BKV bliccelés büntetés

Egyjogász # 2011.10.27. 12:58

Egy 1981-es MT rendelet szerint bizonyos személyszállítási szerződésből eredő igények egy év alatt évülnek el. Ez érdekes módon nem terjed ki minden járműre (ha jól emlékszem a Metróra, HÉV-re biztosan nem), ezért az is lényeges, hogy milyen járművön utaztál.

Ha a te esetedre (eseteidre) az egy éves elévülést szabályozó rendelet kiterjed, akkor a BKV 2006-2009 közötti követelései - hacsak pl. az egy év alatt és azóta is évenként nem szólítottak fel igazolható módon a tartozás megfizetésére - elévültek.

Ez azt jelenti, hogy ha önként nem fizetsz, akkor a BKV bírósági úton nem tudja érvényesíteni követelését, ugyanakkor arra joguk van, hogy a követelés megfizetésére felszólítsanak.

Ilcsix # 2011.10.27. 22:55

Köszönöm a választ. Amiket írnak szinte mindegyik buszos, talán 2 metrós van benne [ezt nem értem, mert nem járok metróval mivel félek tőle]. Viszont a rendeletben, ami egy éven belül elévül van egy olyan pont, hogy „ (1) Személyszállításnál, valamint autóbusz és személygépkocsi - gépjárművezetővel történő - rendelkezésre bocsátásánál a szerződő felek jogaira, kötelezettségeire, valamint a szerződés teljesítésére a Polgári Törvénykönyv vállalkozásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni, a 4-13. §-ban foglalt kiegészítéssel.” - A BKV nem ez alapján akarja követelni a 2009-es bírságot? Mert ha ott jól kerestem ki az elévülés 5 év [ugyan ezt a levélben nem említik, csak a 10/1981 MT rendeletet].
Viszont fenntartom, hogy ezeknek csak a töredéke lehet valóban az enyém. Arra lehet hivatkozni, hogy diák vagyok, önálló kereset nélkül és ezért nem tudom befizetni vagy ilyen esetben ráterhelik a szüleimre? A lényeg, hogy se így, se úgy nem tudnánk ennyit kifizetni, eddig sosem kaptunk semmilyen levelet a BKV-tól arról, hogy lenne bármilyen tartozásom feléjük.

Ilcsix # 2011.10.27. 22:59

Ez a levél most ajánlva jött, én meg jóhiszeműen átvettem. Akkor ezek már soha nem fognak elévülni? Tehát ha 2012-be lépünk is kifizettethetik velem a 2006-os bírságot vagy az már törlődik?

Kenderice # 2011.10.29. 07:28

Ilcsix:
A levelet biztos, hogy a BKV küldte?
Általában az elévült, ezért behajthatatlan követeléseket fillérekért eladják ügyvédnek/jogásznak/behajtó cégeknek, akik megpróbálnak ráijeszteni az adósra, hátha fizet. Ha megijed és fizet=tiszta haszon, ha nem fizet=bukta. Így járt egyik ismerősöm is.

Ha az eltelt idő alatt egyszer sem kaptál tértivevényes elszólítást a követelések miatt akkor valószínű, hogy a metrós pótdíjak kivételével elévülhettek a követelések.
Ha nem veszel át egy tértivevényes levelet, azt akkor is kézbesítettnek tekintik.

Ilcsix # 2011.10.29. 09:30

Nem, nem kaptam, ez biztos. Egy éven belül biztos nem, mert már egy éve meg sem büntettek. A másik, ami nekem furcsa és egyre jobban igazságtalannak érzem: van papírom arról, hogy befizettem a büntetést/bemutattam a bérletem és ezek a befizetett büntetések is szerepelnek a levélben.

A levelet nem a BKV küldte, hanem valamilyen Mihályi Szabolcs ügyvédi iroda.

