Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Árvaellátás ügyben segítség kérése

beviol # e-mail 2013.10.11. 11:16

Sziasztok
Olyan kérdésem van, hogy 21 éves vagyok, amíg tanultam kaptam az árvaságit, van már 1 szakmám amit most juniusban kaptam meg. Igy ha el megyek tanulni valahova már fizetnem kell érte. Most lenne egy lehetőség hogy elmenjek egy felnőttképzésre, ezt egy szakiskola inditja ezt a képzést. Az ellene a kérdésem hogy 2 évig tart ez a felnőttképzés, jár-e nekem az árvaellátás?

WWallace #   2013.10.09. 15:20

Anett902,

az árvaellátás mellett egyáltalán nincs munkavégzéssel kapcsolatos korlátozás. Sem jövedelmi, sem munkaidő jellegű. Tehát nyugodtan lehet dolgozni akár napi 8 órában is.

Anett902 # e-mail 2013.10.08. 17:25

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne, ha van nappali tagozatos jogviszonyom (2014. májusig jár már csak), és szeretnék dolgozni, be lehetek-e jelentve 4, illetve 6 órába? A 8 órás bejelentésről azt hallottam, hogy az nem működőképes az árvaellátás mellet, de a 4 órás igen. Fix munkáról lenne szó, nem alkalmiról. A válaszokat előre is köszönöm!

ahamima #   2013.09.20. 16:37

intergate

A beírása szerint újból kívánja igényelni az árvaellátást, amennyiben azt Magyarországról kapta, akkor a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól (Budapest, 1820) teheti meg, az iskolai igazolást pedig nem kell fordíttatni, a folyósító szerv megteszi Ön helyett.
A többi kérdése nem társadalombiztosítási, hanem egészségbiztosítási kérdés, más topic.

Üdvözlettel: ahamima

intergate # e-mail 2013.09.17. 12:43

Tisztelt Jogi fórum!

Azt szeretném kérdezni, 19 éves vagyok, és felvettek Németországban felsőoktatásba, ott fogok nappali tagozaton iskolába járni, és ott is lesz lakcímem, hogyan tudom igényelni újra az árvaságit, kell-e fordíttatni az iskolalátogatásit németről magyarra, és ha igen ezt hol lehet intézni?
Az árvaságit Németországban, vagy itt Magyarországon kell igényelnem?
Hogyan lesz egészségügyi ellátottságom? Itthon kell fizetni, vagy ott leszek jogosult a magyarországihoz hasonló ellátásra, mint nappali tagozatos egyetemista?

Köszönettel:
intergate@freemail.hu

naphajo # e-mail 2013.08.24. 10:59

Kedves Gyertya!

Édesapám elhunyt 1988-ban,akkor 1 éves voltam. Onnantól kaptam a rendes árvaellátást.A családi legendárium szerint egy bizonyos pénzösszeget tudtam volna felvenni 18éves koromban - biztos,hogy nem örökségről van szó-,amit édesanyám valamilyen úton-módon már akkor felvett. A kérdésem az volna,hogy hol tudnék ennek utána nézni, hol kaphatnék erről információt?
Sajnos a családomtól már nem tudom megkérdezni,anyám pedig külföldre költözött, semmilyen kapcsolatot nem tart.
Előre is köszönöm a segítséget!

b.niki95 # e-mail 2013.08.23. 21:26

Kedves jogiforum!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha felvettek főiskolára hogyan igényeljem újra az árvaságit, illetve mikorra fog megérkezni körülbelül az első. Szeptember vagy inkább október?
Köszönöm a választ!

fatima33318 # e-mail 2013.08.22. 12:39

21 éves vagyok és nem tudok nappali tagozatra már beiratkozni betegség miatt sajnos se érettségim se szakmám még nincs hogyan kaphatok méltányossági árvaellátást ha esti tagozaton tanulok olvastam az onyf.hu oldalán hogy van valami ilyen de nem pontosan rakták fel.Vagy ha halgatói jogviszonyomm lenne akkor járna?

ahamima #   2013.08.16. 19:27

gida43

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhet fel, ha az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül megváltozott munkaképességű lesz. Amennyiben az orvosszakértői vélemény szerint e 10 éven belül vélelmezhető a megváltozott munkaképessége, akkor ezt követően akár késve is benyújthatja az igényét, az visszamenőleg maximum 6 hónapra elismerhető.
Az árvaellátás 60 %-os mértékben történő elszámolása az Ön megváltozott munkaképessége megállapításának időpontját követő hó 1-től megtörténhet. Ezt az árvaellátás törzsszámára hivatkozással kell igényelni.

