Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építési engedély hiánya 10 éve

jakabgipsz # e-mail 2020.06.03. 11:42

Kedves Fórumozók!
Tudnának segíteni egy kérdésben?!
Adott egy vidéki pincesor, 80-100nm-es telkekkel.
A boros pince elé sokan gazdasági tárolót építettek, illetve kisebb hétvégi házat ~50nm. A tulajdoni lapokon présház szerepel.
A helyi rendelkezés szerint a beépíthetőség 30%.
Nyilvánvalóan ezt többen is túllépték.
Az ingatlanok mindenféle engedélyek nélkül épültek más-más években.
A jó szomszédság adott, senkit semmi nem zavar, az épületek tökéletes szerkezeti állapotban vannak, Omlás és egyéb veszélyt nem jelentenek.

Sem lakhatási, sem fennmaradási engedélyt nem tervez kérni senki.
Ha jól olvastam a korábbi leveleket, annak aki már 10 éve épített, nincs félni valója.
Hogyan, kinek kell igazolni hogy 10 éve áll-e az ingatlan?
Ha veszek egy 3 éve épített ilyen házikót (papíron egyszerű présházat), lehet félni valóm, elbontathatják?
Hallottam olyat, hogy a 10 év elévülési időt csökkenteni tervezik.
Mennyi most pontosan ennek az elévülési ideje?

Korábban illegálisan épült hétvégi házat a legutóbbi földmérés után a földhivatal mindenféle probléma nélkül bejegyezte a térképre, mint nem rendezett építményt.

Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # e-mail 2020.03.05. 21:12

Ügyvéd és pénz!
Enélkül nem megy!

kisparazs70 # e-mail 2020.03.04. 21:17

Üdvözletem! A kérdésem az lenne, hogy szeretném eladni 13 éve szerzett ingatlanom amihez hozzá lett bővítve 60 nm melléképület kb. 12 éve. A térképen nem szerepel de hitelfelvétel miatt a vevőnek a teljes alaprajzra van szüksége amin ez nem szerepe. Hogyan és hol kell ezt intéznem, milyen anyagi vonzatai vannak. Hol kezdjem ezt intézni? Válaszát köszönöm! A besorolás FL4 a jelenlegi helyzet alapján. (de lehet Lf4 :) ) Nagyon sürgős lenne!

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.02.22. 10:29

@ntz90

Földmérő is kell hozzá, hogy az ingatlan-nyilvántartás térképi adabázisában is megjelenjen a toldalékkal bővült felépítmény, vagyis nem csak az építésügyi hatóságnál, hanem a Földhivatalnál is el kell járni ahhoz, hogy minden rendben legyen.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

MajorDomus # e-mail 2020.02.21. 20:14

Biróságra nem,de bírságra számithatsz. Lebontatni viszont nem fogják.
Kérjél rá fennmaradási engrdélyt,azzal már legális lesz.

ntz90 # e-mail 2020.02.20. 22:29

Üdv, remélem jó topic-ba írok,
A problémám a következő lenne:
El szeretnénk adni a szülői hazat, viszont van egy engedélyek nélkül (több mint 10 éve ) hozzaépített helység ami kb 15 nm (a főépület lett bővítve) . A telek beépíthetőségébe belefér.
Hogyan tudnám hivatalossá/eladhatóvá tenni és milyen jogi következményekre/bíróságra számíthatok? Segitségetekre számítok és előre is köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2019.10.16. 11:36

A légifotó egy a bizonyítékok sorában. Bármivel bizonyíthatsz, ami rendelkezésedre áll. A hatóság meg majd mérlegeli a bizonyítékokat.

grofbejczi # e-mail 2019.10.15. 01:25

Üdv Mindenkinek!

Engem elsősorban ebben a témában az érdekelne, hogy milyen bizonyítékokat fogadnak el a hatóságok arra vonatkozóan hogy mióta áll ott az épület. Konkrétan a földhivatali műhold képen ami több mint 10 éve készült is már szerepel az épület. Ez már elegendő bizonyító erővel bír?

nanemaaa # e-mail 2019.08.23. 09:15

Marion99
Az adó már csak ilyen, bevallás alapú. A jövedelem adódat se ellenőrzik, legfeljebb, ha felmerül annak gyanúja, hogy a jövedelmedhez képest túlzott mértékben költesz, vagy gyarapodsz. ;)
Azt hogy milyen szabályozásnak és miért van értelme, nem itt és nem egyedi ügyekben lehet megvitatni, el lehetett volna menni annak elfogadása előtti lakossági fórumra, és ott lehetett volna véleményt alkotni.

