Szja bevallás és külföldi munkavégzés

vcarter # 2020.09.28. 12:25

drbjozsef,

Koszonom a valaszt!
Angliarol van szo es 2016-os bevallast hianyolnak. Magyarorszagi jovedelmem egyaltalan nem volt, a hivatkozas kizarolag a kulfoldi bevetelre vonatkozik GBP-ben.

drbjozsef # 2020.09.28. 12:51

Az után biztosan ott kell adózni.

Ha tudod igazolni, hogy ott kifizetted az adót, akkor itt nem kell. Elvileg bevallás sem, de az legfeljebb a levélből derülhet ki, vagy a NAV-tól kérdezheted meg, hogy pontosan miért gondolják azt, hogy neked kellene csinálnod.

Egész évben angol adóilletőségű voltál abban az évben?

vcarter # 2020.09.28. 13:08

Igen, egesz evben. Ezert nem is ertem miert hianyoljak a magyar adobevallast kulfoldi bevetelre hivatkozva.
Koteles vagyok igazolni nekik? Mi alapjan tortenik ez az egesz tamogato eljaras?

Egy reszlet a levelbol:
"Tájékoztatom, hogy az Art. 139. § (2) bekezdése értelmében a támogató eljárásban való
részvétel önkéntes, az eljárás keretében rendezett anomáliák miatt szankcionálásnak nincs
helye, ugyanakkor az Art. 139. § (4) bekezdése alapján a támogató eljárás eredménytelensége
esetén az adóhatóság ellenőrzést rendelhet el Önnél."

Milyen alapon rendelhetnek el ellenorzest?

drbjozsef # 2020.09.28. 13:51

Ellenőrzést? Nem mindegy, milyen alapon, ha elrendelik?

Nem ismerem a támogatói eljárást, de ahogy nézem érdemes élni vele :

https://ado.hu/…to-eljarasa/

Levelezd le velük, hogy adóztál Angliában, nincs Magyarországon adóköteles jövedelmed. Ha nem értenek egyet, meglátod.

Egyébként, ha van ügyfélkapud, meg tudod nézni az adófolyószámládat. Azon szokott látszani a problémás tétel, és az is, hogy mi a jogcíme.

vcarter # 2020.09.28. 14:14

Megneztem az adofolyoszamlat es teljesen ures.
Akkor nincs mas, mint folytatni az egyeztetest veluk.

Koszonom az informaciot!

pandi75 # 2020.10.15. 13:25

Meg szeretném kérdezni, hogy SZJA családi adókedvezmény önellenőrizhető-e? Sajnos 3 gyerekes kedvezményt én vettem igénybe év közben és elfogadtuk a NAV bevallástervezetét. Csak 290 FT adóm keletkezett,és nem tudtam, hogy csak annyit fognak utalni az Önkéntes pénztárba. Ha a tervezetbe megosztottam volna, akkor már rá is utalták volna az
Önkéntes pénztári számlára a 117000 FT-ot. Nem mindegy ekkora összegnél.
A párommal, ha megosztom a csalási kedvezményt, akkor lett volna adóm, amit persze befizettem volna és akkor jóvá írták volna az egészségpénztári számlámon és a párom meg igénybe tudta venni az családi adókedvezményt.
Önellőrizhető a családi kedvezmény megosztása? Köszönettel

prtudi # 2021.01.31. 07:54

Amennyiben 3 gyermek után érvényesíteném az egyösszegű adó- és járulékkedvezményt (1.188.000-ből kb.1.035.000-öt), a fennmaradó részt megosztom a párommal, neki marad fizetendő adója, ezek után vehet igénybe (pl egészségpénztár utáni) adókedvezményt? Vagy először a kettőnk adóját kell "nullázni", majd a fennmaradt összeggel lehet csökkenteni a járulékokat (ergo nincs adó, ezzel eg.pénztári támogatás sem).

(Együtt élünk (11 éve), 3 gyermekre én kapom a csp-t, nem egyedülállóként (a két kicsi közös).Amikor beadom a bevallásomat, mindig megjelölöm a párom, közös érvényesítésre, ezzel eddig nem is volt gond.)

