családi adókedvezmény


Kirácska # 2016.07.08. 14:57

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék.
Első gyermekemet várom Március 23.-án tölöttük be a 13.hetet vagyis a 91.napot, bevittem a céghez a nőgyógyászomtól kapott igazolást. Áprilisban meg is igényeltem a családi adókedvezményt. Az Én nevemre lett igényelve, mert páromnak jelenleg nincs munkája.
Március 11.-e óta táppénzen vagyok.
Létezik, hogy ha 60ezer ft táppénzt utalnak akkor 3ezer forint családi adókedvezményt kapok, ha pedig 90ezer a táppénz akkor 4ezer forintot írnak jóvá?
Már betelefonáltam a központba a könyvelő hölgynek, aki azt mondta ennyi jár. Ennyit írtak nekem jóvá...
A családi adókedvezmény 1gyermek után nem havi fix 10ezer forint? Vagy Én tudom rosszul?

Előre is köszönöm a segítséget.
Kirácska.

salome21 # 2013.01.19. 07:54

Bocsánat de én voltam félreérthető.A családi adókedvezményt nem a gyerek után akarom igény bevenni hanem a férjem szeretné igénybe venni utánunk,mármint a gyerek és én utánam a rokkant járadékom miatt,úgy mint kedvezményezett eltartott után.Egyedül az nem volt tiszta hogy jár e ha az EU más tagállamából kapom a rokkant járadékot,de most felkerült a NAV honlapjára a letölthető nyilatkozat amiben számomra egyértelmű lett(ezt újonnan tették fel ,eddig nem ez a változat volt fent!) : családi kedvezmény érvényesítésére jogosult az a magánszemély is aki bármely külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra vagy más hasonló ellátásra jogosult.Valami kitétel van ugyan ,hogy kell egy másik nyilatkozat külföldinek, hogy az adója 75% itt adózza Magyarországon,hát nekem nincs mit adózni sehol...gondolom a gyes az már adózva van,amit egyébként itt kapok mert ezt választottam.Csak tegnap találtam meg ezeket és hiába mentem addig tanácsot kérni a hivatalba,ők nem tudtak segíteni nemzetközi ügyekben,küldtek Budapestre, de nincs kire hagyjam a kicsi fiam,és nem is maradna, ezért nem jártam utána eddig.Köszönöm a türelmét és a segítséget.Éva

EVSIK # 2013.01.18. 14:54

Kedves Éva!

Ha jól értem, akkor Te szeretnéd a gyermek után igénybe venni a családi adókedvezményt. Ha kizárólag olyan jövedelmed van, ami után az adót nem Magyarországnak fizeted (azaz nem magyarországi adóbevallásban vallod be), akkor azután nem fogsz tudni adókedvezményt igénybe venni. Ilyen esetben érdemes lenne megnézni a folyósító ország, azaz Románia adkókedvezményeit. Ettől függetlenül a férjed - ha itthon adózik és közösen nevelitek a gyermeket - igénybe veheti az adókedvezményt - helyesebben mondva az adóalap-kedvezményt - a gyermek után.
A parkolásban nem tudok segíteni.
EVSIK

salome21 # 2013.01.18. 14:29

Szép napot kívánok.
Érdeklődni szeretnék családi adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatban .A férjem az egyedüli kereső a családban ,van egy 2 éves kisfiunk akivel ithon vagyok és vagyok én aki rokkantsági járadékban részesülök,67 % rokkant vagyok .A gondom az hogy nem Magyarországon ugyanis Erdélyből jöttem férjhez ,az irataim a járadékom az természetesen ottani tehát nem a Magyar állam által kibocsájtott igazolás.Érdemes e lefordíttatni vagy egyáltalán jogosult vagyok e a kedvezményezett eltartott után járó adókedvezményre?
Szeretnék parkolási kártyát is kérni de nem tudom hová folyamodjak ezzel kapcsolatban is ,mert a családi orvostól megvonták az igazolás kiállításának jogát,itt elfogadják e az Eu-ban máshol kiállított és lefordított rokantosítást ami egyébként véglegesített,tehát nincs évenkénti felülvizsgálat.Köszönettel Éva