Marion99 # e-mail 2019.08.23. 08:55

@nanemaaa Akkor ez a szabályozás még nem volt, mikor elkezdtem építkezni. Garázsra vetítve netto baromság olyan telkeken, amiknek jelentős a lejtése, mielőtt hatályba lépett, nyilván és értelem szerűen mindenki a telekhatárra építette a garázsát. Mivel nem tudtam, hogy megy az építkezés, az önkormányzattól kapott hiányos tájékoztatás alapján jártam el, ők kitöltettek velem egy ingatlan bejelentési adatlapot, ami mint utóbb kiderült, az adózáshoz tartozik. Itt eleve ők hibáztak másodszor, ha jobban meggondolod, mert annak úgy nem szabadna működnie, hogy bemondásra bejelentek egy swarzba felhúzott ingatlant, ők meg jól kiszabják az adót. Ekkor nekik kérniük kellett volna a földhivatali bejegyző határozatot, vagy hivatalból eljárást indítani annak hiányában, de ez nem történt meg. Én úgy jöttem el, hogy kitöltöttem az adatlapot, minden rendben, köszönjük szépen, azt hittem, az AZ az adatlap, és az egyszerű bejelentés azt jelenti, hogy én ezt kitöltöm, ők intézik a többit. Lényegében a mai napig nem tudnám, hogy hibáztam(?) ha az egyik ismerősöm nem generál kivitelező, és nem ért hozzá.

nanemaaa # e-mail 2019.08.23. 07:46

Marion99
Feltüntetni feltüntetheted, ha kapsz rá hatósági bizonyítványt.
De bővíteni már nem fogod tudni, mivel az épület elhelyezkedése szabálytalan. Már akkor is tudtad, hogy szabálytalan helyen lesz, amikor nekikezdtél az építésnek. Akkor kellett volna inkább szabályosan építeni, most nem fájna a fejed.

Marion99 # e-mail 2019.08.20. 16:39

Kedves áprilismájus!

Ez a 200.000 Ft honnan jött? Megmondom őszintén, ezt még halk káromkodások közepette ki is fizetném, ha ezután békénhagynak, de nekem úgy jött át a jogszabály, hogy a 200.000 az alapösszeg, erre jön négyzetméterenként a fájdalmas rész.

A másik számomra nem világos rész, hogy építési szabályoknak megfelelő alatt mit értünk? Szerkezetileg mindenképp megfelelő, hiszen ez egy "késztermék" nem szemétből és hullámpalából tákoltam össze, viszont pl a helyi települési arculati anyjakínjának nem felel meg. Az építéskor nem volt ilyen.

A harmadik pont, hogy az önkormányzatnak a tudomásszerzéstől számított 90 napja (vagy egy éve, ebben most hirtelen nem vagyok biztos) van eljárást kezdeményezni, ezt azzal kipipálhatom, hogy két éve fizetem az adót utána, tudnak róla, IJ. Viszont ha építkezni kezdek, akkor indíthat eljárást bárki más, vagy ezzel, hogy az önkormányzatnak tudomása van, és eltelt a jogvesztő határidő, megúsztam, és a 10 év már nem vonatkozik?

Ha esetleg mégis bajban vagyok, mik az esélyeim erre hivatkozva méltányosságot kiharcolni?

aprilismajus # e-mail 2019.08.20. 16:22

Tisztelt Marion99, ha a garázs megfelel a hatályos építésügyi előírásoknak, akkor a kérdésnek azzal a részével nem kell foglalkozni, nem fogják lebontatni.

Viszont a földhivatali bejelentés elmulasztása miatt az adózás rendjéről alkotott törvény szerinti mulasztási bírságot kell befizetni. A mulasztási bírság alól csak kivételes méltányosságból tekinthetnek el. A mulasztási bírság kiszabható legmagasabb összege kétszázezer forint.

