Özvegyi nyugdíj

Margo5508 # 2014.03.04. 13:55

Tisztelt Fórum !
Véleményüket kérném az adatok ismerete alapján:
Férjem 1955 február 5-én született,aktív dolgozóként 2006 augusztus 30-án hunyt el, 1 évig (2007.08.29.)kaptam az ideiglenes özvegyi nyugdíjat.
Én 1955 augusztus 30-án születtem és ( éltem a 40 éves szolgálati idő megszerzés ) nyugdíjba vonultam 2012 év október 31.
Szeretném tudni igényelhetem a férjem után az özvegyi nyugdíjat, vagy sem ?
Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel: Margo

TEHG # 2014.03.04. 19:31

Az alábbi témában kérném a véleményüket. Édesapám 1982-ben meghalt. Édesanyám 1988-ban ment nyugdíjba.
Édesapám után kb. 12.000 Ft özvegyi nyugdíjat kap. Tizenhat éve élettársi kapcsolatban élt, de a hivatalos lakcím nem egy helyen volt. Most meghalt az élettársa. Az Édesapám után kapott özvegyi nyugdíj váltható-e az élettárs utáni özvegyi nyugdíjra. Köszönettel TEHG

ahamima # 2014.03.05. 20:36

Margo5508

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét.

TEHG

Az a személy, aki az élettársi együttélési időszak vagy ennek egy része alatt özvegyi nyugdíjban vagy baleseti özvegyi nyugdíjban részesült, az élettárs jogán özvegyi nyugdíjra nem jogosult (1997. évi LXXXI. törvény 45. § (3) bekezdés).

Üdvözlettel: ahamima

Fedorné # 2014.03.16. 17:22

Tisztelt segítő fórumozók!
Édesanyám kérdését szeretném továbbítani. Ő 1961.09.22-én született, és 30 éves munkaviszonnyal rendelkezik, és 2013-ba lett Magyar állampolgár, és Magyarországon él. Édesapám, 1958.02.02-án született, és kb. 25 év munkaviszonnyal rendelkezett, 2009.05.13-án hunyt el. Ő nem volt magyar állampolgár. Érdeklődnék, hogy Jogosult-e édesanyám Özvegyi nyugdíjazásra? Ha igen, milyen adatok szükségesek?
Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelettel:
Fedorné

monalisa1 # 2014.03.18. 15:53

Javaslom e-malban érdeklődjön a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatánál, közölve szülei eredeti állampolgárságát is. (Ha egyáltalán lesz özvegyi nyugdíj az valószínűleg nem magyarországi nyugdíj lesz.)

Mártika56 # 2014.03.23. 19:14

Szép estét!
A segítségeteket szeretném kérni olyan ügyben, hogy a férjem 58 éves korában elhunyt, 2004 óta le volt százalékolva, rokkantsági ellátást kapott. Én 56 éves koromban 40 év szolgálati idővel vonultam nyugdíjba, jelenleg 58 éves vagyok. Érdeklődnék,hogy mi az özvegyi nyugdíj igénylésének a menete, milyen okmányokat kell kitölteni, és mire számíthatok a jövőre nézve?

ahamima # 2014.03.23. 20:11

Mártika56

Az özvegyi nyugdíjat a lakóhelye szerinti nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál igényelheti, nyomtatványt hozza a www.onyf.hu címen a nyomtatványtárban talál. Csatolja hozzá a halotti, a házassági, illetve adategyeztetés céljából a saját születési anyakönyvi kivonatát.
A jogosultsági feltételek fennállása esetén egy évig ideiglenes özvegyi nyugdíjra lehet jogosult, ami annak az öregségi nyugdíjnak a 60 %-a, ami az elhunytat megillette volna. Az egy év letelte után, amennyiben nem érzi magát megváltozott munkaképességűnek és árvaellátásra jogosult gyermekek eltartásáról sem gondoskodik, nem lesz jogosult özvegyi nyugdíjra.
A feléledési szabályokról nem írok, mert az oly távoli jövő, hogy addig még a jogszabály is változhat.

Márti65 # 2014.03.24. 14:54

Tisztelt Szakértő!

Édesanyám ügyében szeretnék kérdést feltenni Önöknek.
Élettársa után most özvegyi nyugdijat kap.20 évig éltek együtt,ezt tanukkal kellett bizonyitani.Mind a ketten öregségi nyugdijban voltak már.Édesanyám 1 évre kapja a 60 % ot.a kérdés az lenne hogy ha letelik az 1 év mi a teendő,jár e valamennyi %-ék, és kell e igényelni és bizonyitani az élettársi kapcsolatukat ujra vagy pedig autómatikusan fog járni kevesebb százalékban?..Elöre is köszönöm válaszát..
Márti

szafika # 2014.03.24. 16:34

Kedves Ahamina !

Mártika56-nak ha kap 1 évig 60 %-os ideiglenes özvegyit , utána nem fog neki 5-6 év múlva feltámadni az özvegyi nyd ?

szafika # 2014.03.24. 16:38

Ahamina ! bocs ha hüleséget kérdeztem , mert írtad is , h a feléledésről a jogszabály változhat addig .

ahamima # 2014.03.24. 16:44

Márti65

Amennyiben az édesanyja a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően özvegyi nyugdíjra lehet jogosult, igényelni nem kell, a folyósító szerv hivatalból állapítja meg az ellátásra való jogosultságot.

szafika

Az egyéb jogosító feltételek fennállása esetén a jelenleg hatályos jogszabály szerint feléledhet az ellátásra való jogosultsága, de addig még annyi idő eltelik...

