Árvaellátás ügyben segítség kérése


petra1987 # 2011.02.04. 10:51

Tisztelt Szakértő,

Édesapám 2002-ben hunyt el, és azóta folyamatosan kapom az árvasági támogatást.Én most tudtam meg, hogy annak idején lehetett volna igényelni utazási támogatást. Azonban én erről nem tudtam. Azt szeretném kérdezni, hogy ennyi év után van-e lehetőség igényelni ezt a támogatást, és ha lehet akkor hol kell ezután érdeklődnöm.
Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát

erika226 # 2011.01.31. 16:15

Tisztelt szakértő!

Árvaellátás ügyben érdeklődök!
2006-ban végeztem a sulival majd dolgozni mentem, és most szeretnék nappali vagy esti iskolába visszamenni. 2011. április 7-én 24 leszek és kérdezném, hogy vissza tudom igényelni az árvaellátásomat ha elmegyek iskolába?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

bevi22 # 2010.12.02. 11:36

Szia!

Most szeptemberben kezdtem meg a tanulmányaimat egy egytemen mint nappali tagozatos hallgató, egy nagyon nehéz szakot választottam, így valószínűleg nem is lesz olyan tantárgy amit el tudok végezni de ezt az évet még szeretném megcsinálni ott, hogy kaphassam az árvaellátást. A kérdésem, hogy az árvaellátás szempontjából lényeges- e az, hogy vannak- e eredményeim az iskolában vagy csak elég az, hogy bejárok az órákra, s próbálkozok a dologgal? Vagy mivel nem lesz eredményem, nem jár már az árvaellátás? Az iskolában maradhatok ha nem lesz eredményem akkor is a 4. félévig. Köszönöm szépen.

Barbarabus # 2010.11.10. 13:28

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy kapom az árvaellátást,és mellette lehet-e 4 órás bejelentett munkaviszonyom? Mivel el nem akarom veszíteni az árvaellátást.

És igaz, hogy már a 4 órás bejelentett munka miatt is elvesztem a START kártya lehetőségét?

Szusimusi # 2010.08.28. 19:19

Sziasztok!

Én is árvaellátásból élek.
Idáig úgy tudtam, hogy ha dolgozom árvaellátás mellett, akkor levonják az x százalékát a fizetésemnek az árvaellátás összegéből. Most olvastam egy oldalon, hogy nem. Most akkor mi az igaz ebből?

A másik kérdésem, hogy ha megházasodom 25 éves korom előtt és felsőoktatásba is járok (tehát alapjáraton biztositottak a feltételek az árvaellátás folyósitásához) akkor kapok-e árvaellátást továbbra is, vagy mivel jogszerint a férj az eltartó, ezért nem?

Köszönöm.
Azt is megköszönném, ha tudnátok valami jogszabályt is mellékelni hozzá vagy hivatalos oldalt. (2.hoz)

_________________________________________________
Bátyám is elmúlt 25 éves és neki is volt még az egyetemből akkor. Ő is beadta a kérvényt, de visszautasitották. Utánajártunk és ha nem is a 80%-át, de nagyobb részét visszautasitják a méltányosságinak még akkor is, ha nincs semmi amiatt visszautasitsák. Biróságra lehet menni vele esetleg, de gondolom ekkora tortúrát nem akarsz tenni. Mert ott lehet hivatkozni (a plusz 1 év csuszás miatt) arra, hogy a szociális helyzeted (árva vagy) miatt nem volt megfelelő körülményed a tanulásra, igy nem sikerült az a féléved, ezért csúszol. Emiatt meg ne vonják meg tőled.
Kb ennyit tudok még. A diákhitel egy nagy.....de ugye a szükség nagy Úr... :(

Üdv

monalisa1 # 2010.06.17. 18:56

Az információs link:
http://www.diakhitel.hu

monalisa1 # 2010.06.17. 18:55

M.IIi.

Menj be egy bankba/takarékpénztárba és kérdezd a diákhitel lehetőségét. (Ha jól tudom van olyan variáns hogy az igényelt összeg visszafizetésének elkezdésére a tanulmányok befejezéséig türelmi idő adható.)

Más nem jut az eszemben mint esetleges problémamegoldás.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.06.17. 18:51

szasza19

A nagykorú gyermek dolgaiba a szülő már nem szólhat bele, ha mégis, lehet hogy aggodalommal teszi - de ez már nem jogi kérdés.