Kenderice # 2011.10.30. 15:52

Nyugodj meg, biztosan elévült. Az ügyvédi iroda ezért nem küld tértivevényes levelet, csak meg akar ijeszteni, hátha fizetsz.

kendekende # 2011.11.01. 08:17

Sziasztok!
az én esetem is olyan mint Ilcsix-é. nekem 160ezer a büntetés dr. Mihályi Szabolcs László ügyvédi irodától. a legrégebbi 2007-es tartozás, viszont nekem tértivevényes levél jött tőlük. Elég érdekes, mert a levélben az áll ha 8 napon belül nem fizetem akkor beperelnek, de mikor felhívtam őket akkor mondták, hogy persze menjek be, 10000 forintosával is tudom fizetni.
nem tudom mit csináljak. Lehet olyat alkudni velük hogy a felét kifizetem egyben és a másikat meg elengedik? nem tudom mennyire alkuképesek. nekem a legrövidebb megoldás kéne. nem szeretném 2 évig fizetni, viszont egybe nem tudom. Tanácsot kérnék!

kendekende # 2011.11.01. 08:26

Jah még az fontos infó, hogy régebben ugyan ezek miatt a dr. Kovács Sebestyén irodától is jöttek felszólítók. Nem értem miért került át máshova, mivel a bkv oldalán mind a kettővel van a bkv-nak érvényes szerződése.

Kenderice # 2011.11.01. 17:49

Meg kell próbálni elévülésre hivatkozni. Be kell menni az irodába és meg kell nézni, hogy mikoriak a pótdíjazások és hogy van-e tértivevény évente legalább egy alkalommal.
Ha nincs, akkor csak fenyegetnek a perrel, hiszen nincs bizonyítékuk ez elévülést megszakító felszólításról.

kendekende # 2011.11.01. 18:24

nagyon szépen köszönöm!!!! hasznos infók !!!

annNus # 2011.11.03. 13:42

Tisztelt Hozzáértők!

SEgítségeteket szeretném kérni.

A minap kaptunk egy levelet, hogy fizessük ki a 2010 augusztusában keletkezett pótdíjjat.
A levél apukám nevére jött, őt kapták el, viszont Ő ez év elején meghalt.
A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a BKV mit tud csinálni? Kifizetteti velünk mint örökösökkel vagy hagyja a dolgot ennyiben?

Köszi

Zsu

Antibkv # 2011.11.09. 22:12

Kedves annNus,

Véletlenül se fizess be egy Forintot se a BKV-nak, mivel a 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet a közúti személyszállítási szerződésekről 1. § (1) bek. szerint az ilyen követelések elévülési ideje 1 év.

Antibkv # 2011.11.09. 22:17

A tértivevényes levelekre: ezek valóban megszakítják az elévülési időt. Ilyenkor újra elindul az egy év. Ha egyszer lejár, akkor viszont nem indulhat újra többé.

Quon # 2011.11.13. 16:03

Sziasztok!

2008-ban 2 alkalommal kaptak el, bkv blicceléssel. Azóta 1 hete kerestek fel engem először telefonon (több alkalomról nem tudok, levelekről sem), egy ügyvédi iroda. Ilyen esetben lehet elévülésre hivatkozni? Ha igen, ezt hogy tegyem?
Válaszotokat előre is köszönöm!

zsebibaba22 # 2011.11.18. 22:40

Sziasztok!
Lenne 1olyan problémám hogy +büntettek 2 nappal ezelött az ellenörök a metroban,nincs érvényesitve a diákom a suli hétföig nem csinálja +.érvényes bérletem van de diák,de mivel nem érvényes igy a diákom ezért a bérlet sem az.Mit csináljak?Van valakinek valami jo ötlete? Ha 17dikén büntettek meg akkor ha esetleg veszek 1 felnöt bérletett akkor annak 17dikei érvényességünek kell lennie vagy lehet mondjuk 11.20-tól is érvényesitve? Elöre is köszönöm a válaszokat!