Béla József # 2014.03.28. 07:27

Tisztelt Hozzáértők!

Nyugdíjas vagyok. Halálom esetén kaphat-e a feleségem utánam – szintén nyugdíjas – özvegyi nyugdíjat, ha házasságon kívüli kiskorú gyermekem árvaellátást kap majd. Van-e köze a két dolognak egymáshoz?

Köszönöm a választ.

Őszikék57 # 2014.03.28. 10:25

Segítséget szeretnék kérni.
Van egy hölgy aki a nők 40 éves jogosultsági idejével elment nyugdíjba 55 évesen. Sajnos meghalt a férje. 1 évig kapja az özvegyi nyugdíjat.
Az lenne a kérdésem, hogy az 1 év letelte után jogosult lesz-e az özvegyi nyugdíj 30 %-ára?
A válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2014.03.28. 11:32

Béla József

Ha a felesége saját jogon nyugdíjas, azaz már betöltötte az életkora alapján az őrá vonatkozó nyugdíjkorhatárt, akkor jogosult lesz az özvegyi nyugdíjra. / Addig is további közös sok életévet még!

A gyermek árvaellátása nem zavar majd be a dologba.

monalisa1 # 2014.03.28. 11:34

Őszikék57

A hölgynek el kell majd érnie a saját jogú nyugdíjkorhatárt, a jelen 40-es korkedvezményes nyugdíj az állandó nyugdíjra nem ad alapot.

----
  • laikus hozzászóló
Béla József # 2014.03.28. 12:28

Köszönöm! :)

Mártika56 # 2014.03.28. 18:58

Ahamima, köszönöm szépen a választ. Azt még megkérdezhetem,hogy nekem ugye nem kell rehabilitációs felülvizsgálaton részt vennem, ha a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjával jöttem el nyugdíjba?

ahamima # 2014.03.29. 07:54

Mártika56

Nem kell, de akkor az egy év lejárta után özvegyi nyugdíjra semmilyen jogcímen nem lesz jogosult.

Mártika56 # 2014.03.31. 10:09

Ahamima, ettől függetlenül a JELENLEGI szabályozás értelmében 2020-ban(nyugdíjkorhatár betöltésekor) ismét feléledhet az özvegyi nyugdíj?

Klárus # 2014.04.01. 11:59

A következőkben kérném a segítségüket.

Szüleim 60 éve házasok, mindketten évek óta nyugdíjasok. Édesapám tartós ápolásra szorul, ezt édesanyám több, mint húsz éven keresztül egyedül végezte. Két éve apukám idős otthonba ment, mert anyukám már nem tudja ellátni. Közös állandó lakcímük nem változott, apukám nincs még ideiglenes lakcímen sem az otthonba bejelentve, nem is tekintik magukat semmilyen értelemben elváltnak, vagy külön élőnek, de végül is nem egy fedél alatt élnek. Jogi szempontból kétségeink merültek fel: bármelyikük halála esetén befolyásolja-e ez a helyzet a másik fél özvegyi nyugdíjra való jogosultságát?
Válaszukat előre is köszönöm.

ahamima # 2014.04.01. 19:45

Klárus

Nem befolyásolja az özvegyi nyugdíjra való jogosultságot, ha a házastársak valamelyike idősotthoni elhelyezésre szorul, abban az esetben, ha közöttük továbbra is fennáll az érzelmi-gazdasági életközösség. (pl. látogatja a házastárs, ajándékokat visz neki, stb.)
Erre vonatkozóan majd az igénybejelentő lapon kell nyilatkozni, tehát megnyugtathatom, attól, hogy a házastársak valamelyike az állapota miatt szociális otthoni elhelyezésre szorul, attól ők még együtt élőnek minősülnek.

Klárus # 2014.04.01. 20:13

Kedves ahamina,

Köszönöm szépen a megnyugtató válaszát.

Lifoet # 2014.04.11. 10:33

Idén lettem nyugdíjas a 40 éves munkaviszonynak köszönhetően. Azt mondták a helyi nyugdíj folyósítónál, hogy nem vagyok jogosult az özvegyi nyugdíjra, de a központot felhívva kiderült hogy jogosult vagyok már 4 éve, de mivel nem tájékoztattak, nem is igényeltem. Most fél évre visszamenőleg kifizették, de így is elestem 3,5 évnyi özvegyi nyugdíjtól. Mit lehet tenni ez ügyben, megkaphatom azt a 3,5 évnyi nyugdíjat valamilyen módon?

monalisa1 # 2014.04.13. 15:48

Járadékszerű ellátást visszamenőleg kifizetni csak 6 hónapra van mód. / Nem tudni 3,5 éve mit kérdezett a helyi ügyintézőtől - vagy mit nem, de saját jogon csak nemrég lett nyugdíjas és innentől vált jogosulttá a végleges özvegyi nyugdíjra.

----
  • laikus hozzászóló
szafika # 2014.04.14. 02:45

Monalisa nem úgy működik az özvegyi nyd ? hogy akkor kaphatja az ideiglenes után az állandót , ha a rá érvényes nyd korhatárt betöltötte valaki ? nem számít , h a 40 évessel , ment el nyd- ba , hanem a korbetöltés ? pl 54-ben született emberkének 63.5 éves korában .