tartozás behajtás

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.29. 16:21

Dorca, ha lehetne vonni 50%-ot, akkor már eddig is annyit vontak volna.

TT68 # 2009.08.29. 17:20

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogyha kezes vagyok és jelenleg tőlem is és az adóstól is vonják a tartozást, mi van akkor, ha az én fizetésem megszűnik, fizetés nélküli szabadság miatt?

Petya73 # 2009.08.30. 13:16

Tisztelt forumozok!!
Egy kérdésem lenne önökhöz.
Aktiv bárlistás vagyok 1 héten belül 800 000 forintra lenne szükségem. A bankok nem álnak szoba velem,barátok rokonok nem segítenek,de a pénz jövöhét péntekre kéne. Tudna valaki segíteni hogy a pénzt hogyan szerezzem meg,esetleg ha valaki tudna kölcsön adni. Aki kölcsön adna természetesen a megeggyezés szerint visszafizetném. Válaszokat a fusti2006@t-online.hu E-mail cimre kérném.

Ildiko1975 # 2009.09.21. 13:36

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni egy problémával kapcsolatban. Ezév februárban kölcsönadtam 230 000,-Ftot. Persze papír nem készült róla. Néhány mailváltás, sms, és MSN beszélgetésben elismerte a tartozást, amelyből 2009. júliusban 100 000,-Ft banki átutalással a saját számlájáról át is utalt. A fennmaradó 130 000,-Ftra pedig kaptam egy smst, hogy csinálhatok akármit nem fizet többet, mert, hogy kíváncsi arra, hogy mit tudok tenni jogilag. VAn pénze nem azért nem fizet, sőt egy másik barátjának meg is mondta, hogy nem fizet nekem és hogy én zaklatom Őt. Kérdésem az alábbiak: én mint magánszemény írhatok e neki fizetési felszólítást? Vagy ezt csak ügyvéd teheti meg? Milyen formai követelményei vannak? Az sms, mail és MSN beszélgetés szolgál e bizonyítékként?

Előre is köszönöm a segítséget!

Ildiko1975 # 2009.09.21. 13:43

Tisztelt Fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Ez év februárjában kölcsönadtam 230000,-Ftot, azzal, hogy júliusig visszakapom. Papír nem készült róla, de smsben, mailben és MSN beszéletés következtében a tartozás elismerésre került. Júliusban 100 000,-Ft-ot meg is kaptam bankszámláról utalva. Viszont jött egy sms is, hogy többet nem kapok, nem azért mert nem tud, hanem mert, hogy kíváncsi, hogy mit csinálok, mert hogy jogilag nem tehetek semmit. A kérdésem az alábbiak:

• Írhatok én mint magánszemély fizetési felszólítást, vagy ezt csak ügyvéd teheti meg?
  • SMS, mail, MSN beszélgetés mennyire használható bizonyíték?
  • Tényleg nem tehetek semmit jogilag?

Előre is köszönöm a segítséget!

Ildiko1975 # 2009.09.21. 13:44

Elnézést a dupla írásért... Először azt írta ki, hogy nem ment el a hozzászólás!

Lili # 2009.09.21. 14:10

Kedves Ildikó 1975!

Ön is írhat fizetési felszólítást, feladóvevénnyel és tértivevénnyel.

Nem igaz, hogy szerződés nélküli kölcsönt nem lehet visszaperelni, csak egy kicsit hosszadalamasabb.
A következő a menete: 1. írásbeli felszólítás (ahogy az előbb írtam), ha ügyvéd írja csak annyival jobb, hogy komolyabban veszi az adós.

2. Ezt követően pert kell indítani ( ez úgynevezett kis értékű per lesz), ezért az eljáró ügyvének nagyon jól meg kell írnia a keresetet és mindent csatolni hozzá (ügyvédi meghatalmazás, illeték stb.), mert különben elutasítja a bíróság.

3. A keresetlevélben meg kell jelölni 2-3 tanút (remélem van), aki tanusítani tudja a kölcsön átadásának tényét és csatolni kellene az sms szövegét és kérni annak bizonyítékként történő felvételét. Az sms ugynis bizonyítja azt, hogy az adós tartozik Önnek. Ha vitatná az adós az sms-t, akkor a bíróság ki is kérheti - az Ön indítványára - a mobilszolgáltatótól az eredeti, igazolt sms üzenet elküldésének igazolását.
Üdvözlettel:

dr. Lili

p.szabolcs # 2009.09.24. 16:14

Tisztelt Fórumozók!

Volt már hasonló kérdés, de nem teljesen ugyanolyan a helyzetem.
Az OTP-nél van 2 személyi kölcsönöm (700e - amiből már több, mint 200 már vissza lett fizetve, de valahogy az istennek se csökken...), melyet már 3 hónapja nem fizettem, és átadtak az OTP Faktoringnak.

Elveszítettem a munkahelyem, és ... ez már csak így megy. Munkám már van ugyan, igaz, csak 4 órában (ennek megfelelő bérért), de ez igazából még éhen halni is kevés, szóval esélyét sem látom, hogy mikor adom meg a pénzt.

