tartozás behajtás

nandy # 2009.10.07. 20:53

A végrehajtó nem a vh. kérő nevében jár el, hanem a saját nevében...

monalisa1 # 2009.10.07. 21:17

Köszi. Szóval mert megbízást kap egy ügyre - történetesen behajtásra.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.08. 06:47

Nem. A végrehajtó nem megbízott - egyáltalán semmiféle szerződéses jogviszonyban nem áll a végrehajtást kérővel. Önálló bírósági végrehajtó.

alkonyat # 2009.10.13. 12:35

Sziasztok!
Van egy diákhiteltartozásom (350eFT). A jövedelmem havi 40 ezer forint, (támogatott képzésre kapom) és ebből 30 ezret le akarnak vonni. Írtam egy levelet a Diákhitelközpontnak, hogy a jövedelmem 33%- át tartanám reálisnak a levonásra, de nem egyeztek bele, mivel eddig nem fizettem és felmondták a szerződésem. Ez a legkisebb összeg.
Azt mondták átadnak a végrehajtónak és behajták, vagy levonják a fizetésemből.
A kérdésem, hogy lehetséges-e, hogy az egész bérem levonják, vagy sem?
Előre is köszi a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.13. 12:51

A béredből nem vonhatnak le ilyen arányban, de a bankszámládat inkasszózhatják.

_PiLLangó_ # 2009.11.02. 11:57

„ Tisztelt fórumozók !
Elnézést, ha több helyre irtam, most regisztráltam, és eléggé elvagyok veszve a sok topic és téma közt. Egy kérdésem lenne .
Ha valaki tudna válaszolni , azt megköszönném, ugyanis bármerre „keresgélek“ érdembeni választ nem találok.
Problémám az lenne, hogy az utóbbi 1 évben ennek a fránya gazdasági hanyatlásnak következtében munkahely nélkül maradtam, csak párom dolgozik, van 2 gyermekünk, és igazán kemény idöszakon vagyunk túl. Aminek következtében, gázszámla tartozásunk miatt (217 ezer ft.) levágták a gázóránkat . Nagy gond ezzel még nincs, volt a házban régi fafütésü kazán, most azt használjuk, gond inkább az, hogy nincs miböl egyenlitsük a tartozásunkat a TIGÁZ felé, és félek, hogy esetleg végrehajtót küldhetnek-e ránk ? Veszélyben van-e a ház a fejünk felett ??? Nem tudom, mit csinálnék, ha a 2 gyerekkel az utcára kerülnénk.Próbáltam haladékot kérni, de csak részletfizetést ajánlottak fel, azt is maximális 3 részletben, amiböl az első alkalom a végleges adósság 50 %-át kell tartalmazza… Nos , az akárhogy veszem, több mint 100ezer ft. Nekem annyi jön be egész hónapban, amiböl fent kell tartani egy 4 tagú családot. Kétségbe vagyok esve, hogy mi lesz, mennyit várhat a TIGÁZ az adósság visszafizetésével? 2 felszólitást kaptunk, az elsőt Augusztusban. Mi a legroszabb amire számithatok ?
A segitségüket elöre is köszönöm ”

Gaius # 2009.11.02. 18:56

A végrehajtást csak jogerős bíósáégi határozat alapján lehet megindítani. Ez lehet jogerőps fizetési meghagyás (FMH), bírósági meghagyás, vagy ítélet is. A lényeg, hogy mindegyikről előtte értesítést kell, hogy kapjon.

Mivel 1 millió alatti a tartozás csak FMH-val indítható, ergo fognak kapni egy fizetési meghagyást a bíróságtól és arra 15 napon belül ellentmondhatnak.

Én a következőket javasolnám.

1. Meg kell keresni a Hálózat Alapítványt és támogatást kell kérni. Ez az alapítvány kimondottan a közüzemi hátralékosok megsegítésére jött létre.
  2. Az önkormányzattól meg kell kísérelni támogatást szerezni. Erre van elkülönített összeg minden önkormányzatnál.
  3. Ha jön az FMH le kell írni, hogy milyen helyzetben vannak, továbbá, hogy intézik a támogatást és részletet kérnek a bírságtól is a tartozás megfizetésére.
lllll # 2009.11.03. 19:00

www.blandwh.eoldal.hu (Párkereséstől az ügyészségig)
Nem az itteni témához tartozik, ezért elnézést...

zouzou # 2009.11.11. 11:03

Egy kétségbeesett jóhiszemű segélykiáltása...

