házeladás haszonélvezettel


Dr.Attika # 2007.02.16. 16:51
Butyka # 2007.02.15. 18:59

Köszönöm a helyreigazítást!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.15. 17:31

A haszonélvezet a tulajdonjog csaknem valamennyi úgynevezett szelvényjogát elvonja - éppenséggel a rendelkezés joga az, amit nem.

Így aztán a földhivatalok a haszonélvező hozzájárulása nélkül is bejegyzik a tulajdonjog változását - a haszonélvezeti jog érintetlenül hagyása mellett.

Butyka # 2007.02.15. 17:25

A haszonélvezet joga a tulajdonostól a rendelkezési jogot vonja el, így a tulajdonos a haszonélvezet megszűnéséig tűrni köteles ezt a tulajdonjogát korlátozó egyoldalú hatalmasságot.
Az tény, hogy az ingatlan értékesítésére szerzőést lehet kötni, de a földhivatali átvezetésen meg fog akadni az ügylet, hiszen a haszonélvező hozzájárulásának hiányában a földhivatalok nem vezetik át a tulajdonos változást.

_Lala_ # 2007.02.14. 08:26

milyen jogi lehetőség van arra hogy ha nem írja alká a haszon élvező hogy mégis eladható legyen

Eladhatod azt, amid van (a tulajdonjogot), de a haszonélvezet megmarad rajta akkor is! Így pedig nagyjából senki nem fogja megvenni, hiszen használni a haszonélvező haláláig nem tudja.

Ha pedig azt szeretnéd, hogy a haszonélvezet megszűnjön (hogy értelmes áron el lehessen adni), akkor meg kell egyezned a haszonélvezővel; ha ő ezt nem akarja, akkor nem tudod kikényszeríteni, hogy lemondjon róla.

T r a v e n # 2007.02.14. 08:15

Kedves Orsika!

A haszonélvezet nagyobb, mint a tulajdonjog...

Tehát a haszonélvezővel történt megállapodás nélkül nem fog menni az ügylet. A haszonélvezet a jogosult haláláig tart.

Amennyiben megtörténik a hitelfelvétel és a jelzett ingatlanra nem sikerül megállapodni a haszonélvezővel, illetve azt eladni, akkor Téged fog terhelni a hitelfelvételi szerződés kötelezettsége, illetve Te vagy a felelős az esetleges ebből eredő szerződésszegésért.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.13. 18:37

Az ingatlan haszonélvezettel terhelten is eladható - csak legyen, aki megveszi. Az, hogy a haszonélvező mennyiért hajlandó lemondani a jogáról, csakis a megegyezéseteken múlik. Nincs olyan kötelezettsége, hogy egy bizonyos összegért le kell mondania, és neked sincs kötelezettséged arra, hogy akár csak egy forintot is adj neki.

Orsika 15 # 2007.02.13. 18:25

Van egy házam amit ajándékozási szerződéssel kaptam haszonélvezet van rajta. vennék egy másikat hitelre és utána elkellene dni ezt kérdésem milyen jogi lehetőség van arra hogy ha nem írja alká a haszon élvező hogy mégis eladható legyen. Õ az egész ház értékét gondolja hofógy adjam oda neki még azt is tudni szeretném az eladási ár hány százalékát kellene kifizetnem.