Építési engedély hiánya 10 éve


Majordomus # 2023.11.03. 21:08

800 ezer egy hálózat bővítés terve...

nanemaaa # 2023.11.03. 08:45

Azt nem tudhatjuk, hogy könnyű lesz, vagy sem. Azt inkább, hogy olcsó nem lesz, az biztos. A tervezési díjak, mint a lakásárak, az egekben vannak.

Majordomus # 2023.11.02. 20:22

A gond csak az hogy a jelenleg érvényes jogszabályoknak kell megfelelni.

Ez nem lesz könnyű.

nanemaaa # 2023.11.02. 11:47

Er.Brigi
De hogy konkrét választ is kapj a kérdésedre, a szabálytalanul bővített épületre fennmaradási engedélyt kérhetsz. A kérelem illetékmentes, de csatolni kell hiteles térképmásolatot és terveket is. A tervezés szabadáras tevékenység, szóval leginkább ennek a költségével kell számolnod.
Ha az épület úgy szabályos ahogy van, akkor szerencséd van, és itt megáll a történet, max az energetikai tanúsítványt kell még elkészíttetni, és a földhivatalnál kezdeményezni az épület feltüntetést.
Amennyiben nincs szerencséd, és az épület a jelenlegi állapotában szabálytalan, de szabályossá tehető, akkor a tervnek tartalmaznia kell a jelenlegi tényleges állapotot, és ha valóban szabályossá kell tenni, akkor a szabályossá tétel érdekében szükséges" -általad vállalt - további építési munkákat is. Ha a szabályossá tétel megtörténik, utána lehet majd használatbavételi engedélyt kérni és kapni.

Majordomus # 2023.11.01. 20:33

És sokat kell magyarázkodnod,valamint engedni az árból,mivel a lyukas labdát passzolod tovább.

osztap # 2023.11.01. 07:33

Er.Brigi,

Nem, tíz év után nem bontatnak, nem is bírságolnak. De amíg nem felel meg az előírásoknak, nem is tünteti fel a térképen a földhivatal.

A bankok pedig nem adnak hitelt, ha nem az van a térképen, mint ami a valóságban. Tehát az igazi szankció az, hogy készpénzes vevőkre vagy korlátozva, ha el akarod adni.

Er.Brigi # 2023.11.01. 06:54

Köszönöm!
Ha több mint 10 éve történt a hozzáépítés akkor is bontatnak, nincs elévülés?
Mert akkor bele se kezdek,hátha megveszi valaki így is.

Majordomus # 2023.10.31. 21:03

"Ha nem felel meg az előírásoknak, és valamit bontani kell, vagy át kell alakítani, az jóval drágább lesz"

Ez szinte biztos.
Milliós nagyságrendre számits.

osztap # 2023.10.31. 17:52

Er.Brigi,

Tervrajz se, semmi nincs, viszont építészettel foglalkozik a volt tulaj, így valószínűleg szabályos.
Pont azért kétlem, mert építészettel foglalkozik. Neki is megérte volna rendbe tenni, ő is többet kapott volna érte a piacon. De majd kiderül.

Első körben nézd meg a helyi építési szabályzatban (a rendelet fent van az NJT Önkormányzati Rendelettárában), hogy a Te telked milyen övezetben van, és az előírt beépíthetőségnek meg a többi mutatónak megfelel-e.
Ha ezen átmegy, akkor keress egy építészt, aki felméri, megvizsgálja, hogy megfelel-e az építési előírásoknak, utólag megrajzolja a terveket, és végigviszi a folyamatot, aminek a végén a földhivatal feltünteti a tényleges állapotot a térképen. Ez több százezres nagyságrendű költség. Ha nem felel meg az előírásoknak, és valamit bontani kell, vagy át kell alakítani, az jóval drágább lesz.

