Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Adózás bérbeadott lakás után

drbjozsef #   2021.02.28. 18:34

Erika.S,

Igen, ha a szöveg feltételeinek megfelelsz, akkor a külföldi bérbevevés is elszámolható, van róla állásfoglalás, hogy a "más település"-be a külföld is benne van.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Fctamas # e-mail 2021.02.28. 13:02

Tisztelt Hozzáértők / Fórumozók!
Először is elnézést,kérek ha nem jó helyre írok,de sajnos nem találtam kifejezetten erre irányuló topicot!
A kérdésem az lenne,hogy egy pénzintézet ( adott esetben Unicredit bank) a kötelező ügyfélátvilágítást érvényességi idején belül (5 év) elvégezheti a többször is ha indokoltnak látja?
Illetve mik azok az esetek,amik ezt indokoltá teszik?
Válaszukat előre is Köszönöm!
Üdvözlettel: Ferenczi Tamás

Erika.S # e-mail 2021.02.28. 08:57

Szep napot, ez a forumozas nem az eroseggem , sikerult egy uj temat inditanom, amikor a kerdesemet itt kellett volna feltennem.
Az alabbi torvenynek szeretnek kicsit jobban utanajarni:
1995. évi CXVII. törvény 73. § (5) Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

En kulfoldon elek, es ki szeretnem adni az otthoni lakasomat. Nekem a berleti dijam a duplaja annak mint amennyiert otthon ki tudnam az enyemet adni. A szerzodes a nevemen van, es minden honapban banki atutalassal fizetek, igy van rola hivatalos lenyomat hogy itt mennyit es hova fizetek. A kerdesem , ha otthoni lakasomat kiadom, akkor nem kell adoznom ha jol ertelmezem, hiszen levonhatom ezt az osszeget amit en itt fizetek a berbevetellel.

Koszonom elore is a segitseget es a kommenteket.

drbjozsef #   2020.12.11. 13:20

Cintia0000,

Természetesen adózni kell. Senkinek sem kell erre téged figyelmeztetnie, ha lakáskiadásba kezdesz, neked kell a feltételeknek utánajárni, ha rossz tanácsot kapsz, csak magadra vethetsz.

Adekvát tanácsot adni a szerződésetek ismerete nélkül elég nehéz. Ténylegesen végülis egy bérleti szerződést kötöttél, vagy mit? Mert egy bérleti szerződésnek ritkán az a vége, hogy a tulajdonjog is átmegy a bérlőnek.

Jó nagy kulimászban vagy. Igen, téged fognak elővenni, az adótartozásért is, a közüzemi számlák miatt is, a hitel miatt is.

Jogszerűen, ha megszegte a szerződésetek feltételeit, a szerződés felmondásával tehetsz ellene. Írásban, tértivevénnyel, egyben a kiköltözésre való felszólításra, határidővel (szerződés szegés esetén azonnali felmondással).

Aztán ha nem költözik ki, indíthatsz ellene lakáskiűrítési pert. Pár hónpaig-évig eltart, szóval vagy kezd összerakni a milliókat, vagy vegyél búcsút az ingatlantól.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Cintia0000 # e-mail 2020.12.11. 12:17

Üdv.2011-ben megállapodást kötöttem egy "hölgyeménnyel"természetesen ügyvéd jelenlétében.Miszerint a házamat amin hitel van
"kiadom"neki úgy hogy csak a hitel összegét fizesse,meg a rezsit amit fogyaszt,és ha letellik a köcsön akkor átíratom a nevére az ingatlant.Tehát én ezen egy forintot nem keresek.Viszont fogalmam sem volt sokáig h adózni kell ezután.Ebben az esetben kell adózni?Még csak szó sem esett erről.Az ügyvédnek kellett volna tájékoztatnia erröl??Mit kell tudjak ezzel kapcsolatban? Megszületett a megállapodás viszont nagy problémák vannak a "hölgyeménnyel".Áramtartozása van,bármikor mehetnek leszerelni a villanyórát hacsak előtte ki nem fizeti az összeget és a visszakapcsolási díjat.Tartozik "lakbérrel" is.Természetesen nem tudja összeszedni a pénzt.Mostmár sokadik eset ez és nagyon szeretném kirakni.Milyen módon tehetem ezt meg?Nyilván rajtam vasalják be az összeget mivel az én nevemen van minden.

