közmű jogok


kovacsbandi # 2015.01.14. 16:05

Szép Napot!

Hogyan tudom illegálisan, minden jogcím nélkül házamban tartózkodó, élő közüzemeit (víz, gáz, villany) kikapcsoltatni? Köteles-e a közmű szolgáltató felszólításomra és igazolásomra a kikötést elvégezni?

A tulajdoni lapon bejegyzett tulajdonos vagyok. Az ingatlant üresen vásároltam végrehajtásban, de csak később derült ki, hogy lakják. Albérlet fizetési felszólításaimra nem reagált a bentlakó, utóbbi években a leveleimet sem veszi át.
A közüzemi szerződések nem tudom kinek a nevén szerepelnek, enyémen biztosan nem. Elképzelhető, hogy a bentlakóén.

Köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.14. 17:13

utóbbi években a leveleimet sem veszi át.
Években? Hiszen akkor már rég kilakoltathattad volna.

kovacsbandi # 2015.01.14. 19:17

A bentlakó megtámadta az árverést, kilenc évig húzódó per után 2014 novemberben lett jogerősen lezárva - számomra kedvezően - a per.
Tulajdoni lapon árveréstől bejegyzett tulajdonos voltam, de mert perfeljegyzés volt az ingatlanon, lépni nem tudtam.

kovacsbandi # 2015.01.17. 06:41

Nagyon nehéz kérdést tettem fel?

kdalma # 2015.01.20. 12:11

Tisztelt Tanácsadó!

A következő problémában szeretném tanácsát kérni:

Szombaton ismeretlen okból kifolyólag (feltételezhetően a kutyánk miatt) eltörött a házunk előtt álló, telken belül levő gázcsap. A gáz a házba nincs bevezetve, csak a csonk állt ki a földből. Elkezdett ömleni a gáz, jöttek tűzoltók, rendőrök, helyszínelők, katasztrófavédelem, majd a tigáz szakemberei is megérkeztek. 2-3 óra munkával sikerült elhárítaniuk a veszélyt. Ezek után a tigázos szakember közölte, hogy majd számíthatunk egy nagyobb összegű számlára, ami a kiszállás-szerelés díját tartalmazza. Sajnos aláírtunk egy papírt, hogy elismerjük a károkozást, mivel valószínű, hogy a mi kutyánk okozta a bajt. Azonban a következő kérdések merültek fel bennünk: A gázcsonk, ami kiállt a földből, kinek a tulajdona? Kinek kellett volna karban tartania? A házunkba nincs bevezetve a gáz, 3 éve vettük az ingatlant, a gázcsonk akkor már telken belül volt. Semmilyen munkavégzés nem történt, ami miatt sérülhetett volna a gázcső, a helyszínelők pedig elvitték a csonkot, és esetleges anyaghibát emlegettek.

Mit tehetünk? Mindenképpen fizetnünk kell? A Tigázos azt mondta, ha nem írjuk alá a papírt, hogy elismerjük a károkozást, akkor per lesz belőle. Pereskedni nem nagyon szeretnénk, anyagilag sem nagyon tudnánk megtenni, de időnk sincs rá. Kinek a felelőssége a házba be nem vezetett gáz felülvizsgálata? Több gázszerelővel is beszéltünk, elmondásuk alapján a csonk mellett kellett volna lennie valamilyen megerősítésnek is, és egy kutya elvileg nem törheti el az ilyen vezetéket.

Köszönöm és várom válaszát!
Üdvözlettel: Kővári Dalma

kovacsbandi # 2015.01.24. 11:25

Magam adom meg a választ.
NEM KAPCSOLJÁK KI A KÖZMŰVEKET A TULAJDONOS KÉRÉSÉRE!
:(

groszfater@gmail.com # 2015.01.24. 22:00

13. Gázömlés (üzemzavar) elhárítása

13.1. A felhasználók biztonságos gázellátása érdekében a földgázelosztó:

  1. a saját műszeres ellenőrzéssel megállapított, vagy felhasználói bejelentés alapján tudomására jutott gázömlésből adódó veszélyhelyzet elhárítására azonnali intézkedéseket tesz,
  2. az elosztóvezetéken keletkezett gázömlést saját költségére hárítja el.

13.2. Ingatlanon belüli gázömlés esetén a veszélyhelyzet megszüntetésére a földgázelosztó - a felhasználó költségére - intézkedik, azonban a veszélyhelyzet okának végleges elhárítása - a földgázelosztó tulajdonát képező fogyasztásmérő berendezés és nyomásszabályozó kivételével - a felhasználó kötelezettsége és költsége.

13.3. A földgázelosztónak a működési területén bekövetkezett súlyos üzemzavar elhárítását haladéktalanul meg kell kezdenie.