Gondolom, előbb-utóbb fog jönni valaki (ahogy olvastam, nem valószínűleg kopasz-kigyúrt pali), de neki is csak ezt tudom elmondani.
Az sem érdekel, ha le kell ülnöm, ha van egyáltalán még ilyen, kizárólag csak a szüleim miatt aggódom. Sem autóm, sem lakásom nincs, szüleimmel élek, és nem szeretném, hogy az én hibám miatt ők kerüljenek bajba.
Kérdésem, hogy átalakíthatják-e valamiféle jelzáloggá, ráterhelhetik-e a lakásra, vagy bármely ingóságra? Nem az enyém semmi sem itt, így én úgy gondolom, hogy ami nem az enyém, ahhoz nem nyúlhatnak. Vagy lajstromba vesznek minden gatyát-zoknit? Hogy megy ez?

Köszönettel
Szabolcs

Dr.BlackStone # 2009.09.24. 17:22

kedves Lili és Ildikó!

ekkora pertárgyértéknél szerintem csak fmh-t lehet beadni. az e-mail +msn log kinyomtatva pedig csatolható,mint bizonyíték. nem hiszem, hogy szabályszerű felszólítás után és egy fmh-t kézhezvéve ne fizetne. főleg ha esetleg tudomására hoznád, hogy per esetén az összes perköltség és kamat is őt terheli.

Dr.BlackStone # 2009.09.24. 17:26

p szabolcs: végrehajtás előtt kell lennie vmilyen végrehajtható okiratnak is (azaz mostmég nem foglalhatnak). véleményem szerint fel kell keresni a behajtót és megállapodni egy olyan részletfizetésben amit vállalni tudsz. ha azt rendesen fizeted akkor nem lesz gond. leülni nem lehet,adósrabszolgaság nincs már...:)

p.szabolcs # 2009.09.24. 17:41

Kedves Dr Blackstone!

Köszönöm válaszod. A leülést annyira nem gondoltam komolyan, hisz ettől még a bank nem lenne pénzénél (ráadásul fogvatartásom csak növelné a "tőkét" :) ).

"végrehajtás előtt kell lennie vmilyen végrehajtható okiratnak is" - Mármint végrehajtó okiratnak? Az nincs egyelőre, na de amúgy meg mit hajt végre? Leszedi rólam a ruhát? Szóval azt szeretném tudni, hogy családom ingóságát fenyegeti-e veszély.

berci11 (törölt felhasználó) # 2009.09.27. 12:58

Tisztelt Szakértők!

Egy ismerősöm komoly bajba került. 60 éves rokkant nyugdíjas. Kezességet vállalt. A bank felmondta a szerződést és megkapta a csekket. ( 2,3 millió) A kérdésem az lenne, hogy súlyos beteg embertől (gerinc műtétek) elvehetik-e a házát? Valamint a bank miért fogadta el kezesnek? ( 50 ezer alatti jövedelem)
A lánya élettársának vállalt kezességet, autó vásárláshoz. A fickó akkor külföldön dolgozott (kb 500 ezer havi kereset. 207-ben stb.

Üdv.
zizi

végrehajtó1 # 2009.09.27. 14:27

p.szabolcs:A végrehajtható okirat az ami jogerős fizetési meghagyás vagy jogerős itélet amely valamilyen kötelezettséget ír elő.Erre akkor kerül sor ha a ha az eladott tartozást meg vevő behajtó cég(ált.Faktoring cégek) bíróságra viszik a tartozás ügyét és jogerős lesz.

Nem "szedi le a ruhát" ha nincs semmi a nevén (ingó-ingatlan-értékpapír-üzletrész) stb.
Családja ingóságát ez esetben nem fenyegeti veszély.

De javaslom probáljon bevállalni valamekkora részletet ha tud..ez hosszútávon kifizetődőbb.

végrehajtó1 # 2009.09.27. 14:35

berci11:A VHT nem tesz különbséget beteg egészséges ember között.Elvileg elveszítheti otthonát.(De ez azért olyan ripsz-ropsz nem megy.

Valamint a bank miért fogadta el kezesnek?

Ezt a bank tudja .Valszeg ingatlanának értéke az ok.

De a kezesség tipusa sem mindegy.Ez nem derűl ki a leírtakból.Pedig fontos.

berci11 (törölt felhasználó) # 2009.09.27. 16:39

végrehajtó1! Annyit mondtak neki, hogy ez nem "olyan "kezesség nem kell félnie. Az ingatlant nem értékelték fel, nincs jelzálog. Kapott egy csekket, hogy fizesse be a teljes összeget. A fórumból tudom, ez azt jelenti,hogy a bank felmondta a szerződést. Most bírósági eljárás következik és hoznak egy bírósági végzést. Az adóson semmit nem tudnak behajtani.( bejelentett munkahely és ingatlan nincs) A kezes nyugdíjból levonható összeggel (33%)nem fog megelégedni a bank. Gondolom ügyvédet kellene fogadnia. Köszönöm a választ!

