@oliga
OFF Golyóstoll volt a kezünkben, ez biztos.
ON Nullást még a nevünkön (áram, szemét, gáz) lévő szerződések esetén sem kértek, haszonélvező pedig jelen sem volt.
@oliga
OFF Golyóstoll volt a kezünkben, ez biztos.
ON Nullást még a nevünkön (áram, szemét, gáz) lévő szerződések esetén sem kértek, haszonélvező pedig jelen sem volt.
Akkor nem tudhattátok biztosra. Sajna ez van.
„Sajna ez van.”
Mi?
A tulajdonosok nevén nyilvántartott tartozásokról igenis biztosra tudtuk azt, hogy nincsenek. Pont. Köszi a fáradságot, hogy írtál.
Ez csak nyelvészkedés.
Valójában nyilvánvaló, hogy a vevő tévedésben volt, és ezt a tévedést ti idéztétek elő, de legalábbis is felismertétek, és nem oszlattátok el.
Köszi az észrevételt KBS, de a szolgáltatásból való kikapcsolást nem mi idéztük elő, ezért szerintem nem kellene helyt állnunk a haszonélvező tartozása miatt.
Szerinted/szerintetek mi a következő lépés az ügyvédi megkeresés után?
alsovonal
Ingatlan adás-vételnél az eladó csak egy dologgal tudja magát fedezni a közművekkel és a közös költséggel kapcsolatban: a szolgáltató és/vagy a társasház által kiállított nullás igazolásssal, vagyis egy papír, aláírva, lepecsételve, hogy az ingatlannak nincs tartozása. Minden más csak feltételezés. És igen, a vízdíjtartozásért ti is feleltek, mint az ingatlan tulajdonosai. Ez a legrosszabb abban, ha a házat haszonélvezettel örököli/vásárolja/kapja ajándékba valaki.
Te magad írtad: „Az adásvételt megelőzően a díjfizetővel szemben FMH-t bocsátott ki a szolgáltató, majd ezt követően önálló bírósági végrehajtó folytat jelenleg is végrehajtási eljárást. (azaz pontosabban szünetel és már csak a végrehajtás költségeire)” Tehát tudtatok a tartozásról. A többi csak magyarázkodás, és a vevőnek igaza van, hogy helyettetek fizetett. Ha a haszonélvező még él, és ő is részesült a vételárból, mindannyian feleltek a vevő felé. Jobb, ha most fizettek, mint később, amikor kamat és költségek is rárakódnak a mostani tartozásra.
alsovonal
„a szolgáltatásból való kikapcsolást nem mi idéztük elő, ezért szerintem nem kellene helyt állnunk a haszonélvező tartozása miatt”
Te voltál a tartozás létrejöttekor az ingatlan tulajdonosa. A vízmű szerintem jogosan követelte akár a tulajdonostól is, hiszen neki mindegy kivel, de a tartozást rendezni kell. Utána legfeljebb a haszonélvező ellen FMH-t bocsáthatsz ki szerintem.
Nyilván ismerni kellene a szerződés többi részét, a haszonélvezetről lemondást is, és igen, ez a megfogalmazás ravasz és félreérthető, tkp. tényleg a második verzióra hajat, de azért egyet kell értesek az előbbi hozzászólókkal.
Ha bíróságra kerülne a dolog, minden körülmény figyelembevételével (pl. hogy jó eséllyel tudtatok a tartozásról, úgyhogy nem voltatok jóhiszeműek) szerintem fizetnetek kellene. Természetesen utána ti is követelhetitek a tényleges fogyasztótól.
A pontos megfogalmazás nem szerencsés (illetve nektek elvileg igen, de a gyakorlatban nem), mert a mindennapi értelemben szokásosan használt fordulatot (direkt?) elferdítettétek.
Jól sejtem, hogy a haszonélvezőn nemigen lenne esélyetek végrehajtással sem beszedni az összeget...?
@drbj
„a haszonélvezetről lemondást is”
Erről ennyi van:
„XY holtig tartó haszonélvezeti jogosult jelen szerződés mellékletét képező külön nyilatkozatban ingyenesen, ellenérték nélkül lemond holtig tartó haszonélvezeti jogáról, kéri annak ingatlan-nyilvántartásból való törlését.”
„ó eséllyel tudtatok a tartozásról, úgyhogy nem voltatok jóhiszeműek”
Kívülállóként nekem is az jönne le a bejegyzésemből, hogy rosszhiszemű volt a nyilatkozatunk, de nem: a haszonélvezettel rendelkező személy élt az ingatlanban. Az ellene folyó vh-eljárásról tudtunk, azt viszont nem, hogy nem ő fizet majd. Mást ígért.
„pontos megfogalmazás nem szerencsés”
A vevők hozták az okiratszetkesztő ügyvédet…
Kb. esélytelen, az említett eljárás is 52/d alapján szünetel.
gerbera ha leszel elmagyaráznád pár szóban, hogy a két opciós bejegyzésedet hogyan kell pontosan értelmeznem?
alsovonal
„a haszonélvezettel rendelkező személy élt az ingatlanban. Az ellene folyó vh-eljárásról tudtunk, azt viszont nem, hogy nem ő fizet majd. Mást ígért.”
