árvasági ellátás

feri20 # 2009.02.18. 16:58

köszi hogy írtál gittus!a szüleim nyugdíjasok voltak,és csak annyi lenne az egész,hogy beküldöm azt az igénybejelentő lapot?

gittus # 2009.02.21. 08:24

igen.+ mellékelni értelemszerűen az iskolait (nappali) és a születési anyakönyvi kivonatot.
Mindkét szülője után adja be, mivel a kedvezőbb összegűt választhatja. Tehát két igénybejelentő +mellékletek.

Szassza # 2009.02.25. 14:59

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni tőletek hogy az nem e baj hogy én 2003ba végeztem el szakközépiskolába a 9.osztályt ez nem e hátrány ha szeretnék ujra járni szeptembertől ujra szakközépiskolába.Igy is kapnám az árvaságit ha megszakitottam az tanulmányomat?Most márciusba töltöm be a 21.-et.Válaszotokat előre is köszönöm.

Szassza # 2009.02.26. 10:31

Aki tud róla valamit minnél hamarbb irjon vissza mert Fontos!:)

gittus # 2009.02.26. 18:41

Nem baj
Csak az a lényeg hogy nappali tagozatos hallgatói/tanulói jogviszonyt létesíts. A megszakítás nem lényeg.

Szassza # 2009.02.27. 06:46

Köszönöm a segítséget!

joony22 # 2009.03.01. 13:00

Sziasztok. Esti tagozaton tanulok kapok árvaságit méltánnyossából. De e mellet szeretnék elmenni munkaügyi központ álltal indított tamfolyamra és ott ezért kapnák pénzt is. Azt szeretném megkérdezni ha felvesznek a tamfolyamra vissza kell mondanom az árvaságit vagy nem,( mert még mindíg iskolába járok) ??? Kérlek segítsetek nagyon fontos!!!!! mert erre még a munkaügyi központba se tudtak válaszólni!! Köszönöm:

Balu00 # 2009.03.01. 17:33

Kedves Fórumozók!

Visszaolvastam az alőbbi hozzászólásokat, de a kérdésem a következő lenne:
2 diplomával rendelkezem (az egyik állami finanszírozott), jelenleg munkaviszonyban állok, most leszek 25 éves 2010. januárban. El szeretnék kezdeni 1 sulit, ami 2 éves és sajnos csak nappali tagozaton van képzés (állami).

Amennyiben elkezdem most szeptemberben akkor kaphatom e az árvaságit 25 évemig?
illetve én még kérhetek e méltányosságot a fennálló tanulmányi jogviszony időtartamáig?
Főként a diplomák miatt kérdem.

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
Balu

Balu00 # 2009.03.01. 17:35

Elnézést kimaradt, hogy ez középfokú képzés lenne.

Köszönöm,
B.

Timog # 2009.03.02. 06:44

Tisztelettel érdeklödnék sajnos én vakrokkant vagyok öröklödött szembetegségem van édesapám 1986 ban elhunyt ő utána árvaellátásban részesültem amit sajnos 16 éves koromban megvontak amit a mai napig nem tudunk hogy miért.
Én 1973 ban születtem mikor édes apám meghalt én a vakok és gyengénlátok iskolájába jártam 2005 ben leszázalékoltak és kértem az árva ellátást amit nagyon nehezen állapitottak meg újra de csak fél évre kaptam meg vissza menőleg.
Orvosi papirokkal tudom igazolni hogy 16 éves korom elött is betegvoltam 100% II csoportban.
Kérdeztem a nyugdijfolyositotol hogy miért vonták meg azt az ellátást ami jártvolna és azt a választ kaptam hogy nincsennek meg a régi papírjaim igy nem tudnak felvilágositást adni.
Szeretném megtudni hogy a kiesett ídőszakra kérhetem e az árva ellátást vagy valamien kártéritést mivel sajnos a betegségem születésem otta fenáll és sajnos ez el kisér életem végéig .
Válaszukat előre is köszönöm

joony22 # 2009.03.02. 17:23

Nagyon kérlek segítsetek. FONTOS!!!!!!!!!

joony22 # 2009.03.02. 17:24

Sziasztok. Esti tagozaton tanulok kapok árvaságit méltánnyossából. De e mellet szeretnék elmenni munkaügyi központ álltal indított tamfolyamra és ott ezért kapnák pénzt is. Azt szeretném megkérdezni ha felvesznek a tamfolyamra vissza kell mondanom az árvaságit vagy nem,( mert még mindíg iskolába járok) ??? Kérlek segítsetek nagyon fontos!!!!! mert erre még a munkaügyi központba se tudtak válaszólni!! Köszönöm:

Galibáusz # 2009.03.02. 18:51

Kedves joony 22!Szerintem az a legegyszerűbb,ha felhívod a nyufigot és megkérdezed,nem kerül semmibe!Üdv G.