Antibkv # 2011.11.19. 11:14

Quon: 1 év az elévülési idő, utána joguk van keresni téged és megpróbálni behajtani egy elévült tartozást, de ezzel nem kell foglalkoznod. Bíróságra sem vihetik, mivel elévült ügyet ott nem lehet érvényesíteni.

Antibkv # 2011.11.19. 11:16

zsebibaba22: Aznapi érvényességű bérletnek kell lennie. Tudsz esetleg kérni egyet valakitől a bemutatáshoz?

zsebibaba22 # 2011.11.19. 14:04

hát remélem hogy igen,mert most 12000 ft-ot nem tudok kifizetni!:)

London30 # 2011.12.03. 17:41

sziasztok !

Tanácsot szeretnék kérni ! Áprilisban elkaptak metron, volt nálam érvényes diákbérlet, de a diákomon nem volt már matrica, mert azóta kaptam új diákot is. A nő kikapta a kezemből a diákot, felírta amit látott rajta. Orrom elé dugott egy papírt, amit aláírtam, kaptam csekket, hogy menjek be és mutassam be a matricás bérletet vagy fizessek 12 ezret asszem. Matricát már nem tudtam szerezni, és ráfelejtettem a dologra.
kb 2 hónapja kaptam ügyvédi irodától tértitevényes levelet a lakcímemre, de nem az én nevemre szól, így nem vettem át, valószínűleg az ellenőr rosszul írta fel a nevem. 1 hete újra kaptam értesítőt, ezen is ugyan az a név volt, nem vettem át.

Mi a teendő? Menjek be az irodába, hogy ezen a címen ilyen személy nem lakik? Vagy valljak be mindent és fizessek ki tudja mennyit?

Ha nem az én nevemre szól, akkor át kell venni a levelet vagy ez hogy van?
Valaki segítsen!
Köszönöm!

xita # 2011.12.08. 07:25

Én is kaptam a Mihályi Ügyvédi Irodától tértivevényes felszólítást.

A tényállás:

1. 2009-ben több alkalommal jegy nélkül utaztam a metrón.
  2. következmény: 2009-ben egy X nevű ügyvédi iroda felszólított fizetésre, nem fizetés esetén pert helyezett kilátásba
  3. 2010. januárjában visszaírtam: remek, pereljenek, úgysem lesz igazuk.

4. 2010. január és 2011. december között nem történt az ügyben semmi érdemleges.
2011. december 06.: ekkor kaptam a Mihályitól felszólítást.

Kérdés: lehet-e elévülésről szó, figyelemmel a 4. pontra?

H3adsho1 # 2012.01.03. 00:13

Sziasztok!

A problémám a következő, kaptam egy levelet majdnem egy éve arra válaszoltam is térítvényes levelet adtam fel 8 napon belül amire ugye reagálniuk kellett volna, de nem tették meg ( Dr Akárki). Eddig semmi gond... azóta az elmúlt 1 hónapban megbüntettek mivel hiányos volt a diákigazolványom, 8 napon belül el is mentem befizetni illetve csak akartam volna... közölték velem;
1, Amire levelet adtam fel az még úgy létezik.
2, Egy másik Ügyvédnél is van tartozásom akitől viszont két éve biztosan nem kaptam levelet
3, amit beakartam fizetni azt nem fizethetem be, mivel még van tartozásom, de ha elejtik a tartozásokat kamatok nélkül be is fizethetem (már ha igaz ez, valamit pötyögött a gépbe mondván beírja, hogy határidőn belül akartam fizetni)

Mit tegyek? Kihez küldjek levelet,hogy az egyikre nem reagáltak (papírom is van róla a posta rendszerében is benne van)
A másodiknak a létezéséről sem tudtam amíg be nem mentem
a harmadik amit meg beakartam fizetni az meg is tehessem?

P.Agnes # 2012.01.14. 16:14

Kedves fórumozók, tisztelt hozzáértők!

