közmű jogok


drbjozsef # 2018.05.10. 11:28

Ebben előre kellett volna okosnak lenni. Vagy hagyni a fenébe, vagy pontosan megállapodni a szerződésben, hogy mi hogyan lesz átadás átvétel után.

Akosos # 2018.11.03. 17:00

Jó estét!

Önkormányzattól vásárolt telek előtt lévő gázcsonk megszűntetése kinek a feladata illetve költsége?
A telek régi, bozótos volt, eddig szinte nem is látszott a csonk. Nincs szükségünk rá és veszélyesnek gondoljuk, hogy most ott áll üresen előttünk.....
Köszönettel
Ákos

szmatty # 2018.12.01. 14:05

Tiszteletem!

2017 év végén vásároltam egy ingatlant, ahol a gáz már be volt kötve, átfolyó melegítős kombi cirkó szintén ki volt építve. Szolgáltató: Főgáz, Cirkó gyártója: SDuval
A közmű szerződést akkor átvállaltam.

Jelenleg bővítés alatt áll az ingatlanom és tervezem (a gáz kombi cirkó mozgatása nélkül) a fűtésrendszer bővítését. (Gáz vezetékben módosítás, cirko áthelyezés nem történik!)

Úgy tudom, hogy Gázszerelési munkálatokat kizárólag a gázszolgáltató által engedélyezett tervek alapján lehet végezni Magyarországon és Gáztervet csak a Magyar Mérnöki Kamaránál bejegyzett szakági mérnök készíthet.

A kérdéseim:

  • ha szeretném megkapni a kiépítéskor (információim szerint 2016 év vége) a korábbi tulajdonos által készíttetett gáztervet, akkor a szolgáltatónak ezt kötelessége nekem kiadni? Egyáltalán meg van nála?Vagy kitől lehet ezt elkérni?
  • Ki vonható jogilag felelősségre, ha nincs gázterv?

A közmű szolgáltató vagy az a tulajdonos aki kiépítette vagy a kiépítést végző vállalkozó, vagy a magyar jogi buktatókra oly jellemzően megint a vétlen fél, jelen esetben én.

  • A bővítésem esetén egyébként az is felmerült bennem, hogy gázterv egyáltalán szükséges? A kombit a plusz helyiségek miatt nagyobb teljesítményre kell kapcsolni és a SDuval szervizzel kell beállíttatni, de kb ennyit látok benne.

Köszönöm!

Üdv,
Szmatty

drbjozsef # 2018.12.01. 15:32

Ha a gázvezetéket és a gázkészüléket nem érinti az átalakítás, az egész átalakításhoz semmi köze nem lesz a gázműveknek. Már persze ha a mostani állapot rendben engedélyezve van.

Vadsuhanc # 2018.12.01. 15:34

Ne haragudj meg, de ezeket a kérdéseket feltetted már a gázszolgáltatónak? A kérdésem nem rossz indulatú, de bármilyen furcsa a válaszok sokszor szolgáltatóként is változnak.

Értem, hogy jogilag tisztában akarsz lenni a lehetőségeiddel, de az, hogy a "gázterv " készült-e egyáltalán vagy az meg van-e valahol azt innen eldönteni nem lehet és így még nem is jogi kérdés.

Az, hogy neked szükséges-e " gázterv " készítése azt szintén csak a szolgáltató tudja megmondani. És ha azt mondja igen akkor úgyis kell mert anélkül nem engedélyezi a szolgáltatást bármit is mondunk itt.

Ne értsd félre itt nem a segítség megtagadásáról van szó hanem arról, hogy arról kellene véleményt mondani, hogy Te magad sem tudod és nem is mentél utána, hogy a szolgáltató válaszát is ismernéd.

Szomorú örökös # 2018.12.02. 04:59

szmatty

A bővítésem esetén egyébként az is felmerült bennem, hogy gázterv egyáltalán szükséges?

