fogsz szlovéniában dolgozni, akkor nem kell majd a magyar adóbevallásban szerepeltetni.

".Adóvisszaigénylést Szlovéniában a fizetésem után szeretném..." ezt nem értem, milyen visszaigénylésre számítassz ???

A Szlovén bevalláshoz nem értek, hátha lesz hozzáértő.

Gabika78 # 2018.08.30. 06:12

bogika777
Köszi szépen a hozzászólást.Értem.
Magyarországon adót nem fizetek a Szlovén keresetre. Pillanatnyilag még magyar adóilletőségű vagyok de ez most megváltozik és Szlovén lesz.
Adóvisszaigénylés- nem jól irtam, adókedvezményre gondoltam. Pillanatnyilag nem használom sem Magyarországon sem Szlovéniában az adókedvezményt. Szlovéniában majd csak amikor adólletőségű leszek.
Valójában az a kérdés kell e Szlovéniában is vallanom a magyar bejövetelt?

Köszi

Gábor

Gabika78 # 2018.08.30. 06:31

bogika777

Még egy. Olyan infót kaptam hogy a bérbeadásból való adót kompenzálhatom arányosan mert Szlovéniában béreljük a lakást. Szerződés,hivatalos bérbeadáskor. EU-n belül.

Üdv
Gábor

ggg111 # 2019.02.24. 06:21

Üdvözlöm!

Németországban dolgozom és ott fizetek egészségbiztosítást.
Magyarországon felmondtam a önkéntes nyugdíjpénztáramat.
Kaptam egy papírt a biztosítótól amiben azt írták , hogy az adóbevallásban fel kell tüntetni a jövedelem után egészségbiztosítási járulékot, amit persze be kell majd fizetni.
Én úgy tudom , hogy egyszerre csak egy országban fizethetek egészségbiztosítást. Felhívtam a NAV-ot két különböző fórumon és két különböző választ kaptam ,az egyik azt mondta kell fizetnem a másik meg hogy , nem.
Ebben a témában kérnék segítséget.
Mit kell ilyenkor a tenni ???
Ha nem írom be az adóbevallásba akkor azt a NAV látni fogja , hogy hiányzik. Ha beírom akkor meg fizetnem kell.

Üdv.:Gábor

TiBi12 # 2019.05.24. 11:17

Tisztelt Jogi Fórum,

az alábbi helyzetben szeretném tisztán látni, hogy hol és milyen adókötelezettségem keletkezik:

• osztrák főállású munkaviszony
  • másodlagos lakcím Bécsben
  • állandó lakcím Magyarországon (család is itt él)
  • heti 3-4 nap munkavégzés Bécsben, 1-2 Budapesten/Prágában/Pozsonyban (regionális pozíció)
  • a hétvégéket általában Magyarországon tölteném.
kovlin # 2019.07.04. 07:10

Kedves TIBI12!

A munkavégzésből származó jövedelem mindig a munkavégzés helyén adózik. Amennyiben nincsen más jövedelme, úgy Magyarországon nincs adófizetési kötelezettsége.

dansalgo # 2020.05.26. 12:29

Tisztelt Jogi Fórum,

Új vagyok itt. Abban kérném a segítséget, hogy Magyarországon élek állandó lakcímmel. Ausztriában kaptam állást, viszont távmunkában. Tehát itt élek, oda dolgozom.
Kb. 3 havonta kell majd kimennem Ausztriába 1-2 napra.

Hogyan adózom?
Csak Ausztriába VAGY
Ausztriába és Magyarországra is VAGY
csak Magyarországra?

Köszönöm szépen a segítséget!

Rexor # 2020.05.27. 08:14

Nagy eséllyel csak Magyarországon, kivéve ha a cégnek van magyar telephelye. Viszont az adózás nem egyszerű, vagy magad intézed (magyar kifizető hiányában), vagy a cég regisztrál Magyarországon, amelyen keresztül megfizeti utánad az adókat és a járulékokat.

vcarter # 2020.09.28. 10:46

Tisztelt Forumozok!

Abban kernek segitseget, hogy kulfoldon elokent es ott adozva koteles vagyok-e adobevallast kesziteni Magyarorszagon?
Kaptam egy Tamogato eljarasrol szolo levelet a NAV-tol, amelyben erre szolitanak fel (DAC1 adatszolgaltatasra hivatkozva).

Udv,
vcarter

drbjozsef # 2020.09.28. 12:17

vcarter,

Ha nem keletkezik Magyarországon adóköteles jövedelmed, akkor nem.

A külföld olyan ország, amivel van kettős adózást kizáró egyezmény?

Nem lehet, hogy ingatlant adtál el itthon, vagy valamilyen tőkepiaci műveletből lett jövedelmed?