apaság, vezetéknév


Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.03. 16:40

A szülők közösen dönthetnek úgy, hogy a gyerek az anyja vezetéknevét fogja viselni.

snowflake # 2016.08.03. 16:27

Üdvözletem!
Segítségüket kérném abban, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésére egy 7. hónapban lévő kismamának, hogy a gyermek az anya vezetéknevét kapja. A helyzetben az a bonyolult, hogy a biológiai apa (korábban élettárs, de nem bejegyzett!) pár hónappal ezelőtt aláírta a kismamával együtt az apasági nyilatkozatot. Úgy tudjuk, hogy ebben az esetben automatikusan az apa vezetéknevét kapja a gyermek, viszont a kismama szeretné a saját nevére venni a gyermeket. (A biológiai apa lebukott, félrelépett, más nővel(nőkkel?) folytat viszonyt, különköltöztek. Így érthető, hogy a másik fél inkább az anyai vezetéknevet szeretné érvényesíteni... Az anya elismeri, hogy XY az apa, de az őt ért megaláztatás miatt az XY vezetéknevét nem szeretné a gyermekének adni.
(Az apa továbbra is elismeri az apaságot, de külön akar élni, a gyermeket szeretnéé, ha a szülei is láthatnák, viszont gyerektartást fizetni nem sok hajlandóságot mutat..)

  • Mi van abban az esetben, ha a kismama nem mutatja be, nem adja le a szüléskor az apasági nyilatkozatot? (Úgy tudjuk, hogy van már e-anyakönyv, amiben már regisztrálták az apasági nyilatkozatot, csak azt nem tudjuk, hogy összeérnek-e valahol a szálak..)
  • Lehet-e kiegészítő nyilatkozatot tenni (akár csak a kismama, akár az apáával együtt), hogy a gyermek az édesanyja vezetéknevét kapja?

Vagy milyen más lehetőség van a gyermek nevének meghatározásához?

Köszönöm előre is válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.25. 13:08

Szerintem ha Olaszországban szülöd a gyereket, akkor ott anyakönyvezik az ottani szabályok szerint. (Megjegyzem, engem nagyon meglepne, ha az olaszok nem vélelmeznék a férj apaságát.)

sajttekercs # 2012.10.25. 12:46

Tisztelt Uram, Hölgyem!

Olaszországban élek ahol férjhez mentem de már hivatalosan külön élünk a válás kimondása csak jövőre lehetséges. Időközben megismerkedtem egy magyar férfival akivel közös gyermekünket várjuk. Tudtommal Olaszországban amikor a gyermek megszületik a korházban beirják az anya és az apa nevét vagyis az igazi apát aki ott van, de Magyarországon a férjet tekintik apának. Hogyan lehetne hogy Magyarországon is az igazi apát tekintsék apának és az ő nevét kapja?
Viszek egy hivatalos papirt a korházbol hogy ő az apa a gyermek az ő nevét viseli és átirhatják mivel még férjnél vagyok? A hivatalos különélés nem számit semmit?
Mindenképp perre kell vinni a dolgot?
Ha például a hivatalos válás után csináltatjuk meg a magyar anyakönyvet akkor is a voltférj nevét kapja vagy az igazi apjáét?
válaszát előre is köszönöm