nanemaaa
Majd letöri a szél... Akár szélcsendben is.
Átnyúló faág
Jaj efi99. :)))
Ha az ingatlanod rendeltetésszerű használatát bizonyíthatóan veszélyezteti, akkor igen. Egyébként nem.
És ha kérem a szomszédot, hogy vágja le az átnyúló faágát, köteles levágni?
Azért jó sok idő, amíg a frissen ültetett almafa árnyékot vet, és termést hoz. A lapulós szomszéd addig évente 52 alkalommal átnyúlhat teleszkópos ágvágóval,hogy elvágja az almafák karrierjét!
Jó hülye szabály. Benyom a kerítés mellé 10 almafát, a szomszéd meg köteles tűrni, ahogy minden évben balladai homály vetül a fél udvarára, a fejére hullik a 20 mázsa alma, végül azt, amikor 2 hónapon át minden 2. nap átjárnak összeszedni 3 kosárral.
Bezzeg, ha pl az 5 centi utólagos szigetelés nyúlna át a telekhatáron épült házon, akkor a jogalkotó szerint szegény szomszéd már nem férne el az udvarában, tekintve, hogy mindig a falhoz simulva szokott sétálni.
Ok, ha szomszédjog nem érvényesülhet a kihajló fügeágak leszüretelésekor (ami nekem remek hír), de most felhoztatok egy újabb fogalmat: szokásjog is létezik. Ez nem vonatkozhat az én esetemre? Tényleg jó lenne tudni, hogy a jogász most csak blöfföl, mert imádja a fügét, vagy nagyon ismeri a jogot?
Jeromos
Köteles. Vagy összeszeded és átadod.
"Sőt, ha nem közterületre, hanem pl. szomszédhoz lóg át a fa ága, az azon lévő termés is azé, akinek a területén áll a fa."
Na de mi van, ha nem engedem be a telkemre, hogy összeszedje? Vagy köteles vagyok?
A fa termése szervesen a fához tartozik, ezért az azé, akinek a fa a területén áll.
Ha maga a fa közterületen állt volna, akkor leszedhette volna, mert bár elvileg a termés az önkormányzat tulajdona, de a szokásjog alapján azt bárki leszedheti, ha magában a fában kárt nem tesz.
Sőt, ha nem közterületre, hanem pl. szomszédhoz lóg át a fa ága, az azon lévő termés is azé, akinek a területén áll a fa.
Úgyhogy nem szedte el jogszerűen, itt nincs szomszédjog.
A közterület tulajdonosa, felszedhette volna a lehulló termést. A szomszédod vélhetően nem maga az önkormányzat, és ráadásul nem fel, hanem leszedte. Vagy az igekötőkkel nincs tisztában, vagy a lopás fogalmával. Mondjuk én lehet, hogy tettem volna feljelentést ismeretlen tettes ellen. (Szerintem.)
Tisztelt Ügyvéd Urak!
Szomszédom (de ez esetben tkp mindegy, hogy ő volt, vagy nem)az utca fölé kihajló fügefám gyümölcseit szedte le a járdára állított létráról az orrom előtt. Így neki lett fügéje, nekem nem. Mivel jogász, a szomszédjogra hivatkozott.
Megnéztem a 2013. évi CLXXIV. törvényt, és csak ezt találtam:
3. § (1) Az ingatlan tulajdonosa felszedheti az ingatlanára a szomszédos ingatlanról áthullott terményt, ha a növény tulajdonosa a termény beszedését elmulasztotta.
Ez nem teljesen az én esetem. Ugyanis a termés még a fán volt,mert szerintem még nem volt eléggé érett a füge. És az utcáról érhető csak el a fa nagy része...tehát nem lehullottat, nem szomszéd telekről.
Kérdésem: Ő vajon e törvény mely paragrafusára hivatkozott? Egyáltalán: volt jogalapja?
Nincs szükség sommás birtokvédelmi eljárásra - szerintem mód sincs rá. Külön törvény rendelkezik a szomszédjogoknak erről a fajtájáról.
Fotókkal dokumentálva lehet fordulni a területileg illetékes Önkormányzat jegyzőjéhez. Lehet próbálkozni hivatalos ügyvéd által megírt felszólítással is, hogy amennyiben nem tesz eleget a kérésednek úgy tovább viszed az ügyed és lesznek költség igényeid, mint pl. kertész, ügyvédi költség stb.