Marion99 # e-mail 2019.08.20. 15:12

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kacifántos történetre tudja-e valaki a választ? 2016-ban vásárolt telekre garázst szerettem volna építeni. Az akkori szabályok alapján 50 légköbméter alatt ez nem volt engedélyköteles. Elmentem az önkormányzat építési osztályára tájékozódni, mi a teendőm. Ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy jól tudom, építsem csak nyugodtan, és ha kész, jelentsem Icukánál, aki a helyi adóügyekért felelős munkatárs. Kis faluról beszélünk, mindenki ismer mindenkit. Decemberben felhívott az építésügyis munkatárs, készen van-e már a garázs, mert a HÉSZ tervezet előkertet ír elő, tavaszi testületin lesz megszavazva, és ha addig nem készül el, akkor már nem építhetem majd meg. Mivel már ki volt alapozva, jelentős költségeket felemésztve, és a tél miatt állt meg az építkezés, pánikszerűen februárban az eredeti tervekkel ellentétesen felhúzattam egy előre gyártott fém garázst a kész alapra, mivel fagyban csak ezt lehetett, majd ezt követően a megbeszéltek szerint befáradtam Icukához, kitöltöttem a papírt, hogy elkészültem, és szeretnék utána ingatlanadót fizetni (itt van ilyen, négyzetméter alapon, emlékeim szerint még használatbavétel éve rubrika is volt rajta). Ekkor is minden rendben volt, senki egy szót nem szólt, azóta is fizetem rá az ingatlanadót. Kb fél éve világosított fel egy ismerős, hogy ennek azért nem egészen ez a módja, és a földhivatalnál is be kellett volna jelentenem, nem csak az önkormányzatnál, így a garázsom most kvázi illegálisnak nevezhető, noha én "teljesen szabályosan és jóhiszeműen" jártam el, annak alapján, amiről tájékoztattak a hivatalban. Mi ilyen esetben a teendő? Létezik valamiféle méltányossági eljárás, vagy megúszhatatlan a bírság/bontás? A jelenleg hatályos szabályok sem a telekhatárra való építést, sem a fémlemez falú építményt nem engedélyezik. Most bővíteni szeretném a házat teljesen hivatalosan, viszont értelemszerűen sem sokmilliós bírságot fizetni nem szeretnék a garázs után, sem pedig elbontani azt.

Attila_ # e-mail 2019.07.20. 11:34

Köszönöm

Dénes 26 # e-mail 2019.07.20. 08:17

Köszönöm a választ.

MajorDomus # e-mail 2019.07.19. 21:50

Úgy hogy befejezed,és kérsz rá használatbavételi engedélyt.

Attila_ # e-mail 2019.07.18. 07:23

elnézést, elírtam a dátumokat, helyesen:
Tisztelt Fórumozok!
Van egy félkész családi ház, az építési engedély 2006-os, ami 2008-ban módosítva lett. Az építkezést 2009-ben anyagiak hiánya miatt abbahagyták. Az építés alatt többször volt építéshatósági ellenőrzés, amikor mindent rendbe találtak...
Az építési engedélyt nem hosszabbították meg. A ház szerkezetkész, a tető rajt van.
Hogyan folytathatom a kivitelezést?
Bírságra számíthatok?

Attila_ # e-mail 2019.07.18. 02:20

Tisztelt Fórumozok!
Van egy félkész családi ház, az építési engedély 2016-os, ami 2018-ban módosítva lett. Az építkezést 2009-ben anyagiak hiánya miatt abbahagyták. Az építés alatt többször volt építéshatósági ellenőrzés, amikor mindent rendbe találtak...
Az építési engedélyt nem hosszabbították meg. A ház szerkezetkész, a tető rajt van.
Hogyan folytathatom a kivitelezést?
Bírságra számíthatok?

MajorDomus # e-mail 2019.07.09. 22:18

Először nézd meg mi van a térképen.

KCCK #   2019.07.08. 22:25

Kinéztünk egy félkész családi hàzat, a falak állnak, àram van benn, víz, csatorna nincs. A tulaj kb 20 éves tervrajzokat mutogatott, a földhivatal nyilvàn nem is tud a házról.
Mi a menete annak, ha ezt a hàzat be szeretnénk fejezni és használatbavételi engedély kapni rà?
Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.03.14. 22:07

Vagy csak úgy veszi meg az ingatlanbefektető!

nanemaaa # e-mail 2019.03.13. 09:10

ucandoit
Problémád csak akkor lesz, ha egyszer hozzá akarsz nyúlni az épülethez, amihez hatósági engedélyre lesz szükséged. Ott fog kiderülni, hogy a jelenlegi állapot szabályos, vagy sem. Igaz, nem fogják veled elbontatni a garázst, esetleg önként fogod vállalni, ha az lesz a feltétele annak, hogy pl egyéb módon bővítsd az épületet.

ucandoit # e-mail 2019.03.12. 22:39

Üdv!
Adott egy családiház amit szeretnék megvásárolni. A földhivatali térképen nem szerepel a házhoz hozzáépített garázs, azonban a műholdfelvételeken 2004-es fotókon már látható.

Ha megvásárolom az ingatlant újraindul a 10 év - és engedélyeztetésre/lebontásra kötelezhetnek - vagy nem lesz ebből jelentősebb problémám?

(Nem omladozó viskóról van szól, minőségi anyagokból épített - fűtött garázsról)

MajorDomus # e-mail 2019.02.18. 21:52

Mi a gondod?
Készült egy geodéziai felmérés,ami ki lett fizetve,ezért a földmérő természetesen berajzolta a térképre!

Nem inkább az a gond,hogy 55 m2-t szeretnél eladni,de csak 35 m2 van a tul.lapon?
.
A többlet m2 -re ha mgvan a betöltött 10 év,kérj fennmaradási engedélyt,ha megvan vezettesd át a földhivatalon s add el.