Banki tartozásért börtön?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 14:06

Teljesen független.

volk # 2010.08.19. 14:44

ez szomorú
annyit még elárulnál, hogy ezt miért tehetik meg ?
úgy értem a végrehajtó "akarata" mi alapján előbbrevaló, mint egy bank, aki pénzt adott az ingatlan megvásárlására ?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 14:56

Ezt nem értem.

A végrehajtó nem örömében fogla, hanem ahogy a neve is mutatja: végrehajtja a bíróságok, hatóságok jogerős döntéseit. Mivel nem fizeted önként kölcsönt, a hitelező kénytelen a végrehajtóhoz fordulni. (Ő maga mégse nem mehet hozzád, és viheti el a plazmatévét.)
A végrehajtó pedig igénybe vesz minden eszközt, hogy érvényt szerezzen a bíróság (hatóság) döntésének. Ilyen eszköz, hogy minden értékkel bíró vagyontárgyadat lefoglalja, és értékesíti. Mivel az ingatlantulajdont közhiteles nyilvántartás mutatja, azt a legkönnyebb foglalni, természetes, hogy azzal kezdik.
Ha a lefoglalt ingatlanon valakinek jelzálogjoga van, az bekapcsolódhat a végrehajtásba. Ezt mindig meg is teszi, különben nem kapna a vételárból, és akkor veszélyben a fedezet.

Hogy jön ide a bank akarata? Tényleg nem értem, mint akarsz ezzel mondani.

volk # 2010.08.19. 19:29

leegyszerűsítve :
én lennék x bank, aki egy adott ingatlan értékének mondjuk 70-80%-ra adok kölcsönt.
miért egyértelmű, hogy lefoglalhatja, vagy rendelkezhet vele y bank egy másik ingatlan miatt ?
nekem ez nem egyértelmű
értem én, hogy az én értékeimet próbálja bevonni a behajtó, de mivel a másik ingatlanon is jelentős tartozás van egy másik bank által, az még inkább tartozik a hitelező bankhoz, mint hozzám

végrehajtó1 # 2010.08.19. 20:35

nem .az a sajátod.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 21:10

A jelzálog jogosultját minden más követelést megelőzően elégítik ki a zálogjogával terhelt dologból.

volk # 2010.08.20. 06:41

értem, köszönöm