Szerintetek elutasítják a bevallását az adójóváírás miatt? Gondolom, max ezt bukjuk (csak nem tudtam erről a szabályról, befizettünk rá 500.000 ft-ot, úgy néz ki, hiába). Szerintetek?

drbjozsef # 2021.01.31. 10:24

prtudi,

Nem pontosan értem, milyen szabályról beszélsz, és mit fizettetek hova (bár gondolom az 500e huf az egészségpénztár, hogy onnan is jöjjön adókedvezménye).

Mindenesetre :

Ha valaki adó és járulék után is jogosult kedvezményre (=több kedvezmény jár neki, mint csak az adója), akkor előbb az adóból, aztán a jarulékból kell érvényesíteni.

De ez megosztásnál NEM feltétel.

Ha te a nagy részét érvényesíted, és csak a maradékot a párod, akkor te érvényesítheted a járulékokból is. De a párodnak is az adóból kell először vonni (szakszerűbben : a családi kedvezmény az adóalap kedvezmény, az eü pénztár pedig adókedvezmény), és minden más adókedvezmény ez után jön.

Nem értem miért utasítanák el az adóbevallását (ilyen nincs is, hogy elutasítás, legfeljebb rosszul töltitek ki, és szabálytalanul vesztek fel esetleg nem járó kedvezményt), de szerintem esetetekben nem lesz gond.

Be kell írnia a maradék családi kedvezményt (ez adókedvezményben 153.000.- Ft, de az adóalaphoz kell írnia "felbruttósítva"), és beírhatja az eü pénztárt is (500e befizetésre asszem 20%, vagyis 100e ft).

Ha volt annyi éves jövedelme tavaly, ami alapján legalább 253.000.- forint adót fizetne (vagyis kb. 150ezer havi bruttója), akkor meg fogjátok kapni mind a kettőt szerintem.

Ha jól értelek egyáltalán.

krixi # 2021.02.08. 10:48

Kedves forumozok,
Segitsegeteket szeretnem kerni az alabbiakban, hasonlo a fenti problemahoz, de egy kicsit megis mas. Angliaban elek es tobb eve ott dolgozom, ami utan ott adozom. A COVID-helyzet es otthoni (online) munkavegzes lehetosege miatt azonban par honapra hazatelepultem Magyarorszagra es innen vegzem angliai munkamat. Termeszetesen celom, hogy a virushelyzet vegezte utan visszaterek Angliaba, azonban erdekelne, hogy a 183 napos limit vonatjozik-e ram? A magyar-angliai kettos adozas elkeruleserol szolo rendelkezes ervenyben van ugyan, igy (elmeletileg) 6 honapig nem tartozom adotartozassal a NAV fele, de 6 honap utan van-e barmi adobejelentesem felejuk? A kinti angliai adohivatalnak termeszetesen semmit nem jelentettem be (de a cegemnek sem hivatalosan), hogy otthnrol fogok dolgozni, igy az a naiv kerdesem, hogy mennyire nezik komolyan (akar kint akar itthon), hogy ket adot vallok -e be? Egyaltalan kell-e itthon is a NAV fele beszamolnom errol? Proaktivan nem tervezem amugy, de kiderulhet-e valaha, ha mondjuk 6 honapnal is hosszabb idot toltok itthon, es tovabbra is csak a hivatalos angliai munkam utan adozom? Ha a kinti munkahelyem nem jegyzi ezt, a kinti adohivatal fele sem jelentettem be es itthon sem, akkor megis kell-e aggodnom, hogy a NAV 'szagot fog'?

Rexor # 2021.02.22. 09:19

Alapkérdés, hogy hol van az adóügyi illetőséged, de feltételezem, hogy UK-ben. Igen, vonatkozik rád a 183 napos szabály, és ha adófizetési kötelezettséged keletkezik Magyarországin azt neked kell rendezned a NAV irányába, és persze a munkáltatódat is tájékoztatnod kell erről. Hogy ki mikor fog szagot az nem igazán jogi természetű kérdés :)

Flexfree # 2021.03.26. 12:20

Kedves Fórumozók!

Lehetőségem van egy Németországi székhelyű cégnél távmunkában (freelancer-ként) megbízásos szerződéssel, mint természetes személy. Az előszerződés alapján a Német cég semmilyen adót nem fizet utánam sem Németországban, sem pedig itthon Magyarországon. Nincs Magyarországon telephelye.

A fentiekre tekintettel, van-e adófizetési kötelezettségem valamelyik országban, és mik azok, hány %?

Kell-e kapnom a kifizetésekről igazolást a német cégtől.

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.