Az átnyúló ágak levágására lehet felhívni, és ha annak nem tesz eleget, akkor le lehet vágni helyette. (De még ennek is feltétele, hogy az átnyúló ágak valóban akadályozzák a szomszédos ingatlan rendeltetésszerű használatát. Amiről engem például nem győzött meg.)
Valami indoklás van hozzá?
Ez nem birtokháborítás? Enyhén szólva nem tudja a tulajdonát rendeltetésszerűen használni.
Ha ő visszadobálja a gyümölcsöt (fel 6-10m-re, ami aztán leesik a másik kertben, imitálva a fát), és az eltalál valakit, akkor persze gondolom rögtön felelős lenne. Csak nem értem mi a különbség.
Nem fogják kivágásra kötelezni.
Tisztelt Hölgyem/Uram,
A segítségét szeretném kérni, a szomszédunkban narancseper fák vannak végig a kerítés mellett, kb. 1 méterre vannak a közös kerítésünktől.
Ugyan a fák már akkor is itt voltak, mikor a házat megvettük, de a fa negatív hatásaival csak azóta ismerkedtünk meg.
A fa magas ágai nagyon átlógnak hozzánk, konkrétan sokszor karcolják a háztetőnket, fán nagy alma méretű „gyümölcsök” nőnek, amelyek folyamatosan a kertünkbe esnek, a levelekről nem is beszélve, illetve a fa ágai tele vannak méretes tüskékkel.
Korábban többször is leesett egy ilyen gyümölcs kb. 10 méter magasról és majdnem a fejünkre esett.
Többször kértük a szomszédot, hogy csináljon valamit a fával, de a kivágásra nem hajlandó, mert hogy árnyékot ad neki, ám sajnos az ágakat sem vágja le, úgy, hogy ne érjen át hozzánk.
Mi a saját pénzünkön már egyszer levágattuk az átnyúló ágakat, de ezt nem szeretnénk időről-időre újra megtenni.
Azt gondolom, hogy mind a tüskés ágak, mind a méretes gyümölcs nagyon veszélyes, kicsi gyerekünk van, akire ha ráesik egy ilyen termés bele se merek gondolni a következményekbe.
Az elmúlt hónapban 3x mentünk át szólni a szomszédnak, egyszer két tanú jelenlétében, mindig csak ígérgeti, hogy majd egyszer levágja, de azóta sem történt semmi.
Ez egy folyamatosan probléma, időről-időre mi vágjuk le az ágakat, de mivel a fán hatalmas tüskék vannak ezeknek a levágása sem egyszerű. Múltkor az egyik tüskétől férjem kezén lett sérülés, ami csúnyán begyulladt.
A fa legmagasabb ágai már olyan magasra nőttek (amelyek szintén átlógnak hozzánk), hogy folyamatosan attól rettegek, hogy ezek a méretes gyümölcsök leesnek arról a 10-15 méter magasról akár komoly sérülést okozhat nekünk felnőtteknek is, nem beszélve a gyerekekről. (ezt a félelmünket is kifejtettük a szomszédnak – korábban a másik oldali szomszéd is átjött szólni, mivel az ő gyerekei is szoktak a mi kertünkben játszani)
Magam is természetvédő vagyok, nem vágnék ki fákat, de ez a fa egy gyom, ami nő mint a gomba, és így, hogy a szomszéd egyáltalán nem kezeli veszélyes.
Kaptam már választ, hogy vágassuk le és akár törvényi úton követelhetjük a munkadíjat, de ez is csak időleges megoldás (amellett, hogy semmi nem garantálja, hogy kifizetnék), a saját biztonságunk érdekében azt szeretném, ha ezeket a fákat kivágnák.
Kérem segítségüket, hogy mit lehet tenni.
Nagyon köszönöm,
PTK. és a fákra vonatkozó szomszédjog
- a szomszédjog fő szabálya;
- áthajló ágak levágásának szabályai;
- mire perelhet a szomszéd?