Egyszerűen jelentsd be hogy otthonról elköltözől és hogy az árvaellátást a továbbaikban más címre kéred folyósítani. (Ha lenne saját bankszámlád még erre sem lenne szükség.)

ml.

M.Ili # 2010.06.17. 11:16

Sziasztok!

El vagyok keseredve, és abban a reményben írok, h valaki tud nekem segíteni!
Ez év szeptemberében töltöm a 25. életévemet, de a fősuliból van még hátra 3 félévem. Méltányosságból megigényeltem az árvaságit arra a 3 félévre (azért most , h tudjam mi vár rám szeptembertől) de visszautasítottak arra hivatkozva, h a képzési keretet meghaladóan fogok végezni, ugyanis 3,5 év helyett 4,5 év alatt végzek, mert nem sikerült egy tantárgyam még az első félévben és így csúszok egy évet.

Állami gondozott is vagyok, és ez is megszűnik ez év szeptemberében. Tehát se vagyonom, se házam se semmim nincs. Van valami lehetőség arra, h mégis megítéljék nekem az árvajáradékot? Máshogy sajnos nem fogom tudni befejezni a sulit nappalin (levelezőn is nehéz lenne, mert ha találnék is munklát, ki lesz az a munkaadó, aki elnézi nekem, h minden hónapban egy hétig nekem suli van…)

Szóval teljesen el vagyok keseredve, túl sok erőm fekszik ebben a suliban, szeretném befejezni!

Nem tudtok valami lehetőséget?

Előre is köszönöm.

szasza19 # 2010.06.16. 13:09

Sziasztok!
19 éves vagyok és nappali tagozatos jár nekem az árvassági ellátás.
Tehát érdeklödni szeretnék hogy ha most nyáron össze szeretnék költözni a barátommal úgy hogy mellette nappali tagozatos tanuló maradok, akkor elméletileg én még ugyan úgy kapom a pénzt csak egy másik lakcimre annak ellenére h tartozkodási helyként lesz nyilvántartva?
És akkorautomatikusan arra a cimre küldik a pénzt?
A következő kérdésem az lenne hogy a szülö ez ellen tehet valamit?

Köszönettel!

monalisa1 # 2010.05.13. 15:44

A megjelenő honlap jobb oldalán vannak a regionális ügyfélszolgálatok.

monalisa1 # 2010.05.13. 15:42

Az egyik oktatási időszakod hamarosan befejeződik, a másik meg majd elkezdődik, DE mivel a kettő közt légüres tér lesz, problémádra javaslom telefonon vagy e-mailban kérdezz utána:

http://www.onyf.hu

(Próbáltam utána keresni a net-en, de az esetedre vonatkozóan nem találtam használható információt, ezért javaslom a fentieket.)

Külön írom és semmi éllel: akár szakmán kívül is meg lehet próbálni a nyárra munkát keresni, pl. valami diákmeló.

ml.

jenny87 # 2010.05.12. 12:57

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van e valamilyen támogatás a nyári időszakra egy öneltartó árvaellátásban részesülő diáknak?
Rendszeresen kapom az árvaellátást tanítási időszak közben, ösztöndíjat is stb. , viszont jön a nyári időszak, én Főiskolai Bsc képzésre jelentkeztem, és mivel a szakmám hivatalosan idén fejeződik be, nyáron semmilyen támogatást nem kapok.
Na, most a jelenlegi gazdasági válság nem sok esély lesz rá, hogy nyáron munkát találok. Ezért érdekel,m hogy a nyári 2 hónapra milyen támogatást kaphatnék??
Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 # 2010.05.09. 17:20

A gyámság ellátásáért külön díjazás nem jár, de a gyermek megélhetését szolgáló különböző juttatásokat (pl. a tartásdíj, a gondozási díj, az árvaellátás, stb.) az ő kezéhez folyósítják.

A gyámok -a hivatásos gyámok kivételével- az indokoltan felmerült (pl. a gyermek gyógykezelésére fordított) kiadásaik megtérítését kérhetik, amennyiben a gyermek megfelelő jövedelemmel rendelkezik.

Tehát a kérdésre: az elhunyt szülő után jár az árvaellátás, ha annak feltételei egyébként adottak.