A nagymamámtól örökölt lakást egy pályázatokkal foglalkozó kft-nek adtam bérbe.(hivatalos bérlői szerz.van)Ebben az évben még egy fillér lakbért sem fizetett. Mindig a "nehéz gazdasági helyzetre" hivatkozva szívhezszólóan kért haladékot, és én bedőltem neki.Eddig. Mint kiderült, sem a távfütést, sem a közösköltséget már több, mint egy éve nem fizeti.(minden az ő nevén van, nekem csak most küldtek értesítést, hogy nem fizetés esetén megterhelik a lakást)Amikor számom kértem rajta a tartozásait, a szemembe röhögött és közölte, hogy úgysem tudok semmit sem tenni ellene. Többször küldtem neki ügyvéd által megírt hivatalos felszólítást, most pedig feljelentettük a bíróságon. De én mikor kaphatom meg a pénzemet??? A lakásból nem hajlandó kiköltözni,(többszöri felszólításom ellenére sem) én pedig fizethetem a rezsiköltségeit. Most már kb. 1,2 millió tartozása van.
Mit tehetek? (legszívesebben szétverném a csaló,pofátlan képét, talán ezt a fizetésreklamációt jobban megértené, mint az előző megoldásaimat.)
Nem látom a kiutat.Most meddig kell még NEKEM fizetni mindent, ő meg él, mint Marci Hevesen.
KÉREM, SEGÍTSETEK!!! Már nem alszom és folyamatos stresszben élek.

_PiLLangó_ # 2009.11.13. 14:24

Köszönöm a választ Gaius !
Megkeresem az illetékes Alapitványt, remélem sikerrel járok.
Még egyszer köszönöm a segítséget !
Üdv. :)

Brygi # 2009.11.18. 06:25

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2006-ban vettem fel személyi kölcsönt a rai... banktól 350000Ft-ot majd úgyan ebben az évben az Otp-től 750000Ft-ot a kettőnek Kb 30000Ft volt a törlesztése és akkor biztos munkahellyel rendelkeztem. 2007-re kifutottam anyagilag és két hitel kártyát igényeltem egy 150000Ft-ost és egy 230000Ft-ost + A-hitelt vettem fel. Na most ezek törlesztése nem kevés havi szinten Kb. 55000Ft-ot tett ki. Ezt 2008 szeptemberéig tudtam fizetni. 2009. februárban az Otp-vel kötöttem egy olyan szerződést ami a náluk lévő hiteleim egy részét össze vonta. De én azóta sem tudom fizetni egyik hitelemet sem. Mind két bank már átadta egy külső cégnek a hiteleimet.Munkahelyem nincs több mint 1/2 éve az ösz jövedelmem 28500FT. Van egy 1/2 tulajdonú lakásom a másik tulajdonos még kis korú és van rajta haszon élvezet is. Mit tud csinálni ilyen esetben a behajtó? Megterheli az ingatlant?Nincs más ingóságom, de ha lenne akkor először azt vinnék utána az ingatlant?És ha végre eltudnék helyezkedni akkor a fizetésemből mennyit vonnának le? Vagy még a segélyből is vonnak? Válaszát előre is köszönöm.

nandy # 2009.11.18. 14:07

Segélyből, munkanélküli ellátásból, családi pótlékból, gyerektartásból... ilyen esetben nem tudnak letiltani.

Ha lesz jövedelmed, akkor annak 50%-át vonhatják.
Az adós tulajdonában lévő ingóságokat lefoglalhatják, ez alól mentes egy db. hűtő, mosógép, szekrény, néhány ruha stb... A gyermek ruháit, játékait, egyéb tárgyakat nem foglalhajták.

Az ingatlant elvileg végrehajtás alá vonhatják, nem lényeges, hogy csak egy része a tiéd. Az más kérdés, hogy lakottan, haszonélvezettel terhelve nem fognak tolongani a fél lakásért...

Nella # 2009.11.20. 11:39

Segítségüket szeretném kérni.1 éve házasodtam meg,és a feleségem gyerekének pént adtam kölcsön,úgy hogy személyi hitelt vettem fel.Azóta a gyerek és a köztünk lévő kapcsolat megromolott,a hitelt illetve a tartozást sem fizeti.Sajnos papírt nem írtunk,megbíztam benne,csak a feleségem a tanú aki látta,hogy átadtam a 300 000 ft-ot a gyereknek.Mehetek -e ezzel bíróságra,mert másképp nem tudom behajtani rajta pénzt,esetleg ha beszélünk telefonon vegyem fel a beszélgetést amikor a kölcsönről van szó?Egyáltalán ezt felhasználhatom ellene a bíróságon?Segítségüket kszönöm.

monalisa1 # 2009.11.20. 19:02

A hitelfevevő te vagy, a bank felé neked kell teljesíteni - hónapról hónapra, egálig.

A fiatalemberrel szemben javaslom első körben fizetési meghagyás kezdeményezését, benne röviden leírni hogy helyette és részére, és hogy tanú az egész ügyletben a feleséged - bár nem pártatlan... A szükséges űrlap letölthető: http://www.birosag.hu Az első körben 3% a fizetendő illeték, ha netán ellentmond akkor lesz per a dologból és akkor kell további 3%-ot fizetned. (Pernyertesség esetén a bíróság megtérítteti vele ezt is.)

