Jogi segítségkérés


Majordomus # 2023.05.25. 21:06

Igen,ha eléri a rá irányadó nyugdijkorhatárt. Általában jobban jár.

Kujak # 2023.05.25. 19:30

rosszul fogalmaztam
Rokkantsági ellátásban részesül C csoportos véglegesített

Kovács_Béla_Sándor # 2023.05.25. 12:21

Szerintem ez alapból tévedés. Ez a jog megilleti az ún. korhatár előtt ellátásban részesúlőket - de pont a rokkantsági nyugdíjasokat nem.

Kujak # 2023.05.25. 08:27

Sziasztok!
Nem találok rokkantsági topicot, ezért itt kérdezem meg, remélem tud valaki érdemi információt adni.

A rokkantsági nyugdíjas újra számoltathatja az ellátás összegét és ha magasabb az új összeg kérheti azt.
A kérdés: Megteheti ezt két egymást követő évben?

László88 # 2023.04.02. 09:07

azt szeretném meg tudni, ha nincs bizonyíték, tanú, csak a kk. vallomása eljuthatunk e a bíróságra vádemeléssel ellenem? majd nem 6. év után vádolt meg.

Majordomus # 2023.04.01. 19:16

Miért kell kétszer megkérdezni?

László88 # 2023.04.01. 08:40

Üdvözlöm. Nevelőszülő a feleségem, 2013-óta, 2016-tól neveltük őket, előzőleg 4. nevelőszütől kerültek hozzánk, akkor 6-7 évesek lehettek, 2017-ben kikerültek a nevelésünkből 3 testvérből 1 lány és kettő fiú, két fiú elment mert szexuálisan molesztálta a kislányt, meg erőszakosak voltak, agresszívek. Előzőleg egyik kisfiút hetente kellett fejlesztésre vinnem ahol 1,5 órát volt egyedül a pedagógia szakszolgálat munkatársával, minden hónapban 1x 4 szem között beszélgetett a gyámjával, két hetente utána havonta gyermek pszichiátriára vittem mivel mindig más nyugtatót írtak fel neki, és be kellett állítani a megfelelőt számára. 2017.12 hótól új szülőknél nevelkedtek, akkor kaptak új gyámot is, 2017. 12.hóba aki jelenleg is a gyámjuk.Napokban kaptam értesítést hogy feljelentést tett ellenem a 14 éves gyerek, a gyámjával együtt a rendőrségen feltételezett bántalmazásért. Azért írtam le a sok szakembert mert mindig idegenekkel volt, és látták beszéltek vele, mindig felülről le kellett öltöznie a sok orvosi vizsgálat miatt, a helyi iskolába csak jó véleménnyel voltak rólunk, mikor elkerültek előtte el kellett vinni fél napig volt több szakemberrel, gyermek orvossal, pszichológussal, más szakemberekkel. Kérdezték, beszélgettek vele. Sosem volt ilyenre panasz, fel sem merült. Bármikor sérülés kelet rajta, pl elesett vagy megütötte magát a gyám már kifaggat mi történt, szóval érthetetlen vagyok, mi várható? Természeten nem történt ilyen, előzőleg is vádaskodott előző emberekre, jeleztük is a gyámjának, de nem volt alapja, mi nem tettünk feljelentést mert mindig másképp adta elő az őt ért sérelmeket, kiderült nem valósak. Kérdésem, az lenne mi várható, féltelezett bántalmazással kapcsolatban, gondolom nincs semmi csak a 14 éves gyermek vallomása, elítélhetnek?

Magan # 2023.04.01. 04:43

Üdülési jog eladásához kapcsolódik a kérdésem. A kormányrendelet ir elállási jogról.Ez is csak internetes üzletről szól,vagy érvényes irodában megkötött szerződésre is? 41/2011. (VII. 21.) Korm. rendelet
a szállás időben megosztott használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződésekről, valamint a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységről
6. Elállási jog
9. § (1) A fogyasztó írásban indokolás nélkül elállhat a szerződéstől, ideértve az előszerződést is,

  1. annak megkötése napjától, vagy
  2. ha az az a) pontban meghatározottnál későbbi időpontban történik, annak kézhezvétele napjától

számított tizennégy napon belül.

Majordomus # 2023.03.20. 22:41

Istenem.
Berta úr összeköti a kellemest a hasznossal...

drbjozsef # 2023.03.20. 09:36

Trudi_,

Mit tehet a nyugdíjas tanárnő családja?
Beszél a nyugdíjas tanárral.
Ha a nyugdíjas tanár nincs életének vitelére kellő belátással, akkor a családja kezdeményezheti a gondnokság alá helyezését. Akkor nem tud anyagi támogatást nyújtani neki.
Ha a nyugdíjas tanár cselekvőképes, tetteit belátja, önként ad anyagi támogatást, azzal a családja semmit se kezdhet. Minden cselekvőképes nagykorú állampolgár azt csinál a vagyonával, amit akar. Ha lopkodnak tőle, és ez neki nem felel meg, ő maga feljelentést tehet, a családjának ehhez sincs köze.
Ha az illető a nyugdíjas tanár családjától lopkod, akkor a család is feljelentheti természetesen.