Ha szabályosan van beépítve minden az előírás szerint, akkor még a gázkészülék felülvizsgálatnál sem fogják a tervet ellenőrizni, hogy van-e egyáltalán, mert ott kizárólag a szakszerű szerelést és működést ellenőrzik. Csak akkor leszel bajban, ha nem szakszerűen van felszerelve a gázkészülék. Nekem ezt mondta egy ezzel foglalkozó szerelő, de nyilván hivatalosan meg kell próbálni utána járni. Az előző tulaj nem adta neked oda a gázközmű terveket? Ha esetleg nincs is ilyen és úgy szerelték fel a gázkészülékeket, akkor nem biztos, hogy érdemes felhívni magadra a figyelmet a szolgáltatónál. Ugyanis ha nincs terv, akkor neked kell készíttetni és elfogadtatni, de akkor előtte mindenképp legyen kész az új fűtés.

A kombit a plusz helyiségek miatt nagyobb teljesítményre kell kapcsolni és a SDuval szervizzel kell beállíttatni, de kb ennyit látok benne.

Azért előbb ezt beszéld meg a szervizzel, hogy lehet-e egyáltalán arra a teljesítményre állítani, amire szeretnéd.

Szomorú örökös # 2018.12.02. 16:48

F.Laca

Aztán egyszer elég cselesen kijöttek és valami vonalkódos (ám leszedhetetlen cimkékkel látták el az összes gázos fűtő-melegítő szerkezeteket.)

Ezt hívják úgy, hogy gázkészülék felülvizsgálat. Ha nem engedted volna be őket, akkor volt gáz, nincs gáz a lakásban. Joguk van megtenni! ;-)

akkor simán leszartam őket

No meg ők is téged, amikor ordibáltál volna velük, hogy márpedig "szerinted" ezt ők nem tehetik meg. Persze dehogynem, csak te ezt nem fogod fel, hogy a gázszerelés nem játék, főleg társasházban nem az! Hogy a saját életeddel játszol, az a te dolgod, de itt simán a lakókörnyezeted veszélyeztetéséért még akár fel is jelenthetne a közös képviselő a gázműveknél.

Én sem hívtam fel magamra sohasem ilyesmikkel a figyelmet, mert általában mindent megcsináltam én magam, aztán persze viszlát!

Ahogy egy fórumtárs korábban írta, nem lenne szívesen a szomszédod.

Szomorú örökös # 2018.12.02. 19:58

F.Laca

Már úgy vártam, hogy beleszóljon a főokos!

Mondja ezt az, aki saját maga kókányol olyan munkákat, amelyeket kizárólag megfelelő képzettséggel rendelkező szakember végezhetne. És még ráadásul büszkén le is írja egy fórumon, hogy legyen a felelősségére tuti bizonyíték is, ha éppen felrobban bármi a lakásában, kárt okozva ezzel magának a társasháznak is.

Tudom nagyon jól, hogy „a gázszerelés nem játék”, például másoknál a hasonló javításokat (pedig elég gyakran kértek fel rá) egyszerűen nem is csinálom meg. Arra inkább hívjanak ki hivatásos szerelőt!

Akár a többi munkára is hívhatnának szakszerelőt, nem pedig téged, a legfőbb „mekk-mestert” bíznának meg. Akkor jönnének rá, hogy esetleg szakszerűen is meg lehetne mindent javítani. :-D

Az ingatlanomon belül a közös képviselőnek kurvára nagy semmiköze sincs hozzá! Alakás egy magántulajdon és totál magánterület!

A lakásodon belüli gázvezeték sohasem lesz „magánterület”. Csak szólok, nehogy meglepetés érjen. ;-)

Szomorú örökös # 2018.12.03. 06:20

F.Laca

Nem a gázvezetékről van szó, hanem a lakásomon belülről! Ami ott nálam benn van, ahhoz másnak mi köze?

Ami gázvezeték a lakásodon belül van, ahhoz bizony van köze másnak,
nem is kevés, mivel az soha nem lesz a te tulajdonod.

Pl. a gázműveknek is elég sok köze van hozzá, mert ha szabálytalan szerelést, kivitelezést tapasztal - bármikor köteles vagy előzetes egyeztetést követően őket beengedni - akkor megszünteti rajta a gázszolgáltatást, amit csak akkor kapsz vissza, ha újra tervezteted az egész gázrendszert a lakásodban és az elfogadást is elvégzi a szolgáltató. Ebben a kérdésben előbb-utóbb esélyes vagy, mivel arról pl. fogalmad sincs, hogy egy vízmelegítőnél mit jelent a 3D távolság a füstcső vonatkozásában és hasonlók. És nyilván azt sem tudod, hogy a sima sárga jeles fémhálós gázcsövet miért nem lehet már használni, miért is kell mindenkinek átállni a sárga harmonika gázcsőre, és így tovább. :-)

minden esetben úgy keresett - "a mester itthon van"?

