Jogi segítségkérés


Cicamama # 2023.11.18. 16:17

Még annyit a témáról, hogy most olvastam egy hozzászólást - egy másik telefonszámmal kapcsolatban - a 'kihivott.hu' oldalon, bemásolom ide nektek is, tanulságul, talán ez történhetett az én esetemben is:
„Én dolgoztam náluk/nekik. több biztosítónak is csináltunk kampányokat. Nem csalás, telefonszám generálással dolgozott az automata, tehát semmilyen személyes adatot nem tároltunk (legalábbis mi). Mi valamennyien látássérült, fogyatékkal élő személyek vagyunk, akik ezeket az előhívásokat végeztük. Szóval csak annyit kérnék, hogy amennyiben tényleg van 1-2 percetek akkor férjen bele és válaszolgassatok igenekkel, nem veszítetek semmit, ellenben nekik a munkájuk a tét. Majd amikor szövegben említett biztosítós kolléga hív titeket a lebeszélt időpontban, na őt elküldhetitek a bús k.. anyjába :De én legalább 3 cégről tudok, akik fogyatékkal élőkkel dolgoztatnak call centerben 4 órában, szóval legyünk tekintettel rájuk, köszi”

Cicamama # 2023.11.18. 15:28

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Így már megnyugodtam. Kellemes hétvégét minden fórumtársnak!

drbjozsef # 2023.11.18. 14:44

Bank, biztosító, mobilcég rendre hív a hülyeségeivel, és legfeljebb ezeket kéri. Név, születés, anyja neve.
Igaz, jellemzően a saját termékeiket akarják rámtukmálni. Komolyabb szerződést, bankszámláról utalgatni nyilván nem lehet ennyivel. De ha pusztán kárt, vagy legalább bosszúságot akarna okozni valaki a haragosának, simán rendelgethetne neki telefonon ezt-azt...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.18. 09:08

Nem elég.

oligaliga # 2023.11.18. 06:48

Azért a legtöbb szolgáltatónál és néha bankoknál a telefonos ügyintézéshez elég a név, születési idő és hely, néha anyja neve. Ezzel már vissza lehet élni.

drbjozsef # 2023.11.18. 05:56

Cicamama,

Természetesen bármivel vissza lehet élni, de ez a két adatod olyan, amit bárki könnyedén megtudhat, a születési évedet és még az anyád nevét és a lakcímedet is például egy nyilvános tulajdoni lapról.
Szóval csak e kettő megadása miatt ne izgulj. Semmi olyat nem mondtál, amit ne tudhatnának meg akárhonnan. Valszeg ha nem akadékoskodsz, még megpróbáltak volna mást is kiszedni belőled, de így hagytak a fenébe.

Cicamama # 2023.11.17. 22:15

Jaj, dehogyis! Ha ilyet kért volna, azonnal tudom, hogy csaló. Csak név és születési dátum. Azt sem kellett volna..

Majordomus # 2023.11.17. 20:40

Bankkártyaadatot nem adtál??

Cicamama # 2023.11.17. 18:10

Kovács_Béla_Sándor köszi, ha csak ennyi a veszély, akkor nem aggódom :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.17. 15:51

Ha nem vigyázol, felköszönt a születésnapodon. Esetleg a névnapodon is.

Cicamama # 2023.11.17. 13:51

Tisztelt Jogsegély! Az alábbi ügyben kérek szépen tájékoztatást. Pár napja - ezt csak percek múlva realizáltam - egy telefonos csaló hívott. Mivel vártam egy visszahívást egy megrendelt áru szállítása végett, szóba álltam a nővel, akinek a hangja emlékeztetett is arra, akitől hívást vártam. Gondoltam, a szállítással kapcsolatosan kérdez vissza adatokat, ezért megadtam a nevem és (én hülye) a születési időpontomat, és akkor kapcsoltam, minek ez egy áruszállításhoz... Más ok miatt is elég zaklatott voltam és nem figyeltem eléggé. Mikor visszakérdeztem, valami marketing miatt keres-e, akkor letette a telefont. Bizonyosan csaló volt, mert megpróbáltam utána nézni a bp-i vezetékes számnak és kiderült, azon a számon előfizető nem létezik... Visszahívni sem lehet emiatt... Van egy oldal, ahol lehet kérdezni, ki hívott. Kiderült, erre a számra közel 27 ezer keresés történt.. Tiltani nem tudom, mert régi mobilom van, amin nincs ilyen opció. Kérdésem, hogy ezzel az információval - nevem és születési dátumom, s persze a telefonszámom ismeretében - tudnak-e valamilyen csalást elkövetni? Banki adatokat, lakcímet természetesen nem ismernek, azt már nem is kérdeztek, akkor azonnal szakítottam volna a vonalat. Nagyon ideges vagyok, hogy ennyire figyelmetlen voltam, és ennyi adatot is megadtam. Kérem szíves válaszukat, kell-e tartanom ennyi adat ismeretében valamilyen átveréstől? Köszönöm előre is a választ!

Majordomus # 2023.11.06. 21:37

Elvileg decemberben nem kell dolgoznod ha apa leszel...

drbjozsef # 2023.11.06. 08:46

HTMK,

Mt. 121.§(1) A munkavállaló részére, ha munkaviszonya év közben kezdődött vagy szűnt meg – az apasági szabadságot és a szülői szabadságot kivéve – a szabadság arányos része jár.