Er.Brigi # 2023.10.31. 17:31

Üdv!
El szeretném adni a házamat. Úgy vettem meg évekkel ezelőtt, hogy tudomásom volt róla, hogy 50nm szerepel a földhivatali nyilvántartásban 140nm helyett (14 éve történt a bővítés, szintes ház).
Tervrajz se, semmi nincs, viszont építészettel foglalkozik a volt tulaj, így valószínűleg szabályos.
Ez a helyzet megnehezíti az eladást, szeretném rendbe tenni, de fogalmam sincs merre induljak.
Valaki tudna segíteni, pontosan hova menjek és mik kellenek, hogy sikerüljön?
Illetve körülbelül mennyibe fog ez kerülni?
Nagyon köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2023.06.01. 19:07

Esélyes hogy így lesz..

osztap # 2023.06.01. 09:01

jelentős tényt hallgatott el az eladó,

Erre az eladó azt mondja, hogy a vevő, kellő gondossággal eljárva, szerződéskötés előtt bizonyára megnézte a nyilvános, közhiteles földhivatali térképmásolatot, ahol az épület nincs feltüntetve. Nem tette? Így járt. És a bíróság szerintem az eladónak ad majd igazat.

nanemaaa # 2023.06.01. 08:35

Bár írtam, hogy kérheted a szerződés érvénytelenítését, de ez azért elég ritkán szokott bejönni. És a szerződést is biztosan az eladó ügyvédje írta, így a vételár csökkentésének látom legnagyobb esélyét. De persze bármi is lehetséges. Nem lesz egyszerű így se, úgy se. De tanulópénznek biztosan jó lesz. :(

Majordomus # 2023.05.31. 20:04

Vagy lemondasz a foglalóról. De az nem 2 ft szokott lenni.
.
Szerintem nane.. javaslatával járnál legjobban de minek mikor pont arra nem tudod használni amire megvennéd.
.
Szaadulj meg a vételtől megtévesztésre hivatkozva.

nanemaaa # 2023.05.31. 15:37

Vagy megtámadod a szerződést, és minimum árcsökkentést kérsz, mert jelentős tényt hallgatott el az eladó, vagy kéred a szerződés érvénytelenítését. Utóbbi esetben a foglaló dupláját is kérheted.
Ha te akarod eladni a telket, fel kell rá készülni, hogy vagy nem találsz magadhoz hasonló balekot, vagy csak jelentősen áron alul leszel kénytelen eladni.

Yanoh # 2023.05.31. 14:55

Csak belekeveredtem ebbe az adásvételbe. Már le van foglalózva az ingatlan és később derült ki, hogy nincsen építési engedély, ugyanis a szerződésben szerepel a ház. Mire megvilágosodtam, addigra a kifüggesztés is lejàrt, így a szerződéstől elàllni nem lehet. Mehetünk a bíróságra. Három opció van. Vagy végig csinálom és majd eldöntik kinek van igaza, vagy megveszem a házat és megpróbálom eladni én is. És a harmadik, ami miatt kérdeztem az előbbieket az az, ha a nyakamon marad és nem tudom eladni. És csak remélni merem a legjobbakat, hogy nem büntetnek meg és nem bontatják el. Ennyi az én történetem

Yanoh # 2023.05.31. 14:10

nanemaaa
Köszönöm szépen a gyors vàlaszt.
Igyekszem nem ebbe az irányba menni, hiszen becsületes állampolgár voltam mindig.

nanemaaa # 2023.05.31. 10:55

Kérdésekre a válaszok:

  1. Igaz. Igaz.
  2. Ezt majd a varázsgömb megmondja. A jövőbe látás nem egy jogi fórum témaköre.

Ami pedig biztos. A szabálytalan építkezésekkel kapcsolatban az önkormányzatnak semmi köze sincs. Az építésügyi, valamint az építésfelügyeleti hatósági jogkör 2020. március 1. óta a kormányhivataloknál van. Pontosabban az építésfelügyelet már sokkal korábban, de ebbe most ne menjünk bele.
Az, hogy a külterületi telek beépíthetősége mennyi szintén az építésügyi hatóságra tartozik. Nem minden külterületi telek beépíthetősége 3%.
Addig míg a telken álló épületeket nem tudod legalizálni, addig azok rendeltetését nem fogod tudni megváltoztatni, ergo abban vállalkozást se tudsz indítani.
Egy igazán okos kiskapu létezik: Vegyél olyan telket, aminek a beépítettsége szabályos, és a helyi építési szabályzat szerint ott az általad tervezett funkció is elhelyezhető. A kiskapuk keresése helyett a megfelelő telek keresése sokkal eredményesebb, é kifizetődőbb is. Olyan ez, mint az autó vásárlás. ha túl olcsó, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy valami nincs rendben vele, netán alkalmatlan a tervezett használatra. Vagy lopott. ;)