Üdvözlettel: ahamima

gida43 # e-mail 2013.08.13. 17:52

Üdvözlöm Gyertya!
Kérdésem a következő . Meg változott munka képességű lettem 2012 június 19 óta de, a végzést csak 2013-ban júniusában kaptam meg.Persze rendezték a rokkant járadékomat visszamenőleg.Az özvegyi nyugdíjnál azt olvastam hogy a halálozás után 10 évre bekövetkezett meg változott munka képességűek jogosultak a fel éledésre. A férjem 2000 nov. 6 halt meg 35 évesen.Így mivel a jogosultságomat igazoló iratokat a meg állapítástól egy évre küldték lehet el is utasítanak.Van e esélyem az özvegyi nyugdíj újraéledésére és az emelt árvaellátásra? A fiam most 15 éves és nappali tagozatos iskolába fog járni.Egyedül nevelem. Várom meg tisztelő válaszát!

WWallace #   2013.07.18. 21:14

Ez elsőfokú eljárás volt vagy méltányossági eljárás? Ha elsőfokú, akkor fellebbezésre mindenképpen van lehetőség, de egyébként az elutasítás teljesen indokolt. Árvaellátás legfeljebb a 25. életév betöltéséig jár. Kivétel lehet ha az árva megváltozott munkaképességű, és az állapota már a jogszerző halálakor is fennállt - de csak akkor, ha a halál a gyermek 16. életévének a betöltése előtt következett be (vagy iskolai tanulmányok folytatása esetén a 25. év előtt).

Ha méltányossági eljárás volt, amit a beírásod alapján feltételezek, akkor a jogorvoslat kizárása jogszerű az 1997. évi LXXXI. törvény 95. § (4)bekezdése alapján. Hogy mi számít külnös méltánylást érdemlő körülménynek, ezt a méltányossági jogkör gyakorlására feljogosított szerv/személy (ez esetben az ONYF főigazgatója) dönti el.
Újabb kérelmet be lehet adni, de ha más indok nem merül fel, mint a mostani kérelemben, akkor ismét el fogják utasítani.

depike # e-mail 2013.07.18. 06:27

Tisztelt Jogi Fórum!
Elutasították fiam árvaellátás iránti igényét mert elmúlt 25 éves. Egyetemi tanulmányai még nem fejeződtek be. Indoklásuk az volt, hogy különös méltányolást érdemlő körülményre nem hivatkozott. Nem vagyunk jogi szakemberek csak szegények. Egy paragrafust leírva a döntés jogorvoslat elleni lehetőségét is kizárták. Szeretném megkérdezni mi számít különös méltányolást igénylő körülménynek és valóban már nem lehet újabb kérvényt megfogalmazni?
Tisztelettel egy anyuka

Gabicsek #   2013.07.17. 22:16

Úgy rémlik, a gyerekeim nyárra is kapták. Szeptemberben pedig újra kapod a nyomtatványt, amelyet az új iskolának ismét ki kell töltenie, és azt megint vissza kell küldeni a nyugdíjfolyósítóknak.

Panna94 # e-mail 2013.07.13. 07:28

Üdv.
19 éves árva vagyok. Júniusi hónapban befejeztem tanulmányaim, de be íratkoztam egy másik nappali tagozatra, kitöltöttem az igazolást amely a Nyugdíj folyósítónak vissza kell küldeni illetve az iskola is kitöltötte. Amennyiben elbírálják a nyári hónapokban is kapom az ellátást? Vagy csak szeptembertől? Kérem segítségüket!

monalisa1 #   2013.06.14. 21:32

Anyukád a MÁK-nál kérhet gázártámogatást, az is jövedelemfüggő.

monalisa1 #   2013.06.14. 21:30

Ha önhibádon kívül semmiféle jövedelmed nincs, az önkormányzattól kérj "szegénységi" igazolványt., adhatnak szociális segélyt, méltányossági közgyógyellátást, valamint a TAJ jogosultság is fizetve lesz.

Anyukád is kérhet rendkívüli segélyt, lakásfenntartási támogatást.

A helyi önkormányzat honlapján megtalálható a fentiekről a tájékoztatás, az egyes ürlapok le is tölthetők. (Vagy akár beírod a gugliba a címszót és x számú találat jelenik meg.)

