Ingyenes ügyvéd

gabriella1975 # 2020.12.12. 07:26

igen, lekértem és a tulajdoni lapon is valóban ez szerepel:

bejegyző határozat, érkezési idő:

33553/4/2017/2016.12.02

köszönöm mindannyiótoknak a segítséget!

:)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.11. 21:21

A /2016.12.02. a benyújtás dátuma is. Úgy tűnik, még az aláírás napján benyújtották a kérelmet.

drbjozsef # 2020.12.11. 21:11

Ezek között nincs a neked szükséges dátum.
Mondom : tulajdoni lap.

gabriella1975 # 2020.12.11. 20:38

kedves hozzászólók!

az egyszerűsített határozaton a határozat száma

33553/4/2017/2016.12.02.

a szövegben:

" a 2016. december 2-án kelt adásvételi szerződés, hozzájáruló nyilatkozat, a 2017.február 16-án kelt törlési engedély alapján a tulajdonjogot bejegyeztem "...

szerepel

a határozat dátuma pedig 2017.02.28.

drbjozsef # 2020.12.11. 06:36

gabriella1975,

Ha nincs valami különleges ok, akkor 1-2 napon belül be szokta nyújtani az ügyvéd (minél előbb, annál inkább védi a vevőt, ugye, pl. egy újabb, rosszhiszemű eladástól).

Kérdezd meg az ügyvédet, vagy nézd meg a tulajdoni lapot (ügyfélkapuval online ingyenes), azon nem csak a bejegyzési idő, de az annak alapjául szolgáló okirat érkezési ideje is fel van tüntetve.

Ha 2016-os a benyújtás, akkor igen, 2021-es eladás már adómentes lesz.

Szomorú örökös # 2020.12.11. 04:51

gabriella1975

a szerződés dátuma 2016. december 2. A teljes vételár (14.5 M ft) kifizetése 2017 januárban történt meg......A kérdésem az lenne, hogy ha 2021-ben eladnám ezt a lakást (30 M ft) kellene-e szja-t fizetnem a köztes összeg után? Vagy 2021-ben már adómentes lenne ez a bevétel?

Mivel ez a kérdés engem is érint, ezért utána néztem a neten:

Szerzési idôpont
Az ingatlanértékesítésbôl származó jövedelem, valamint
az értékesített ingatlan megszerzésének idôpontja az
adókötelezettség fennállása szempontjából alapvetô jelentôségû. Az Szja. tv. – bevétel megszerzésére vonatkozó - általános szabályától (9.§) eltérôen az ingatlan értékesítésébôl származó jövedelmet fôszabályként azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az errôl szóló érvényes szerzôdést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

Én a fentiek alapján - amit a NAV oldalán olvashattam - úgy gondolom laikus fórumozóként, hogy a hatósághoz a szerződéskötést követően nyújtja be az ügyvéd, így 2016. decemberében lesz a szerzés időpontja, így 2021-ben adómentesen eladhatod az ingatlant. Nekem pont ilyen szitu van, csak egyetlen évvel későbbi időponttal.

gabriella1975 # 2020.12.11. 03:18

Tisztelt Fórumozók!

Lakást vásároltam 2016-ban, a szerződés dátuma 2016. december 2. A teljes vételár (14.5 M ft) kifizetése 2017 januárban történt meg.
A kérdésem az lenne, hogy ha 2021-ben eladnám ezt a lakást (30 M ft) kellene-e szja-t fizetnem a köztes összeg után? Vagy 2021-ben már adómentes lenne ez a bevétel?

Köszönöm segítő válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.29. 09:17

Igen. Azt bármelyik tulajdonostárs kérheti a bíróságtól.

drbjozsef # 2020.11.28. 20:24

Semmi, ha már amúgy tulajdonostárs. De pont ezért kérdez, mert nem tudja biztosan, mi számít.