Tessék a Nyugifhoz fordulni a konkrét kéréssel.

http://www.onyf.hu

"Lisa"
laikus hozzászóló

durell # 2010.05.09. 10:36

Van egy 16. életévét betöltött gyám gyerekem.A gyerekkel rokoni fokban nem állok a bíróság véglegesen helyezte el a gyermeket nálam ,mint harmadik idegen személynél.A gyereknek meghalt a vér szerinti apja jár-e árvaellátás neki?

Dr.Attika # 2010.03.25. 22:02

Nyilván a határozat tartalmazza azokat a jogszabályi helyeket, amire alapozták a döntést. Tessék szíveskedni itt balra a törvénytárban megnézni a jogszabályi helyeket és akkor világos lesz, hogy miért jár csak májustól.

monalisa1 # 2010.03.25. 21:40

Addig is kérjen kivételes szociális segélyt, hátha adnak.

monalisa1 # 2010.03.25. 21:39

A határozatot bár meg lehet fellebbezni, de a májusi kezdési időpontot bizonyára valamilyen jogszabály alapján határozták meg.

Az hogy az anyának sajnálatosan nincs munkája/jövedelme arról a jogalkalmazó nem tehet.

"Lisa"
laikus hozzászóló

antony76 # 2010.03.25. 21:16

Segítséget szeretnék kérni árvaellátás ügyben!
2009. December 21.-én elhunyt egy kétgyermekes családapa. 2010. Januárban árvasági kérelem lett benyújtva. A válasz a napokban érkezett meg miszerint : „a családapának nem volt meg a szolgálati ideje (5év 15nap), ezért az ellátás gyermekenként 18.000.-Ft, és csak május elsejétől folyósítva!
Az összeget még csak felfogom miért, de szeretném megkérdezni miért csak május elsejétől, ha a haláleset még decemberben történt? Miért hiszik azt, hogy ennek a családnak meg kell tudni élni a két gyermek családi pótlékából? Az anya munkanélküli, de már nem jár neki semmi ellátás! Ki tud megélni 29.600.-Ft-ból? Mert az előtt le a kalappal! Tehát szeretném megtudni, hogy erre törvény, vagy jogszabály van; vagy csak ők így döntöttek, hogy május?
Köszönöm szíves válaszukat!

gittus # 2009.09.26. 14:00

Kedves Czicó

Sajnos elképzelhető - vagy leginkább az képzelhető el - hogy a 60% is minimum összeg.
Ha előveszi a korábbi megállapító határozatot, és a férje akkori nyugdíjának a 60%-át kiszámolja ez az összeg valószínűleg nem lesz 27500,-Ft-nál több.
Sajnos ez van, ez egy új megállapítás így emelések nem járnak rá.
Fellebbezhet is.

czicó # 2009.09.15. 05:54

Segítséget szeretnék kérni árvaellátással kapcsolatban.2002.-ben halt meg a férjem,3 gyermekkel maradtam egyedül.Mivel alig 40 évesen halt meg,az akkori rokkantnyugdíj volt az árvaellátáa alapja,20100 Ft.Ennek a 30%-a nem érte el a minimálisan adható ellátást,így mi a legkisebb adható összeget kaptuk,ami most 27575 Ft.2008.június 28.-tól én is rokkant lettem,így a gyerekek 60%-os árvaellátásra lennének jogosultak.Megkaptam a nyufitól a határozatot,amiben fillérre pontosan annyi a 60%,mint a 30% volt eddig,tehát 27575 Ft.Kérdésem az lenne,hogy ha a 30%-ot egy minimális összeghez kötik,akkor a 60%-ot nem ugyanezen összeg után számítják ki?Hogy lehet a dupla összeg ugyanakkora?Mit tehetek,hová fordulhatok?
Köszönöm.

monalisa1 # 2009.09.11. 19:09

Vélhetően az aktuálisan beérkezett kérdések/kérések számától függ az egyes érdemi válaszolás ideje., ha jogos a kérés a pénzt utólag is megküldik.

Sürgetni próbálkozz a lakhely szerinti regiónális igazgatóság ügyfélszolgálatánál személyesen-, telefonon- és/vagy e-mailban http://www.onyf.hu. De rendelkezésre áll a díjtalan zöldszám is: 06-80-204-884.

"Lisa"
laikus hozzászóló

heona # 2009.09.11. 17:59

Sziasztok!

