Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


építményadó

Beus181 # e-mail 2011.11.10. 13:49

A párom nevén lévő gépjárműadónál akkor valószínűleg részletet kell kérnünk, mert van jövedelme,(havi nettó 100.000) meg legfeljebb közüzemi számlákat tudunk csatolni a nevéhez, és egyszer csak valamikor kifizetjük.

De az építményadónál anyukájáé a lakás, hitel van rajta, nekik személyi kölcsönük, közösköltség-rezsi elmaradás, gyógyszerköltség, bankszámlán semmi pénz, keveset is keresnek közalakalmazottként, akkor erre reális lehet az elengedés, ugye?

Kérlek írd meg, hogy jól látom-e ezeket, és már intézzük is a papírokat.

végrehajtó1 # e-mail 2011.11.10. 13:43

ezért kértem tőletek tanácsot, nem lecseszést.

Nem cseszett le senki.Csak próbáltalak a saját hozzáállásoddal szembesíteni.

De ha be is adjátok arra nincs garancia hogy meg is kapjátok.
Ugyanis ha az adatlapot nem kellő odafigyeléssel töltitek ki akkor bukta lesz.

Valamint ha csak elengedni kéritek akkor kérhettek illeték mentességet is ha olyan rossz az anyagi helyzetetek.

végrehajtó1 # e-mail 2011.11.10. 13:39

A törvény szerint bármit kérhetsz.Ehhez jogod van.Még azt is hogy az ügyintéző fesse feketére a haját.:)

De!

Ha részletet kérsz akkor azt kell légalább valószinüsítened hogy van jövedelmed és kitudod később is fizetni.

Ha elengedni kéred akkor azt kell valószinüsítened hogy olyan kevés a jövedelmed és a veled együtt élők jövedeleme valamint az anyagi helyzeted olyan "siralmas" hogy nem vagy képes megfizetni az adótartozást a megélhetésetek veszélyeztetése nélkül

Mint látod a két kérelem esetében mást ás mást kell igazolnod.

Ezért nem célszerű elengedés mellett részletet kérni.

De a kérelmet az ADÓSNAK kell megírni és aláírni és POSTÁN!!!!!!!!!!!!!!!! feladni.Nem neked.

Beus181 # e-mail 2011.11.10. 13:39

Végrehajtó, igen, sajnos igen, mivel még sosem voltam ilyen helyzetben mint most, ezért kértem tőletek tanácsot, nem lecseszést. Megfogadom, beadjuk, csak nagyon kétségbe vagyok esve, és próbálom megoldani a helyzetet, mellesleg nem az én saramról és lakásomról van szó, csak az emberről akit szeretek, és próbálok tudakozódni, mit lehetne csinálni...

Beus181 # e-mail 2011.11.10. 13:32

Köszi, megpróbáljuk. Lehet egyben részletfizetést is kérni a mérsékléssel/elengedéssel együtt, vagy csak az egyiket? Sajnos még a csökkentett összeget sem tudjuk egy összegben befizetni.

végrehajtó1 # e-mail 2011.11.10. 13:27

Beus181

Jézusom!

Már ne haragudj de az élet egyébb dolgaiban is így intézed az ügyeidet?:(

Világosan le írtuk mit kell csinálni.

De te még mindig azzal hülye (már elnézést) ügyintézővel jössz.

Az elévült 2004-es évre vonatkozóan mi a teendőnk, hogy legalább azt ne kelljen kifizetni? Akkor is elévül egyébként. ha esetleg mégis küldtek róla levelet időközben? A 2005-ös gondolom így már biztos nem évül el dec-ben, hogy most küldték az adótartozásról a levelet...

Először kérd ki az adófolyószámládat.És ha meg van akkor gyere ide vissza és írd meg az esedékességeket és az adónemet.

De most már jó lenne ha csinálnál valamit mert be fogják hajtani rajtad.

Mi helyetted nem tudjuk megoldani...

Rexor # e-mail 2011.11.10. 12:49

Megint mondom, ne törődjetek az ügyintézővel. Postán adjátok fel az adatalapot a mérséklési kérelemmel együtt, címzett az Önkormányzat adócsoportja.

Beus181 # e-mail 2011.11.10. 12:44

Köszi, már voltunk bent ez ügyben, ki is töltöttük az adatlapot, már csak le kell adni. De sajnos állítólag az ügyintéző csak részletfizetést tud elfogadni, mást nem, és elég kellemetlen nő, nem merünk vele nagyon keménykedni, nem szeretnénk elbukni a részletfizetési lehetőséget is...Ezzel kapcsolatban mit tudsz mondani?
Az elévült 2004-es évre vonatkozóan mi a teendőnk, hogy legalább azt ne kelljen kifizetni? Akkor is elévül egyébként. ha esetleg mégis küldtek róla levelet időközben? A 2005-ös gondolom így már biztos nem évül el dec-ben, hogy most küldték az adótartozásról a levelet...

