Jogi segítségkérés


gerbera317 # 2021.11.10. 07:12

Hiba volt okot adni a végrehajtásra. Úgy a megfizetett összeg 8 százaléka nem a végrehajtót gazdagítaná.
Nos, az 50 százalék az a letiltással levonható összeg felső határa, nem pedig azt jelenti, hogy ennél többet nem kell fizetni. Helyes az ellenfél álláspontja, hogy a különbözet visszatartása az a gyermektartás fizetésének vétkes elmulasztása, ami - ugyebár - bűncselekmény. Helyesen tanácsolta a végrehajtó, hogy a különbözetet közvetlenül a jogosultnak kellene fizetni. Persze, szigorúan lepapírozva, nehogy naccsága utólag letagadhassa a teljesítést.

apafej40 # 2021.11.09. 15:07

Szép napot mindenkinek!

2018-tól közös megegyezés alapján 60.000 ft gyerektartást fizetek a volt feleségemnek. 2021. júniusában folyamatos végrehajtást kért a fenti összegre amit a jelenlegi jogszabályok alapján a munkáltatóm rendszeresen utal neki. A végrehajtás díja kb. 5.000 Ft, exfeleség kb. 53.000 ft-ot kap meg, mivel a segédmunkásként kapott minimálbérem maximum 50%ig terhelhető.

A végrehajtó szerint a fenti kb. 7000 ftos különbözetet vagy magam fizetem neki havonta vagy ha majd megszűnik egyszer a tartásdíj-fizetési kötelezettségem, akkor az addigi hátralékomat majd tovább fizetem neki, amíg az meg nem szűnik.

A feleségem és ügyvédje szerint a részleges gyermektartásdíj fizetése - végrehajtás által - nem fizetésnek minősül, és büntetőjogi kategória. A fentiek tükrében rendőrségi feljelentésre készülnek.

Amennyiben nem tudom rendezni az általa szabott határidőre ezt a kb. 42.000 Ft tartozást, akkor a végrehajtónak van igaza, vagy készülhetek a büntetőjogi felelősségre vonásra? Nincs más gyt tartozásom felé.

Köszönettel:
Apuka

Csuklósbusz # 2021.11.09. 12:18

Pl életjáradéki szerződés amit be se kell jegyeztetni mégis érvényes..., de vannak-e még ilyenek amik nincsenek feltüntetve mégis hatályos lehet, vagy csak simán ügyvéd minden nélkül feltüntetik?

Csuklósbusz # 2021.11.09. 12:14

Közjegyző és ügyvéd nélkül milyen jogok azok amiket belehet jegyeztetni a tulajdoni lapra?
Haszonbérleti, zálogjog, stb?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.09. 10:00

Mert nekik is jogaik fűződnek a képekhez: övék a gyerekek. :)

Licenciaszerződést csak írásban lehet érvényesen kötni - tényleg megsértettétek a szerzői és szomszédos jogokat. (Bár szerződést valószínűleg nem szegtetek.)

nanemaaa # 2021.11.09. 08:39

Már szerződés szegéssel, rágalmazással, szerzői jogok visszaélésével vádolnak minket.

A leírtak alapján jogosan. Már ha a fotós, vagy a fotóalanyok képviselője vádol ezzel. Bár érdekes, hogy miért adnak át olyan fotókat, amiknek a felhasználásához nem járulnak hozzá.

Npontgabor # 2021.11.08. 11:49

Tisztelt Cím!
Szeretnék segítséget kérni, Szerzői - és Szellemijogok védelme kapcsán.
Kezd elmérgesedni a helyzetünk arról, hogy a közösségi médiában közzé tehetem vagy sem azt a fotósorozatot, amin a kiskorú gyermekeink szerepelnek.
A fotósorozat egy ruhamárkához készült. Nyilvános, nagy plakáton, több szereplős bemutatkozás lett volna, hogy ne csak az online médiában legyen jelen. Mi elvállaltuk a munkát. Anyagi díjazás helyett a fotókat kértük és megígértük cserébe, hogy az általunk használt közösségi médiában reklámozzuk a ruhákat. Szóban és online felületen történt ez a megbeszélés. Az utolsó sorozatott - ami nem vállható szerintük - megkaptuk és kiraktuk. Majd elmérgesedett a helyzet, hogy kitettük. Már szerződés szegéssel, rágalmazással, szerzői jogok visszaélésével vádolnak minket. Szerződést, megbízást soha nem írtunk. Szívesség alapon, saját költségen voltunk jelen.