Iwi123 # 2009.03.03. 06:22

Kedves Timog!
Én azt javasolnám neked, hogy problémáddal fordulj az Országos Nyugdijbiztositási Főigazgatósághoz. Véleményem szerint irj egy panaszlevelet, hogy a Nyugdijfolyósitó Igazgatóság nem válaszolt a kérdésedre megfelelően. Kérdezz rá arra is, hogy miért vonták meg az árvaellátásodat 16 éves korodban. Ott konkrétan megvizsgálják az ügyedet és megfelelő választ fognak adni.
Ha ott sem lenne megfelelő a válasz, még mindig lehet érdeklődni a minisztériumban, ott Forgó Györgyné a szakállamtitkár, ő foglalkozik ilyen ügyekkel.

Iwi

Timog # 2009.03.03. 07:33

Kedves Iwi123 köszönöm a segitségedet megprobálom hátha kapok rendes felvilágositást

monalisa1 # 2009.03.03. 08:16

A sajnálatos egészségi állapotodról a kérelemhez csatolj aktuális szakorvosi igazolást, mivelhogy jelezték: előzőekről nincsenek meg a régi papírjaid.

Iwi123 # 2009.03.03. 10:29

Igazából Timog ügyében az a kérdés, hogy miért vonták meg 16 éves korában az árvaellátást?
Lehet, hogy akkor kértek iskolalátogatási igazolást és nem csatolták be?
Mert ha igy van, akkor semmi esélye, hogy 6 hónapnál régebbi időpontra visszakapja az ellátást.

Iwi

Timog # 2009.03.03. 10:55

kedves Iwi123 mikor édesapám elhunyt édesanyámnak kellet küldeni igazolást hogy iskolába járok ő ezt meg is tette és azon rajta volt hogy a vakok iskolájába járok.
Ha én 1986 ban vakrokkant voltam mikor apu meghalt akkor 1989 ben 16 éves koromra nem jöhetett vissza a látásom és ezt észrekellet volna venniük a 86 os igazoláson hogy a vakok iskolája adta ki.
De sajnos nekik könyebb megvonni egy ellátást mint belenézni az aktában amiben benne az iskolai igazolás miszerint a vakok iskolájába járok.

gittus # 2009.03.03. 11:20

joni22

Ha a tanfolyam mellett jársz iskolába is akkor minden további nélkük jár az árvaellátás.

gittus # 2009.03.03. 11:25

Timog

Annak csekély az esélye hogy visszamenőleg megállapítsák az árvaellátást. Ha azt véleményezné az orvosi bizottság hogy a rokkantságod 16 éves korod előtt is fennáll és folyamatos volt akkor az árvaellátás megállapítható igénybejelentést megelőző 6 hónapra.
Szerintem minnél előbb jelents igényt. Azután jelezd ha probléma volt.

Timog # 2009.03.03. 11:52

kedves gittus véleményezték és most kapom csak azzal nem értek egyet hogy miért vonták meg mikor az iskola igazolta nekik 86 ban hogy a vakok iskolájába járok szerintem teljesen jogtalanul vonták meg.
Csak az a kérdés ezt hogy tudom bebizónyitani mert sajnos a nyugdijfolyositó nem örzi meg a régi papírokat holott anyukám még él és amig ő él megkéne örizni az aktáiban a régi íratot is.

joony22 # 2009.03.04. 16:34

Igen még mindíg járok iskolába. Nagyon szépen köszönöm a válaszodat Gittus. Nagyon jó ez a fórum!!!!!!!!!

gyertya # 2009.03.04. 17:07

Timog

Nem akarok fogadatlan prókátor lenni, de amikor 16 éves korában megszüntették az árvaellátásra való jogosultságát, akkor arról határozatnak kellett készülnie. Ez ellen jogorvoslati lehetőséggel kellett volna élni, amit ezek szerint nem tettek meg. Nem beszélve arról, hogy rokkantság címén is előterjeszthettek volna igényt, ami szintén nem történt meg.

Nem akarom elszomorítani, de kicsi a valószínűsége, hogy győztesen kerül ki ebből az ügyből, mert utólag az Ön által állítottak nehezen bizonyíthatók.

Minden jót: Gy.

gittus # 2009.03.05. 11:06

sajnos csak egyetérteni tudok Gyertyával.

takefive # 2009.03.14. 22:56

Üdv!

Az lenne a kérdésem, ha mondjuk átmegyek egy másik iskolába (szintén nappalira) egy év főiskola után, akkor ugyanúgy fogok kapni árvasági ellátást vagy megszűnik ilyenkor?

Előre is köszönöm a segítséget.