Hivatalból tönkretett őstermelők


ObudaFan # 2005.10.11. 19:30

A magyar állam nem is tehet semmit, ugyanis a vámpolitika kizárólagos közösségi hatáskör. Ennek keretei között az EU-n kívülről érkező mezőgazdasági termékekre kivetett lefölözés bizottsági javaslatra, tanácsi rendeletben történik.

derill # 2005.07.15. 18:19

Ennek két oldala van. Az egyik az, hogy ezekben az áruházláncokban az a "szar" jóval olcsóbb, mint a magyar termék, és mivel a jövedelmek nem tul magasak Magyarországon, sokan csak azt tudják megvenni és örülnek, hogy olcsón vásároltak. Ugyanakkor a tényleg jó minőségü árut is megveszik, mert az emberek egy része jól él, és meg tudja vásárolni ezt az árut is - nálunk ugy mondják, hogy igényes, ami baromság, mert a másik is igényes, de csak arra van lehetősége.

A magyar állam tehát azért nem tesz semmit, mert ezeknek a szegényebb embereknek is meg kell valahogy élniük. Aki Diornál vásárolt eddig, az biztos nem fog az áruházláncokban tömegkonfekciót venni, tehát egészen más közönséget vonzanak az üzletláncok, mint a márkaboltok. Ugyanez áll az élelmiszerre is. Azt látom a piacon, hogy az egyik árusnál kilométerhosszu sorok állnak, pedig drágán ad mindent. A kukoricán nevelkedett csirke minden szombaton 10-ig elfogy, pedig sokkal drágább, mint az áruházláncokban árusitott hus. Tehát a minőséget még mindig keresik, és meg is veszik.

A védővám pedig szerintem azért nem müködne, mert nem tudod bizonyitani, hogy a minősége azonos a kettőnek - merthogy nem is azonos. Õk azt mondják, rosszabb minőségü az áru, ezért olcsóbb, és ez igaz is. Az emberek pedig az olcsóbb árut keresik, még akkor is, ha rosszabb minőségü. Én azt látom, hogy a közepes és annál rosszabb minőségü, továbbá a nagyon jó minőségü áru fogy a legjobban.

A számát a rendeletnek nem tudom, remélem majd lesz valaki, aki tudja (esetleg Rexort próbáld meginterjuvolni, hátha ő tudja).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Trab Antal # 2005.06.13. 11:47

Ha jól tudom, van egy olyasmi EU-s jogszabály, hogy ha egy terméket azért árulnak a magyarországi beszerzési árnál olcsóbban, mert az azt termelő országban nagyobb állami támogatás van, mint magyarországon, akkor a jogosultak lennénk az EU tagság ellenére is védővámot kivetni a termékre a támogatás különbözetének erejéig.
Ennek ellenére a multi áruházláncokban dögivel árulnak olcsóbban olyan termékeket, amelyek ilyen importból származnak, tönkretéve ezzel a hazai mezőgazdaságot. Én meg mint vásárló, kénytelen vagyok megvenni az általam szubjektíve rosszabb minőségűnek ítélt külföldi terméket, mert ma már nem is lehet kapni magyar terméket. Szándékosan és szisztematikusan tönkretéve a magyar termelőket és rákényszerítve a szarra a fogyasztókat. Miért jó az, ha a egy-két külföldi milliárdos jól jár, miközben itthon emberek milliói veszítik el megélhetésüket e miatt, holott lehetne tenni ellene.

Kérdezem, hogy kinek a dolga lenne megtenni a megfelelő lépéseket? Mert a magyar állam semmit nem tesz, pedig lehetőségei volnának, és anyagi érdekében is állna.

Lehet, hogy nem pontosan ismerem a jogszabályt, de ha valaki pontosítaná azt megköszönném. Csak az a kérésem, hogy ne rosszindulattal tegye, mert én jó szándékkal írtam.