Árvaellátás ügyben segítség kérése


monalisa1 # 2008.06.22. 13:36

anyamaci! Olvastalak, megértelek, de... A magam részéről nem folytatom az alanti vitát, mert kayca beírásának tartalmával továbbra sem értek egyet., nekem ez az a véleményem - neked meg más.

anyamaci # 2008.06.22. 12:42

Kaméleon!
Az előbb írtam itt válaszként egy litániát, nem jelent meg.

Mindegy nem ismétlem meg. Szóra sem érdemes. Elmondhattuk a véleményünket, jogunk van hozzá és ez jó.

De ettől függetlenül nem tudom elitélni Kaycát azért amit tesz. Jogos ellátást vesz fel, megdolgozik érte hiszen a tanulás is munka! És pénzbe kerül: tankönyvek, étkezés, utazás stb.

Én magam is mindent megfogok tenni, hogy a gyerekeim minnél tovább tanuljanak. Vétkes vagyok érte?. Nem érdekel. Gondoljon mindenki amit akar.
Csak tudod az fáj, hogy azt nem látod Te sem és mások sem, hogy gyászunkban amit szörnyű nehéz feldolgozni, az anyagiak is rettenetesen megnehezítik az életünket.
Volt olyan aki a szemembe mondta, hogy milyen jól jártam hogy kapom az árvaellátást és az özvegyi nyugdíjat! No komment.

kaméleon # 2008.06.21. 22:05

Kedves anyamaci, nem vitatkozni akarok, lehet, hogy a fáradtságtól már az ítélőképességem sem működik helyesen, de a figyelmedbe ajánlom kayca következő kijelentését:

És én csak azért tanulok nappalin, és nem levelezőn, hogy anyukám amíg tudja kapja az árvaellátást, ami jogosan jár neki.. és nekem mellesleg a leendő férjem segít, és NEM NEKÜNK van szükségünk arra a pénzre..

Ennek alapján kicsit más a gyermek fekvése. Szóval, szerintem nem igazán irigységről van szó, csak valahol az ember igazságérzetét piszkálja, ha az állam (mindannyiunk) által fizetett „segítség” nem azt szolgálja, amit szolgálni hivatott.

Nem tudtam megállni, hogy ne válaszoljak, bár ez a téma – nagyon nagy szerencsére – a szeretteim életéből kimaradt, így ismeretlen nekem. Ismétlem, nem irigykedem, nem vitázom, mindössze, az államot ócsárló kérdező fenti mondata (mert nem az édesanyja árva), valamint annak ismerete, hogy a tanuló, családot alapító nagykorú gyermek, pl. gytdíjra már nem jogosult, pedig, neki is csak egy gondozó szülője van, háát …

anyamaci # 2008.06.21. 21:31

Hát nem tudok napirenndre térni Monalisa gondolatmenete fölött: "Egy férj Kell hogy gondoskodjon a feleségéről"

Uramatyám hol élsz Te Monalisa? A középkorban?

Az én férjem minimálbéres volt a haláláig. Nem csak annyiva volt bejelentve, hanem annyit is kapott!!! Postás volt! Tisztességesen dolgozott rövid élete alatt, de ha megfeszült volna akkor sem todtt volna csak úgy eltartani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! K8isvárosban élünk, itt nem röpködnek a munkalehetőségek!

Manapság már nem csak egy ember tarja el a családot!! Biztosan van ilyen is, de az is biztos hogy a magyar családok nagyon nagy hányadára ez nem igaz. Férj, feleség, itt-ott szülői segítség, neadj isten a gyerekek közös erőfeszítéssel tudnak megélni, jobb esetben egyről a kettőre jutni. Nézz már szét magad körül!!!

Téged eltart a férjed? Gondoskodik Rólad? Ha igen szerencsés vagy és ne bosszants másokat.

anyamaci # 2008.06.21. 21:03

És még egy gondolat!

Azért ne kapjon, mert ott a férje aki gondoskodik róla?
Akkor ezen az alapon a kiskorú se kapjon, mert annak meg jó esetben ott másik szülője aki gondoskodjon róla!! Felháborító gondolatmenet!!!!!!!!!!!!!

Gondold ezt végig Monalisa abból a szempontból is, hogy egy ilyen eset ellen Te sem vagy 1000 %osan bebiztosítva! Ne ítélkezz hogy az ember kiskaput keres! Ez nam az a kategória! Ismerek én is olyat, de ez nem az! És nem csak azért mondom mert az én gyermekeim is érintettek! Látok magam küröl éppen elég csonka családot árvákkal, félárvákkal! Mi sem így terveztük az életet!

anyamaci # 2008.06.21. 20:56

Most olvastam el a lentebb kialakult vitát a férjezett árva ellátásával kapcsolatban és beindult a fantáziám.