A fotósorozatot szeretném használni továbbra is, mert: nem rosszak.
Van erre lehetőségem?

Tisztelettel: Npontgabor

Grave7 # 2021.10.12. 07:28

Klasszikust idézve: "önélzetes a kis latol" :)

gerbera317 # 2021.10.12. 06:28

Mi a fenét lehet megfellebbezni egy elévülés miatti megszüntetésen?
Valószínűleg záradékkal elrendelt végrehajtás, ahol több lehetőség van az előzmény piszkálására, mint egyébként. Aranyos neri (aki szerint hülyeségeket írkálunk ide), nem tartotta fontosnak, hogy ezt közölje. De sebaj, hagyjuk meg abban a hitében, hogy ő nagyon okos.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.12. 05:58

Igen, sokat tanulok. :D
Nerinek el fogok kérni a számát is, ha elakadok valami végrehajtási jogi kérdésben, biztos szívesen segít.

wers # 2021.10.12. 05:43

:) látod, érdemes ide járnod

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.12. 05:08

Aranyos vagy, hogy nekem magyarázod, hogy működnek a bíróságok. :)

neri # 2021.10.11. 23:05

Kovács Béla Sándor
" Másfél év alatt háromszor befejeznek egy végrehajtás megszüntetése iránti pert,-pláne,ha a felperes elévülésre hivatkozik.Azt a bíróság egyetlen tárgyaláson eldönti.
(Sőt,tavaly áprilisban-májusban még tárgyalás nélkül is eldönthette.) Továbbá hogy jön ide a becsérték?

1.A másfél év alatt nem "háromszor"csak egyszer "fejezte be" (2021 júliusában)az elévülésre hivatkozással beadott pert,természetesen a végrehajtás megszüntetésével együtt.
A bank fellebbezett,így másodfokon vagyunk,tárgyalás december elején.
2.A bíróság általában nem dönt "egyetlen" tárgyalással sehol sem, ahol egy ingatlan a per tárgya,főleg egy bankkal szemben.Furcsa,hogy ezt nem tudod.
3.Ki az a hülye,aki nem kéri a tárgyalást egy ilyen perben??
4. Egy bankkal való pereskedésben hogy jön ide a végrehajtó által megállapított becsérték? ??Most ugye ezt viccnek szántad?

Gerbera317
"Amíg a felfüggesztés hatályos,addig nem végezhető végrehajtási cselekmény.Mivel a pénz visszaadása is végrehajtási cselekmény,ezért az sem teljesíthető-írod

Tévedsz.Ma sikerült beszélnem a bírósági titkárral,aki a szakértőt tavaszkor kijelölte.A júniusban küldött kérvényem a pénz visszautalására azért csúszik,mert a szakértő késve jelzett vissza a bíróságnak. Az ingatlan szakértői értékbecslésre nem került sor,a befizetett letéti díjat visszakapom.Ha esetleg a per további folyamatában ismét szükség lenne a szakértő bevonására,akkor újból utalnom kell az államkincstár számlájára.
Nem az a baj,hogy nem értitek miről van szó,hanem az,hogy még hülyeségeket is írtok vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 13:13

Bocs már látom. Akkor ahogy gerbera mondta: várj türelemmel, már nem tarthat soká. (Mi a fenét lehet megfellebbezni egy elévülés miatti megszüntetésen?)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 13:11

Meg a szakértő?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 13:11

Így se kerek. Másfél év alatt háromszor befejeznek egy végrehajtás megszüntetése iránti pert - pláne, ha a felperes elévülésre hivatkozik. Azt a bíróság egyetlen tárgyaláson eldönti. (Sőt, tavaly áprilisban-májusban még tárgyalás nélkül is eldönthette.)
Továbbá hogy jön ide a becsérték?!

