Lehet a fenntartó önkormányzat polgármestere az (általa fenntartott) általános iskola igazgatóhelyettese?
Előre is köszönöm a választ!
Törvény?
Lehet a fenntartó önkormányzat polgármestere az (általa fenntartott) általános iskola igazgatóhelyettese?
Előre is köszönöm a választ!
Törvény?
Idézetek következnek; a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény részeiből, (amelyben az is lényeges kérdés, hogy társadalmi megbízású vagy főállású polgármesterről van e szó, hány lakosú településen stb., így ezt most ez alapján is röviden áttekintheti):
"1. § (1) A polgármesteri foglalkoztatási jogviszony a képviselő-testület, a fővárosi, megyei, megyei jogú városi közgyűlés (a továbbiakban együtt: képviselő-testület) és a polgármester, a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke (a továbbiakban együtt: polgármester) között - a (2) bekezdés b) pontja kivételével - választással létrejövő, sajátos közszolgálati jogviszony.
(2) A polgármester foglalkoztatási jogviszonya
(3) Az alpolgármester, a főpolgármester-helyettes, a megyei közgyűlési alelnök (a továbbiakban együtt: alpolgármester) foglalkoztatási jogviszonya a háromezernél több lakosú helyi önkormányzat képviselő-testületének a tisztség főállásban történő betöltéséről szóló döntését követően, az alpolgármester megválasztásával jön létre.
(4) A polgármestert kérésére - foglalkoztatási jogviszonyának időtartamára - a megválasztásakor fennálló munkaviszonya, közalkalmazotti jogviszonya szerinti munkáltatója - közalkalmazottak esetében az intézményvezetői megbízás egyidejű visszavonásával - köteles fizetés nélküli szabadságban részesíteni. E rendelkezést a szövetkezet és tagja között létrejött munkaviszony jellegű jogviszonyra is alkalmazni kell."
"A polgármesterre vonatkozó egyéb rendelkezések
és a közszolgálati szabályok
9. § A társadalmi megbízatású polgármester hivatali munkarendjét - figyelemmel a polgármester más foglalkoztatási jogviszonyára - a képviselő-testület határozza meg.
10. § E törvénynek a polgármesterre vonatkozó rendelkezéseit - eltérő rendelkezés hiányában - az alpolgármesterre is alkalmazni kell.
11. § A képviselő-testület a polgármester foglalkoztatási jogviszonyával, illetményének, tiszteletdíjának meghatározásával, fegyelmi és kártérítési felelősségének megállapításával kapcsolatos hatáskörét nem ruházhatja át.
12. § A jegyző, körjegyző, főjegyző kezeli a polgármester személyi anyagát, továbbá ellátja foglalkoztatási jogviszonyával kapcsolatos ügyviteli feladatokat."
Ebben hol van benne, hogy összeférhetetlen-e?
Márton, a kérdező egy egyszerű "igen/nem" választ vár.
Köszönöm szépen!
De jól értem?
Tehát nem lehet a fenntartó önkormányzat (háromezernél kevesebb lakosú falu) nem főállású polgármestere az (általa fenntartott) általános iskola igazgatóhelyettese?
Így van, kedves Kovács_Béla_Sándor!
Egy egyszerő igen-t vagy nem-et várok...szőke! :-)
És esetleg a törvényhelyet... Köszönöm!
Eza törvényi rész, meg konkrétabban ad választ, Béla meg az azonnali igen/nem válaszokat várjon a nőktől:
1990. évi LXV. törvény
a helyi önkormányzatokról
"33/A. § (1) A polgármester nem lehet:
(2) A főállású polgármester:
Néhány helyen még az is igen ami máshol nem!
Nos ez már konkrét?
"33/A. § (1) A polgármester nem lehet:
l. a képviselő-testület által alapított költségvetési szerv vezetője, vezetőhelyettese, gazdasági vezetője, továbbá olyan közalkalmazott, aki kinevezését, megbízását a képviselő-testülettől kapja,"
Igen, ezt már egy szőke nő is megérti! :-))
Köszönöm!
NYaraló!
Nincs mit!
Az azonnali Igen/Nem kérdésről, mindig Arnold Schwarzenegger egykori mondása jut eszembe, valahogy így szólt; amikor a testem azt mondta nem, én mindig azt mondtam Igen!
(Bélának amikor a jogérzéke azt mondja; Igen, akkor néha azt mondhatná a hatodik érzéke a billentyűk felé száguldó ujjainak; Nem!)
:-)
Nos engem (lehet, hogy Bélát is :-)))) ?) kicsit megzavart az első válaszüzenet zárójeles része: "amelyben az is lényeges kérdés, hogy társadalmi megbízású vagy főállású polgármesterről van e szó, hány lakosú településen stb., így ezt most ez alapján is röviden áttekintheti"
És ezért azt gondotam:
"NEM, de hátha mégis IGEN..." :-)
Összeférhetetlen-e ha a polgármester felesége az iskolaigazgató?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlet
Azt szeretném megkérdezni, hogy a településünk polgármesterének felesége lehet-e a művelődési ház vezetője(akinek a polgármester a munkáltatója) és egyben önkormányzati képviselő is
Válaszát előre is köszönöm
Üdv agyas60
Lehet. Utóbbi csak akkor, ha nem minősül olyan intézményvezetőnek, aki a megbízatását a képviselő-testülettől kapja.
Üdvözlöm! Pomázi alpolgármester az önkormányzati képviselő-testület megbízása alapján lehet a helyi Művelődési Ház igazgatója?
Azt szeretném kérdezni, hogy egy önkormányzatnál 4 fő képviselőből + a polgármesterből álló testületben lehet-e összeférhetetlenségről beszélni egyenesági rokonsági kapcsolat esetén. Konkrét esetben a polgármesternek a fia képviselőként bekerült a testületbe az önkormányzati választáson. Döntéshozatalnál rendkívül aggályosnak tartom, hogy egy 5 fős testületből ketten családtagok. Köszönöm a választ.
Ancsandi
Nem lehet, hogy ezt még a választás előtt kellett volna jelezni a választási bizottság felé? Egyébként én nem találtam meg eddig azt a szabályt, ami egyenesági rokonokkal kapcsolatban összeférhetetlenséget állapítana meg.
Előfordulhatott volna, hogy csak az egyikőjük kerül be. Tehát nem gondolom, hogy meg lehetett volna tiltani az indulásukat. A regisztrációs lapon személyes adatokkal meg lettek különböztetve, de a szavazólapokon az azonos néven túl csak a jelölő szervezetben volt különbség, ami véleményem szerint megzavarta a szavazókat. Legtöbben azt gondolták, hogy asz apára szavaznak, így a fiának is sikerült bejutnia a testületbe.
AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI,HOGY A KÉPVISELŐ TESTÜLETBEN ÜLHETNEK-E OLYAN SZEMÉLYEK AKIK A MEGVÁLASZTOTT POLGÁRMESTER ROKONAI. NÁLUNK HALMAJUGRÁN A POLGÁRMESTER ASSZONYNAK KETTŐ KÖZELI ROKONA IS KÉPVISELŐ LETT.EZ SZÁMOMRA KIMERITI AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG FOGALMÁT
Ancsandi
csillara
A lelki békétek kedvéért:
2011. évi CLXXXIX. törvény
Magyarország helyi önkormányzatairól
36. § (1) Az önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja, továbbá nem lehet
aa) ha ezen megbízatás keretében tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet lát el, illetve nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll;
ab) egészségügyi intézmény főigazgatója, gazdasági vezetője, orvos, egészségügyi dolgozó, köznevelési intézmény vezetője, foglalkoztatottja, szociális intézmény vezetője, foglalkoztatottja, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmény vezetője, foglalkoztatottja;
(2) A települési önkormányzati képviselő nem lehet a megyei közgyűlés elnöke, alelnöke, főpolgármester, főpolgármester-helyettes.
OLIGALIGA;HOLSZEREPEL EBBEN AZ HOGY LEHET-E ROKONA?
Értő olvasás lvl 1:
Ha a rokonság nincs a felsorolásban, akkor nem összeférhetetlen.
csillara
„HOLSZEREPEL EBBEN AZ HOGY LEHET-E ROKONA?”
Pont ez a lényeg benne, hogy nem szerepel!
Ha pedig nem szerepel, akkor nem is tiltott.
A te billentyűzeteden nincs kisbetű?
Ezt egy rendes fórumon „kiabálásnak” minősítik ám. :-)
Ezt a törvényt már én is átnéztem és bizony a rokoni kapcsolatra nem találtam ebben tiltást. Reméltem, hogy van még valahol olyan törvényi előírás, amit képviselő testületi munkára is alkalmazni lehetne. Szomorú vagyok, hogy családi vállalkozássá lehet silányítani egy önkormányzatot, és így befolyásolni 500 ember életét, mert így alkotnak meg előírásokat. Ez a polgármester az előző ciklusban is sokat "áldozott" a családjára, most egy további szavazatot kap ehhez az áldásos munkájához. Mivel az 5 főben van még egy távolabbi rokona is, a szavazati többséggel bármit megengedhet magának.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |