Árvaellátás ügyben segítség kérése


L.G. # 2012.07.15. 09:07

Heti 2-3 napos (minden munkával töltött napon bejelent) alkalmi munkavállalói jogviszony befolyásolja e az árvaellátás és a szociális ösztöndíj folyósítását.
Vagy függ esetleg az összes havi bevételtől - úgy értem van esetleg valamilyen alsó határ, amit ha átlép a jövedelem összege akkor megvonják az ellátást?
Valamint ebben a formában van e bármilyen bejelentési kötelezettségem a nyugif és a főiskola felé??

zsmark # 2012.07.14. 21:16

Tisztelt uram/hölgyem!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy most a nyáron leszek 25 éves és egyetemista vagyok,későn kezdtem 23 évesen és még van vissza két évem. Beadtam a méltányossági kérelmemet,amit elutasítottak olyan indokkal,hogy idézem "ön különös méltánylást érdemlő körülményekre nem hivatkozott" . Ez azért érdekes,mivel beleírtam,hogy első diplomámat csinálom,és egyedül élek,ebből a pénzből tartom el magam meg az ösztöndíjból teljes mértékben.Akkor teszem fel a kérdést mi a különös méltánylást érdemlő körülmény? És a másik,hogy az ügyintéző,amikor leadtam a kérelmet,egy szót se szólt arról,hogy mi alapján bírálnak pedig megkérdeztem többször is,és kérdeztem,hogy van e fellebbezés esetleg,és azt mondta,hogy van és most a levélben azt írták,hogy nincs rá mód.
Kérdezem Önt mint szakértőt,hogy ezesetben mit lehet tenni,mert elég nehéz helyzetbe hoz ez a döntés,és nem szeretnék belenyugodni,hogy így elbánik az emberrel az állam.
Előre is köszönöm válaszát!

zup1 # 2012.07.13. 14:13

Tisztelt szakértő!
Egy összetett kérdéssel fordulok önhöz. Az édesanyám eddig szociális járadékon volt, de nem ezt választotta, hanem özvegyi nyugdíjat. Most az özvegyi nyugdíjat nem kapja, mert a tanulói jogviszonyom megszűnt, hiszen még nem érkeztek meg a felsőoktatási eredmények, de azt mondták ha újból tudom igazolni a tanulói jogviszonyt, akkor visszakapja a kimaradt összeget. Csakhogy most el kellet mennie orvosi felülvizsgálatra,és átrakják rehabilitációs járadékra, (azt még nem tudjuk az mekkora összeg lesz), de emellett nem dolgozhat. A kérdésem az lenne, hogy úgy ahogy a szociális járadék helyett kaphatta az özvegyi nyugdíjat, úgy a rehabilitációs járadék helyett is kaphatja ezt, illetve maradhat e a munka helyén??
Előre is köszönöm a segítségét!

gyertya # 2012.07.12. 15:39

zsikus

Az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti, ha az életben lévő szülő újabb házasságot köt. Bátran házasodjanak össze.

emoke1019

Ezt így nehéz kitalálni, gyorsabban választ kap, ha felhívja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot, vagy személyesen felkeresi őket.

Üdv: Gy.

csibe11 # 2012.07.12. 14:48

Szia!Azt szeretném kérdezni hogyha 2012.05.14-én szünik meg a tanulói jogviszony és még a júniusi árvaellátást megkapom akkor azt vissza kell fizetni? viszont szeeptembertől újra lesz tanulói jogviszonyom..ez esetben mi a teendő ? köszönöm válaszod :)

emoke1019 # 2012.07.12. 13:39

Szüleim elhunytak. Múlt hónapig rendszeresen megkaptam tárgyhónap12-ig az árvaellátást a folyószámlámra. Küldtek egy levelet, melyben, az állt, hogy az iskola töltse ki, hogy tanulmányaimat folytatom.Ezt a levelet az iskolámmal kitöltettem, elküldtem postán. Ebben a hónapban nem kaptam még meg. Testvérem is folytatja tanulmányait, ő is beküldte az igazolást. Ő megkapta az árvaellátást. A kérdésem a következő: megkapom még ebben a hónapban a pénzt? Miért nem kaptam meg ugyanúgy az árvaellátást, mint eddig, ha az igazolást elküldtem?? Nagyon nagy szükség lenne a pénzre.

zsikus # 2012.07.11. 09:05

ÜDVÖZLÖM!
A kérdésem az lenne a párom felesége meghalt van egy gyereke kaja utána az árvaellátást. Ha összeházasodunk ugyan úgy jár az árvaellátás vagy megvonják? Van köze egymáshoz?

gyertya # 2012.07.09. 14:45

annie21

Árvaellátásra való jogosultság fennállása esetén Ön az "Ellátottak utazási utalványára" jogosult.
Gyanítom, hogy az állandó 90 %-os kedvezmény más jogosultság alapján illeti meg őket, ha jól tudom családi pótlékra való jogosultság esetén, meghatározott feltételek mellett jár ilyen kedvezmény.