gerbera317 # 2021.10.11. 11:59

Nem értem mi nem volt ebben kerek
Az, hogy csak most sikerült mindezt elénekelned.
felfüggesztette a végrehajtást
Na, ezt sem említetted, pedig ez a titok nyitja: A felfüggesztés időpontjában kimerevedik a kép, és az nem mozdul se előre se vesszafelé. Amíg a felfüggesztés hatályos, addig nem végezhető végrehajtási cselekmény. Mivel a pénz visszaadása is végrehajtási cselekmény, ezért az sem teljesíthető.
OFF Pimaszság elégtelen tényállással előrukkolni, utána pedig szemtelen módon méltatlankodni, hogy "mi nem volt érthető". ON

neri # 2021.10.11. 11:34

Gerbera317, Kovács Béla Sándor

Igen,végrehajtás megszüntetése és elévülés,ez áll a keresetben,ami 2020 április végén lett beadva a bíróságra.
Mivel ez nem 1-2 napos dolog,a végrehajtó május közepén megküldte az értékbecslést,aminek ellentmondtam,és befizettem a kijelölt összeget. Nemsoká a bíróság engedélyezte a teljes költségmentességet,és felfüggesztette a végrehajtást,valamint értesítette a szakértőt,hogy nem kell elvégeznie az ingatlan értékbecslését,de a pénzt nem utalta vissza.Tehát a szakértő nem is járt az ingatlanban,a per jelenleg is folyik,első fokon nyertem,másod fok decemberben.Pénz sehol.
Nem értem mi nem volt ebben "kerek"

gerbera317 # 2021.10.11. 10:26

Valószínűleg végrehajtás megszüntetése iránti per. Igaz, az nem tart több mint egy évig.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.11. 10:14

Perben a bankkal, de a végrehajtó már értékbecsül... Nem kerek ez.

gerbera317 # 2021.10.11. 10:05

A költségmentesség csak a becsérték kifogás 15 ezer forintos illetékére terjed ki. A szakértői díjat minden körülmények között meg kell fizetni.

neri # 2021.10.11. 09:52

Üdvözlöm
Nem találtam megfelelő témakört,ezért bocs ha rossz helyre írok.
A kérdésem a következő lenne.Perben állok a bankkal,most már több mint egy éve.A végrehajtó ingatlanérték becslésnek ellentmondtam,így a bíróság ingatlan szakértőt rendelt ki,amire kifizettem 180 ezer forint letétet a törvényszék számlájára.Pár hétre,végzésben megkaptam a teljes személyes költségmentességet,de a befizetett szakértői letétet nem kaptam vissza-egyenlőre. A bíróság minden létező irodáját,csoportját már kapcsolták,senki nem tudja megmondani,hogy a költségmentesség vonatkozik-e a szakértői díjra,vagy sem.A bírót még júniusban levélben kerestem ez ügyben,de választ nem kaptam,tulajdonképpen senkitől.Ha valaki segítene nekem ebben a kérdésben,megköszönöm.Egyáltalán mit tudok tenni?? Hova forduljak,ha maga a bíró sem válaszol??
Köszönöm

neri # 2021.10.11. 09:51

Üdvözlöm
Nem találtam megfelelő témakört,ezért bocs ha rossz helyre írok.
A kérdésem a következő lenne.Perben állok a bankkal,most már több mint egy éve.A végrehajtó ingatlanérték becslésnek ellentmondtam,így a bíróság ingatlan szakértőt rendelt ki,amire kifizettem 180 ezer forint letétet a törvényszék számlájára.Pár hétre,végzésben megkaptam a teljes személyes költségmentességet,de a befizetett szakértői letétet nem kaptam vissza-egyenlőre. A bíróság minden létező irodáját,csoportját már kapcsolták,senki nem tudja megmondani,hogy a költségmentesség vonatkozik-e a szakértői díjra,vagy sem.A bírót még júniusban levélben kerestem ez ügyben,de választ nem kaptam,tulajdonképpen senkitől.Ha valaki segítene nekem ebben a kérdésben,megköszönöm.Egyáltalán mit tudok tenni?? Hova forduljak,ha maga a bíró sem válaszol??
Köszönöm

drbjozsef # 2021.10.11. 09:31

peeros,

a barátnőm 80 évesen, szívműtét után, ebben a vírusos időben nem fog idejönni a tárgyalásra, képviselhetem-e továbbra is, vagy kárba veszett az egész munkám (nem vagyok ügyvéd, ill. rokon sem), 60 oldalnyi adatot-anyagot csatoltam be,
Képviselni? Hol? Perben? Vagy a hagyatéki eljárásban (ami ha jól értem lényegében 9 éve tart)?