üdv:
zizi

végrehajtó1 # 2009.09.27. 17:26

Olyan kezesség nincs.Van pl:sortartó kézfizető,de a kezesnek "mindig félnie" kell. hiszen végső soron ő az akinek majd helyt kell állnia.

Ditta007 # 2009.10.02. 07:37

Kérem egy végrehajtót, objektíve válaszoljon. tartásdíj végrehajtási perben először 26 hónapig tartott a végrehajtás (árverezés lett a vége) , most a 2.perben már megint 21 hónapja adtam be a kérelmet. Adós nevén semmi nincs, kérdésem: ez normális, hogy ennyi ideig tart egy eljárás? Ha nincs a nevén semmi, akkor főleg mi tart ennyi ideig? hoyg még szebb legyen: az adós az ország másik felén lakik, a bírósái végrehajtó tőle 3 utcára. a bíróság nem ad engedélyt nekem, hogy mint felperes ITT folyjon az eljárás, tehát ha bármi van, nekem kell utaznom, tárgylásra stb.MIÉRT? mit kéne ahhoz tennem, hogy működjön a végrehajtás, egy FÜGGETLEN végrehajtóval, belátható ideig? nincs ebben az eljárásban időbeli hatály??? addig tart amíg a végrehajtó bénázik? Évekig?
Elnézést ha ingerült voltam, de úgy látom a jog nem védi az egyedülállókat. ha én nem fizetnék, nekem letiltanák, mert én dolgozom, bejelentve.
Köszönöm , ha valaki okosat tud tanácsolni.

totyajani # 2009.10.07. 17:16

2002-BEN KÖLCSÖN ADTAM A HUGOMNAK 750000FT.AMIT NEM ADOTT MEG . EZT BÍRÓSÁGRA VITTEM ÉS MEG NYERTEM 2005-BEN. KÉRTEM VÉGREHAJTÁST DE A TELKEN AMIN LAKIK SZOCPOL VAN AMI AZT JELENTI HOGY 2011-IG A KINCSTÁR TULAJDONA. A HUGOM NEM DOLGOZIK,HANEM SEGÉLYT KAP DE MÉG A MAI NAPIG EGY HUNCUT VASAT SEM TÖRLESZTETT.
MIT CSINÁLJAK HOGY A PÉNZEMHEZ JUSSAK ÉS HOGY A JOGERŐS BBÍRÓSÁGI VÉGZÉS(MÁSOD FOKON IS MEG NYERTEM) NE ÉVÜLJÖN EL.
KÉREM SZÉPEN SEGÍTSENEK.
KÖSZÖNETTEL:TOTYAJANI

végrehajtó1 # 2009.10.07. 17:45

Ingóság sincs?Amit le lehet foglalni?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.07. 18:36

Úgy felejtetted a capslockot. De a sok tévedés nem attól van.

monalisa1 # 2009.10.07. 20:25

totyajani

A bírósági végrehajtó nevedben még az idén küldjön a hugodnak egy felszólítást hogy a tartozását rendezze. Aztán jövőre is küldjön neki egyet. Így a követelés nem évül el - megszakad, az 5 év mindig ujra kezdődik.

2011-ben pedig el lehet árvereztetni az ingatlant amiben lakik., a tartozást kamatával együtt kell hogy megfizesse, valamint a végrehajtó sem ingyen dolgozik...

Tehát részedről irány a végrehajtó irodája, és vidd magaddal a jogerős bírósági itéletet.

Az hogy a gyermekekkel mi lesz, mondhatni nem a te gondod...

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.07. 20:27

A végrehajtó nem küld felszólítást, és ha eljár, akkor azt nem a végrehajtás nevében teszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.07. 20:27

... nem a végrehajtást kérő nevében ...

monalisa1 # 2009.10.07. 20:43

Ditta007

A nemfizető "apuka" bizonyára vagyontalan ember és munkája sincs - legálisan, ergo a semmin nem lehet végrehajtást eszközölni.

Ha a végrehajtó mindezt 2 hónap alatt a tudtodra hozza azt mondanád: nem is keresgélt (...) ezzel szemben a bő másfél évi sikertelenség után "bénázod" őt...

Az országban ezrével vannak t.díjat nemfizető apák - akiket ellen a rendőrségen feljelentést tenni kiskorú veszélyeztetése miatt.

Bár lecsukatni nem valószínű hogy sikerülni fog, mert ha ég a talpa alatt a talaj majd küld (= lök) némi pénzmagot, ezzel pedig azt bizonyítja, hogy ő teljesít...

Innentől a kör nagy valószínűséggel bezárul.

Külön írom: bármely polgári ügy is van mindig az alperes lakhelye szerinti bíróság az illetékes eljárni., az egyes tárgyalásokra történő utazás miatti költségeket követelheted tőle.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.10.07. 20:47

Béla! Amit írsz az nekem arabul van., az egyik ismerősöm "nevében" járt el a végrehajtó amikor megpróbált az ő adósától lefoglalni ezt-azt stb.

Látom jobb ha elmegyek aludni...
Üdv.