Az én lányom nagykorú és saját jogán kérelmezte az árvaellátást. Épphogy betöltötte a 18-at amikor meghalt a férjem. Kérdem én Miért irigylik az emberek ezt a fajta ellátást??????????? Mert az a tapasztalatom hogy igenis irigylik, azt hiszik hogy ezen a jogcímen százezreket tesz zsebre az ember. Pedig az én lányom és a másik gyermekem is csak a minimum összegre jogosult. 24.000 Ft, körül van most. Azért nem tudom pontosan megmondani, mert átutaláson van a lakástörlesztés megy belőle. Kövezzenek meg, 38 évesen belemertem vágni egy építkezésbe mert az előző lakásunk már elviselhetetlen volt, csodálom hogy a gyerekek nem lettek betegek olyan vizes és salétromos volt.Arra pedig nem is gondolnak az ilyen emberek hogy mit él az ember amikor a szeretettétől kell búcsút venni?
Szóval ha az én lányom most férjhez menne igenis jogosnak tartanám az árvaellátást.Monalisa arra nem gondolt, hogy az árvaellátás csak akkor jár ha nappali tagozaton tanul? Ugyan kihez menjen férjhez aki eltudja tartani fiatal házasként? Felénk nem futkosnak milliárdosok és nem is így neveltem a lányomat, hogy zsíros pénztárcához menjen feleségül.
Aki nappali tagozaton tanul, az pedig nemigen ér rá pénzt keresni.

anyamaci # 2008.06.21. 15:21

Holahulla!

Gyermekenként állapítják meg a az árvaellátást!!!!

holahulla # 2008.06.09. 17:55

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni,hogy ha mondjuk a jogszabályok szerint 30%-os árvasági nyugdíj jár az elhunyt után, akkor egy családban két gyermek után 2×30% ellátás jár (tehát gyermekenként 30%), vagy összesen 30%, függetlenül a gyermekek számától?
Köszönöm, ha valaki válaszol.

kayca # 2008.03.24. 12:54

köszi, :) Olvastam...

Minden jót mindenkinek!
Gittusnak köszi a válaszokat.

Kriszta... neked nem is érdemes válaszolni..

monalisa1 # 2008.03.24. 12:38

Hmmm

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.24. 11:43

bewiched!
Én meg kaycát ajánlom neked, de nagyon.

Az, hogy a normális emberek elkerülik ezt a topicot, ahol egy csitri önös jogait üvöltözi, arcátlan aroganciával, nem jelenti azt, hogy mások is egyetértenek vele.

Rólad pedig még példát sem lehetne felhozni, mert annyira jelentéktelen vagy ezen a fórumon.

bewiched # 2008.03.24. 11:23

Kayca!

Ha még itt vagy, ajánlon olvasd el Büntetőjog témában a Fogház minősítés topikban Bigba kérdését 2008 02. 25. 21:48
és a ráérkező választ. Monalisa 2008 02 26 16.30 és sokmindent megértesz.

monalisa1 # 2008.03.24. 11:08

Köszönöm, olvastalak, és bár sok igazság van abban amit leírtál, a véleményemet mégis fenntartom - egyben köztünk a vitát lezárom.

Kívánok további jó tanulást és boldog házasságot.

kayca # 2008.03.24. 09:00

Ez az utolsó hozzászólásom monalisához, és ezzel én is kiszállok.
Az az egy pici probléma van, hogy ezt a kérdést nem erkölcsi alapon bírálják.. erre valakik kitaláltak egy jogszabályt, ami hatályba van, és kész.. TE nem tudod megváltoztatni, és pöröghetsz a hátadon akkor is így marad.
Én a legelején feltettem egy kérdést, és a jogszabályra voltam kiváncsi, NEM a véleményedre. Én nem lopok, nem csalok az államtól,hanem kapok egyfajta segélyt, mert nekem elhunyt az egyik szülőm.. És ezt senki (még egy férj sem) pótolja!! Van aki már dolgozik is, keresete van, és kapja az árvaellátást, mert jár amíg tanul! Gondolom ezt is beszüntetnéd.. mint minden olyan juttatást amit az állam a te adódból fizet.. Egyszerűen nem értem mit vitatkozol, amikor erre JOGSZABÁLY van.. Ezek tények..
És valakivel azon vitatkozni, hogy jogosan kapja e az ÁRVAellátást egy kicsit elszomorító.. Inkább örülj, hogy neked nem kellett kapnod! És aki ezt kapja, az hidd el sokat szenvedett, mert nagyon fájó fiatalon elveszíteni a szülődet.. te meg még vitatkozol velük a pénzen.. Job lenne ha egy másik témát váasztanál, ha már nincs jobb dolgod!!

