Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Adózás bérbeadott lakás után

Winniko # e-mail 2014.02.06. 11:25

Tisztelt Fórumozók!

Az után szeretnék érdeklődni, hogy a 2013. évben nyugdíjas magánszemélyként bérbe adott ingatlan után az adóbevallásban kell-e szerepeltetni a nyugdíjat, mert én szerint sehol nem találok rá megfelelő meghatározást? Ha igen, akkor melyik rublikában kell ezt megtenni?

Előre is köszönöm: Winniko

Petya1983 # e-mail 2013.11.09. 09:13

Kedves Fórumozó Szakértők!

A saját tulajdonomban (1/1) lévő budapesti belvárosi ingatlanomat külföldi első-, másodéves(német) állatorvostanhallgató(k)nak tervezem kiadni 2014 januárjától.

A bérleti szerződés idegen nyelven, németül készülne, és a német bankszámlaszámomra történne az utalás EUR-ban, mivel a párommal Németországban élünk.

Ez felvet bennem több kérdést is:

  • a szerződésben szabályozott kérdesekben (esetleg későbbi vitás ügyekben) egy német szerződés-mintát alkalmazva hivatkozhatunk-e a PTK-ra és lehetnek-e a 1993.évi LXXVIII. tv. rendelkezései irányadóak a feleknek? kell-e magyar verzióval rendelkeznem? (igaz ez inkább ingatlanjogi kérdés, mint adóügyi)
  • mivel az adóbevallást Németországban készítjük (Mo-ról származó bevételem nekem már nem volt 2013-ban), feltüntethetem-e ezt is a "kinti" bevételek között?

A hozzászólásokat előre is köszönöm!

nagyzsazsa23 # e-mail 2013.10.11. 16:38

Jó napot!
Azt szeretném megtudni, hogy ha a bérbeadóm, a lakás tulajdonosa nem rendelkezik munkahellyel így nincs bevétele és akítv hallgatói jogviszonya van akkor is be kell jelentenie, hogy albérleti díjat kér és kellene érte adóznia ( ő is a lakásban él velem) vagy ebben az esetben, mivel még hallgató és nincs munkája nem kell utánam adóznia és nem lehet feljelenteni, ha esetleg kiszúrna velem?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Fenyi # e-mail 2013.10.10. 09:39

Nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok. Megüresedett a lakásom (lányomhoz költözöm) és ki szeretném adni.
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem: Be kell jelenteni a NAV-nál és kell kérnem önálló adószámot?
Nem akarok külön költségelszámolást, nekem megfelel a 10%-s hányad elszámolása.
Nézegettem az interneten, a NAV-nál is, de nekem nem egyértelműek az előírások.
Előre is köszönöm a segítséget.

ttip #   2013.10.02. 21:47

http://lmgtfy.com/?…

Adózni a jövedelem (bevétel mínusz költség) után kell. Az át nem íratott közművek díja bevétel is meg költség is. Hátránya, hogy a 10%-os átalányköltség választása esetén a közműköltséget sem lehet tételesen leírni, ezzel nagyjából ki is esik ez az opció, marad a tételes költségelszámolás.

kalcedon # e-mail 2013.10.02. 16:52

Tisztelt Fórumozók!
Lakásom bérleti díj adózását tudom hogy van,azt nem tudom hogy a rezsi költség után adózni kell?Ha igen mennyit kell adózni? A villany,gáz,víz óra a nevem van a számlákat a bérlő fizeti.Előre köszönöm.Kalcedon

grymtnes # e-mail 2013.09.30. 22:08

Tisztelt Fórumozók!

Kiadtam a lakásomat, és szeretnék adózni utána. Hamarosan be kell fizetni az adóelőleget, de még mindig nem tudom, mi után, mennyit kell fizetnem.
Illetve azt már tudom, hogy a bevételt csökkenthetem 10%-kal, és a fennmaradó összeg utáni 16%-os szja-t kell fizetnem, kaptam is csekket a helyi NAV ügyfélszolgálatán.
Ami viszont a beszélgetésünk után sem lett tiszta:

  1. Eddig 150 ezer Forintot kaptam a bérlőimtől, kéthavi kauciót, és egyhavi lakbért. Egyhavi kaució elment az ingatlanirodára. Mi után kell itt most adóznom?
  2. Az hallottam, a rezsi után is kell adózni. A számlák az én címemre jönnek, és a bérlők fizetik ki utólag. Ebből mennyit kell adózni? (amit egyébként teljesen hihetetlennek tartok egyébként, de legalábbis disznóságnak, mivel ott van a csekken az áfa is, a bérlők is adóznak a jövedelmük után, amiből kifizetik nekem a számlákat, aki szintén adózok belőle... ???)

