Nemzeti dohánybolt - Gondnokság


Majordomus # 2023.03.15. 21:14

A cigivételhez nem kell a gondnoka!

drbjozsef # 2023.03.15. 16:26

mzperx,

A cselekvőképtelen személy maga is megkötheti azokat a csekély jelentőségű szerződéseket, amelyek a mindennapi életben tömegesen fordulnak elő, és különösebb megfontolást nem igényelnek, csakúgy mint a cselekvőképtelen kiskorúaknál.

Igen, megteheti.

mzperx # 2023.03.14. 21:01

Fogalmak gyűjteménye:

  • A 2012. évi CXXXIV. törvényben értelmezésem szerint a fiatalkorúaknak való értékesítést tiltja. A fiatalkorút deffiniálja: "18. életévét be nem töltött természetes személy".
  • Van jogi személy és természetes személy. Természetes személynek csak kizárólag az emberek tekinthetőek, míg a szervezetek és társaságok a jogi személy.
  • Cselekvőképtelen személy "Saját autonóm döntéshozatalra ideiglenesen vagy végérvényesen képtelen természetes személy"
  • Cselekvőképtelen az a személy, aki még nem töltötte be a 14. életévét. Rendszerint nem köthetnek semmilyen jogügyletet saját nevükben, eltekintve a bagatell ügyletektől (bolti vásárlás). Korlátozottan cselekvőképes az a személy, aki 14-18 éves kora között van. Bizonyos mértékig saját maga dönthet ügyeiről, azonban meghatározott vagyoni kötelezettségeket csak a szülő/gyám hozzájárulásával vállalhat.

Cselekvőképes a 18. életévét betöltött (vagy házasságkötés útján nagykorúvá vált) személy, emellett pedig nem áll fenn semmilyen cselekvőképességet korlátozó, vagy kizáró tényező.

Kérdés:
Adott egy 18. évét már régen betöltött személy, aki jelenleg cselekvőképtelen és gondnokság alá helyeztek amit egy hivatásos gondnok lát el. Ez a személy szeretne dohányterméket vásárolni. Megteheti e saját maga a hatályos törvények alapján vagy nem? 18. évét betöltötte és természetes személy.