Yanoh # 2023.05.31. 09:27

Sziasztok!
Történet a következő:
Kb 550 nm-es külterületi telek, rajta konténerház és egy 50 nm-es gyönyörű szép könnyűszerkezetes modern ház, ami idén 5 éves. Nincs rá építési engedély, mint ahogyan azokon a telkeken egyiken sincs, mindenki összevissza építkezik.
Mivel külterület és telek, tudom, hogy csak az ingatlan 3% lehetne beépíthető. Azt is tudom, hogy még nincs 10 éves, így akár le is bonthatják, de nem életszerű, az önkormányzat nem foglalkozik, legalábbis eddig nem foglalkozott ezzel. Sehogy nem tudok rá engedélyt és fennmaradásit szerezni rá, hiszen jóval több mint a 3%... Viszont ha megveszem, vendégházat szeretnék csinálni belőle valahogy. De a ház nem is létezik igazából, tehát bejelentkezni sem lehet, hiszen nincs mibe.Van-e rá mód, hogy kapjak NTAK engedélyt? Van-e valami lehetőségem, valami kiskapu vagy lehetőség amivel élni tudok?
A kérdéseim a következők lennének:

  1. Ha megveszem és várok még 5 evet, tehát ha megvan a 10 év, utána nem bonthatják el, igaz? De nem is kapok akkor ugyanúgy semmilyen engedélyt?
  2. Lehetséges, hogy később belterületté lesz nyilvánítva a terület. Ekkor mi fog változni?

Köszönöm szépen a válaszokat előre is

Majordomus # 2023.05.19. 19:26

Majd a tervező megmondja...

nanemaaa # 2023.05.19. 07:29

Porscha
Az „új és szabálytalan” ingatlanrészek a nyeles telekrészi kerítésünktől és a telkünk oldalkerítésétől alig 30 cm távolságra vannak és szabadon álló beépítési mód lenne az előírt, sehol semmi szabályos kertszerűség a ház körül. Érdemes ezt bolygatni? Van rá vmi megoldás, hogy ebből vmi szabályos és élhető környezet jöjjön létre?

Szerintem valaki fordítva ül a lovon. Itt a fórumon "hozott anyagból dolgozunk", csak arra tudunk válaszolni, akit kérdeznek. Azt pedig te kérdezted, hogy hogyan tudnád utólag "rendszabályozni" a szomszédot, mert a szerződés megkötése után arra ébredtél, hogy az ő telke szabálytalanul lehet esetleg beépítve.

Majordomus # 2023.05.18. 19:19

Az első "jó pont" a szomszédnál.
.
Maradj az alapoknál.
.
Tetvező nézze meg mit lehet ebből kihozni.

Ha semmi komolyat,még mindig eladhatod a telket.

Porscha # 2023.05.18. 08:16

Nanemaaa
Mindenki saját magából indul ki...tehát az a magyar mentalitás, hogy ....megreformálni a szomszédot...nem én vagyok. Csupán én nem akarok bajba kerülni, ha már a szomszéd ennyire jófej.
Sztem a kioktató hozzászólást kellene gyorsan elfelejteni, ha vki szimplán csak segítséget kér. De hát irigy a magyar...ez a tipikus
Azért köszönöm, hogy szántál időt arra, h hozzászólj!

Ui: az én kutyáim biztos fognak ugatni, mivel kettő is van, és nyávogni nem tudnak

Majordomus # 2023.05.16. 19:40

Még nem ismerik a kérdezőt!

.Azzal kell beérni ami van. S azt tudsz épiteni amit a telek és a szabályok lehetővé tesznek.

nanemaaa # 2023.05.16. 07:40

Porscha
Ezért nem szabad látatlanban telket venni.
A szomszéd telkek beépítettsége nem most alakult ki, nem az éjszaka ugrottak oda az épületek, ahol most látod.
A meglévő állapot egy adottság, ennek figyelembevételével kell a tervezőnek majd a házat terveznie. Lehet, hogy a szomszéd miatt nem oda és nem olyat, mint amit te álmaidban elképzeltél, de attól még vélhetően beépíthető marad. Nyeles telekből ritka a nadrágszíj parcella.
Az tipikusan magyar mentalitás, hogy valaki beköltözik egy telekre és azzal akarja kezdeni, hogy megreformálja a szomszédok, majd később a távolabbi környezetében élőket is. Szerintem ezt a hozzáállást nagyon gyorsan el kell felejteni.
Kutyák nem ugatnak még? :O