Végigolvastam a topicot, mégis kérdezek mert kétségeim vannak.
Először 2010. júliusában kaptam felszólítást a Dr Szabó Gergely ügyvédi irodától, hogy fizessek be egy 2009 decemberi bkv büntetést, miszerint jegy nélkül utaztam. A probléma az, hogy amikor felhívtam az irodát részletek után érdeklődve, kiderült hogy ez egy olyan buszvonalon tortént amire még soha nem szálltam fel, ráadásul egy sok évvel ezelőtt elvesztett diákigazolványom számát olvasták be a telefonba. Akkor kértem hogy küldjék el a jegyzőkönyv másolatát.
Azóta nem jelentkeztek.

2 hónapja, 2011. novemberében Dr Mihányi Szabolcs László ügyvéd küldött felszólítást, hogy fizessek be egy 2009 decemberi bkv büntetést. Gyanús volt a dolog, telefonon itt is kértem a jegyzőkönyvet, amit pár nappal ezelőtt ki is küldtek. Képzelhetik a meglepetésemet, amikor a sajátomhoz kísértetiesen hasonló aláírást láttam meg az alján.
Bementem személyesen az ügyvédi irodába, megkérdezni mit lehet ilyenkor tenni, azt mondták rendőrség, feljelentés okirattal visszaélés miatt, írásszakértői vélemény.

Ezzel eddig nem is lenne gond, de sajnos mindig is peches voltam, illetve nagyon sok negatív tapasztalatot hallottam/olvastam írásszakértői véleményekkel kapcsolatban (ebben a topicban is egyet), így a diákomról megtanult-lemásolt aláírásra is mondhatja azt hogy az enyém. (Tökéletesen átlagos kissé csúnya női írás, bárki tudja utánozni)

Kérdéseim a következők lennének:
1, Azt hallottam, ha megteszem a feljelentést, de az írásszakértő ellenem ítél, a bkv-s 25000 Ft kifizetése mellett hivatalból eljárást indítanak hamis vád (+lopás-csalás-hazudás) miatt, ez igaz-e, illetve mik a következményei?
2, Azt olvastam, hogy „20/1981. (VI. 19.) MT rendelet 3. § (2) bekezdése – immáron harminc éve – úgy rendelkezik, hogy a személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el”. Mivel a büntetés és a mostani felszólítás között majdnem 2 év telt el, illetve az előző és mostani felszólítás között is 14 hónap, így ha hagyom az egészet és nem teszek semmit, ők ugye nem vihetik bíróságra, mivel elévült? Azzal, hogy bementem személyesen kérdezni, illetve aláírtam (tudom, buta voltam) egy papírt miszerint a büntetést nem ismerem el és kértem JKV kiadását, nem kezdődhet-e újra az egy év?
3, Ha bíróságra viszik, az elévülés ellenére a bíró nem rendelheti-e el az írásvizsgálatot, visszakanyarodva ezzel az 1. pont kérdésére?

A választ és segítséget előre is köszönöm és ne haragudjatok hogy ilyen hosszú lett!
Köszönettel: Ágnes

drozi # 2012.01.15. 14:13

Hali!
Lenne egy olyan problémám, hogy kaptam egy csekket a 173as buszon, de csak egy ideiglenes semélyi igénylő lapot adtam oda, amin minden adatom rajta volt kivéve a lakcímet, helyette egy random lakcímet adtam meg, mi problémám származhat belőle?

P.Agnes # 2012.01.15. 17:49

Kedves fórumozók, tisztelt hozzáértok!

Végigolvastam a topicot, mégis kérdezek mert kétségeim vannak.
Eloször 2010. júliusában kaptam felszólítást a Dr Szabó Gergely ügyvédi irodától, hogy fizessek be egy 2009 decemberi bkv büntetést, miszerint jegy nélkül utaztam. A probléma az, hogy amikor felhívtam az irodát részletek után érdeklodve, kiderült hogy ez egy olyan buszvonalon tortént amire még soha nem szálltam fel, ráadásul egy sok évvel ezelott elvesztett diákigazolványom számát olvasták be a telefonba. Akkor kértem hogy küldjék el a jegyzokönyv másolatát.
Azóta nem jelentkeztek.