gittus # 2008.03.23. 20:06

mikor mihez képest?
van aki kiskaput van aki nagykaput.
A minimálbér után kétszeres járulékot kell fizetni, de csak egyszeres a kifizetés.
Nem a hozzátartozókon kell a port elverni.

monalisa1 # 2008.03.23. 19:59

Abban egyetértünk, hogy a TB kifizetések - legyen az nyugdíj vagy valamilyen juttatás - nagy általánosságban alacsonyak, így aki tud kihasznál valamilyen kiskaput.

gittus # 2008.03.23. 19:09

szerintem jobb is.
Az ember élet nem pótolható. Fogalom zavarban szenvedsz a káronszerzéssel. Rossz a jogszabály? Számos helyen valóban rossz még a hozzátartozói területen is. De.
Aki társadalombiztosításba üti az orrát annak nagy együttérzéssel kell ezekkel az emberekkel foglalkoznia.

monalisa1 # 2008.03.23. 13:36

kayca

Véleményem szerint rossz a vonatkozó jogszabály, mert akinek a házasságkötéssel megváltozik a családjogi státusza - tehát a továbbiakban lesz aki gondoskodjék róla -, az már ne legyen jogosult árvaellátásra.

Véleményem szerint jogszabályi háttérrel káronszerzésre nyílik lehetőség...

Ezzel a magam részéről kiszálltam a témából.

kayca # 2008.03.23. 12:18

Kedves Kriszta!

Azért írtam így, hogy megérse, hogy épp eleget fizetsz amíg dolgozol azért, hogyha esetleg valami történik veled, vagy majd nyugdíjas leszel egy részét visszakapjad, és ha nem lesz elég a rezsire sem az dühíteni fog..
De nem kell mindent kiforgatni, mert ennek semmi köze a témához..

És pont amit Gittus leírt én is olvastam, ezért kezdődött az egész, mert le mertem írni, hogy monalisa ne tájékoztasson félre és, hogy ne ő találja ki a jogi szabályokat..
És én csak azért tanulok nappalin, és nem levelezőn, hogy anyukám amíg tudja kapja az árvaellátást, ami jogosan jár neki.. és nekem mellesleg a leendő férjem segít, és NEM NEKÜNK van szükségünk arra a pénzre..

Azért az is elgondolkodtató, hogy mennyi ellenséges ember van, leírom, hogy szemét állam, és már mindennek vége..
Nézz körül.. olyan mintha nem itt élnél..

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.23. 10:01

Köszi!
Azt hittem az a terjedelmesebb.
Azzal nekem sincs bajom, hogy valaki segélyre szorul és kap is, a környezetemben nagyon sokan élnek így, de ők iskolázatlan, "perifériára szorultak".
Az viszont már nem is dühít, hanem elszomorít, ha fiatal értelmiségi így nyilatkozik.

ez a szemét állam miért csak ennyit ad neked..

Valószínűleg tudomásul sem veszi, hogy aki kevés nyugdíjat kap, azért van, mert háztartásbeliként nem fizetett a közösbe.
Ennyi idősen én még csak rácsodálkoztam a világra ...

monalisa1 # 2008.03.23. 09:00

"Segítségkérés" rovat - ezt kihagytam...

monalisa1 # 2008.03.23. 08:59

Kedves gittus
Köszönöm, szóval a tv. 55. § (2) bekezdése...

Nem veled és nem kayca-val, de az én igazságérzetem továbbra is az, hogy ha valakiről a továbbaikban van ki gondoskodjék, akkor...

Kriszta11
03.05. 22:10.
Eredendően ott olvastam kayca egyébként egyazonos szövegű, másik- ezen közigazgatási jog rovatba is beírt kérdését.

gittus # 2008.03.23. 08:10

Ja és az én példányom a tny 55.§ (5)bekezdését nem az általad idézett módon tartalmazza. Nem szünetel vagy ideiglenesen hiányzik. Ezeket nem tudom honnan veszed. Ne költs. Ezt már kitalálták. És egyébként sem irányadó jelen esetben.

gittus # 2008.03.23. 08:05

kedves monalisa

íme a tny 55.§ (2) bekezdése

Nem érinti az árvaellátásra jogosultságot, ha a gyermek vagy életben maradt szülője házasságot köt, vagy örökbe fogadják.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.23. 07:13

Közben egy másik topicban - teleírtad a fél jogi fórumot -, megtaláltam ugyanezen beírásodat

Monalisa segítenél, mert nem találom.