Picur21

Jelezze a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak levélben, hogy a továbbiakban ezen a jogcímen igényli az árvaellátást.

Üdv: Gy.

Picur21 # 2012.07.09. 12:33

Tisztelt Szakértő!

Legyen szíves nekem segíteni abban, hogy ha a tny. 55. paragrafusának 5. bekezdése szerint betegség miatt szünetelek, és igy kapom tovább az árvaellátást, milyen módon kell az jelezni a NYUFIG felé? milyen nyomtatványt kell kitölteni?

annie21 # 2012.07.09. 12:18

Üdvözlöm!

Évek óta kapom az árvaellátást, és az ehhez járó utazási kedvezményt.Több ismerősömnek is-akik szintén kapnak ellátást- ehelyett az utalvány helyett egy állandó 90%-os kedvezményre jogosító plasztikkártyája van, amelyet korlátlanul használhatnak fel utazáskor. Amikor kérdeztem őket arról, hogy mikor, milyen úton kapták, nem voltak hajlandóak válaszolni, ezért önt kérdezem. Én eddig nem is hallottam erről...

gyertya # 2012.07.02. 15:08

Baba8

Nem akarom elszomorítani, de a jogalap nélkül felvett ellátást a következő variációk valamelyike szerint rendezni kell.

  1. Vissza kell fizetni.
  2. Méltányossági alapon részletfizetési kedvezményt lehet kérni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság vezetőjétől. (Ez a leggyakoribb.)
  3. Kivételes méltányosságból a tartozás elengedését lehet kérni. (Ritkán engedik el.)
  4. Fizetési halasztást lehet kérni, mondjuk az Ön esetében 2012. szeptemberig.

Felhívom a figyelmét arra, hogy mindenképpen reagáljon a fentiek szerint a visszafizetésre kötelező határozatra, mert ha nem teszi és nem fizeti vissza a tartozást, akkor végrehajtásra kerül sor a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül és ha úgy sem tudják behajtani, marad a börtön, ezt pedig feltételezem nem akarja.

Üdv: Gy.

Baba8 # 2012.07.02. 08:06

Jónapot Kínánok!

Teljes árva vagyok és olyan iránt szeretnék érdeklődni,hogy elküldtük a nyugdíjfolyósítónak a papírt,hogy kiiratkoztam az iskolából,nappali tagozaton voltam.
Küldték a papírt,hogy amit kiküldtek árvaságit azt vissza kell fizetni,de sajnos nem tudom,mert nem találok munkát hiába is keresek.
És azt szeretném megkérdezni,hogy Szeptembertől ismét megyek iskolába nappali tagozatra és meglehet-e azt oldani,hogy az árvaságinak csak a felét küldik ki és így törleszteném.
Mert sehogysem tudom visszafizetni :(

gyertya # 2012.06.29. 13:47

lilien66

Amennyiben Ön megváltozott munkaképességű, akkor a gyermekét emelt összegű árvaellátás illeti meg. Amennyiben az árvaellátás mértékének megváltoztatásáról szóló határozattal nem ért egyet, fellebbezzen a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál és majd másodfokú közigazgatási eljárás keretében felülvizsgálják a döntést.

Adry23

Amennyiben nem küldi vissza az iskolalátogatási igazolást, akkor a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból megkeresi az oktatási intézményt, ha igazolják a tanulói/hallgatói jogviszonyát, akkor továbbra is megilleti az ellátás, ha megszüntette azt, akkor a jogalap nélkül felvett ellátást vissza kell fizetni.

szete

Sajnos nem, mert a 25. életévét betöltötte.

Dia 88

A házasságkötés miatt az árvaellátásra való jogosultságot nem veszíti el, amennyiben a tanulói/hallgatói jogviszonyát a továbbiakban is tudja igazolni.

Haver

Az árvaellátás tárgyhóra jár, amennyiben olyan döntést kapott, hogy az ellátásra való jogosultságát 06. hó 01-től megszüntetik, akkor júniusban ellátást már nem kap.

Üdv: Gy

Haver # 2012.06.28. 19:17

Üdvözletem!

Én arra szeretnék választ kapni, hogy az árvaellátás megérkezésekor mindig az előző havit, vagy azon havit kapom meg?

Befejeztem a tanulmányaimat és küldtek levelet, hogy június 1.-től megszűnik, tehát júniusban még kapok-e, vagy már nem? :)

Azért aggaszt, mert nem találok állást és igencsak szükség van arra az összegre...

Köszönöm a választ előre is!