Feltételezem, a "hacsak nem társtulajdonos"-sal a közös tulajdon megszüntetésére célzol.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.28. 19:45

Áldja meg az én Istenem... Akkor meg annak mi a jelentősége?
Ennyi erővel hozzátehette volna, hogy kétszázszoros véradó.

drbjozsef # 2020.11.28. 18:25

"ezzel együtt"

Vagyis : is.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.28. 17:22

Akkor ne azt mondja, hogy a szomszéd telek tulajdonosa...

drbjozsef # 2020.11.28. 16:02

A "jómagam" szerintem az egyik 2/6 részes. Vagyis társtulajdonos.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.28. 15:00

Igen. Nincs. (Hacsak nem vagy társtulajdonos.)

lippas # 2020.11.28. 10:42

Tisztelt drbjozsef és Szakértők!

Kérdésem kicsit kacifántos, de próbálom egyszerűen leírni.

Lenne egy földterület ahol 3 tulajdonos van(mindenki 2/6 részben) jómagam, NFA,
és a tárgyat képző 2/6 részre földhivatalban bejegyzett úr, aki kb 15-21 éve elhunyt és a hagyatéki eljárásnál kimaradt a hagyatéki listából, így még mindig ő van tulajdonosnak feltüntetve.
Én ezt szeretném megvásárolni, használni.

Sikerült a bejegyzett címen elérni az egyetlen törvényes örököst aki nem hajlandó vele foglalkozni, nem érdekli. Nem is tudtak a létezéséről!
Tudtommal ha hajlandó lenne, egy póthagyatéki eljárással lehetne az ügy végére pontot tenni!?

Kérdés az, hogy van-e bármilyen más lehetőségem a földterület megszerzésére, úgy hogy ezzel együtt a szomszéd telek tulajdonosa is vagyok?

Előre is köszönöm szépen válaszát!

Niki009 # 2020.11.27. 18:20

drbjozsef, köszönöm szépen!

drbjozsef # 2020.11.27. 16:41

Niki009,

Főszabály szerint szerződést kötni bármilyen módon lehet, szóban, telefonon, e-mailban is (kivéve ahol törvény írásbeli alakiságot előír).

A kérdés ugye a bizonyíthatóság.

Én a helyedben azt tenném, hogy igazolható módon, tértivevényes levélben megkérdezném tőlük, hogy a korábban szóban megkötött szerződést az akkor megkötött tartalommal (=árral) fent kívánják-e tartani, vagy sem. Ha igen, 8 napon belül írásban, az ott kikötött árral rendeljék meg az árut, ha nem teszik, tárgytalannak tekinted a megállapodást, elálsz a szerződéstől, és másnak fogod értékesíteni azt.

Ha tudják igazolni ők (mondjuk a telefonbeszélgetés felvételével) a szerződést, akkor azzal az árat is igazolniuk kell, ha meg nem tudják, akkor úgyis mindegy.

Niki009 # 2020.11.27. 10:15

Mezőgazdasággal foglalkozom.
A terményeimet eladom, most már 2-3 éve szinte ugyanazon felvásárlónak szerződéssel.
Idén januárban telefonon megállapodtunk terménylekötésben és árban, majd most, hogy számlázásra került volna a sor, kevesebb árat mondtak, mint akkor.
A szerződéssel nem ért ide az üzletkötő, amit alá is írtam volna, tehát lejegyezve sajnos neki és nekem is más ár van. Én nem szeretném eladni azon az áron a terményt nekik amit most ők mondtak.
Mit tud tenni ha egyszerűen másnak adom tovább a terményt?
Lehet bármi jogi következménye?

Nagyon köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.11.24. 10:06

Ha sérülésmentes és hiánytalan volt, akkor visszajár a pénz.

Ez a kibontottad a csomagot ezért nem veszem vissza, régi próbálkozás. Hát honnan tudnám, megfelel-e, ha nem bontom ki? Egy fenét. Az ilyeneket legfeljebb a bíróság teszi helyre, ha makacskodik.

Fizetési felszólítás, tértis levélben, határidővel, aztán mehet az FMH ha nem fizet.

Betű # 2020.11.24. 09:26

Tisztelt drbjozsef!

Igen, vissza vittük a terméket november 10-én. Csak egy átvételi elismervényt adott.