Vagyis azt kell bizonyítani, hogy ha hallgatólagosan is, de kölcsönt adtál neki 300 eFt erjéig. (Azt hogy a feleséged hajlandó lesz-e tanúskodni, valamint hogy melyikőtök oldalán /.../ azt én nem tudhatom.)

Mindentől függetlenül fizesd a havi csekkeket, mást nem tehetsz, különben rövid időn belül neked lesz bírósági pered - és megy majd rád a végrehajtó...

"Mona"
laikus hozzászóló

Nella # 2009.11.21. 09:32

Mona, köszönöm szépen a segítséget.
Még soha nem volt dolgom bíróságon,nem vagyok jártas ilyen ügyekben.A feleségem biztos,hogy mellettem tanúskodna,de kérdés,hogy a bíróság elfogadja -e,mert gyerek biztos tagadni fogja tartozást,sőt eddig 2-3 csekket ő fizetett be a saját lakhelyén,de azt mondta,hogy azért fizette be,hogy anyagilag ő segít minket ezzel.Nem tudom,hogy mivel lehetne megfogni,illetve,hogy rá lehessen bízonyítani a tartozást.Az mennyire járható út,hogy telefonon ha beszélünk,rögzítem beszélgetést,amikor a tartozásáról beszélünk.Nem tudom ezt fel lehet -e használni a bíróságon ellene,mert gondolom,hogy valamivel bizonyítani kellene,de csak a feleségem tanúskodásával tudnám,de úgy érzem ez kevés.
Segítséget előre is köszönöm.

nandy # 2009.11.21. 10:56

Nem kötelező pert indítani, kezdetnek megteszi a fizetési meghagyás is (amit a bíróságtól kell kérni).
Ha annak nem mond ellent, akkor per nélkül is végrehajtható okirat lesz a kezedben, amivel mehetsz a végrehajtóhoz.
Ha perré alakul, mert az adós ellentmond, akkor valóban neked kell bizonyítanod, hogy a 300 ezer forintot átadtad, és az nem ajándék volt, hanem kölcsön. Ha a feleséged hajlandó melletted tanúskodni, az szerintem sokat számít, tekintve, hogy a saját gyermeke ellen teszi.

Nikolette # 2009.12.21. 09:30

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy 18év alatti személytől hajthatnak-e be bármilyen jellegű "tartozást",úgy hogy a törvényes képviselője (gondviselője) tudta nélkül keletkezett?

A választ előre is köszönöm...

lewho # 2009.12.21. 09:32

Igen.

Írd le apróra, mi történt!

taperharli # 2009.12.23. 12:32

Sziasztok! A problémám röviden: egy barátom tartozik több mint egy éve 1500000 forinttal. Ügyvédi papír van róla. Fizetni nem tud, mert hitelt nem kap.Csak az anyukája ingatlanára vett fel jelzáloghitelt de azt is elherdálta.Hogyan tudnám behajtatni a pénzem ha nincs "semmije"? A közjegyzői okirat segítene? Vagy egy százezres fizetés amiből 40000 a törlesztője le tudnak még vonni?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.23. 14:40

A közjegyzői okirat abban segít, hogy arra rögtön végrehajtást lehetne kérni.

Mindenképpen lépned kell, mert a követelésed öt év után elévül. Egy tartozás behajtásánál ne neked fájjon a fejed, hogy ő miből fog tudni fizetni. Vagy lépsz, vagy a reményed is oda.

Tehát fizetési meghagyás kibocsátását kérd, jövőre a közjegyzőknél kell szóban, vagy elektronikus formában. Ez még új, majd most fog kialakulni a gyakorlatban. Ha jogerős, végrehajtható lesz. A végrehajtó pedig reméljük majd teszi a dolgát.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.23. 15:01

jövőre a közjegyzőknél kell szóban, vagy elektronikus formábnan
Majd nyáron. De nem feltétlenül elektronikusan. És annyira nem új, a laikusnak mindegy, hol nyújtja be. A többi meg ugyanaz.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.23. 15:05

hm, ügyvéd csak elektronikusan

Muszáj kötekedned? Nem vagyok jó hangulatban.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.23. 15:24

OFF
Az baj. Elvégre itt a karácsony.
ON

Patrika # 2009.12.28. 07:34

Azt szeretném megkérdezni,hogy a banki tartozásnál mielőtt vonják a munkabéremből az x összeget előtte engem értesítenek?
Ugyanis ma kaptam egy sms-t a munkabérem jóváírásáról de 40.000ft-tal kevesebbet.Előfordulhat hogy valamelyik bank vonatja a béremből a tartozást?Ha igen hogy nem kaptam bírósági papírt erről?
Köszönöm a választ.

Hol kérdezhetek?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.12.28. 07:54

Hol kérdezhetek?

A kifizetődnél. Ott azonnal megmondják, hogy kinek és mi alapján utaltak.