13.4. Az üzemzavarok elhárítására a földgázelosztó folyamatosan működő ügyeleti-készenléti szolgálatot működtet.

kovacsbandi # 2015.01.27. 15:48

Miután csatoltam az E.ON-nak a jogerős végzést, miszerint jogcím nélküliek a házbitorlók, ma értesítést kaptam, hogy a mérőket leszerelik. Így teljes a történet.

Tomek_85 # 2015.01.28. 20:02

Tisztelt Tagok!

Tanácsot szeretnék kérni.

Milyen jogszabályi háttér alapján kötelezhet az EDF-Démász, hogy a mérőóraszekrényt felújítandó ház homlokzatán helyezzem el, illetve mi alapján mondja ki, hogy telken belül a szekrény nem helyezhető el?

Köszönöm a válaszokat előre is!

csaba21 # 2015.01.31. 15:06

Tisztelt ügyvéd úr!

Apám 1/1 tulajdonú lakásában az elmúlt 15 évben több milliós közüzemi tartozást halmozott fel. Sajnos én és a testvérem is tulajdonosok voltunk 1/4 részben, 2013év végéig. Apámmal nem tartom a kapcsolatot és a lakásban sohasem laktunk egy percet sem.
A tartozások behajtására a szolgáltatóknak apám felől semmi esélye sincsen, mert semmilyen jövedelemmel/bevétellel nem rendelkezik. A távhő szolgáltatási szerződésén az ő neve szerepel, tehát ő a szerződött fél.
A távhő a napokban végrehajtási jogot jegyzett be az én 1/1 tulajdonú lakásomra az apám lakásán lévő tartozások miatt, a társtulajdonú felelősségemre hivatkozva.

Jogszerűen követelni tőlem a tartozást a távhőszolgáltató?
Létezik ilyen hogy társtulajdonos anyagi felelőssége ebben az esetben?

elvira1 # 2015.02.06. 15:48

Tisztelt Tagok!
Az alábbiban kérném a véleményüket. 2013. augusztus 23-án elhunyt, édesanyám. A halàla után felvettem az összes szolgáltatóval október végén a kapcsolatot, többek között az Elművel is, hogy halála óta nincs fogyasztás a lakásban, és az esetlegesen elmaradt tartozásokat rendezném.
Az Elműtől az a válasz jött, hogy 2009. Dec. 2-án felmondták anyummal a szerződést, és hogy az ő általuk nyilvántartott, és a jelenlegi óraállás között picit több, 30.000 kWh az eltérés,és azért nem szàmláztak,mert nem volt kinek. Március 17-én megvolt a hagyatéki, én vagyok az egyedüli örökös, illetve múlt héten lett befizetve a Földhivatalnak az az összeg, ami alapján rátesznek a tulajdoni lapra, tehát most már tudnék intézkedni, mert van tulajdonjogot igazoló okiratom.
Amúgy volt kint az Elműtől egy műszaki ellenőr. Megállapította, hogy minden rendben az órával, nem lett hozzányúlva. Illetve felvette a jelenlegi mérőóraállást. Azt is mondta, hogy amióta felmondták édesanyámmal a szerződést. (2009. december 2!!!) érvényes szerződés hiányában nem számláztak senkinek. Ennek ellenére a szolgáltatást nem korlátozták, nem szerelték le az órát.
Voltunk bent az Elműnél,most azt mondták, hogy 2010ben mondták fel a szerződést,és hogy kb. 10-szer kìsérelték meg kikapcsolni az áramot. Azt mondjuk nem értem, hogy miért nem kötötték le őt az oszlopról,hiszen családi hàzról van szó... Azt is mondtàk,hogy készüljünk ügyvéddel,mert 1,4 millió tartozást nem fognak annyiban hagyni.
Szóval a kérdésem a következő:
Az Elműnek érvényes szerződés hiányában nem kellett volna a szolgáltatást beszüntetnie,akár az oszlopról lekötve?Mivel ez nem történt meg, van joguk arra, hogy a szerződés felmondásàtól szàmìtva a mai napig visszamenőleg kifizettessék velem a különbözetet?
Nagyon köszönöm a vàlaszokat!

Judit1 # 2017.09.20. 15:04

Tisztelt jogi szakértők!

A szomszédos, utcafronttal rendelkező ingatlanon egy házat fognak építeni és a probléma most az, hogy a mi ingatlanunk mind a három közműt (víz, gáz, villany) - amely szolgáltatókkal mi szerződésben állunk - ezen az ingatlanon keresztül kapjuk, és mind a föld alatt lévő víz és gáz vezeték és a légkábel oszlopai útban vannak, illetve ütközik a társasház épületének a terveivel.