- esőcsatorna takarítás kinek a feladata?;
- A fa ültetés szabályai
Előfordulhat, hogy a telek tulajdonosát zavarják a szomszédos területről átnyúló ágak. Gyanta csöpög az autóra, vagy a ház falát szélben súrolja az ág, vagy korhadt ágak veszélyeztetik a közös kerítést. Mi a teendő.
Általános vélemény
Fontos megjegyezni, hogy lehetőség szerint törekedni kell a közös megegyezésre. A gallyazás tönkreteheti a fát élettanilag, illetve ha a fa egyensúlya jelentősen megváltozik, a fa nem kívánt mértékben megdőlhet.
A gyökerek részbeni eltávolítása is sok veszélyt rejt magában. Akár egy közepes erősségű szél is számunkra elképzelhetetlen forgatónyomatékkal nyomja a fát, ami csupán a gyökérzeten keresztül tud ennek ellenállni. Átnyúló gyökérzet károsítása megbonthatja ezt a kényes egyensúlyt, ami a fa kidőléséhez vezethet. Ilyenkor tehát célszerű mindenkinek érdekében megegyezni.
A Ptk. szomszédjogi főszabálya
A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédjait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné. A kulcsszó a szomszédjog sérelmében a „szükségtelen”.
A Ptk. szomszédjogi szabályai a szomszédjogok gyakorlása érdekében együttműködést, az ingatlan tulajdonos részéről tűrést írnak elő.
A Legfelsőbb Bíróság egyik állásfoglalása kimondta, hogy a szomszédos ingatlanon - különösen a közös határvonal közelében - levő növényzet zavaró, károsító hatása miatt a növényzet eltávolítása iránt indított perben mindenkor azt kell vizsgálni, hogy a növényzet szükségtelenül zavarja-e a szomszédot ingatlana birtoklásában, okoz-e kárt, vagy fennáll-e a károsodás veszélye. A növényzet kivágására való kötelezésre kivételesen kerülhet sor, csak abban az esetben, ha az érdeksérelem más módon,így kártérítéssel sem hárítható el.
Tehát a következőt kell tenni:
A szomszédot először szóban vagy akár írásban is fel kell szólítani, hogy az áthajló ágat maga metssze le, mert az zavarja Önt a kert rendeltetésszerű művelésében. Ha erre a felszólítás ellenére sem hajlandó, akkor Ön a szomszédja költségére is elvégeztetheti az áthajló ág eltávolítását, és a felmerült költségeket akár bírósági úton is követelheti. Az ág eltávolítását azonban kellően meg kell indokolni, pl. jelentős leárnyékoló hatása van, az ág zavarja a kert művelésében, nem tud traktorral elmenni alatta stb. Önmagában az a tény, hogy a fa a telek határvonalához közel áll, nem indok a megcsonkítására, a bíróság a fa kivágására pedig csak a legvégső esetben utasíthat.
Pl. a tető felújítása az ingatlan rendes használatához tartozik, tehát az ágak levághatók. Ön azonban köteles az ágak eltávolítását először a szomszédjától kérni.
Levágtam az átnyúló ágakat, mi lesz most?
Véleményem szerint, ha Ön nem jogkövető magatartásként levágja az áthajló ágakat, akkor ezért feljelenteni nem lehet. A szomszéd vagyonjogi pert kezdeményezhet és kártérítésként a faág értékét követelheti.
Áthajló ágak, az azokon lévő gyümölcs, átnyúló gyökerek
A 101. § (2) bekezdése szerint
A tulajdonos a földjére áthajló ágakról lehullott gyümölcsöket megtarthatja, ha azokat a fa tulajdonosa fel nem szedi;
az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására nem jogosult, kivéve ha azok a föld rendes használatában gátolják, és a fa tulajdonosa azokat felhívás ellenére sem távolítja el.
A Ptk. 102. § (1) bekezdése szerint
Ha az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.
A ház tulajdonosa jogosult, hogy a csatornáját eltömő ágakat, tűleveleket (amit a szomszéd telkén lévő fa okozott) a szomszédja takarítsa ki, vagy a szomszéd költségén a tulajdonos végeztesse el.
