Szerintem lógni csak profin, átgondoltan érdemes. Meglátásom szerint kétféle ember fizet a BKV-nak(Legalábbis a minimálisnál többet.) aki brahiskodik ugyan, de ezt felkészületlenül, figyelmetlen, slendrián módon teszi, meg aki komolyan elhiszi, hogy a BKV lógás erkölcsi értelemben lopás. A profik (Nagyképűen magamat ide sorolom.:) ) meg röhögnek az előző kettőn, akik felszállnak ugyan jegy nélkül, de nem szúrja ki a szemüket a neonsárga mellény a megállóból, meg a csóró, de a becsületességet ebben kifejező közalkalmazotton, a tipikus szigorú erkölcsű Babi nénin, aki az óvónői/nővéri/tanítói fizetéséből még képes elkölteni bérletre annyit, amennyit egyébként már rég elvettek tőle az egykulcsos adóval, és inkább nem megy nyaralni,vagy akár hó végén már sz@r kaját eszik, de a bérletre kifizeti a 9500-at, ha beledöglik is.:) (Ennek a alaptípusnak a szélsőséges mutáns vállfaja, aki elromlott lyukasztó esetén is képes keresni egy működő lyukasztót, nem hogy örülne bakker, elmegy a tömöt járművön egy működő lyukasztót keresni.:) )
Na szóval néhány csak néhány legalap dolog:
- Maga a BKV zmobi csak közterület felügyelővel együtt tarthat ott bárkit a helyszínen, ha csak nem történik bűncselekmény. Ilyenkor LESZÁLLSZ, és ha hozzád mer érni,akkor határozott, ellentmondát nem tűrő hangon "Ne érjen hozzám uram!", ha még mindig nem tudja, hol a helye, akkor felmondod neki, hogy hanyadik paragrafus a Btk.-ban a szemályi szabadság megsértése. Nyilván provokálni nem kell,mert akkor agresszívvá válnak, úgy kell csinálni, mintha Te amúgy tisztelnéd őket valamilyen szinten.(Nem kell, hogy tényleg így legyen.)
- A közteres tényleg hatóság, viszont egyenruhában van, tehát ha látod a megállóban, akkor legyen már elég öt másodperc, hogy eldöntsd, hogy lyukasztasz, vagy leszállsz...
- Jobb esetben a sima zombi közteres nélkül is kiszúrható,és bár ők nem hatóság, a minimális konfliktus elve alapján ilyenkor is jobb leszállni, vagy lyukasztani, bár általános szabály nincs rá,és nem is mindig 100%, de azért a nyitott szemmel járó pesti az esetek többségében kiszúrhatja.
- Én általában a jármű elejét preferálom, mert úgy tudom átnézni mindig a megállókat, de hallottam olyat, aki a hátuljára esküszik, mert a zombik inkább elöl, és középen szállnak fel.
- Igen, ELVILEG a rossz lyukasztó esetén másikat kéne keresni. Gyakorlatilag ilyen szituációban nyugodj meg, és ha zombitámadás van, akkor add elő nyugodtan, hogy mit szórakoznak Veled. (A köztereseket ilyenkor is érdemes azért figyelni, mert közteressel nyilván könnyebben kötekednek.)
- Rossz lyukasztó egyébként elég sok járművön van. Néha érdemes direkt végignézni.
- Ha egy mód van rá, akkor azért 8000 forint legyen nálad, kisbolygó becsapódás esetére. Remélhetőleg csak dísznek, de elfér az ember táskájában. Nekem még nem volt rá szükségem.
- Ha erkölcsi kételyeid vannak, el se kezd. Ahhoz, hogy határozott tudj lenni, és ne mutass félelmet, akkor sem, ha fizikailag túlerőben vannak(Ez is fontos!), valamint pókerarccal, bűntudat nélkül el tudd játszani a stratégiád szerinti szerepet, az kell, hogy tudd, hogy NEM követsz el bűnt. Én templomba járó keresztény ember vagyok, és naponta használom a felszíni járműveket, és kb. ha havi két jegyet elhasználok, lehet sokat mondtam, és eszem ágában sem lenne ezt meggyónni, vagy ilyesmi. Ellopni kézzelfogható dolgokat lehet, a felszíni közlekedés pedig számomra éppen olyan a városhoz hozzá tartozó alapszintű dolog, mint a világítás, vagy az utcaseprés. Ezekért sem fizetsz külön, arra van a személyi jövedelemadó. Amit a jelenlegi kormány pont a csóróknak megemelet, a tehetőseknek meg csökkentette.