Más jövedelmem nincs, még tanulok. Az évi 1M-t nem éri el a bevétel. Adószámom nincs.
Ugyanazon városban lakom, egy szobát bérlek, mert nekem túl nagy lenne a háromszobás panelom - de gondolom, ezt az albérleti díjat nem lehet levonni, mert nem másik városról beszélünk. :/

Válaszukat előre is köszönöm!
Megmenthetik a még megmaradt hajszálaimat.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.08.06. 15:25

Azért kedves wers, mert egy bérlőnek rengeteg kiadása van a költözéssel, a kaució kifizetésével, a bérlemények felkutatásával. Az ezzel kapcsolatos stresszről nem is beszélve.

wers #   2013.08.06. 15:07

Én nem adnám ki másként a lakásom, miért lenne disznóság? Persze megfelelő felmondási idővel. A tulajnak bármikor szüksége lehet a saját lakására.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.08.06. 14:47

Persze, ha benne lenne az a disznóság, hogy indoklás nélkül a szerződés bármikor felmondható. Hát erre hivatkozással tényleg felmondható.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.08.06. 14:45

Igen, írtad. Azt írtad, hogy egy rendkívüli emelés megtagadása miatt a Bérbeadó nyugodtan felmondhatja a szerződést. Hát ilyen nincs. Az nem felmondási ok, hogy szerződésen kívül követelt bérletli díj emelés esetén, ha abba a Bérbevevő önként nem megy bele, akkor felmondható lenne az a szerződés.

Egyébként avval a 6e Ft-tal magasabb lesz a Bérbeadó jövedelme, így máris több adót kell ezután fizetnie. Ennek soha sem lenne vége.

wers #   2013.08.06. 14:33

Imma, tényleg meleg van

A bérleti szerződés rögzíti, hogy egy szerződés mikor mondható fel, vagy mikor emelhető a bérleti díj.

Írtam az ellenkezőjét?

Szerződésen kívül csak akkor emelhető, ha azt a Bérbevevő nem kifogásolja.

Én is ezt írtam, mármint hogy nem kell elfogadnia.

Kifogás esetén emiatt nem mondható fel a bérleti szerződés.

Persze, de magában gondolhatja, hogy ennyiért már nem éri meg neki kiadni, és a szerződés szerint felmondhatja. Nem is kell indokolni.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.08.06. 14:27

A bérleti szerződés rögzíti, hogy egy szerződés mikor mondható fel, vagy mikor emelhető a bérleti díj.

Szerződésen kívül csak akkor emelhető, ha azt a Bérbevevő nem kifogásolja.

Kifogás esetén emiatt nem mondható fel a bérleti szerződés.

wers #   2013.08.06. 14:25

a bérbeadó nem kezdeményezhet díj emelést, ill. nincs joga felmondani a szerződést?

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.08.06. 14:23

:) az egész.

wers #   2013.08.06. 14:23

Melyik része? Ha nem megállapodás része, akkor mi?

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.08.06. 14:19

wers hülyeséget írtál...

wers #   2013.08.06. 13:17

A bérleti díj megállapodás (kétoldali) tárgya, nem kell elfogadnod, de ezzel ő felmondhatja a szerződést. Mindegy mi az emelés indoka (indokolni sem kell)

Ha te jó bérlő vagy, pontosan fizetsz, rendeltetésszerűen használod az ingatlant, akkor neki kell megfontolnia, hogy akar-e új bérlőt 6.000-el drágábban (amit vagy megkap, vagy nem)

edenke74 #   2013.08.06. 13:02

Tisztelt szakértő!