Őszikék57 # e-mail 2020.09.18. 12:31

Köszönöm!

drbjozsef #   2020.09.18. 12:26

Őszikék57,

Igen, mindkettő, természetesen. A lakás kiadásával kapcsolatos költségek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Őszikék57 # e-mail 2020.09.18. 12:01

Kedves Fórumozók!
Az alábbiakban már írtam, hogy szeretnék kiadni egy lakást teljesen hivatalosan, közjegyző előtt aláírt bérleti szerződéssel.
Ehhez azonban szükség lesz egy energetikai tanúsítványra is.
A kérdésem az lenne, hogy ha a tételes költségelszámolást választom, akkor költségként elszámolható a közjegyzői díj és az energetikai tanúsítvány díja?

Válaszokat előre is köszönöm!

Őszikék57 # e-mail 2020.09.14. 11:25

Rendben, Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef #   2020.09.13. 17:41

Őszikék57,

Úgy csinálod ahogy akarod, nem tilos bevételként ÉS kiadásként is lekönyvelni, de már nem kötelező.

2019 előtt nemcsak a közös költséget, hanem minden olyan közüzemi díjat is le kellett könyvelni bevételként és kiadásként is, ahol a szerződő nem a bérlő, hanem a bérbeadó. Ritka felesleges hülyeség volt, szerencsére megszüntették.

Ha nem akarod, nem kell kiadásként vezetni (ez esetben természetesen bevételként sem).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rigoz # e-mail 2020.09.13. 13:26

Szerintem a közös költség egyértelműen kiadásnak minősül.

Őszikék57 # e-mail 2020.09.13. 13:00

Kedves Fórumozók!
Elég régen volt már az utolsó bejegyzés, azért reménykedem, hogy valaki elolvassa a hozzászólásomat.

Szeretném kiadni a lakásomat. Többé-kevésbé tisztában vagyok az elszámolás menetével.
A tételes költségelszámolást választanám, adószám kiváltása nélkül.
Egy dolog nem egészen világos a számomra. Ha a közös költséget is megfizeti a bérlő, akkor azt bevételként is szerepeltetni kell és kiadásként (számlával igazoltan) is? Vagy 2019. után a bevételek között sem kell feltüntetni és a kiadások között sem?

Itt találtam rá példát:
https://elemzeskozpont.hu/…tan-2020-ban

Ezt én úgy értelmezem, hogy bevétel csupán a bérleti díj, költség pedig a lakás értékcsökkenése.
Erősítse, vagy cáfolja meg ezt nekem valaki!
A válaszokat előre is köszönöm mindenkinek!

Wili_8504 # e-mail 2019.08.16. 16:35

Kedves Szakértő!

Adószámot kértem, hogy a bérlőmnek tudjak számlát kiállítani, de az áfamentességet választottam.

Az áfa elszámolhatóságával kapcsolatban nem értem, hogy a vételárra számolt értékcsökkenésnél miért vehető figyelembe, ha utána a vásárolt berendezési tárgyakkal kapcsolatban már nem. PPT 8. oldal:
https://nav.gov.hu/…kent_UTF.ppt

Köszönettel:
Wili

drbjozsef #   2019.07.25. 07:04

oroszt2,

Tételesen biztos nem ír ilyet az Szja törvény.

Én ilyet találtam benne :

c) Az értékcsökkenési leírás alapja a beruházási költség, az üzembe helyezésig felmerült következő kiadások nyilvántartásba vétele alapján: a tárgyi eszköz, a nem anyagi javak beszerzési ára, saját előállítás esetén pedig az anyagkiadások és a mások által végzett munka számlával/számlákkal igazolt összege. Az értékcsökkenési leírás alapjának számbavétele során a vonatkozó számlában (okmányban) szereplő és levonható áfa összegét figyelmen kívül kell hagyni. A le nem vonható áfa az értékcsökkenési leírás alapjába beszámít.

A tárgyi eszköz beszerzéséhez egyedileg kapcsolódó járulékos kiadás (szállítási, alapozási, szerelési, üzembe helyezési, valamint a beszerzéssel összefüggő közvetítői kiadások, a bizományi díj, a vám, az adók - az áfa kivételével -, az illeték, a hitel igénybevételével kapcsolatos kiadások, az üzembe helyezés napjáig felmerült kamat, biztosítás díja stb.) a beszerzési ár részét képezi.