Ne felejtsd el : a két nap szülői szabadság mellett (ami majd minden évben jár 16 éves koráig) most jár még 10 nap apai szabadság is, és egyiket sem kell arányosítani, teljes egészében jár :

”Mt. 118.§(4) Az apa gyermeke születése esetén legkésőbb a gyermeke születését követő, vagy gyermek örökbefogadása esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő második hónap végéig tíz munkanap szabadságra (a továbbiakban: apasági szabadság) jogosult, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.06. 06:30

Az két nap. (De kivenni alighanem csak később tudod majd.)

HTMK # 2023.11.06. 05:47

Kedves Mindenki!

A születendő (vagy még most a hónapban vagy decemberben) gyermekem után járó 2 nap pótszabadsággal kapcsolatban szeretnék kérdezni.

A munkahelyemen azt állítják, hogy az nem lesz már két nap, mert arányosítani kell, ami szerintem hülyeség...

Jól gondolom, hogy a gyerek bármikor születik az évben, jár a két teljes nap pótszabi?

Előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.10.13. 20:14

Vérmes reményeid azért ne legyenek...

Jól bejáratott rendszer ez.

Majordomus # 2023.10.13. 20:14

Véómes reményeid azért ne legyenek...

Jól bejáratott rendszer ez.

nanemaaa # 2023.10.13. 09:58

zsempi
A bankkal szemben nincs keresni valód, te adtál lényegében felhatalmazást az elkövetőknek, hogy szabadon használják a számládat. Megtették.
Ugyanakkor mivel feljelentést tettél, érdemes kivárni az eredményét, és ha ne adj isten el is fogják az elkövetőket, akkor ellenük indíthatsz keresetet. Addig viszont azzal vigasztalódhatsz, hogy legalább a tanulópénzt megfizetted.

drbjozsef # 2023.10.13. 09:39

zsempi,

Tele van ezzel mostanában a sajtó.

Terveznek változtatni a szabályokon, de a mai törvények szerint, ha te adtad ki az adatokat a csalóknak, akkor abban a banknak nincs felelőssége. Tegyél feljelentést, hátha megtalálják az elkövetőket (0,000001%), bár pénzt akkor se ingen látnál. De a bank ellen teljesen felesleges bármit is kezdeményezni.

Tanulópénz. Még ha esetleg sok is.

zsempi # 2023.10.13. 09:23

Kedves Mindenki,

külföldön tartózkodtam, mikor telefonos banki csalás áldozata lettem (kiindulópont volt, h megpróbáltak levenni pénzt a kártyámról). Gyakorlatilag minden adatomat kicsalták belőlem... Bankkártyás vásárlással és utalással is megrövidítettek. Csak másnap lett gyanús, s akkor derült rá fény, h az egész csalás volt. Banknál panasz, rendőrségen feljelentés. A bankom hamar kivizsgálta a panaszt és megállapította: "...az Ön súlyosan gondatlan magatartást tanúsított, amelynek eredményeként sikeresen terhelésre kerültek a fentebb részletezett tranzakciók..." Jól bedőltem, tájékozatlan voltam, nem voltam felkészülve erre, de most már ez van. Nem tudom, érdemes -e jogorvoslatért folyamodni, még rákölteni 1 ügyvédre, aki megállapítja, h esélyes v esélytelen, és ha esélyes perelni, utána még mennyibe kerülne mindez. A rendőrségen nem bíztattak. A nyomozás nemtom meddig tart, és az mennyiben befolyásolja az ügyet. Nem látom át.
Köszönöm!

Szomorú örökös # 2023.10.13. 05:44

I.Viktor azt igérte megőrzik a nyugdíjak értékállóságát

Sőt, többször ígért már pénzt is, mindig megtartotta!
De nem az ígéretét, hanem magát a pénzt. :D :D :D

Majordomus # 2023.10.12. 19:43

Igy van.
.
I.Viktor azt igérte megőrzik a nyugdíjak értékállóságát. Kérj tőle egy fogadóórát és vitassátok meg.
Kordonbontó eszközöket vigyél magaddal és bukósisakot is.

Vicc nélkül.
Erre a problémára itt nem találsz megoldést,mert ez politikai döntés kérdése.

drbjozsef # 2023.10.12. 18:04

Kerdezodo,,

Amire kaptad, hogy nem jogi problémád van.
Mire azt írtad, hogy de igen.
Ha jobban tudod, miért kérdezel?

A jogi válasz ez : semmilyen törvényben nincs előírva, hogy a te személyes fogyasztói kosaradhoz viszonyítva emeljék a nyugdíjadat, olyan meg aztán végképp nem, amelyik az átlagnyugdíjhoz kellene ezt mérnie. Sehol.

Mellesleg : ez egy fórum. Bárki hozzászólhat. Aki ezt nem bírja, az az ő baja.

drbjozsef # 2023.10.12. 16:08

Kerdezodo,

Ne te kérdezd meg, hogy mit, hiszen te állítod, hogy valaki neked értékállóságot ígért. Ki? Hol? Tudod pontosan a jogszabályt idézni? Mert ha igen, és AHHOZ képest tényleg úgy látszik, hogy jogszabálysértően lett megállapítva a nyugdíjad, akkor lesz jogi út.
Persze, nyilván nincs ilyen. Összekevered a törvényeket és a pénteki kinyilatkozatásokat.

Kerdezodo # 2023.10.12. 13:09

Neked nem jogi problémád van. De igen! Tavaly nem a megszokott 3-5 % -os infláció volt hanem annak sokszorosa és a tavaly év közbeni korrekciókat nem kaptuk meg. Tehát 1 év alatt 32000 ft-tal kevesebbet ér a nyugdíjam. A törvény ellentmondásos amikor azt írja hogy abban az évben amikor nyugdíjba megy a dolgozó nem kaphat emelést de máshol meg azt írja hogy értékállóságot kell biztosítani a nyugdíjakban.