Elég kevéssé tűnik ez jogi problémának, mint sokkal inkább mentálhigiénés kérdésnek.

Trudi_ # 2023.03.20. 08:33

Berta András nevű személy tíz éve, havonta pár alkalommal együtt alszik Zakar Béláné nyugdíjas tanárral, miközben barátnője van.
Kunszentmiklósi, de Kecskeméten bérel egy lakást valamilyen célra.
Először elhanyagolta a nyugdíjas tanárt arra hivatkozva hogy barátnője van, de nagyon rákattant, amikor Zakarné örökölt.
Ritkán és csak éjjelre, pár órára hívja Zakarnét és mások előtt tagadja, hogy ismeri.
Anyagi támogatást elfogad, lopkod is.
Mit tehet a nyugdíjas tanárnő családja?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.07. 10:51

kérhetem-e egyidejűleg az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és a keresetem helyben hagyását,
Az úgy nem hatályon kívül helyezés, hanem megváltoztatás. De miért nem bízol meg egy ügyvédet?

erdőtulaj # 2023.03.07. 10:19

Tisztelt jogot végzett fórumozók!
Elsőfokú ítélet ellen fellebbezek. Az eljárásban nem vették figyelembe az alperesi érvelést cáfoló (időben beadott) bizonyítékaimat, valamint az ítélet indoklása téves tényállításokat is tartalmaz, azon túl, hogy általam jelentősnek vélt körülményeket elhallgat, az ellenérdekelt fél érvelését alátámasztó részadatokat pedig egyoldalúan kiemeli.
Laikusként tartva a formai kifogásoktól - és mivel tudom, hogy „a törvényhozástól olyat célszerű kérni, amit jól meg tud oldani” – kérdezem, hogy a fellebbezésben kérhetem-e egyidejűleg az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és a keresetem helyben hagyását, vagy új eljárás kiírását, esetleg mindegyiket, a bírák legjobb belátása szerint?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Majordomus # 2022.04.17. 13:07

Szívesen.
Ha a hátteret nem ismerteted akkor általános válaszokat kapsz.

Csolnok # 2022.04.17. 12:23

T.Majordomusz és Groszfater. ! Segítséget kértem nem kioktatást. A háttér nem ismerete nélkül tesztek sértő kijelentéseket! !

Nem találtunk erre semmit ami tájékoztatna minket "
Még-olyat!
Kapcsolattartás akadályozása: több mint 1 ezer találat..!" Nem akadályoztatás van, sose volt, pedig:
"A kedves gyermekeidnek magyarázd meg hogy az apaság nem csak azt
jelenti hogy elfogadjátok a pénzét a havi gyerektartásdíjat." Amit nem fizetnek azt nem lehet elfogadni igaz?? Neki ugyanis csak jogai vannak kötelességei nincsenek. De köszönöm a nagy semmit.
"A te helyedben meg örülnék hogy törődik és gondoskodik a gyerekekről.
Lehetne ez úgy is,hogy eltűnik külföldre dolgozni és élni,te meg minden terhet egyedül viselsz. Az jobb lenne?"
Nyugodj meg egyedül viselem ugyanis Magyarországon is lehet úgy intézni , hogy nincs kimutatható jövedelmed , .
De köszönöm a jóindulatot !!!!

groszfater@gmail.com # 2022.04.17. 10:48

" Nem találtunk erre semmit ami tájékoztatna minket "
Még-olyat!
Kapcsolattartás akadályozása: több mint 1 ezer találat..!

Majordomus # 2022.04.17. 09:24

Ilyen sűrűn?
.
2 hetente az sűrü, hogy egy apa láthassa a gyerekeit?
.
A kedves gyermekeidnek magyarázd meg hogy az apaság nem csak azt
jelenti hogy elfogadjátok a pénzét a havi gyerektartásdíjat.
.
A te helyedben meg örülnék hogy törődik és gondoskodik a gyerekekről.
Lehetne ez úgy is,hogy eltűnik külföldre dolgozni és élni,te meg minden terhet egyedül viselsz. Az jobb lenne?

Ha 7 évvel a válás után még itt tart a kapcsolat az nagy baj és ebben komoly felelősséged van.