Rexor # e-mail 2011.11.10. 12:11

Kedves Beus,

A gépjárműadó csak 2004-re vonatkozóan évült el (a 2005 majd idén dec. 31-én), a többit be kell fizetni. erre is kérjetek méltányosságot (elengedést illetve mérséklést). DE! Önkormányzattal minden esetben írásban kell kommunikálni ilyen ügyekben. Tehát írjatok egy írásos kérelmet, amiben kéritek a mérséklést. Ezután kaptok majd egy adatlapot amit ki kell töltenetek a jövedelmi helyzet vonatkozásában.

Beus181 # e-mail 2011.11.10. 09:08

Sajnos én még ilyen helyzetben nem voltam, így nem értek hozzzá. A gépjárműadóval akkor mit tegyek, hivatkozzak az elévülésre, és akkor azt mondják, hogy jó, akkor nem kell kifizetni? Akkor miért küldték ki most? Elképzelhető, hogy azóta nem jött róla semmi? Sajnos nem tudom, mert mi akkor még nem is ismertük egymást, ha jött felszólítás akkor az nem szakítja meg az elévülést?

végrehajtó1 # e-mail 2011.11.09. 19:53

Párom mondta, ő volt bent, hogy az ügyintéző azt mondta, h megmondták neki, hogy mást nem fogadhat el, csak a részletfizetési kérelmet.

ilyet sem hallottam még.

De mint írtam levélben POSTÁN feladva kell eljárni az adósnak.Nem az önkormányzathoz bemászkálni és ott sületlenséget hallgatni.

Most álljunk neki balhézni, hogy de engedjék el, mert nem tudunk fizetni?

Szerintem a gyerekekben több kitartás van mint benned.
Fizesd akkor ki.

2004-ig visszamenőleg adót,hasonló finomságokkal megspékelve... Ez nem évül el idővel, vagy hogyhogy eddig nem kérték?

5 év után elévül.

De ha így állsz hozzá akkor ugyis meggyőz az ügyintéző hogy nem.

Beus181 # e-mail 2011.11.09. 19:45

Ja, a párom nevén viszont van egy autó, amire szintén kiküldtek 2004-ig visszamenőleg adót,hasonló finomságokkal megspékelve... Ez nem évül el idővel, vagy hogyhogy eddig nem kérték?

Beus181 # e-mail 2011.11.09. 19:44

Párom mondta, ő volt bent, hogy az ügyintéző azt mondta, h megmondták neki, hogy mást nem fogadhat el, csak a részletfizetési kérelmet. Most álljunk neki balhézni, hogy de engedjék el, mert nem tudunk fizetni? Félünk, hogy még a végén a részletfizetést sem adják meg. Anyukája kb nettó 80-100 között kereshet, a lakásnak, amiben ők laknak a fele az ő nevén van, autó nincs. Nem látok rá sok esélyt, hogy valahogy jól jöjjünk ki ebből...

végrehajtó1 # e-mail 2011.11.09. 17:11

Az adja be akit kötelezetk a fizetésre.

Mennyi a jövedelme?
Van -e autó a nevén?
van -e más ingatlan a nevém?

Beus181 # e-mail 2011.11.09. 17:02

2008 óta van ilyen Dunakeszin addig visszamenőleg. Mi lakunk ott, de a lakás az anyukája nevén van, akkor gondolom az ő nevében kell beadni a papírokat is nem? Vagy az számít, hogy mi lakunk ott, az ő nevén pedig van másik lakás? MOst mit kell bizonyítnai, hogy mi nem tudjuk kifizetni, plusz az oda érkező számlákkal, vagy csak a szülei írjanak egy papírt csatolva az ő számláikat?

végrehajtó1 # e-mail 2011.11.09. 16:38

Párommal ahol lakunk, kivetették a lakásra visszemnőleg évekre az építményadót kamatokkal, pótlékokkal együtt.

Hány évre visszamenőleg?

Kérheted elengedni.Indokold meg és add fel tértisen.

Beus181 # e-mail 2011.11.09. 15:04

Köszi... nem értem én sem. A elengedést mikor szokták megadni? Lehet esetleg részletfizetést és mérséklést/pótlék elengedést kérni egyszerre? Sajnos a mérsékelt összeget sem tudnánk befizetni egy összegben, nagyon nem tudom, mit tehetnénk...