Dia 88 # 2012.06.27. 15:56

Azt szeretném megkérdezni, hogy elveszítem az árvaellátásra való jogosultságot amennyiben férjhez megyek? 24 éves, nappali tagozatos főiskolás vagyok.Még egy évig biztosan tanulok. Idén agusztusban lesz az esküvőm. Előre is köszönöm a segítséget.


Azt szeretném kérdezni hogy 24 éves vagyok, még egy évet tanulok nappali fels?oktatási intézményben. Augusztusban férjhez megyek. Elvesztem a jogosult

szete # 2012.06.27. 05:30

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

Szüleim elváltak és édesapám nevelt, aki néhány hónapja elhunyt. Én az egyik egyetem nappali tagozatára járok, de 27 éves leszek az idén. Még három évem van hátra tanulmányaimból, és nehezen tudnám befejezni támogatás nélkül. A tanulmányi időszakom szociális és egyéb okok miatt nyúlt meg.
Kérdésem, hogy kérhetek-e árvaellátást, amíg tanulok.

Üdvözlettel szete

Adry23 # 2012.06.23. 11:55

Üdv!
3. évfolyamos nappali tagozatos hallgatóként most kellett volna végeznem, de nem tudtam minden tárgyat teljesíteni, így következő félévben képzési időn túli államilag támogatott, nappali tagozatos hallgató leszek. Kérdésem az lenne, hogy mivel képzési időn túli leszek attól kapok majd árvaellátást? Ebben a hónapban még jött az ellátás, úgy tudtam, hogy ilyen esetben a nyári hónapokra nem kapok, majd mikor szeptemberben igazolom a hallgatói jogviszonyom, visszamenőlegesen megkapom az összegeket. Viszont a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól jött egy levél, hogy igazoljam a hallgatói jogviszonyom 2012/2013. tanévre vonatkozóan. Ezt jelenleg még nem tudom megtenni, mivel a következő félévre még nem aktív a hallgatói jogviszonyom, csak szeptemberben tudom ezt igazoltatni az iskolával. Azt nem értem, hogy miért most küldik ki júniusban, vagy ne foglalkozzak ezzel, csak egyszerűen szeptemberben igazoltassam le és küldjem vissza?

lilien66 # 2012.06.21. 16:15

üdv mindenkinek

Segitséget szeretnék kérni, mert már én sem értem az egészet. A lányom árvaellátást kapott teljes összeget, mert még a mult évben rokkant voltam. Ezt április levelükben a Nyugdijfolyósitó visszavonta, mert a felülvizsgálaton nem rokkantnak nyilvánitottak.Pontosabban egészségi állapotom mértéke ötvennyolc százalék,egészségkárosodás 42 százalék.Foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállitható, azonban egyéb körülményei miatt foglakozási rehabilitációja nem javasolt. Most rokkantsági ellátást kapok. Az egyik helyen azt olvasom, hogy az emelt összegü árvaellátás annak jár, akinek egyik szülője elhunyt és a másik szülő rokkant, a másik internetes helyen a másik szülőre már nem rokkant megnevezés, hanem munkaképességcsökkent szó került. Most akkor melyik az igaz, tud-e valaki pontos választ adni. Most 37200.-ft-ot kapok plusz a az árvaellátást a 19 éves lányom kapja az édesapa után. Szóval együtt ez még a minimálbért sem éri el. Valaki mondjon valami érthetőt, hogy hogyan értelmezzem,

gyertya # 2012.06.19. 12:21

babyburgi

Az árvaellátás tárgyhónapban kerül folyósításra, így 7. hónapban ellátást már nem fog kapni.

Üdv: Gy.

babyburgi # 2012.06.19. 11:44

Üdv.
Csak annyi kérdésem lenne hogy az árvaellátást visszamenőleg adják vagy tárgyhóra?
Konkrétabban az iskola vége 06. 30 akkor 7 hóban még folyósítanak vagy már nem?
Előre is köszönöm

kertitorpe # 2012.06.16. 08:36

Kedves gyertya, nagyon szépen köszönöm az összes segítséget!Nagyon sokat jelentett!
Minden jókat ,üdvözletem :
kertitorpe

gyertya # 2012.06.15. 14:05

Bagiro

Az árvaellátás a tanulmányok folytatásának időtartamára folyósítható. Amennyiben a tanulói jogviszonya megszűnik ezt a tényt 15 napon belül köteles bejelenteni a folyósító szervnek.
Felhívom a figyelmét, hogy a jogalap nélkül felvett árvaellátást vissza kell fizetni, nem érdemes trükközni, előbb-utóbb kiderül, hogy már nem áll fenn a tanulói jogviszony.
A másik kérdésére a válasz, hogy az árvaellátás mellett korlátlanul lehet munkát végezni, a lényeg, hogy a tanulmányainak folytatását igazolni tudja.

kertitorpe

Amikor az árvaellátáshoz szükséges iskolai igazolást megfelelően kitöltve megküldik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, csatoljon mellé egy levelet, melyben megírja, hogy az árvaellátásra jogosult gyermek eltartása jogcímen járó özvegyi nyugdíjat is kéri újból folyósítani. Egyúttal írjon egy nyilatkozatot is a levélben, hogy a házastársa elhalálozása óta újabb házasságot nem kötött. E nyilatkozat nélkül az ellátás nem indítható el, mert ha újabb házasságot kötött, akkor az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága nem éledhet fel.
Természetesen tüntesse fel a levélben mindkét folyósítási törzsszámot is.