A „Mekk” előnevet kihagyták belőle, gondolták magadtól is tudod már. :-D

nem minden "mester" tényleg annyira mester

Ezt már szerintem mindenki tudja, aki téged kihívott bármit is megjavítani. Csak egy dolgot ne felejts el soha: ha másnak szerelsz ilyesmit, akkor felelős vagy egy ebből kifolyólag bekövetkező balesetért is. De majd az „ügyfeleid” biztos visznek neked narancsot a mozigépész tanfolyamra. :-)

Szomorú örökös # 2018.12.04. 04:46

F.Laca

valójában nem azért írták elő a cserét, mert a régi fémhálósat megette a fene, hanem hogy legyen ismét summás bevétele a cső-árusító boltoknak, mivel az a sárga harmonikacső egy kissé mégiscsak drágább

No meg robbanásbiztos, mert nem eszi meg belülről a gáz, de hát ezt egy Mekk-mester hogyan is foghatná fel, aki minden szakmai változásban csak a pénzlehúzást sejti.

Tudom nagyon jól! Aki nem tudja, az kontár!
Éppen ezért nem szereltem én soha másnál gázos cuccokat.

Mást se kellene, de lelked rajta. Bár nekünk bőven elég, ha magadnál okozol egy kis szénmonoxid mérgezést. Az máris megold minden problémát. Egy biztos, itt senki sem lenne szívesen a szomszédod abban a társasházban. ;-)

Szomorú örökös # 2018.12.04. 04:48

F.Laca

a másik 2 szobánkban nincsen flexibilis cső, mert ott maga a fém vascső /igencsak méretesen/ de passzol - egyenest rá a konvektorra. Mert régebben az iparosok még jól tudtak dolgozni, így aminek a térben ott kellett lennie, az többnyire és általában - az bizony ott is volt!

Nyilván, mert azokat a gázkészülékeket akkor helyezték oda, amikor a gázvezeték is készült. Nem gondolod, hogy úgy kicsit könnyebb? Ja persze, miből gondolom én, hogy egy Mekk-mester ezt felfogja? :-D

Szomorú örökös # 2018.12.04. 06:02

F.Laca

Csak régebben vágott menetesek voltak a csőkötések, aztán egyszer kijöttek, hogy - "kérem ezt már nem szabványos!", oszt utána a teljes lakás-csőhálózatot egybehegesztett csőre cserélték ki. Persze - mindent a mi költségünkre! Hűű, de hogy örültünk a nem várt kiadásnak ...

Ismét megkérdezem: vajon miből gondolod, hogy a több éves szakmai gyakorlat alapján elrendelt változások csakis pénzlehúzásra mennek és nem inkább a te nagyobb biztonságodat szolgálják? Ja persze, max. azt a leszedhetetlen vonalkódok mostmár azért akadályozzák, hogy te magad kontárkodj a gázrendszerben, de azért csak egy kicsit érezd át - többet a te értelmi szinteden el se várok - hogy a gáz veszélyes játék, nagyon sok ház omlott már össze robbanás miatt kártyavárként.

ne gondolkodj annyit, mivel kissé árt az egészségnek„ne gondolkodj annyit, mivel kissé árt az egészségnek

Hát én inkább előbb gondolkodom továbbra is, mielőtt cselekszem. Jóval tovább fogok szerintem élni, mint te.

Szomorú örökös # 2018.12.04. 09:05

F.Laca

Ha valóban nem pénzlehúzásra menne, akkor többnyire ingyen és bérmentve csinálnák meg!

A te lakásodban? Ami szerinted magánterület? És ahol senkinek semmi köze hozzá, hogy te mit és hogyan javítasz meg? Ott ingyen dolgozzanak a gázosok? Komolyan nagyon jól szórakozik itt szerintem mindenki rajtad! :-D

Szomorú örökös # 2018.12.04. 18:27

F. Laca

Éppen te írogattad nekem itt a minap, hogy a lakásomban a gázvezeték többnyire a SZOLGÁLTATÓÉ!

