Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlan előtti közterület (járda)

nanemaaa # e-mail 2018.07.04. 09:27

Elnézést, későn kapcsolódtam a témába. Jól értem, az a bajod, hogy kertészkedni kezdtél más telkén (a közterület nem a tiéd, hanem az önkormányzaté) és kiakadsz, hogy ez másnál kiveri a biztosítékot, aki élni kíván azzal a jogával, hogy a rendeltetésének megfelelően használhassa az utat? Már elnézést, de kinek jut még ilyen eszébe, hogy egy mindössze 2,5 m széles kis közt beültessen? Miért nem diófát ültettél a közepére?

character # e-mail 2018.07.02. 13:55

Szomorú örökös, köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Megpróbálom jól használni. üdv!

Szomorú örökös #   2018.06.29. 19:08

character

Egy kis OFF-történet, de ehhez az „utcán történő jegyzői felszólításhoz” kicsit tartozik.

Nekem anno a cigány szomszédom egy papírra írt macsakaparást dobott be a postaládámba, mikor nem fizette a vízdíjat, ezért szimplán az udvarban levágtam a csövét a rendszerről. Tudom, én is szabálytalan voltam, mehetett volna a jegyzőhöz és nyert is volna, de ő szerencsére nem volt annyira okos, hogy megtegye. Helyette azt írta a sajtpapírra, hogy „ügyvédi felszólítás”. Szerencsére én mindent elhiszek, de hülye azért nem vagyok. Annak az „ügyvédi felszólításnak” aztán az lett a vége, hogy kiásta a gödröt 3 hónap múlva és ő maga visszakötötte, ekkor már én se kavartam tovább.

Tavaly szerencsére a szomszéd házának tulajdonosa visszaállította a vízszerződését és kifizette több évre visszamenőleg a vízdíjat, úgy költöztem el azóta onnan.

Tanulság: mindennek azért nem kell bedőlni! Lehet ez a jegyzői látogatás is kamu, megkért valakit a szomszédod,hogy ezt mondja és úgy gondolta, hogy ettől majd beijedsz. Úgy látom, hogy elérte a célját. ;-)

Szomorú örökös #   2018.06.29. 19:00

character

Ha olvastad (volna), NEM közös telekhatárról van szó, nem nyúlik át tőlem hozzá semmi.
Ez az utcai telekhatárom, ami neki valamiért nem tetszik. Nincs szó semmiféle termésről.

A kocsi karcolást megelőző akcióra írtam, amikor ugyebár írtad, hogy megkérted valaminek a megszüntetésére a szomszédot és arra volt ez a reakciója, hogy a jegyzőt uszította rád. Beszéljétek meg inkább békében. Ha meg nem megy, akkor kard ki kard! Más megoldás nincs. Azon ne háborogj, hogy a jegyző kiment és szóban kért meg bármire bárhogyan, mert az nem hivatalos, azonban még megteheted azt, amire kért, mert ha már írásban teszi meg, akkor az mindig komolyabb ügy lesz.

És igen, te vagy a vadász! Végre leírod, hogy miről is van szó. A szemétdomb ügyében mehetsz te is a jegyzőhöz, ha ő magától nem tesz rendet. De a per pert fog szülni, arra készülj fel.

Egyébként is ha beperel, mert a bokor megkarcolta az autóját, akkor attól se ijedj meg annyira, mert neki kell eléggé tutira bizonyítania, hogy az a bokor karcolta meg a kocsiját és nem más. Az pedig szakértői költség lesz és neki kell kifizetnie. Annyira nem vagyok benne biztos, hogy fizetni fog ezért.

character # e-mail 2018.06.29. 18:48

Szomorú örökös: köszönöm a jó szándékot, érzem a sorok között.
A kérés tartalmát azért nem vizsgálom, mert (szerintem) eleve megtettem mindent, és továbbiakat is hajlandó lennék megtenni, ha végre a panaszos vagy a jegyző elmondaná, hogy a fentieken túl még mi nem jó.
Ha olvastad a korábbiakat, a szomszédot személyesen kérdeztem meg, hogy melyik az az ág, ő rámutatott, én levágtam. Meg még kettő másikat. Aztán végig legallyaztam az egész sort újra.

Ha olvastad (volna), NEM közös telekhatárról van szó, nem nyúlik át tőlem hozzá semmi.
Ez az utcai telekhatárom, ami neki valamiért nem tetszik. Nincs szó semmiféle termésről.

Az elhangzás formáján háborgok, mert akinek a jegyző elmondta a gondolatát, az vagy nem tudta pontosan rekonstruálni az elhangzottakat, vagy eleve hülyeség, jogilag nem értelmezhető mondat hangzott el: "tessünk JÓL megmetszeni a bokrokat".
Kérdem mégegyszer, ha pl magában elmormogja vagy csak gondol rá, attól már kötelező lesz és örüljek, akkor is, ha fogalmam sincs róla, mire gondol?

Hát persze "magyar ember fél a pörtül", a szomszéd csupa jóság, én meg igencsak béketűrő vagyok, de mindennek van határa. Ha mást nem is, legalább itt kiháborgom magam. Közben meg hátha jön pár jó ötlet.

(Remélem nem úgy érted, hogy ebben a sztoriban én vagyok a vadász. Csupán halk szóval megkértem, hogy szüntesse meg a szemétdombot, amiről a szél beteríti az udvaromat mocsokkal. Egyébként meg sem mozdult ez ügyben. Te sem örülnél neki, szólnál érte, biztos vagyok benne.)

Szomorú örökös #   2018.06.29. 17:51

character

Én azt próbáltam elmagyarázni neked, hogy ha a jegyző szóban figyelmeztet - tökmindegy, hogy miként és ki által - akkor annak örülj, mert a következő figyelmeztetése írásban érkezik és ha arra is háborogsz, ahelyett hogy megtennéd, amire felszólítanak, akkor csekk jön, azt meg már nem lehet kimagyarázni sehogyan. Szerintem ez a fokozat volt a legenyhébb, de te nem a tartalmát vizsgálod, hanem azon kattogsz, hogy ez milyen formában és hol hangzott el. Nem jó szerintem az irány, de nem kötelező rám hallgatni.

Egyébként a legnagyobb probléma, hogy kb. a harmadik hozzászólásod után kiderült, nem az a baj, hogy a vadász puskája elsült, hanem inkább az, hogy a nyúl is visszalőtt. A békés jószomszédi viszonnyal sokkal többre mennél és akkor nem kellene a jegyzővel viaskodnod.

Hozzá teszem, ha nem vagy képes békében megoldani a problémát - pl. megkéred a szomszédot, hogy a nevezett ágat ő vágja le - akkor az átnyúló ágat simán levághatod a kerítésig, ugyanis addig azon a fán bármi is van, bármi is terem, az a te tulajdonod, nem az övé. Sőt neki is kutya kötelessége veled megbeszélni, ha azt az ágat meg kívánja szüntetni. Ez nem Péter és Pál diófája, ahol azon vitatkoztak a történet szerint, hogy az átnyúló ágon kit illet a fülemüle füttye. :-)

nonolet # e-mail 2018.06.29. 14:47

Arra készülj fel, hogy
zöldsáv esetén
az úttest szélétől
50 cm beleül
SEMMILYEN akadály
nem lehet...
A bokor ága sem.

Az a félméter ugyanis kötelezően szabadon hagyandó biztonsági sáv.

character # e-mail 2018.06.29. 13:07

Nyilván megkérdezem, majd a jövő héten, mert akkor lesz megint elérhető.
Azt gondolom, kellene egy új helyszíni szemle, ahol részt vesz a panaszos is, meg persze én is.

Fotóm van, elég sok.
Tetszik a piros masnis ötlet! Remélem nem olaj a tűzre, a kispolgári durva szövésű textil nem tesz majd kárt a gyöngyházmetál úri szekérben.
Elkerülni egyébként semmit sem kell, csak normálisan egyenesen haladni.

De nyugtassatok már meg, hogy nem közlés az (a jegyző részéről), ha idejön és belemondja a levegőbe, miközben nem győződik meg róla, hogy az ingatlan birtoklója jelen van-e. Ennyi erővel mondhatná a kerítésoszlopnak is...

wers # e-mail 2018.06.29. 11:48

Mi alapon bírságolna meg, ha el sem mondja, hogy mi a probléma?
Esetleg ha netán te megkérdeznéd? Fényképezd le, és menj be a jegyzőhöz. Kérdezd őt. Itt mindenki max. ötletelni tud.

Az enyém: Köss piros masnit a bokor legszélső pontjára (vagy fekete-sárga csíkosat) hogy jobban lássa, mit kell elkerülnie.

character # e-mail 2018.06.29. 11:22

Rendben, hagyjuk ezt, hogy én ültettem. A bokor ott van, és én a kezdetektől fogva rendben tartom, az útra SOHA nem lógott ki egyetlen ág sem.
Induljunk ki ebből, hogy ezt elhisszük, máskülönben parttalan az eszmecsere, lehet engem szapulni, csak minek. Maximum odébbállok, ha ez a cél...
Pont azért vetettem fel itt a témát, hogy ne a szomszéddal kelljen felépíteni egy komoly vitát, inkább egy frappáns megoldással akarok előállni, ami mindenkinek jó.

"Egyébként sem a te dolgod meghatározni, hogy az úttest melyik oldalán haladjon az, aki ott közlekedik"

Nem hát. A Kresz dolga. Viszont az itt a helyzet, hogy valaki lemegy az útról, ott éri valami, és ezért engem okol. Ha nem lenne ott bokor, akkor biztos azért jajgatna, mert sáros lett a kereke.
Ha majd szándékosan nekihajt a kerítésemnek, akkor is én leszek a bűnös?

"Ha a jegyző is azt mondta, hogy nyírd le a kinyúló ágakat, akkor azt meg kell tenni"

Megtettem. Újból vágtam az ágakból, habár nincs és _soha_nem_volt kilógó ág.

Ha a jegyző pl épp az udvaron játszó óvodás gyerekeknek és a 88 éves dédimaminak mondja el ezt, akkor az milyen közlés? Egyik jelenlévő sem az ingatlan tulajdonosa/kezelője.
Mi alapon bírságolna meg, ha el sem mondja, hogy mi a probléma?

Szomorú örökös #   2018.06.28. 20:40

F.Laca

Nálam aztán első a magánérdek, így pontosan a saját dolgaim és érdekeim.

Amire a hivatal magasról tesz sok esetben, ha a közérdekkel ütközik.

nagy általánosságban - de a legtöbbször MINDIG - nekem szokott a jelzett ügyletekben igazam lenni

Legalábbis te úgy gondolod, de azt meg már a hivatalban sz...rják le.
De ha így haladsz, akkor előbb-utóbb oda fogsz jutni, hogy te nyalhatod ki nekik... ;-)

Szomorú örökös #   2018.06.28. 19:04

character

Az utca forgalma a nullával egyenlő, körülbelül csak ez a szomszédom jár itt kocsival, meg néha én. Kilátás akadályozásáról szó sincs, mivel egyenes az útszakasz. A bokor NEM nyúlik be az útra, nem is nyúlt soha. Az ökör szomszéd mehetett bele a kocsijával, ha egyáltalán belement, és nem csak kitalálta. A kocsi kb 2 méter széles, az út 2,50. A túloldalon pedig van hely bőven "menekülni". Ha ezen nem tud elférni, akkor le kell adni a jogosítványt.

Ez abból a szempontból teljesen irreleváns, hogy te bokrot ültettél közterületre. Egyébként sem a te dolgod meghatározni, hogy az úttest melyik oldalán haladjon az, aki ott közlekedik.

Neked az az egyetlen dolgod, hogy a közterületet a házad előtt rendben tartsd. Ha a jegyző is azt mondta, hogy nyírd le a kinyúló ágakat, akkor azt meg kell tenni, mert a következő jelzése már csekkel jön.

épp pár napja kértem meg ugyanezt a szomszédot, hogy szüntessen meg egy apróságot, ami miatt tőle áthullik hozzánk egy halom szemét.... török átok, mi? Csak hát a tizenegypár éve, mióta itt lakunk, sose bántottam...

No látod, csak kiderült, hogy nem kizárólag az a fránya bokor a fő probléma. De tudod az nyer, aki előbb hagyja abba az adok-kapok játékot. Mondom, tisztítsd meg a bokrot a kilógó ágaktól és ne adj neki támadási felületet, mert a végén az autója javítását is fizetheted. ;-)

character # e-mail 2018.06.28. 11:06

Kedves Zrínyi nonolet: Mi ez a kirohanás?
Nem ismered a körülményeket, meg úgy tűnik, el sem olvastad a kérdést. Mégis én vagyok eltévedve? És honnan ez a stílus? Nem is minősítem.

Szóval, kedves Többiek, nem kívánom, hogy tulajdonom legyen a közterület, nem kell. Bokrot ültettem, igen. Az utca forgalma a nullával egyenlő, körülbelül csak ez a szomszédom jár itt kocsival, meg néha én. Kilátás akadályozásáról szó sincs, mivel egyenes az útszakasz. A bokor NEM nyúlik be az útra, nem is nyúlt soha. Az ökör szomszéd mehetett bele a kocsijával, ha egyáltalán belement, és nem csak kitalálta. A kocsi kb 2 méter széles, az út 2,50. A túloldalon pedig van hely bőven "menekülni". Ha ezen nem tud elférni, akkor le kell adni a jogosítványt.
Persze máshonnan fúj a szél, hiszen épp pár napja kértem meg ugyanezt a szomszédot, hogy szüntessen meg egy apróságot, ami miatt tőle áthullik hozzánk egy halom szemét.... török átok, mi? Csak hát a tizenegypár éve, mióta itt lakunk, sose bántottam...

wers # e-mail 2018.06.28. 08:32

Szerintem inkább rád hagyták, csak szabaduljanak tőled.

Folyamatos a szinte agymosás jellegű "mosoly" tanfolyam. Tudod, az ügyfélre mindig szépen mosolyogni kell (nem megharapni, elküldeni a bánatba, nem kioktatni, szépen elmagyarázni...). Na de túlságosan sem szabad mosolyogni, nehogy azt higgye, hogy kineveti az ügyintéző :)

Szomorú örökös #   2018.06.28. 08:08

F.Laca

Azért bizony én eléggé sok mindent el tudtam érni a saját érdekeimben való ádáz harcommal, meg tudtam szüntetni és/vagy elhárítani magamtól a mindenféle bürokratikus, hivatali, vagy túlbuzgó hivatalnoki fontoselvtárs próbálkozásokat.

Húúúú, de szerethetnek téged a hivatalokban! (van más ilyen ember is)
Szerintem inkább rád hagyták, csak szabaduljanak tőled.
Gondolatban tuti, hogy mindenki az OPNI-t javasolta neked! :-D

Szomorú örökös #   2018.06.28. 07:33

F.Laca

Ha ez valóban így van, akkor a kerületi önkormányzatok hogyan formálhatnak bárhol bármiféle bevételre (és bírságolásra) való igényeket ezen járdák "tulajdonosi" (mely persze valójában az ingatlan tulajdonosának tulajdona előtti közterület) bármiféle jogcímre való hivatkozások alapján?

Ezen elv alapján parkolási díjat se szedhetnének, mégis megteszik.
Tudomásul kell venni, hogy a közterület nem privát szféra.
Ha a te házad előtt van közvetlenül, akkor a te dolgod rendben tartani.
Joguk van érte bírságot kiszabni és kész, kár rágódni rajta.
Ne kattogj rajta, nem lesz igazad úgysem, nem éri meg!

Szomorú örökös #   2018.06.28. 06:30

character

idejön okoskodni, hátha itthon vagyunk, belemondja a levegőbe csak úgy annak, akit épp az udvaron talál, aztán elmegy. De le nem írja, hogy mi a gond.

Nyilván helyszíni szemlét tartott! Örülj neki, hogy nem írásban tette meg az észrevételeit, mert akkor már ügy van belőle és nagy valószínűséggel előbb-utóbb csekket is kapnál. Jobb ez így, hidd el! Mellesleg bármennyire is úgy gondolod, hogy a bokrot sajátodként kezelheted, az sosem lesz a tiéd. Közterületen van és ha ők jönnek ki megmetszeni, akkor utána már inkább legszívesebben kivágnád. Azonban mivel közterületen van, ezt sem teheted meg csak úgy, kizárólag a jegyzőtől kért engedéllyel. Nem beszélve arról, hogy ha nem lehet tőle belátni az adott útszakaszt, akkor még ki is fogják előbb-utóbb vágatni veled. Szóval ne háborogj, hanem metszd meg azt a szegény bokrot, hogy ne nyúljon be az útra. Hidd el, sok inzultust úszhatsz meg így!

character # e-mail 2018.06.27. 22:26

Igen, ilyesmi a gondolatom nekem is, tehát ha kötelességem van az ingatlanom előtti közterülettel kapcsolatban, akkor hadd legyen jogom is, pl bokrot ültetni és azt megtartani.

Ez nem a szomszéddal közös telekhatár, így sem a helyi rendeletek, sem a települési arculati kézikönyv, sem más általam fellelt írás nem tartalmaz erre vonatkozó tiltást vagy előírást.

Viszont ma személyesen eljött a jegyző, mondván, azokat a bokrokat szíveskedjünk "JÓL" megmetszeni.
Én sajnos nem voltam itthon, így nem tudtam tőle megkérdezni, hogy mi is a probléma illetve szerinte pontosan mit kellene tenni.
Ezt sem értem - idejön okoskodni, hátha itthon vagyunk, belemondja a levegőbe csak úgy annak, akit épp az udvaron talál, aztán elmegy.
De le nem írja, hogy mi a gond. Ez lenne az eljárás rendje?

Szomorú örökös #   2018.06.27. 07:00

character

Egyik nap megkeresett a szomszédom, hogy egy kinyúló ág megkarcolta a kocsiját. Ez szerintem normális körülmények között nem lehetséges

Laikusként olvasva teljesen igazad van. Nem kötelező szorosan az útszéli bokorra tapadva haladni az úttesten. Ez kicsit OFF-téma itt, de kb. ugyanezt szoktam mondani, amikor egy kerékpáros elvárja tőlem, hogy 1,5 méter oldaltávolsággal haladjak el mellette, de bezzeg ha ő halad parkoló autósor mellett, akkor szorosan rátapadva az autókra halad végig és ha véletlen valaki nem veszi őt észre és kinyitja előtte az ajtót, akkor hatalmas pofával leordítja a fejét. :-O

character # e-mail 2018.06.26. 22:52

Sziasztok!

Az ingatlanom előtt járda ugyan nincs - télen az utcát takarítjuk. Van viszont egy 50 centis zöld sáv a kerítés és az utca között. Az utca amúgy kb 2.5 méter széles, személyautó kényelmesen, teherautó szűkösen, de épp elfér. Egyenes útszakasz, kereszteződés nincs.
Ez a zöld sáv nyilván közterület, de én bokrokat ültettem ide. Ezeket rendszeresen metszem, hogy a bokor soha ne nyúljon be az aszfalt fölé.
Egyik nap megkeresett a szomszédom, hogy egy kinyúló ág megkarcolta a kocsiját. Ez szerintem normális körülmények között nem lehetséges, de levágtam a kifogásolt ágat.
Ezután hozzátette, hogy tulajdonképpen ültethettem volna a bokrot a kerítés belső oldalára is. - Nekem itt gurult el a gyógyszer, mert semmi köze hozzá, de igazából nem is tudom, hogy kinek van hozzá köze, illetve: Honnan tudhatom, hogy szabad volt-e nekem oda bokrot ültetni? Látta a szomszéd, amikor ültettem, kb 8 éve, akkor nem kifogásolta. Ha már ott van a bokor, kötelezhet-e valaki, hogy kivágjam?
Előre is köszönöm a választ!

nanemaaa # e-mail 2017.12.11. 15:02

5/2004(I.28.)GKM rendelet

3.2.2. A járda, a gyalogút, valamint a kerékpárút tisztántartása

  1. A járda, a gyalogút, a kerékpárút, valamint a gyalog- és kerékpárút tisztítása során ügyelni kell arra, hogy azok burkolata ne rongálódjék meg.
  2. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), valamint a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok eltávolításáról.

Egyébként meg ne csak a szomszéd tehene, hanem mindenki dögöljön meg! Végül is mindjárt karácsony!

matthiasi # e-mail 2017.12.10. 16:48

Ja hogy mi ?
Hát lucifer panaszáradata !

matthiasi # e-mail 2017.12.10. 16:43

Roppant érdekes !

nonolet # e-mail 2017.12.08. 09:35

luciferc

Vedd be a dilibogyóid, láthatóan szükséged van rájuk.

Szomorú örökös #   2017.12.08. 08:36

luciferc

Én nem kértem járdaszolgáltatást, ha kérdeznek, átengedem a szembe szomszédnak.

Egy közterület kialakítása nem a te dolgod, hanem az önkormányzaté, mivel ő is fizeti. A rendben tartása viszont a tiéd, mert így szól a jogszabály, amit az önkormányzat csak megerősített a helyi rendeletben, de mindenhol így van az országban, úgyhogy ha már értelmes stílusban nem tudsz írni, akkor akár be is fejezhetnéd.

Egyikőtök sem válaszolt jogi szempontból a kérdésekre.

Te nem kérdezni, hanem okoskodni és felháborodni jöttél ide. Jogi válaszokat kaptál, mindenki leírta már neked, aki válaszolt, hogy nincs igazad, csak mivel az neked nem tetszik, nem vagy hajlandó elfogadni. Miért nem az önkormányzatnál teszed meg? Ja, mert ők már elhajtottak és magasról tesznek rád? Ne aggódj, ha így folytatod, akkor itt is hasonlóra számíthatsz! ;-)

Mellesleg nem értem, miért is bizalmaskodsz itt, nem emlékszem volna, hogy megittad volna előtte a lábvizemet, de sebaj, a te válaszod is kb. „JOGI fórum 2017”.