Üdv: Gy.

kertitorpe # 2012.06.14. 20:10

Kedves gyertya !

Köszönöm szépen a kimerítő és megnyugtató választ !

Időközben kibővült az ügyünk, mégpedig azzal,hogy most én magam is kaptam értesítést a Nyugdíjfolyósítótól,miszerint július elsejétől az én özvegyi nyugdíjam is megszűnik,mégpedig amiatt, hogy a fiam árvaellátása meg fog szűnni...

Ezért most ismét lenne egy kérdésem :
Amikor iskolakezdéskor újra igényeljük a fiam részére az árvaellátást ( itt már tudom mi módon kell megtenni ezt ),akkor az özvegyi nyugdíjamat is újra igényelhetem-e ? Kell-e tennem lépéseket majd és ha igen milyeneket ?

Ismét köszönettel előre is ( remélem utoljára :-) !
Nézegettem én a Nyugdíjfolyósító lapját,de nem tudok eligazodni biztonsággal a jogi környezetben sajnos :-(

Üdv:
kertitorpe

Bagiro # 2012.06.14. 17:56

Üdv.

Nem találtam hasonló kérdést, amit engem foglalkoztat.

2011. ben beíratkoztam egy nappali tagozatos suliba, de idő közben vagyis novemberben találtam munkát. Felhívtam a nyugdíjfolyosítót, hogy ez baj e. Azt mondták, hogy ha be vagyok jelentve az iskolába, tehát van róla igazolásom , hogy nappalis vagyok az nem üti a kettő egymást.

Egy jó ideje nem jártam iskoláb kb. május óta, de tudom, hogy az iskola lejelentett, mert mondtam, hogy dolgozok és nem mindig tudok bejárni. Persze az nekik is jó ha járok ők is kapnak utánam pénzt.

A kérdésem az, hogy nem mentem vizsgázni se. Ilyenkor vissza kell fizetni az árvaellátást? Illetve tandíjat se nagyon fizettem a másik kérdésem az lenne, hogy ki kell utólag fizetni a tandíjat? Végülis nem kaptam róla papírt. Bár ez nem ide való kérdés.
Ja még egy kérdés, hogy ugye a suli automatikusan kijelent, tehát nem kell szólnom a nyugdíjfolyosítónak ugye?

Előre is köszönöm a segítséget.

gyertya # 2012.06.14. 15:32

Picur21

Az elbíráló nem én vagyok, ezért azt tudom tanácsolni, hogy terjessze elő az igényét, ha azt elutasítják fellebbezzen, és akkor másodfokon körültekintőbben elbírálják.

edy_cyca

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság addig folyósítja az árvaellátást, ameddig az oktatási intézmény a tanulói/hallgatói jogviszonyt igazolta. Nagy valószínűséggel az Ön oktatási intézménye a jogviszonyát 2012. 06. hó végéig igazolta (megjegyzem, hogy hivatalosan 06. hóban fejeződik be a tanév), így az ellátást 06. hó végéig jogszerűen veszi fel.

kertitorpe

A 2012/2013-as tanévre történő beiratkozást követően elegendő a tanulói/hallgatói jogviszony fennállásáról szóló iskolai igazolást benyújtani, külön igénybejelentő lap már nem kell. A www.onyf.hu honlapon a nyomtatványtárban található igazolást használják, mert ez tartalmaz minden szükséges adatot, illetve ez az amit a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elfogad.
Az az árva, aki a tanulmányait folyó év 06. hónapban befejezi, majd tanulmányokat kezd folyó év szeptemberében jogosult a nyári hónapokra az árvaellátásra.
Ezt a Nyufig látja, ezért visszamenőleg folyósítja az ellátást.

Craze

Felesleges fellebbezést benyújtani addig, amíg nem rendelkezik a következő tanévről szóló iskolai igazolással.
A beiratkozást követően az oktatási intézménnyel töltesse ki a hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolást és akkor megkapja visszamenőleg a nyári hónapokra is az ellátást. Természetesen csak akkor, ha a jogosító feltételekkel továbbra is rendelkezik.

Üdv: Gy.