Banki tartozásért börtön?

varagaba # 2006.08.17. 13:56

Üdv!

Egyik rokonom elment kezesnek egy akkori kollégájának (otp személyi kölcsön) Az illető kolléga normális munkahellyel, fizetéssel rendelkezett x éve. Azóta leszámolt, és kiment külföldre dolgozni, a részleteket nem fizeti. Mi vár hosszú távon a nagybátyámra? Neki kell rendeznie a voltkolléga többszáz ezer forintos hátralévő adósságát? úgy olvastam, hogy 5 év után elévül egy hitel. Ez azt jelenti, hogy azután a kezest is "békén hagyja" a bank? Vagy most a nagybátyám is bár-listára kerül?

Rexor # 2006.03.20. 10:47

"Börtönbe" csukni már nem csuknak senkit azért mert egy polgári jogi igényt nem tudnak érvényesíteni - az adósok börtöne már régen a múlté (hacsak nem követette el valami bűncselekményt is pl. sikkasztást, csalást). Ahogy monalisa is mondta, ha nincs mit végrehajtani akkor a bank bukott...

monalisa1 # 2006.03.17. 17:19

Arra nem adtál választ, hogy az ismerősödnél hová lett az esetleges ingatlan és/vagy a fizetés - eredendően a kölcsön fedezeteként.

monalisa1 # 2006.03.17. 17:15

Akin nincs mit behajtani, hát akkor nincs mít., van amikor a bank a vesztes...

És ha az illető valahogy kihúzza az elkövetkező 5 évet "leülés" nélkül (...), akkortól meg elévült vele szemben bármi követelés.

aliza # 2006.03.17. 17:02

Szia Monalisa1!

Nekem is ez a véleményem.
Valójában mi is áll a háttere mögött nem tudom,de én azt gondolom hogy emiatt börtönbe nem kerül az ember.
A banknak ehhez nincs joga ..ezt az ismerősöm állította nagyon.

Aliza

monalisa1 # 2006.03.17. 16:28

Amikor a bank adta neki azt a kölcsönt bizonyára alaposan megvizsgálták a hitelképességét. Azóta hová lett az ingatlan ill. a fizetés.

aliza # 2006.03.17. 15:16

Szép napot!

Az egyik ismerősöm körében merült fel ez a dolog.
Ha valakinek banki tartozása van és semmilyen formában nem tudják rajta behajtani,/ingatlan,fizetés,stb/
akkor létezik az hogy börtönbe csukják?

Az én véleményem szerint nem.

Kíváncsian várom a választ!

Aliza