A fa ültetés szabályai
A törvény nem állapítja meg, hány méterre ültethet a szomszéd fát a telekhatártól. Ehelyett példaként felsorol néhány nem megengedett magatartást. A tulajdonos például nem veszélyeztetheti szomszédai telkét vagy építményét a saját ingatlanán (beleértve a telkén is) végbevitt építészeti megoldásokkal
A fa gyökerei, törzse vagy ágai átnyúlhatnak a szomszéd telkére, és kárt tehetnek annak tulajdonában.
Sok esetben Önkormányzatok is rendelkeznek saját szabályokkal, melyet hívatottak rendezni kerítések mellett ültetett növényzetekről.
Tisztelt Fórum !
A szomszédomal van már évek óta egy fűzfa gond ami évről-évre élesebb!A fa nő a problémával sajna nem jutunk előbbre ő állítja hogy semmi jogom levágni az ágait a szemét is engem illett,a telek 15m széles a fa már a telkem felénél tart.
Egy szőlő lugast nevelek alatta, de már nem nagyon ad őrömöt!
Szerinte a légtérhez annyi köze van mint nekem!
Mit tehetek?
Tisztelt hozzáértő!
Arra szeretnék választ kapni, hogy édesanyám tulajdonjog fenntartással ( Elővásárlási szerződéssel)részletre eladta a házát.Még másfél év lenne kb.de édesanyám fel akarja bontani a szerződést mert nem teljesítik a szerződésben foglaltakat. Itt most nem is ez a lényeg csak azért írtam le hogy érthető legyek. Édesanyám megtette a jogi lépéseket velük szemben és ez miatt elmentünk hozzájuk hogy megnézzük, és beszéljünk velük . Ekkor vettük észre hogy az udvaron ami még édesanyám nevén van igaz ők laknak még benne mindenféle előre jelzés szó kérés nélkül kivágták az összes nagy ( lilaakác 1db.fehér akác 7db.,fenyő 1db., és fehér eper 2db.) fákat. Kérdésem az lenne hogy ő ezt csak így megteheti minden engedély nélkül,hisz itt ténylegesen hatalmas fákról volt szó hisz a fenyő kb 25 méter lehetett az akácoknak meg az átmérője elérte a 80cm-1 métert is. Erre szeretnék választ kapni.
"Kérjem meg esetleg, hogy küldje át a favágót és fejezze be rendesen a munkát?"
Inkább fejezd be te a saját ízlésed szerint! Elvégre az átnyúló ágakat neked kellett volna levágnod.
Tisztelt Fórumozók!
Tájékozódni szeretnék az alábbi ügyben. Nekünk díszkertünk van, szomszédunknál csak örökzöldek nőnek.
Tájolása, illetve a mi kertünkben növő 70-80 éves fák miatt a szomszéd kert felénk eső kb 1,5 m-es sávja csak reggel és du. kap napot. a házat és a kert többi részét egész nap éri a napsütés.
Van egy öreg juharfa ami elég közel nő a telekhatárhoz és a többi fa miatt átlóg a koronája a szomszédba. Elismerem, hogy a lehulló levelek okoznak némi plusz munkát a szomszédnak, de nyáron gyönyörű és oxigént is termel.
Beszéltünk már arról a szomszéddal, hogy esetleg az alsó ágakat le kellene vágni. Én nem éreztem nagy szükségét, mert semmi kárt nem okoz és ettől még a fa többi lombja át fog hullani, nem tudok vele mit tenni. Ez a fa már akkor is ott állt amikor a szomszéd házat oda építették.
Most lettünk figyelmesek rá, hogy a szomszéd önhatalmúlag levágta az alsó ágakat, nagyon csúnya lett és egyértelműen átnyúltak a kertünkbe a vágásnál.
Ha szóltak volna, nyilván át is jöhetett volna a favágó és meg lehetett volna oldani rendesen. Így most kiáll a fából 6 csonk.
Mi a véleményük mi ilyenkor az intézés módja? Kérjem meg esetleg, hogy küldje át a favágót és fejezze be rendesen a munkát?
Nem túl jó a viszonyunk, mert folyton önhatalmúlag pusztít a szomszéd, egyszer már meg is büntették, mert az egyik fánkat derékban elvágta és átdobta a kerítésen.
Köszönöm a segítséget!
Köszönöm!
(A gugli mindenáron csak a régi PTK-t ajánlgatta.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02