Az ingó, ingatlan (épület, építmény) beszerzési áraként a megszerzésre fordított, igazolt kiadás vehető figyelembe. Ezt az összeget növelni kell az értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadással, feltéve, hogy azt az adózó korábban költségként nem számolta el. Az ingyenesen szerzett tárgyi eszköz után értékcsökkenési leírás nem számolható el.

  1. * A tárgyi eszköz bővítésével, rendeltetésének megváltoztatásával, átalakításával, az élettartam növekedésével kapcsolatban felmerült kiadás, továbbá az elhasználódott tárgyi eszköz eredeti állaga (kapacitása, pontossága) helyreállítását szolgáló felújítással kapcsolatban felmerült kiadás (mindezek együttesen: felújítási költség) a felmerülés évében elszámolható, vagy választható, hogy az értékcsökkenési leírás alapját növeli.

Ez alapján, kb. azt mondanám, hogy amiket írtál, az mind elszámolható.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oroszt2 # e-mail 2019.07.24. 22:59
drbjozsef #   2019.07.24. 17:03

oroszt2,

Sajnos nem tudom. Ráadásul te idézel, de nem tudom honnan.

Én a vételár alapján számolom el az amortizációt, nem növeltem semmivel.

Hitelt nem tudom, nem volt.
Amennyire tudom, a hitel nem számít főszabály szerint, de ezek amúgy sem nagy tételek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oroszt2 # e-mail 2019.07.24. 15:37

Lemaradt a kérdőjel a végéről.

oroszt2 # e-mail 2019.07.24. 15:34

Kedves József!

"Az értékcsökkenési leírás alapja az ingatlan beszerzési ára, növelve a beszerzéshez kapcsolódó járulékos kiadásokkal"

Járulékos kiadásnak számít az:

  • ügyvédi díj
  • földhivatali bejegyzési díj
  • közműfejlesztési díj
  • ingatlan szerzési illeték

ha hitelre lett vásárolva:

  • folyósítási díj
  • közjegyzői díj
  • földhivatali bejegyzési díj

Köszönettel!

drbjozsef #   2019.06.28. 09:17

Noé 54,

A magyarországi ingatlanjai után - ami önálló tevékenységből származó jövedelem - csak Magyarországon kell adóznia, bevallást benyújtania. Ahogy eddig.
Adózni főszabály szerint ott kell, ahol a jövedelem keletkezik.

Esetleg, az lehet még jobb, hogy ha kint hivatalosan bérel lakást, akkor annak a költségeit el tudja számolni kiadásnak.

(Szja tv. 17§(5) Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Noé 54 # e-mail 2019.06.28. 09:09

Tisztelt Ügyvéd úr !

Adózással kapcsolatos kérdésem a következő. Eddig Fiam Magyarországon dolgozott és voltak kiadó ingatlanjai amik után szintén adózott itthon.

Most viszont kapott Németországba egy komoly állásajánlatot. A munkabére után akkor kint adózna. Kérdésem az ,hogy a bérleti díjak mivel nem munkabérből származnak hol lesznek adókötelesek ? Illetve erre is vonatkozik a kettős adózás szabálya ?
Válaszát előre is köszönöm.

drbjozsef #   2019.06.13. 07:40

Hülyeség.

Magánszemélyként ingatlan bérbeadásra ugyanezek vonatkoznak. A 11.mellékletben pontosan tizenkilencszer fordul elő a "magánszemély" szó, és így kezdődik :

Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oroszt2 # e-mail 2019.06.13. 06:42

drbjozsef

Van aki úgy értelmezi ezt a részét a törvénynek, hogy az csak az egyéni vállalkozókra és mezőgazdasági őstermelőkre igaz, magánszemélyekre nem.

drbjozsef #   2019.06.11. 08:32

oroszt2,

Lehet, és igen, 14,5%, ha nem tartozik az eszköz az Szja tv. 11.sz. melléklete szerint kivételnek.

Olvasd el a NAV 10.sz. füzetkéjét, és az Szja törvényt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

oroszt2 # e-mail 2019.06.11. 06:54

Köszönöm az eddigieket!

Azon beszerzésekre, melyek meghaladják a 200000 forint egyedi értéket, lehet vagy nem lehet értékcsökkenést elszámolni a magánszemélynek? Ha igen hogyan, magánszemélyekre is a 14,5%-os kulcs érvényes?

drbjozsef #   2019.05.30. 17:08

Ha mint magánszemély vetted a lakást, és az ÁFÁ-t így megfizetted, és nem igényelted vissza semmilyen jogcímen, akkor szerintem a bruttót.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.