A másik, hogy nem értem miért kértek olyan csekket, ami a mi/lakás címünkre jön, ha mi lakunk ott, akkor az számít, vagy hogy a szüleinek két lakása van, és az anyukája nevén van ez is? Bocs, ha nehezen érthető, de kinek a vagyoni helyzetét nézik akkor?

Rexor # e-mail 2011.11.09. 13:24

Az ügyintéző nem tudom miért mondta, hogy nem lehet mérséklést kérni. Ha bizonyítani tudjátok, hogy az adó megfizetése tényleg veszélyezteti a megélhetéseteket, akkor lehet kérni mérséklést.

Beus181 # e-mail 2011.11.09. 13:10

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, nagyon fontos lenne. Párommal ahol lakunk, kivetették a lakásra visszemnőleg évekre az építményadót kamatokkal, pótlékokkal együtt. A lakás az anyukája nevén van, a szülei külön laknak az ő lakásukban, kis fizetésű közalkalmazottak. Sajnos ezt mi/ők semmiképpen nem tudjuk kifizetni, képtelenek vagyunk...főleg, hogy nem kis összeg, mivel senki nincs bejelentve a lakásba...A párom annyit tudott intézni, hogy kérelmet írt a részletfizetéshez, befizettünk valamennyit meg az illetéket. Az ügyintéző azt mondta, hogy más lehetőség nincs már, mérséklés vagy elengedés már nem kérhető. Mi a helyzet ezekkel, tényleg nem tudunk elengedést kérni, akkor sem ha megélhetésünket veszélyezteti az adó, pótlékok fizetése? Van ennek valami határideje, feltétele, amiért nekünk nem lehet kérni, vagy csak nem reklámozzák a polgármesteri hivatalban, és azt mondják, hogy nincs? köszönöm a segítséget, nagyon sokat segítene ha valaki tudna valami okosat tanácsolni, mert az önk. nem a mi érdekünket nézi sajnos....

köszönöm
Beus

Debra01 # e-mail 2011.10.18. 15:38

Nagyon köszönöm

ado_jogasz # e-mail 2011.10.18. 15:35

Kedves Debra01!

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 134. §-a rendlelkezik arról, hogy "az adóhatóság a magánszemély kérelme alapján az őt terhelő adótartozást, valamint a bírság- vagy pótléktartozást mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti." (idézet a törvényből)

Az adó elengedésére vagy mérséklésére irányuló kérelmet az adót kivető hatósághoz, jelen esetben a leányfalui önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani, és igazolni kell a vagyoni és jövedelmi viszonyokat. Fontos tudni még, hogy az eljárás illetékköteles, mely 2.200,- ft. de ez alól is lehet mentességet kérni. Lényeges még az is, hogy ha ilyen kérelmet nyújt valaki be a hatósághoz, az esetlegesen folyamatban lévő végrehajtási eljárást fel kell függeszteni, a méltányossági döntés meghozataláig.

Debra01 # e-mail 2011.10.18. 12:27

Tisztelt fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki nem tudja fizetni a lakása, háza után az adót (szociálisan képtelen rá)
Akkor az elengedhető. Van e erre jogszabály, és kérhetném a pontos hivatkozást.

A Húgom adózás szempontjából az ország legmagasabb ingatlan adót kirovó faluban él. Fizeti a törlesztő részeket, és egyszerűen nem telik már az ingatlan adó kifizetésére a fizetése. Tud e tenni valamit, mert Leányfalu önkormányzata szerint akkor is fizetnie kell, ha elárvereztetik a házát.

Rexor # e-mail 2011.10.15. 10:19

Kedves Ingatlanok,

Biztos építményadóról van szó? Azt a szüleid fizetik gondolom.

ingatlanok # e-mail 2011.10.15. 07:31

Kedves Rexor!
Ebben az esetben mi a teendő? Az ingatlannal kapcsolatban semmilyen költséget nem számoltam el soha, kényszervállalkozóként dolgozom, az ingatlanban semmilyen vállalkozói tevékenységet nem végeztem, a lakcímem miatt ez a vállalkozás székhelye.

Rexor # e-mail 2011.10.14. 17:32

Kedves Ingatlanok,

Az építményadó alanya az építmény tulajodnosa/vagy haszonélvezője. Nem nagyon értem miért rád terhelték az építményadót.

Kedves Cybill,

Az építményadót a tulajdonosnak kell fizetnie. Hogy lízingbe adott ingatlannál van e különös szabály, azt az adott települési önkormányzat rendelete határozza meg (néha előfordul, hogy lakott ingatalnaok esetében nincs adófizetési kötelezettség). Tehát ismerni kellene az adott önkormányzati rendeletet is.