Annyit már tudok, hogy a légkábel oszlopainak az ideiglenes áthelyezését lehetne kérni, de a víz és gáz vezetékeknél ilyesmiről nem tudok.

Arról is tudok, hogy pl. az ELMŰ-nél egy új földkábel engedélyezése és más kapcsolódó tennivalók kb. 8 hónapig tartanak, csak feltételezni tudom, hogy a Vízműveknél és a Főgáznál hasonló lehet várakozási idő, tehát mindennek tudatában mit javasoltok, hogyan lehetne azt elérni, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, konkrétan:

Hogyan lehetne elkerülni azt, hogy mi 8 hónapig valamilyen ideiglenes bekötéssel függőségi viszonyba NE kerüljünk a szomszéd ingatlan tulajdonosával ami ezt a három közműt illeti (a gázra a szomszéd azt javasolta, hogy addig ad áramot a fűtésre is amíg az új gázcsövet le nem fektetik),

ugyanakkor, köthetnénk mi is az ebet a karóhoz, és ragaszkodni ahhoz, hogy néhány órát, maximum egy napot kivéve ne legyen szünet egyik közmű ellátásban sem a saját mérőóráinkkal mérve?

De ebben az esetben nekem most úgy tűnik, hogy akkor a szomszéd addig neki sem kezdhet a ház építéséhez amíg az új víz, gáz és villany vezetékek nem lesznek telepítve, vagyis minimum 8 hónapig!

Azért fordultam ehhez a fórumhoz tanácsért, mert egy felől szivatni sem akarjuk a szomszédot azzal, hogy 8 hónapig nem építheti a házat, de másfelől meg nem tudom, hogy nem akar-e minket palira venni, és ezzel a mesével rávenni minket, hogy min. 8 hónapig tőle függjünk víz, gáz és villany szemponjából, amit elképzelhetetlennek tartok.

Annyit még hozzá kell tenni, hogy a szomszéd ingatlan 100%-ban egy tulajdonos kezében van, míg a mi ingatlanunk egy osztatlan közös tulajdon, ahol is a társtulajdonos ugyanaz az a személy akié a szomszéd ingatlan, a házban a mi családunk lakik, a társtulajdonosnak nincs saját építménye ezen az ingatlanon.

És az is tény, hogy neki is szüksége lesz vízre és villanyra ezen a NEM utcafronti ingatlanon, (de gázra nem), mert felvonulási területnek fogja haszználjnia saját részét.

Tehát mi a javaslatotok mi lenne a legjobb megoldás, ami fair és nem szivat meg senkit?

(ha egyáltalán létezik ilyen megoldás.)

alfateam # 2017.09.20. 15:56

Ne nyugtalankodj, a házat nem fogják ráépíteni a vezetékeidre, kiváltják azokat...

nonolet # 2017.09.20. 16:39

Azért érdemes nyugtalankodni...

NEM mindegy, hogy miként lesz az a közmű megoldva!

Az igazán jó megoldás csak az,
HA

  • a két ingatlan
  • egymástól FÜGGETLEN !!!

közmű bekötéseket kap.

Ha úgy oldják meg, hogy továbbra is függ egymástól a két ingatlan az gáz!

Időben tisztázni kell a terveket és jó megoldásra jutni.
A jó megoldást pedig írásba foglalni.

Utólag már nem biztos, hogy lehet javítani egy elkúrt (közösködős) megoldáson.

Márti5 # 2017.10.15. 18:12

Kedves Fórumozók!

Egy 70 valahány éves, nyugdíjas néni szomszédunknál szeptember végén voltak kint a vízművektől, hogy kicseréljék a főmérő óráját.

Amikor a szakember felhozta a régi órát az aknából már mondta is a néninek, hogy bizony kb. 3 millió Ft lesz a vízszámlája ugyanis több mint 5000 m3 víz folyt el az előző, tavaszi leolvasás óta (6 hónap alatt)

A szakember utána beszerelte az új vízórát és elment, magával vitte a régi órát, ott hagyva a néninél egy munkalapot a cseréről.

Kiszámoltam, hogy ennyi elfolyt víz esetén naponta 30 m3 víznek kellett volna elfolynia a néni aknájában, ami mennyiségnek biztosan ki kellett volna ömlenie az akna tetején az ingatlanra.

Nekem az a sejtésem, hogy a vízóra hibásodott meg, mivel komolyabb csőtörésnek semmi nyoma az ingatlanon, de a régi órát már a Vízművek elvitte, mit tehet most az idős, nyugdíjas néni?

Ő csak most mondta el nekem a történetét, mert holnap jár le neki a számla befizetési határideje és teljesen tanácstalan, hogy mit tegyen.