szeretném a segítségét kérni.több mint 1 éve lakunk az albérletben,természetesen a tulaj engedélyével be vagyunk jelentkezve,a lakcímkártyán tartózkodási helyként szerepel.van albérleti szerződésünk is havi 35 ezer FT+a rezsit fizetjük. a tulajnak minden hónapban utalással megy az albérleti díj+a villanyszámla,mert az a számla neki megy a saját címére,a közleményben felszoktam tüntetni hogy albérleti díj+vill.számla.a többi számla nekünk jön a tulaj nevére de mi fizetjük be csekken.eddig nem is volt gond hanem jött egy email a tulajtól hogy az apeh az utalások miatt rájött hogy ő kiadja a lakást és ezért havonta több mint 6 ezer ft adót kell fizessen,ezért úgy döntött ennyivel megemeli az albérleti díjat.magyarán amit neki kellene adót fizetni még azt is mi fizessük havonta.na most a tulaj nekünk semmiféle számlát nem ad,nincs is számlakötelezettsége.kérdezném hogy mi a teendő ebben az esetben,köteles vagyok e én fizetni az adóját pluszba havonta mikor számlát sem kapok a bérleti díjról.várom mielőbbi válaszát.tisztelettel:mara

ahurak #   2012.11.26. 19:28

Tisztelt Fórumozók!

Egy társasházi ingatlan bérbeadással kapcsolatban lenne kérdésem.
Van egy 10 lakásos társasház aminek van egy kiadott lakása. A bérbeadás során havonta keletkezik 50eft bérleti díj és 25eft közös költség bevétele.
Mekkora adót kell ez után a bevétel után fizetni? Mi az adó alapja? Illetve lehet-e csökkenteni az adóalapot valamilyen költséggel (kiadott lakás vagy a társasház közös költsége)?

Köszönettel:
Ahu

Rexor # e-mail 2012.10.17. 21:30

Kedves Marian!

Kérdésére a válaszokat megtalálja. 5 sorral lejjebb:

  1. nem összevont adóalap része a bérbeadás, hanem külön adózó jövedelem (16% szja, 27% eho, ha a jövedelem meghaladja az 1 millió forintot)
  2. nem válik áfa alannyá a bérbeadó
  3. "azt olvastam, hogy ingatlannal tartósan összetartozó gépet, berendezést is bérbe ad, akkor is ÁFA adóalannyá válik" nem tudom ki írta ezt,de ez sem igaz.
mariann00 # e-mail 2012.10.17. 10:53

Tisztelt Fórumozók!

Ingatlan bérbeadás után történő adózásról szeretnék érdeklődni.
Ha egy nyugdíjas magánszemély egy ingatlan 1 szobáját valamint a közmű egy részét (pl: villanyóra) adja bérbe, akkor van bármilyen adófizetési kötelezettsége?

Átolvastam a releváns törvényeket, és próbáltam értelmezni, de szeretnék segítséget kérni, hogy jól értettem-e a leírtakat.

A bérbeadásból származó bevétel önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, így az összevont adóalapban kell ezt feltüntetni. Az a kérdésem, hogy erről akkor adóbevalláskor kell nyilatkozni a bérbeadónak, hogy mennyi jövedelme származott a bérbeadásból?

Azt olvastam, hogy ha valaki TARTÓSAN ad bérbe ingatlan, akkor ÁFA adóalannyá válik. Mit jelent a tartós bérlet? Mennyi időre vonatkozik? Illetve ha valaki ÁFA adóalannyá válik, akkor ÁFA fizetésre kötelezett?

Azt olvastam, ha valaki az ingatlannal tartósan összetartozó gépet, berendezést is bérbe ad, akkor is ÁFA adóalannyá válik. Tehát ha a villanyóra is bérbeadásra kerül, akkor a bérbeadónak ÁFA-t kell fizetnie?

Egyelőre ennyit szeretnék megtudni.

Köszönöm a segítséget előre is.

Rexor # e-mail 2012.07.11. 13:35

Nincs mit.

Kriszta0712 # e-mail 2012.07.11. 11:46

köszönöm szépen a válaszokat !!!

nandy #   2012.07.11. 11:28

Nem kell bejelenteni, de mivel -gondolom- adószámot nem kértek külön a bérbeadásra, így számlatömböt sem tudtok venni, tehát más bizonylatot kell kiállítani a bérleti díj összegéről. Pl. átadás-átvételi, vagy pénztárbizonylat.
Bevallani majd jövő év május 20-ig kell.