2 hónapja, 2011. novemberében Dr Mihányi Szabolcs László ügyvéd küldött felszólítást, hogy fizessek be egy 2009 decemberi bkv büntetést. Gyanús volt a dolog, telefonon itt is kértem a jegyzokönyvet, amit pár nappal ezelott ki is küldtek. Képzelhetik a meglepetésemet, amikor a sajátomhoz kísértetiesen hasonló aláírást láttam meg az alján.
Bementem személyesen az ügyvédi irodába, megkérdezni mit lehet ilyenkor tenni, azt mondták rendorség, feljelentés okirattal visszaélés miatt, írásszakértoi vélemény.

Ezzel eddig nem is lenne gond, de sajnos mindig is peches voltam, illetve nagyon sok negatív tapasztalatot hallottam/olvastam írásszakértoi véleményekkel kapcsolatban (ebben a topicban is egyet), így a diákomról megtanult-lemásolt aláírásra is mondhatja azt hogy az enyém. (Tökéletesen átlagos kissé csúnya noi írás, bárki tudja utánozni)

Kérdéseim a következok lennének:
1, Azt hallottam, ha megteszem a feljelentést, de az írásszakérto ellenem ítél, a bkv-s 25000 Ft kifizetése mellett hivatalból eljárást indítanak hamis vád (+lopás-csalás-hazudás) miatt, ez igaz-e, illetve mik a következményei?
2, Azt olvastam, hogy „20/1981. (VI. 19.) MT rendelet 3. § (2) bekezdése – immáron harminc éve – úgy rendelkezik, hogy a személyszállítási szerzodésekbol eredo igények egy év alatt évülnek el”. Mivel a büntetés és a mostani felszólítás között majdnem 2 év telt el, illetve az elozo és mostani felszólítás között is 14 hónap, így ha hagyom az egészet és nem teszek semmit, ok ugye nem vihetik bíróságra, mivel elévült? Azzal, hogy bementem személyesen kérdezni, illetve aláírtam (tudom, buta voltam) egy papírt miszerint a büntetést nem ismerem el és kértem JKV kiadását, nem kezdodhet-e újra az egy év?
3, Ha bíróságra viszik, az elévülés ellenére a bíró nem rendelheti-e el az írásvizsgálatot, visszakanyarodva ezzel az 1. pont kérdésére?

A választ és segítséget elore is köszönöm és ne haragudjatok hogy ilyen hosszú lett!
Köszönettel: Ágnes

Orosz87 # 2012.01.26. 10:37

Jó napot kívánok, Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Egy olyan problémám van, hogy kb. 2-3 éve megbüntettek a metrón. Tegnap kaptam egy sima, „mezei” levelet Dr. Szabó Gergely ügyvédi irodától, melyben egy fizetési felszólítás volt 49.000 Ft-os összeggel. A levélben 10/29 sz. cím szerepel, viszont én a 8/29-ben lakom. A postás úgy talált meg, hogy a nevem ki volt írva a postaládára (amit már szépen le is szedtem) és szépen bedobta nekem a levelet. A kérdéseim azok lennének, hogy
én már 2 éve nem lakom abban a lakásban, viszont a szüleim még igen. Megtalálhatnak úgy, hogy már a nevem sem szerepel kint a postaládán? Vagy megtudják szerezni a mostani címemet?
a másik dolog, hogy akkor én még nem voltam magyar állampolgár és a régi útlevél számomat adtam meg, ami már 1 éve nem is létezik. Szóval nem pontos a cím, a személyi ig. szám meg főleg nem jó. Így rám bukkanhatnak? A szüleim azt mondták bármilyen levél is érkezzen ettől az irodától, hogy ők nem fogják átvenni. Van esélyem kibújni ez alól a büntetés alól? Vagy még nagyobb bajba keverem magam?

A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!