A webáruház ezt hirdeti:
Mégsem tetszik? Meggondoltad magad?
Ha már megvásároltad a terméket, de meggondolod magad, semmi gond, 14 napos teljes körű visszavásárlási garanciát vállalunk, amennyiben a vásárolt matrac, ágykeret vagy ágyrács hiánytalan, sérülésmentes állapotban van. FONTOS, hogy a címke ne legyen eltávolítva a termékről!

Arra hivatkozik, hogy a csomagolást eltávolítottuk a matracról. Megjegyezném, ő bontotta ki. Tájékoztatott, csak akkor adja vissza a pénzt, ha eladja a matracot másnak.

Betű # 2020.11.24. 09:24

Isztelt drbjozsef!

Igen, vissza vittük a terméket november 10-én. Csak egy átvételi elisnervényt adott.

A webáruház ezt hirdeti:
Mégsem tetszik? Meggondoltad magad?
Ha már megvásároltad a terméket, de meggondolod magad, semmi gond, 14 napos teljes körű visszavásárlási garanciát vállalunk, amennyiben a vásárolt matrac, ágykeret vagy ágyrács hiánytalan, sérülésmentes állapotban van. FONTOS, hogy a címke ne legyen eltávolítva a termékről!

Arra hivatkozik, hogy a csomagolást eltávolítottuk a matracról. Megjegyezném, ő bontotta ki. Tájékoztatott, csak akkor adja vissza a pénzt, ha eladja a matracot másnak.

drbjozsef # 2020.11.24. 08:13

Betű,

Jól értelek, hogy a terméket visszaadtad, arról neked elismervényed van, hogy átvette, de nem adta vissza a pénzt?

Ha igen, akkor írj egy tértis levelet neki, bankszámlaszámoddal, kézhezvételtől 8 napon belül utalja vissza az összeget.

Ha nem teszi kínáld meg egy fizetési meghagyással.

Betű # 2020.11.23. 15:50

Tisztelt Szakértők!

Tájékoztatást szeretnék kérni webáruházból történt internetes vásárlással kapcsolatban.
2020.október 25-én, interneten a matrac sztár áruházból megrendeltem egy Best Dream márkájú latex matracot 177.990 Ft értékben. Az áruház 14 napos pénzvisszafizetési garanciát vállal.
November 5-én este 8 órakor elhozta az áruház dolgozója a matracot. Kicsomagoláskor szembesültünk, hogy Best Dream matrac helyett I'Dorme matracot hozott. Nem akartunk problémát, így nem vitettük vissza, mivel nem ezt rendeltük.
Sajnos nem felelt meg ez a matrac, így telefonon négyszer hívtam az eladót, hogy vissza visszük Pestre az áruházba, november 10-én. Azt mondta visszavihetjük, de pénzt nem ad. Írt egy átvételi elismervényt. A 14 napos pénzvisszafizetési garancia a holnapi napon lejár. Felhívtam kora délután az eladót, lepattintott, hogy vannak nála, majd visszahív. 3 óra elteltével újra felhívtam, azt mondta folyamatosan voltak nála, ezért nem hívott vissza és kiröhögött mikor tájékoztattam, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordultam.
Szeretném vissza kapni a pénzem mielőbb, mit tehetek ez ügyben?
Köszönöm szépen előre is a választ.

negativ06 # 2020.11.16. 12:39

Köszönöm a segítséget, személyesen végül megoldódott a probléma.

rigoz # 2020.11.12. 03:27

A kormányablak a személyesen, szóban és hiánytalanul előterjesztett kérelem alapján - mely folytán egyébként sommás eljárásnak van helye - a kért máso(d)latot azonnal kell kiállítsa (a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, illetve a járási és kerületi hivatalokról szóló 86/2019. (IV. 23.) Korm. rend. (a továbbiakban: R.) 48. §-a alapján, a R. 5. mellékletének 36. pontja alapján)

A R. 3. § (1) bek.-e értelmében e jogkörét minden kormányablak az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező szervével páruzamosan, országos illetékességi területtel gyakorolja, azaz lényegében bármely kormányablakhoz lehet fordulni. :)