Kb. senkit nem érdekel, hogy nektek mit ígért a haszonélvező. A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény alapján feleltek a tartozásért, és nem számít, hogy nem ti használtátok az ingatlant.
@drbj
„szokásosan használt fordulatot (direkt?) elferdítettétek”
Ezt hogy érted? A nem megfelelően megszerkesztett adásvételiért csak nem mi felelünk…
Azt olvastam, hogy a díjtartozásért, korlátozásért a szolgáltatóval szerződésben álló személy (=díjfizető) felelős.
alsovonal
„Azt olvastam, hogy a díjtartozásért, korlátozásért a szolgáltatóval szerződésben álló személy (=díjfizető) felelős.”
Erre itt az én korábbi lakhelyem példája, igaz itt a szerződő fél is a tulajdonos volt, de nem ő élt ott életvitelszerűen. Az udvarszomszédom gyakorlatilag csak lakója volt az ingatlanának - egyben a tulajdonos édesapja is - mert a lánya volt a tulajdonos, így a szerződő fél is ő volt a vízművel. Az apja lakta az ingatlant, ő használta el a vízmennyiséget, mégis a lány ellen indítottak végrehajtást a vízdíjtartozás ügyében és rajta vasalták be, holott ő a város másik részében élt életvitelszerűen. A te elméleted alapján simán mondhatta volna ő is, hogy hajtsák be az apján, aki ott lakik, nem gondolod?
„Ezt hogy érted? A nem megfelelően megszerkesztett adásvételiért csak nem mi felelünk…”
Mert ki? Csak nem az ügyvéd? De hát ez a ti szerződésetek, te írod alá, az ügyvéd azt írja bele amit te kérsz...
Akkor marad az, hogy ne fizess. Várd meg az FMH-t, ellentmondás, per, és aztán meglátod hogyan értékeli a bíró azt a bizonyos mondatot.
@drbj
Vevő hozta az ügyvédet, de mindegy is.
Erre jutottunk mi is: marad a per.
Köszönöm!
Ahogy mondod : mindegy is.
(Az ügyvédeket nem viszik a vevők. A vevők az irataikat viszik mondjuk, de az ügyvédet legfeljebb ők kérik fel és fizetik : de az ügyvéd mindkét felet képviseli egy visszterhes szerződésnél. Mondjuk az igaz, hogy ez a megfogalmazás szerencsétlen, és a vevőnek kellett volna értelmeznie, felismernie, kijavíttatnia - hiszen az ő érdeke lett volna.)
Szerintem csak a költségeket növelitek. Lesz itt mögöttes felelősség, pláne, hogy a haszonélvező lemondott a jogáról.
Jó, a megfogalmazás szerencsétlen volt kissé az ügyvéddel kapcsolatban, vettem.
„haszonélvező lemondott a jogáról”
Ezzel kapcsolatban a gerbera által írt rész ragadt meg a fejemben::
„Az eladáskor nyilván a haszonélvező is lemondott a haszonélvezetéről. Ilyen módon a vevő a haszonélvezőnek is jogutódja, és így a tartozás a vevőt terheli”
Egyébként ebben az esetben mire alapozható az FMH iránti kérelem? ‘Pénztartozás’?
„Egyébként ebben az esetben mire alapozható az FMH iránti kérelem? ‘Pénztartozás’?”
Úgy érted, amivel te kínálnád meg a volt haszonélvezőt? Szerintem igen.
Mondjuk én ebben a jogutódban a haszonélvező esetén azért nem lennék biztos. Egy saját névre kötött szolgáltatási szerződés alapján keletkezett tartozást a tulajdonos szerintem _általában_ nem "örökli" meg. A közös költséget sem jogutódként, hanem a tulajdoni joghoz kapcsolódó mögöttes felelősségként kell fizetnie. Ennyi erővel a mobiltelefon tartozást is fizethetné a tulaj, elvégre a mobiltelefon általában a lakásban volt (mondjuk).
Esetedben az eladáskori megfogalmazás az, ami tévedésbe ejtette a vevőt, szerintem is. Igaz, hogy ez a haszonélvező tartozása, de vele a vevő nincs és nem is volt jogviszonyban.
„Úgy érted, amivel te kínálnád meg a volt haszonélvezőt? ”
Nem, amivel a tulajdonostársamat és engem kínál(hat)nak majd meg a vevők. Szerinted?
Közös költség… Itt az hál’ Istennek nem volt, viszont korábban olvastam arról is, hogy teljesen más (de legalábbis eltérő) a joggyakorlat mondjuk Bp-n vagy valamelyik vidéki város bíróságán az eladó által otthagyott közös költség viselése, behajtása kapcsán.
Ilyesmi kapcsán sem lennék biztos az egységes bírói gyakorlatban.
Amúgy igen, az is pénztartozás, mert feltételezem, hogy kifizették a tartozást, ha vizet akarnak a jogvita alatt is...
Most látom a bejegyzésedet, inkább a vh. topikban szoktam olvasgatni. ON
HA eljut bíróságig mindenképpen beszámolok a nyugati végek bírósági gyakorlatáról! Egyelőre a június végi ügyvédi levél és a válaszunk óta semmi.
Igen, 2019. áprilisában kifizették a vevők a szolgáltatónál a tartozást.
(Ekkor már FMH-ból perré alakult ügyből végrehajtóhoz került a díjfizető haszonélvező űgye.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |