Menekült


jaffa113 # 2016.04.15. 21:35

Volna ket kerdesem, mindketto elmeleti jellegu, nem konkret ugy.

Tegyuk fel, hogy valakit a nemzetkozi jog szerint menekultkent elismernek es az illeto ezutan allando tartozkodasi engedellyel az adott orszagban el.

Akkor az o statusza conventional refugee vagy ezek utan mar csak siman permanent resident?

A masodik kerdesem azzal kapcsolatos, hogy ha valaki elismert menekultkent egy adott orszagban el permanent residentkent akkor ugye egyenlore nem kaphat allampolgarsagot, csak esetleg kesobb. Tehat ettol az orszagtol utlevelet sem kaphat. Ha a szarmazasi orszagabol szarmazo utlevelenek ervenyessege lejart es a szarmazasi orszagatol uj utlevelet igenyel, akkor elvesziti -e az illeto a refugee statuszat illetve a tartozkodasi engedelyet?

manócska78 # 2011.03.01. 23:45

Üdvözletem!

Érdeklődnék hogy 2011-ben tehát ebben az évben Kanadába lehetek-e menekült státuszt kérvényező magyar állampolgár.Vagyis ha leszállok a repülőről akkor kérhetek-e menekültként bebocsájtást az országba,vagy csak turista vízummal lehetek ott illetve bevándorlói vízummal.
Köszönöm a választ előre is!!

Üdv!!

chsaba # 2010.11.25. 16:05

Ha teszem azt még is megvonják a státuszt. Akkor mi történik? Örzött szállásra kerül az ember vagy van lehetősége az addigi tartózkodási helyéröl intézni a dolgokat?

pazs # 2010.11.20. 13:50

Akkor a legegyszerűbb az, ha - mivel már több, mint három éve Magyarországon tartózkodik jogszerűen - kérelmezitek a magyar állampolgárságot.

chsaba # 2010.11.19. 16:48

Igen dolgozik
feltettem a kérdésem a BÁH honlapján is de senki nem válaszol .
Nem kérhet tartószkodási engedélyt ugyanis menekült státusszal autómatikussan jár a munkaválalási engedély iletve a tartózkodási engedély és minden olyan jog amivel egy magyar álampolgár rendelkezik csak elnököt nem választhat és álampolgárséghoz kötött szakmát nem végezhet.
Hiába olvagatom a bevándorlási hivatal honlapját nemsokat értek belőle a paragrafusok meg egyebek közt elveszek
Olyat irnak hogy aki megsérti az álambiztonság illetve közrendi okokbol lehet vissza vonni.
Mik azok a közrendi okok az mit takar ?
Ha tud segitsen kérem

pazs # 2010.11.19. 16:37

Oké, tehát 10 éve jogszerűen menekültként itt él. Hát akkor kérjen keresőtevékenység folytatása céljára tartózkodási engedélyt (dolgozik, ugye?) és akkor már a menekültstátusz esetleges megvonása esetén is itt maradhat.
Ajánlott olvasnivaló a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (lehet, hogy éppen nem így hívják) honlapja.

chsaba # 2010.11.19. 16:28

Menekült státusza van. A szerb háboru idején katona volt és onnan dezertált -szökött át magyarországra.
Szerbiába hadbiróság elé álitanák .
Hivatalossan nem vagyunk élet társak de eggyüt élünk.
Hallotunk ojat hoyg valakitöl megvonták a menekült státuszt és ő is fél.
Arrol hallotunk hogy olyan ember aki a katonai behivó elől jött el haza mehetett de ugya ő nem a behivó elől hanem katona volt és az teljessn más.
Ha megvonnák tőle milyen lehetőségei vannak ha vannak?
Kihez fordulhatunk?
Esetleg hol tudnak információt adni az amnesztiárol?
Az a baj a tartózkodással hoyg ugye ő papirok nélkül a zöld határon jött át annak idején és egyböl a rendőrségre ment, ahol ugye meginditották a kiutasitást amit vissza is vontak mivel elismerték menekült ként.
Tehaát ha megvonják tőle papirok nélkül nem lehet itt.
Tudom hogy bonyolult ahoyg leirom de nagyon fél.
Most közlekedési szabálysértési eljárás fojik ellene de gondolom emiatt nem küldik el.
Nagyon félek mert ha kiutsitják öngyilkoss lesz tudom ismerem , nem megy szerbiába börtönbe magyar ként neki ott ugy is vége lenne.....

pazs # 2010.11.19. 16:11

Menekültstátuszt nemigen szokás megvonni, amúgy pedig ha 1998 óta valaki menekültként itt él, már rég lehetne más jogcímen is tartózkodási jogosultsága.
Azonkívül biztos, hogy menekültstátuszt kapott és nem mondjuk menedékest, esetleg befogadottat? Nem mindegy.

Párod alatt élettársat kell érteni? Te magyar állampolgár vagy? Mióta vagytok élettársak? Mert valószínűleg a te jogodon egy egyszerűbb bejelentéssel is tartózkodhat Magyarországon a harmadik ország állampolgára "párod".

Hogy a szerb katonaszökevények kaphatnak-e amnesztiát Szerbiában, azt én innen nemigen tudom megmondani, de ha nem megy vissza, akkor ennek aligha van jelentősége. Ha megvonják a menekültstátuszt és egyéb oltalomra sem jogosult (mert már nem áll fenn az üldözés valószínűsége), és más jogcímen sem tartózkodhat, akkor lehet, hogy kitoloncolják (nem kiadják, azt csak akkor lehet, ha olyan bűncselekményt követett volna el Szerbiában, ami Magyarországon is bűncselekmény).

chsaba # 2010.11.19. 16:03

A párom 1998 ba jött magyarországra szerbiábol papirok nélkül, menekült ként el lett ismerve, Az lenne a kérdésem ha teszem azt megvonnák tőle a menekült státuszt akkor kiadható lenne szerbiába? Ott ugyan is a katonaságtol jött el (dezertált)
Vagy van más lehetőség hogy itt maradjon ? esetleg befogadott?
Ugy tudom ebben az esetben nem utasithatják ki de akkor mi lesz vele?
Illetve a szerb katona szökevények kaptak e amnesztiát?
Ha valamien oknál fogva megvonnák tőle a menekült státuszt akkor idegenrendészeti őrizetbe kerül? Vagy maradhat továbbra is velem és igy intéznénk az ügyeit

Válaszát előre is köszönöm!