Minden támogatás- juttatást egészség és jövedelemfüggő.

Mielőbbi jobbulást!

Gabicsek #   2013.06.14. 18:13

Meg kell várnod az elbírálást. Hogy miből tartod el magad, sajnos azt mi nem tudjuk megválaszolni.

andyss # e-mail 2013.06.11. 11:30

Tisztelt Hölgyem!Uram

Ez év augusztusában betöltöm a 25. életévemet, így megszűnne az árvaellátás folyósítása, azonban méltányossági alapon szeretném meghosszabbítani azt, mivel néhány hónapja egy autoimmun betegség következtében, életmentő műtétre volt szükségem, így a felsőoktatási tanulmányaim 1 évet csúsztak, hisz a beavatkozás miatt nem tudtam az őszi szemeszterben lévő vizsgáimat teljesíteni. Telefonon érdeklődtem a Nyugdíjfolyósítónál, hogy mit kell pontosan tennem az ügy kapcsán, de csak annyi választ kaptam, hogy töltsem ki a formanyomtatványt , mellékelve az orvosi dokumentumokat, és majd elbírálják. Most, a júniusi hónapban még megérkezik ugyan az összeg, de a következő hónaptól 0 bevételem lesz. Ez azért is borzasztó, mert az egészségügyi állapotom egyelőre nem engedi, hogy diákmunkát vállaljak, hogy esetlegesen azzal pótoljam a kiesett hiányt-mint korábban, a gyógyszereim és a betegség miatt megkívánt életvitel, étkezés, stb. azonban megterhelő költség. Édesanyám nem tud támaszom lenni ebben a helyzetben, mert szinte magáról és a húgomról is alig tud gondoskodni, mivel sajnos kis keresetből élünk. Az ügyintéző azt mondta, hogy az elbírálás bizonyosan el fog húzódni, tehát számítsak arra, hogy a következő hónaptól akár egészen szeptemberig nem fog járni az ellátás, és az sem biztos, hogy ha kedvező elbírálást kap, hisz rajtam kívül álló okok miatt tolódott el a tanulmányi idő, akkor visszamenőlegesen kifizetik. A kérdésem az lenne, hogy ha valóban így lesz, addig (tehát kb. 3 hónapig) hogy tartsam fenn magam? Van vmilyen lehetőség, megoldás ilyen esetben? Nagyon kétségbe vagyok esve. Kérem mielőbbi válaszát, Üdvözlettel: B.Andrea

beata1976 # e-mail 2013.05.24. 16:29

Tisztelt hölgyem vagy uram!
Az lenne a kérdésem amivel megkeresem hogy beadtam méltányosságból az árva ellátási kérelmemet mert a férjem 64 évesen nyugdíjasként 2013.03.012.-én hunyt el.Mivel a szolgálati idejéhez majdnem három év hiányzott így a rendes árvaságira elutasítottak.Négy kiskorú gyermeket nevelek.A kérdésem az lenne hogy hogy méltányosságból meg kaphatom e,és jár e visszamenőlegesen a férjem halálától?Özvegyi nyugdíjra is vissza utasítottak a szolgálati idő hiánya miatt.Másodszor is beadtam méltányosságból arra is el utasittotak most hallatom hogy ideglenes özvegyi nyugdíjra kellet volna leadnom a papírt.Szettném kérdezni hogy,van e értelme arra most beadnom?
Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel!

*Nikus* # e-mail 2013.04.22. 13:54

Sziasztok!

Sajnos eddig bárhol néztem, nem találtam megfelelő választ a kérdésemre. 2010-ben befejeztem a középiskolai tanulmányaimat. Addig kaptam az árvaellátást. Utána jártam két okj-s képzésre, illetve dolgoztam is. Idén szeptembertől szeretnék főiskolára járni. 21 éves vagyok. Jelen helyzetben igényelhetem-e újra az árvaellátást, ennyi kimaradás után, illetve a munkaviszony után?
Illetve hogy hova kellene fordulnom ez ügyben, és mennyi idő az ügyintézés?

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

Gabicsek #   2013.04.07. 21:35

Abban az esetben a nagymamádnak, ha még 18 év alatti vagy.

Gabicsek #   2013.04.07. 21:35

Törpi23!
Próbálj részletfizetést kérni, szerintem meg fogják adni. Amit felvettél, biztos, hogy vissza kell fizetni.

vivien018!
Nem vagyok ugyan szakember, de ha elmúltál 18 éves, már saját jogon kell kérned az árvaellátást.
Ha pedig most a nagymamád a gondviselőd, és erről papír is van, véleményem szerint a nyugdíjfolyósítóknál kell neki kérni, hogy azt neki folyósítsák ezek után.

vivien018 # e-mail 2013.04.05. 14:00

Sziasztok!

Abban kérnék segítséget,hogy átkerültem a nagymamám gondviselése alá,de anyámtól nem vették el a gyámságot. Már a mamámnál élek és az ügyben kérnék segítséget, hogy az árvaellátást miképpen tudnánk a nagymamám címére kérvényezni és hol?

Mivel anyámmal teljes mértékben megromlott a viszonyunk és neki senki nem számít csak is a pénz így soha nem kapnám meg tőle, amit a gyámhatóság megírt neki, hogy át kell nekem nyújtania a árvaellátás összegét.

Kérem minél előbbi segítségüket! Sürgős lenne!

Köszönöm előre is!

Törpi23 # e-mail 2013.03.28. 09:00

Sziasztok!
Nekem abban kéne a segitség, 2010 június 8-ától teljes árva vagyok és rendesen jártam szakképzőbe és kaptam is az árvaellátásomat de sajnos 2011 februárjába kirúgtak onnan mert nem tudtam bejárni az iakolába plus a tanulmányaim is romlottak és teljesen megzuhantam édesanyám halála után és nem tudtam mit kell ilyenkor tenni sajnos, és így elfelejtettem lemondani az árva ellátásom és azóta elköltöztem arról a helyről meg minden semmilyen levelem nem jutott el hozzám akárhogy megígérték bármi jön meg kapom és most hogy új bejelentett lakcímem van a nyugdíj folyosító igazgatóság küldött nekem egy levelet csekkel hogy fizessem vissza de sajnos semmi jövedelmem plus jelenleg 25 hetes terhes vagyok és nem tudom mit csináljak mert nem szeretnék se börtönbe kerülni se pedig hogy a gyermekem pénzéhez hozzá nyúljon az állam :( mit tegyek? ilyen esetben mit lehet tenni?

bkbb # e-mail 2013.02.27. 15:57

Sziasztok.
Azzal kezdeném, hogy 18 éves vagyok, és már nem járok iskolába. De az árvaellátásra jogosult vagyok, mivel a megrokkantam az árvaellátás ideje alatt.
először is azzal kezdem, hogy elsőnek nem tudtam, és senki sem világosított fel, még az orvosok sem, se senki.
Sőt, az egyik orvos még azt mondta, hogy elkel döntenem, hogy rokkantsági járadékot, vagy árvaellátást szeretnék majd kapni, mert csak egyszer lehet választani...
Na, én a rokkantsági járadékot választotta, 2011 novemberében volt a felülvizsgálatom, és 99 százalékot kaptam, meghökkentő... :(
De a lényeg, ekkor még iskolába jártam, csak előre bekészítettem magamnak a rokkantsági járadékot, ezért halasztottam is, hogy rokkantsági járadékot kapjak, egészen addig, míg nem járok iskolába, mert az iskola sajnos kirúgott, okot nem mondtak. A lényeg, hogy 2012 augusztusa után elkezdem intézni a rokkantsági járadékot, a novemberi hónapban semmilyen jövedelmet nem kaptam, majd november vége felé jött egy olyan papír, amiben az árvaellátást ajánlották fel, mert annak kedvezőbb az összege. Ha igénybe akarom venni, akkor töltsem ki a küldött papírt, felhívtam őket, ahol azt mondták, hogy ha visszaküldöm a papírt, akkor az ünnepek előtt meg is kapom az árvaellátást. De nem kaptam, és most a mai napon jött egy olyan levél, melyben röviden azt írják, hogy megint vizsgálatra kell majd mennem. Nekem ez nagyon nem jó, mert újra mentővel kell menni, és újra ez az huzavona, plusz ismét hónapokig nem kapok jövedelmet???? miből tartom el magamat? AZ állam ezt hogyan gondolja???
Felhívtam őket, ott azt mondták, hogy átvette őket más, és újra kell kiadni a véleményt, vagy valami ilyesmi. küldenek majd egy levelet, amiben leírják, hogy kell-e újra vizsgálatra mennem.
Mi a véleményetek? Vizsgálat lesz belőle?