Bírság összege ?


TomSecret! # 2005.10.03. 12:41

Ha belegondolunk, Shán "jobban járt volna", ha az általa forgalmazott élelmiszerek a fogyasztó érdekeit vagy akár az egészségét veszélyeztették volna, hiszen ezen esetekben nincs a bírságnak kötelezően kiszabandó alsó határa!!

Szóval, mondjuk ha a vásárló megveszi a csokit és 2 hétre kórházba kerül élelmiszerbiztonsági hiba miatt, a forgalmazó ebben az esetben megússza pár ezer forinttal (nyilván, most csak a minőségvédelmi bírságra gondolok).

Egyébként, nem is igazán értem, hogy milyen meggondolásból alkalmazták a 14.§ c) pontját, hiszen amennyire a leírtakból kitűnik, nem a fogyasztók valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hibáról volt szó, hanem egyszerűen lejárt szavatosságú élelmiszer forgalomba hozataláról. eltételezem, hogy a csomagoláson igenis szerepelt, hogy a termékek szavatossága lejárt.
Ez büntetőjogi kategória lehet, ha a csokik az egészségre ártalmasak (Btk. 279.§) Ha nem ártalmasak, akkor még az sem.


jogvédö

Shán # 2005.09.30. 22:32

Köszönöm a jogi értelmezést sokat fejtegettem mindhiába. De én egy kicsit durvának találom az árakat. Ha belegondol az üzlet leltárkészlete besz áron kb 700e, a termékek kb 300 tipus, azon belül 2-4 érkezési dátum a folyamatos árubesz miatt. Ami azt jelenti havonta kb 600-900 lejárati dátum. Nos ezt fejben tartani vagy nyilvántartást vezetni róla kicsit nehéz. Szerintem nagyon durva ez a számítás ahhoz képest hogy pl. a csokinak csak az élvezeti értéke romlik ez idő után, nem ártalmas az egészségre.

Szidike # 2005.09.21. 16:23

Kedves Shán!
A tétel az adott élelmiszerfajtát jelenti. Tehát pl. 50 Sport szelet az 1 tétel. A tétel értéke az adott élelmiszerből talált kifogásolt termékek árának összege. Van már legfelsőbb bírósági ítélet is róla, hogy ez a jogértelmezés a helyes. Valóban e szabályok mechanikus alkalmazása szerintem is sokszor igazságtalan és méltánytalan bírsághoz vezet. A jogalkalmazó szervek azonban kötve vannak a jogszabályhoz, és a minőségvédelmi bírság esetében még mérlegelési joguk sincs, azaz nem ők állapítják meg a bírság mértékét. Amit tehetsz, hogy megfellebbezed a határozatot. Ezt akkor érdemes, ha valami hiba történt az ellenőrzésen, érdemi hiba van a határozatban, vagy nem járt le a szavatossági idő.
Vagy részletfizetést is kérhetsz.

Egy közigazgatási jogász

Shán # 2005.09.12. 21:23

Vendéglátó társaság korántsem nyugodt életében Fogyasztóvédelmi elenőrzés történt.
Az ellenőrzés során kiderült 2 fajta csoki és 1 fajta rágó szavatossága lejárt.
Határozatban közölték a tételeket
csoki1 : 70ft/db 10db=700 ft
csoki2 : 30ft/db 15db=450 ft
rágó : 140ft/db
7db=980 ft
a 2003. évi LXXXII. törvény 14.§ (3) bek. b. pontja alapján kiszabták a 150.000 ft bírságot.
mivel 3 tétel és a tételek eggyike sem éri el az 50.000 ft.-ot, ezért a bírság összege 3
50.000 ft.

A törvény:

14. § (1) Az élelmiszer-ellenőrző hatóság minőségvédelmi bírságot szab ki, ha eljárása során megállapítja, hogy az előállított, illetve forgalomba hozott élelmiszer nem felel meg az előírt, illetve a jelölésen feltüntetett jellemzőknek.

(2) A minőségvédelmi bírságot a hibát előidéző előállítónak, vendéglátónak, illetve forgalmazónak kell megfizetni. Amennyiben a hiba előidézőit nem lehet megállapítani, a minőségvédelmi bírságot annak kell megfizetni, akinél a kifogásolt terméket a hatóság megtalálta.

(3) A minőségvédelmi bírság mértéke:

  1. fogyasztó egészségét veszélyeztető élelmiszer-biztonsági hiba esetén a kifogásolt tétel értékének másfélszerese,
  2. a fogyasztó érdekeit veszélyeztető összetételi, minőségi hiba esetén a kifogásolt tétel értéke,
  3. a fogyasztó valósághű tájékoztatását veszélyeztető jelölési hiba esetén a kifogásolt tétel értékének 60%-a, de legalább ötvenezer forint.

(4) A tétel értéke az adott élelmiszer-előállító, illetve -forgalmazó helyen a mintavétel időpontjában alkalmazott egységár és a tétel mennyiségének szorzata.

(5) A minőségvédelmi bírság a 13. §-ban foglalt intézkedésekkel együtt is kiszabható.

Ebben szerintem a tétel értéke a kiszabható bírság maximális összege. De sajnos nem nagyon értem ezt sem. :)