Hogyne, miután ezt írtad nekem tegnap csipás szemekkel:

2018.12.03. 06:04
Ami ott nálam benn van, ahhoz másnak mi köze?

Ezek után ha szerinted - de csak szerinted - senkinek nincs köze a lakásodon belüli dolgokhoz, akkor vajon miért is kellene a gázszolgáltatónak bármit is ingyen csinálni a lakásodon belül? :-D

Mellesleg ha bizonyíthatóan közveszély áll fenn a lakásodon belüli dolgok miatt, akkor ahhoz bizony az egész társasháznak - de legfőképp a közös képviselőnek - köze van. Ezt nem árt ha tudod (bár úgysem fogod fel).

Szomorú örökös # 2018.12.05. 06:08

F.Laca

Gyakorlatilag de mindenképpen saját maguknak csinálják meg - és egyáltalán nem nekem!

De te fogod használni, gyengeelméjű! Te havonta csakis a gázért fizetsz, nincs benne ilyen költség - mint pl. egy normális közös költségben a felújítási alap - hogy majd a vezetéket, ami a lakásodon belül megy, még ők alakítgatják, javítgatják. Sőt elárulom, ha nem megfelelő a vezeték, akkor a lakáson kívül simán leválasztanak róla és volt gáz, nincs gáz, integethetsz a szolgáltatásnak! Aztán mehetsz sírva panaszkodni, meg balhézni, hidd el, le fog pörögni róluk. Az biztos, hogy a gázműveknél a balhézással nem érsz el semmit.

A Vízművek bezzeg - nem igazán foglalkozik a mérő utáni csőhálózat bárminemű állapotával és milyenségével.

Nyilván mert azzal nem okozol életveszélyes helyzetet, ellentétben a gázzal, ami robbanáshoz, szénmonoxid mérgezéshez vezet, ha Mekk-mester módjára szereled, javítgatod, ahogy elmesélésed alapján szoktad.

Elmagyarázom!

Kár volt a mozdulatokért a billentyűzeten! :-D

Szomorú örökös # 2018.12.05. 06:21

F.Laca

Ők írják elő, hogy pl. a gázvezetéket át kell konstruálni. Nos hát - akkor csak rajta!
Gyakorlatilag de mindenképpen saját maguknak csinálják meg - és egyáltalán nem nekem!

És még egy nagyon fontos dolog! Léteznek olyan házak, ahol a kaputelefon vezetékhálózat hibájának javítását is a lakónak kell kifizetni a földszintet elhagyva, mert a teljes hálózat lakásokon belül halad végig, így gyakorlatilag minden lakó saját maga felel azért - akár anyagilag is - hogy az sértetlen és használható maradjon.

Pontosan ez a helyzet a lakásodon belül haladó gázvezetékkel. Te felelsz érte kizárólag, hogy ahhoz az ilyen Mekk-mesterek, mint amilyen te vagy, ne nyúljanak hozzá. A feleséged helyében én bunkósbottal vágnálak fejbe, ha meglátnám, hogy bármilyen gázkészülékhez hozzá mersz nyúlni javítás céljából a lakásban. :-D

Szomorú örökös # 2018.12.05. 06:39

F.Laca

Óóó, te buta ember!

Hozzád képest mindenki zseni! :-D

A bejövő vezetékes gáz az valójában földgáz, azaz többnyire metán

És rohadt nagyot robban a levegővel megfelelő elegyben keveredve, de úgy látszik, hogy a Mekk-mester iskolában nem volt kémia tantárgy. :-D

Hol van ott egyáltalán szén monoxid? Majd ha esetleg elégetik ... de nagyon rosszul.

Nálad, kedves Mekk-mester, erre minden esély megvan!

Szomorú örökös # 2018.12.05. 06:48

F.Laca

Nem, csak hogy hozzányúlok, de ráadásul meg is javítom!

Bakker, és még büszkén be is vallod nagy nyilvánosság előtt, hogy hozzányúltál ahhoz, amihez nincs semmilyen képesítésed. Hát komolyan, csak gratulálni tudok, de hogy én sem lennék szívesen szomszédod, az tuti.

De ilyesmi vállakozó lehetsz valójában te is - a "szakértelmed", s eddigi elmondásaid alapján.

Tévedsz! Pont az ilyen Mekk-mesterek miatt, mint te is vagy, folyamatosan akad munkám bőséggel. Előbb-utóbb minden értelmes ember rájön, hogy a te szakértelmed nem megfelelő és a végén mindig a valódi szakembernél köt ki a történet, de valljuk be, az ilyen kontárokból bőségesen megélek már 16 éve. Saját magam után még sohasem kellett másnak javítani, de ezt ne áruld el senkinek. Viszont az ilyen hozzád hasonló idióták után hagyott szarokból akad bőséggel! Főleg mikor egy szolgáltató TV-szerelőnek nevezett kontárja azt sem tudja megkülönböztetni, hogy melyik az erősáramú kábel és melyik nem az, mert mindkettő piros színű alu-vezeték és persze utóbbit védőföldelésnek nézi, mert az értelmi szintje meg a szakértelme kb. a tiéden volt.
Nos épp egy ilyen után dolgoztunk szombaton. ;-)

Szomorú örökös # 2018.12.05. 06:49

F.Laca

Kémia? Érdekes, mert belőle nekem technikusi végzettségem van!

Tanárod meg forog a sírjában, amikor ennyi marhaságot leírsz a földgázzal meg a szénmonoxiddal kapcsolatban, ugye? :-D

Szomorú örökös # 2018.12.05. 06:51

F.Laca

Talán kissé összekevered a hidrogénnel, ami durranógáznál - a legvégére vizet eredményez.

És erről a tulajdonságáról a metánnak hallottál-e már, ha ennyire szakkémikusnak tartod magad?

Levegővel robbanóelegyet alkot (sújtólég)

Bányász ezek szerint sohasem voltál, pedig a gondolkodásod kb. minimum olyan mély szinten van, mint egy szénbánya. :-D

Szomorú örökös # 2018.12.05. 17:11

F.Laca

Nos akkor nézzük a mai történeteket, mert ma is hoztad a formádat! Először leírod, mennyire közöd van a kémiához is:

2018.12.05. 07:46, Kémia? Érdekes, mert belőle nekem technikusi végzettségem van!

Ezek után jön a lényeg a metán robbanásveszélyességével kapcsolatban:

2018.12.05. 07:48, Talán kissé összekevered a hidrogénnel,
ami durranógáznál - a legvégére vizet eredményez.

De az igazi non plus ultra még csak most jön:

jártam valaha a Felsőfokú Vegyipari- és Bányagép-ipari Technikumba - Dorogon.
Sujtólégről meg hallottam már, pl. a Davy-lámpáról is.

Ezek után csak annyit kérdezek, hogy hány libába került az a technikusi papír? Mellesleg más nem történhetett, mint hogy Dorogon te voltál a portás az iskolában és a hallgatók meséltek neked mindenfélét, de kb. ennyi maradt meg belőle. :-D

Azért egy pár bányában már jártam!

Ezek után már csak az a baj, hogy nem az uránbányákban jártál gyakrabban, az mindent megoldott volna. ;-)

Szomorú örökös # 2018.12.05. 17:13

F.Laca

a védőföldelés a MEEI szabványok alapján a ZÖLD-SÁRGA (vagy sárga-zöld) csikozású huzal!

Ez ma valóban így van, de 25-30 évvel ezelőtt a régi lakótelepi lakásokban még nem így volt
és csak ezért azokat nem húzták át teljesen, főleg ha falkábel volt. ;-)

Nem vagyok én annyira MEKI, amennyire azt te szeretnéd!

Dehogynem! Sőt szerintem ezt a szintedet alulbecsültem. :-D

Szomorú örökös # 2018.12.06. 05:02

F.Laca

A technikusi papíromhoz egyetlen egy liba se kellett, így évfolyamelső tudtam lenni - igazgatói dicsérettel!

Ehhez képest letagadod, hogy a metán fokozottan robbanásveszélyes gáz.
Hát csak gratulálni tudok, ez a nap vicce!
De jobban tennéd, ha inkább a WC-n elhasználnád azt a papírt, mert ezek után senki sem hiszi el, amit írtál. ;-)

Ott tényleg sose voltam, ezért is lett gyerekem!