Most találtam rá erre a fórumra, és segítségre/információra lenne szükségem.
Augusztusban felfüggesztették részemre az árvaellátást, de mivel továbbra is folytatom a tanulmányaimat, szeptember 3-án visszaküldtem az ezt igazoló dokumentumot a NYUFIG részére.
Azóta sem válasz, sem pénz nem érkezett. Várhatóan mikor fogják utalni az összeget? Nem türelmetlenkedni akarok, de hárman élünk egy 36000 forintos munkanélküli segélyből, végigdolgoztam a nyarat diákmunkásként, de a szorgalmi időszakban nem tudok munkát vállalni. A pénz pedig kellene, és a NYUFIG ügyfélszolgálatát nem tudom elérni.
Úgyhogy ha valaki tudja, hogy kb. mennyi idő kell ahhoz, hogy a pénzt utalják, szépen kérem, írjon.
Nagyon köszönöm!

gyertya # 2009.03.26. 21:07

Major Cego

Abban szerintem egyetérthetünk, hogy amikor pályát választott, nem tartottak fegyvert a fejéhez, tehát elnézést, de nem tudom sajnálni azért, mert kockáztatja az utcán az életét.
Ugyanakkor a jogalkotót hibáztatom, mert ilyen jogszabályt alkotott. Sajnos léteznek még olyan a szervezetet nagymértékben igénybevevő munkakörök, amelyek maximum korkedvezményben részesülhetnek, pedig azok az emberek is megérdemelhetnék a korai nyugdíjazást.
Egyébként, ha nekem lenne rá lehetőségem, természetesen én is élnék vele és elmennék nyugdíjba, amilyen hamar csak lehet.
Megjegyzem, hogy még több a társadalombiztosítási rendszerben fellelhető igazságtalanságot is meg tudok említeni (pl a méltányossági ellátások körét, elvált házastárs özvegyi nyugdíjra való jogosultságát, 3. csoportos rokkantsági nyugellátást, stb), tehát nem csak a szolgálati nyugdíjra való jogosultsággal nem értek egyet.

Az "árvasági ellátás" topicban írt bejegyzésére is válaszolok: esti tagozaton folytatott tanulmányok esetén árvaellátás alapesetben nem jár. Amennyiben ezek a tanulmányok a felnőttoktatás keretein belül történnek, meghatározott feltételek szerint járhat.

Minden jót: Gy

Major Cego # 2009.03.26. 20:07

Tisztelt gyertya!
Láttam hozzászólásaid, egyértelmű, hogy szakember vagy a témában.Szemmel láthatóan nagy tudással rendelkezzel.A társadalmi igazságtalansággal kapcsolatos hozzászólásoddal azonban csak részben értek egyet.Ugyanis: az íróasztal mögül nyugdíjba vonuló- adott esetben 38 évesektől Én is rosszul vagyok.De nézd az Én esetem: 1,2 szeres szorzóval számolják éveimet.Ezért cserébe mit várnak: főiskolai végzettségel,főtisztként napi szinten kockáztatom az utcán az életem,mint az egyik fegyveres testület bevetési egységének vezetője.Emellett,hogy a nap 24 órájában készenlétben vagyok(ingyen,se készenléti,se veszélyességi pótlék,benne van a munkaköri leírásomban,hogy ezt vállaltam.Szerintük.),nagyon ritka,hogy a hivatali munkaidővel véget ér a munkanapon.A szabadságom is több,csak azt ne hagyjuk ki a számításból,hogy szinte csak a papírforma szerint vagyok szabadságon,gyakorlatilag évek óta nem voltam 1 hétig összefüggően távol a szolgálattól. Mindebből sejtheted,mennyi időm marad normálisan élni(akárcsak enni,vagy magánéletet élni).Esetemben,ha el is tudnék menni nyugdíjba 25 év-számított-szolgálati idő után,38 évesen tudnám elkezdeni élni azt az életet,ami másnak délután 2 vagy 4 óra után megadatik.Azt persze ne feledjük,hogy a nyugdíjkorhatár eléréséig a tényleges nyugdíjam 50 %-ért,tehát a több,mint 200 ezer Ft valójában jó,ha 100 ezer.Nem sírni akarok,de hidd el 20 év éles szolgálat-nem irodai- elveszi bőven a különbséget az életünkből.Azt egyébként nemzetközi felmérések is alátámasztják,hogy a várható élettartamom 10 évvel kevesebb,mint az átlag civil polgáré.