És én is az vagyok most, mivel csőtörésnek semmi nyoma, tehát még az 1,7 millió Ft-os csatorna díj elengedését sem lehet ebben az esetben kezdeményezni.

Azt tudom, hogy az első lépésként panaszt kell emelnie a számla miatt a vízműveknél, de ahogy a vízműveket ismerem, nem fognak ennyi pénzről rögtön lemondani, tehát mit javasoltok, mi tegyen most a néni?

Andreafa # 2017.12.31. 19:36

Kedves Jogiforum,

szeretnem megkerdezni hogy a lakasba vagy a hazba köteles vagyok a villany müveket beengedni ellenörzes celjabol?
Vagy az ellenörnek csak a villany oraig van joga es hataskre ellenörizni?
A hazban vagy a lakasban valo elektromos vezetekek dugaszok stb... -hez semmi köze?

Köszönöm a valasz.
Üdvözlettel.

monor # 2018.02.14. 16:12

A Díjbeszedő faktorház Zrt hulladékkezelési szolgáltatási díjhátralékot szeretne beszedni tőlem.A szolgáltatási időszakban az ingatlan a tulajdonomban volt,de a hulladékszállításra az előző tulajdonos kötött szerződést és a szolgáltatást is ő használta az én tulajdonlásom alatt is, én semmilyen önkormányzati céggel soha nem kötöttem megállapodást,az ingatlanban soha nem laktam,oda bejelentve sem állandó sem ideiglenes lakosként bejelentve nem voltam.Jogosan követeli tőlem a hátralékot a szolgáltató vagy a NAV?

ZenteKriszta # 2018.05.09. 19:45

Tisztelt szakértő!

Márciusban vásároltam egy társasházi lakást. A házban 2 lakás és egy üzlet található. A vásárlás után kiderült, hogy a lakásunknak és az üzletnek egy közös villanyórája van. Az üzlet tulajdonában az a személy áll akitől én is vettem az ingatlant. Az üzlet egy almérőn keresztül csatlakozik a villanyórához. A tulajdonos nem hajlandó együttműködni a villanyóra átiratásában. A szolgáltató pedig addig nem írja a nevemre míg a tulajdonos nem irja alá. Mi ilyenkor a teendő?

drbjozsef # 2018.05.10. 06:32

Mondd meg neki, hogy amíg nem kötsz szerződést az áramszolgáltatóval, vagyis nem kerül a nevedre az óra, addig nem fizeted a villanyszámlát. Lekapcsolni nem tudja, mert akkor az üzletnek sem lesz árama. Vagy fizeti a fogyasztásodat, vagy aláírja a papírt. Ő áll velük szerződésben.

Óraátírásokról nem rendelkeztetek a szerződésben?
Van aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyved az óráról?

Egyébként meg hívd fel a szolgáltatót, kérdezed meg, van-e valami lehetőség ilyen helyzetre? Csak van megoldás, pl. ha nem érhető el az eladó, vagy ilyesmi.

drbjozsef # 2018.05.10. 06:41

Ez az almérős dolog amúgy is büdös, én bele se mentem volna, csak ha elintézi a különválást. Ha megbuherálja a mellékmérőt, nemcsak Te fogod fizetni a fogyasztását, hanem Téged fognak megbüntetni, mint a főmérő tulajdonosát. Hiszen, szinte biztos vagyok benne, a mellékmérő is a Te neveden lesz, ez a kettő nem lehet külön (vagy a mellékmérő nem is lesz senki nevén, nem tudom, víz mellékmérő csak speciális törvényi esetekben, társasházakban lehet fizetés alapja, egyébként nem számít).

Váljon csak le szépen önálló órára az üzlet. Persze, ezt a vásárlás előtt kellett volna tisztázni, most már nemigen fog menni (hacsak nem fizeted ki a leválást, de az nem olcsó muri valószínűleg).

egyötvenes68 (törölt felhasználó) # 2018.05.10. 07:10

Kiépítenék egy új főmérő egységet, azt biztosan lehet.

drbjozsef # 2018.05.10. 07:32

Szvsz az hasonló költség, mint a leválás, vagyis sok. Gondolom, a kérdező nem tervezett be még egy hatszámjegyű kiadást a vastagabbik fajtából.

egyötvenes68 (törölt felhasználó) # 2018.05.10. 07:53

Akkor marad a szívás

drbjozsef # 2018.05.10. 09:19

Ez elég pontos leírása a dolognak. :)

egyötvenes68 (törölt felhasználó) # 2018.05.10. 10:20

Örülök, hogy tetszik József. Itt pedig más megoldás nemigen van, mert az almérő órát könnyen manipulálhatja. Biztosan van még ott aprítani való, így a legcélszerűbb egy új óra telepítése lenne.