Jaj Istenem! Pedig belőled már ez az egy is sok!
Az a szerencséd, hogy létezett olyan nő, aki egy szinten volt veled. :-D

Erdélyben, igazi aranybányában már voltam

Hol nem jártál még? Talán a bitófa alatt...de hát ami késik, nem múlik. Mondjuk ha berobban egy általad megjavított gázkészülék, akkor megúszod, mert az tuti felken a falra első körben.

a falkábel meg maradjon csak meg a kádárkaptár paneleseinek. Az ám az igazi szocreál.

Nem hinném, mert ma is lehet kapni, sőt be is szerelik, max. belül réz már manapság, kívül pedig nem szürke a külső szigetelése, hanem fehér (vagy inkább vaj-színű).

A telki házamban pl. a konyha nádszövetes plafonjába szerelt be valamelyik barom villanyszerelő olyat.

Most meg egy másik barom villanyszerelő (jaj, sértegetem itt a szakmát, hogy őt „villanyszerelőnek” nevezem - átszerelte a mostani szabványnak megfelelően. :-)

Tudod nem lebarmozni kell a náladnál sokkal intelligensebb villanyszerelőket, hiszen 30-40 évvel ezelőtt nem volt a szabvány szerint kötelező a rézvezeték beépítése - ráadásul drága is volt - az aluminium is tökéletesen elfogadott volt.

Szomorú örökös # 2018.12.06. 05:04

F.Laca

Portás pedig sosem voltam iskolában, mert ott pedellusok szoktak lenni.

Tévedsz, ma már mindenhol portások vannak - sőt így is hívják őket - és egyáltalán nem éltes korúak, hanem munkaképes emberek, akik dolgozni járnak az iskolába, mivel az a munkahelyük.

Szomorú örökös # 2018.12.06. 07:03

F.Laca

tellik még nekem a fusizásból

Másra se vagy képes! Ezt már régen tudjuk.

Én sosem tagadtam le

Jaj, dehogynem tagadtad le a metán robbanásveszélyességét!

2018.12.05. 07:48, Talán kissé összekevered a hidrogénnel,
ami durranógáznál - a legvégére vizet eredményez

A fórum nem felejt, ne feledd! Inkább add vissza azt a vegyipari technikusi oklevelet, mert a legkisebb mértékben se vagy méltó rá. :-)

Amikor én iskolába jártam, még pedellusok voltak!...Lehet, hogy a pedellus szó magyarul éppen portást jelent

Nem a te iskolás korodról van szó múmia! Viszont ha kellően intelligens lennél - hiú ábránd - akkor előbb megnézted volna: a jelentése iskolai segéd. :-D

Nem úgy, mint mai villanyszerelők esetében, akik egy lakás be-, vagy áthuzalozása esetén a sima rézdrótokat egyből aranyárban számolják fel!

Tudod, ők szolgáltatnak, te meg megrendeled, ha kell. Nem kötelező, de nem is te fogod megszabni, hogy ők mennyiért dolgoznak, azt egyedül az ő privilégiumuk megállapítani. Ők meg pontosan annyit végeznek a munkáért, amit te fizetsz nekik, sem többet, sem kevesebbet. Mindig a megrendelő dönti el, hogy mennyit végeznek el a vállalkozók egy adott feladatból, egyik se fog teljes munkát végezni, ha te nem fizeted ki nekik. Sőt az okosabbja ilyen esetben el sem vállalja, nem is adja a nevét a te szakbarbár megrendelésedhez.

Viszont mivel folyamatosan mocskolod a vállalkozókat, én meg csak annyit írok rá, hogy te meg egy garasoskodó skót szakkontár vagy, aki inkább mindent megcsinál magának kókány módon, mintsem hogy fizessen a szabvány szerinti szerelésért. Jaj, már megint mit várok én el tőled, még hogy a szabvány ismeretét, röhögnöm kell! :-)

Egy biztos, ha nincs érintésvédelem szakszerűen kialakítva a lakásodban, akkor felejtsd el, hogy majd az áramszolgáltató bármiért is vállalja a felelősséget, ha téged agyonvág az áram. Igaz sokat nem is vesztenénk vele. ;-)