miért kellett a végrehajtót kijelölni (az örökös kárára)?
Hetv. 6.§(4)Ha az örökhagyó végakaratának egésze vagy része végrehajtására végrendeletében cselekvőképes nagykorú vagy jogi személyt nevez meg, e személy (végrendeleti végrehajtó) öröklésben érdekeltnek tekintendő.

a mindkét fél részéről felrúgott szóbeli megállapodás és a negatív egyenleg ellenére, ill. azok után, hogy az ügyvédnő egyetlen betűt sem írt le az ügyben, ki kell neki fizetni a 4 %-ot?
Nem valószínű, de nyilván a közreműködésének költségeit érvényesítheti.

mi a további teendőm?
Mivel?

a végzés után hogyan juthat a barátnőm a pénzéhez?
Végzés? Még mindig a hagyatéki végzésről beszélünk? Attól függ. Ha jogerőssé válik, és az örökös (ki az örökös amúgy, arról nem írtál) elismeri a hagyatéki hitelezői igényt, akkor végrehajtással, ha nem fizetni a kötelezett.

peeros # 2021.10.11. 07:49

Tisztelt Szakértők!
Az angol barátnőmre hagyta nagynénje a bp-i lakását végrendeletében (2005), amiben szóban megbízott egy ügyvédnőt a végrendelet végrehajtásával, és ezért az örökség 4 %-át ígérte neki.
Később meggondolta magát, eladta a lakást (2008), hogy felélje az érte kapott összeget. Az adás-vételi szerződést az az ügyvédnő írta meg, aki a végrendelet végrehajtójaként meg lett jelölve.
Az ügylet után nagyon összevesztek, a nagynéni semmilyen elérhetőségét nem adta meg az ügyvédnőnek, az ügyvédnő viszont elutasított, amikor segítséget kértem tőle a hagyatéki eljárás elindításához. (Tehát mindkét fél felrúgta a szóbeli megállapodást!)
A nagynéni Londonba, egy szállodába költözött, hogy közel legyen a barátnőmhöz, ahol kb. 2 év után strokot kapott, a kórházi kezelés után a barátnőm helyezte el egy színvonalas ápolási otthonba.
Az ellátás díját a lakása árából maradt összegből és a CIB bankszámlára érkező nyugdíjából rendezte a nagynéni, amikor a bank új kártya kiadását jelezte, ami soha nem érkezett meg hozzá, ezért a haláláig (30 hónapon keresztül) barátnőmnek kellett rendezni a számlát.
A nagynéni halálakor (2013. okt.) már sem ingó, sem ingatlan vagyon nem volt,csak a tartozása, ennek ellenére a közjegyző felkutatta ezt az ügyvédnőt beidézte a tárgyalásra és felkérte a végrendelet végrehajtójaként!
Ez az ügyvédnő a banktól újabb adatközlést kért,(ezért lett felfüggesztve a végzés!) mert szerinte sokkal több pénz van a számlán, mint amit eddig közöltek! (13 éve semmilyen kapcsolatuk nem volt a nagynénivel, a pénzügyeiről sem tudott semmit!) A bank közlése szerint 4.2 millió Ft van a számlán, a számlákkal igazolt gondozási díj (tartozás a barátnőm felé) több mint 6 millió Ft!
Kérdéseim az alábbiak:

  • a barátnőm 80 évesen, szívműtét után, ebben a vírusos időben nem fog idejönni a tárgyalásra, képviselhetem-e továbbra is, vagy kárba veszett az egész munkám (nem vagyok ügyvéd, ill. rokon sem), 60 oldalnyi adatot-anyagot csatoltam be,
  • miért kellett a végrehajtót kijelölni (az örökös kárára)?
  • a mindkét fél részéről felrúgott szóbeli megállapodás és a negatív egyenleg ellenére, ill. azok után, hogy az ügyvédnő egyetlen betűt sem írt le az ügyben, ki kell neki fizetni a 4 %-ot?
  • mi a további teendőm?
  • a végzés után hogyan juthat a barátnőm a pénzéhez?

Előre is köszönök minden segítséget!