Csolnok # 2022.04.17. 08:54

T. fórumozók. ! Szeretnék tisztán látni a következőkben: 2015 ben elváltunk a gyerekek akkor 10 és 7 évesek voltak. Az apjuknak /akivel sosem voltak jó viszonyban/ kéthetenkénti láthatást és szünetek és ünnepek megosztását ítélte meg a bíróság. A ma már 17 és 14 éves gyerekek nem akarják ezt a két hetenkénti dolgot. Sajnos az elmúlt évek nem hozták érzelmileg közelebb őket a vér szerinti apjukhoz, aki még mindig úgy kezeli őket mintha kicsik lennének és ragaszkodik a két hetekhez meg a közös nyaralásokhoz. beszélni nem lehet vele értelmesen mert egy fafej . Nem akarják végleg megszakítani vele a kapcsolatot , de nem akarják a kényszer két heteket. meg beszélni nem tudják vele mert egyszerűen nem nem érti meg . A helyzet egyre rosszabb , és kínosabb. Meddig kényszeríthetőek a gyerekek ezekre a láthatásokra, .Van e erre valami jogi megoldás, perelheti e őket, - engem az apjuk emiatt./sose voltak tiltva/ Mikortól van joga egy gyereknek azt mondani , hogy nem akarom, nem akarom ilyen sűrűn ? Nem találtunk erre semmit ami tájékoztatna minket . Aki tud kérem segítsen

ricso49 # 2022.04.11. 11:49

nanemaaa
Köszönöm szépen a hozzászólást, nagy szükségem van rá, sokat segítenek a szakértő vélemények abban, hogyan tovább.

nanemaaa # 2022.04.11. 09:33

Ha tényleg komoly az új leendő tulajdonos szándéka, akkor vele kellene egyezkedned. Két alapvető és gyors megoldás van, vagy bont, vagy egy telekhatár-rendezéssel szabályossá teszitek a telekállapotokat.
Valószínű, hogy többek között ezért sem folytatódott sose az építkezés. Egyebekben az építési munka jogszerűségéért, és szakszerűségéért az építtető a felelős, rajta keresztül a kitűzést végző felelős műszaki vezetőn át a kivitelezőig. De egy 30 éve álló építkezés kapcsán ezek már nem releváns kérdések.

ricso49 # 2022.04.09. 17:16

drbjozsef: Hálásan köszönöm a segítségedet. Igen oldalhatáros beépítési övezet és a szomszéd házat az én telekhatáromra kellet volna építeni, a napokban történt földmérő mérése alapján kiderült, hogy a szomszéd ház alapja az én telekhatáromon belül van 1,30 m -re. A kerítés a ház síkjának folytatásában van. Mit tudok tenni jogaim érvényesítése érdekében, hova fordulhatok , mire számíthatok?

drbjozsef # 2022.04.09. 15:44

ricso49,

Mi a kérdés?

Egyébként jól értelek, hogy ez egy oldalhatáros beépítési övezet, a szomszéd háza a te telekhatárodra kellett volna épüljön? Hol húzódik annak a telekhatárnak a többi kerítése? A ház síkjának folytatásában? Vagyis sokkal több területed van az ő kerítésén túl, mint maga a ház alapja?

ricso49 # 2022.04.09. 10:06

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni: 1983- ban költöztem saját építésű családi házamba. Szomszédom 1985-ben kezdte meg az építkezést, de időközben tulajdonos váltást történt, az eredeti tulajdonos eladta félkész házát , a jelenlegi tulajdonos azóta sem fejezte be az építkezést.Jelenleg van érdeklődő az ingatlanra. A vevőjelölt műholdas térképen észlelte, hogy a szomszédom háza ráépült a telkemre. Földmérőt hívtunk, aki a mérés alapján megállapította, hogy a szomszéd ház 1,3 m-ren a saját telekhatáromon belül van. Minderről ez ideig nem volt tudomásom, amíg a vevőjelölt nem hívta fel a figyelmemet és a főldmérő nem erősítette meg ezt a tényt. Jelenlegi tulajdonos nem hajlandó velem ez ügyben tárgyalni, ez ügyben nem ő az illetékes, mivel nem ő építette oda házat. Kérem a szakértő véleményüket. Segítségüket hálásan köszönöm.
Több mint 30 éve befejezetlen, állagmegóvás nélkül álló romos épületről beszélünk. Többszöri szóbeli felszólításomra a tulajdonos kénytelen volt a tetőszerkezetet lebontani, mert életveszélyes volt, az idő folyamán elkorhadt és darabjai hullottak az udvaromba. Az oromfalak és a kémény nem lettek visszabontva,szerintem ezek is veszélyt jelentenek már személyes biztonságomra. A szomszédom telke sosem volt gondozva, az összes bontott tetőanyag és egyéb építési anyag szanaszét hajigálva, úgy néz ki mint egy szemétlerakó telep.

lewho # 2022.03.29. 06:35

De. Csak lehet a szerződéskötést megelőzően és követően is átadni. A nagykommentár szerint is reálaktussal keletkezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.29. 06:25

Az új Ptk. szerint a foglaló már nem csak az átadással hatályosul.