Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Építési engedély hiánya 10 éve

nanemaaa # e-mail 2019.10.16. 11:36

A légifotó egy a bizonyítékok sorában. Bármivel bizonyíthatsz, ami rendelkezésedre áll. A hatóság meg majd mérlegeli a bizonyítékokat.

grofbejczi # e-mail 2019.10.15. 01:25

Üdv Mindenkinek!

Engem elsősorban ebben a témában az érdekelne, hogy milyen bizonyítékokat fogadnak el a hatóságok arra vonatkozóan hogy mióta áll ott az épület. Konkrétan a földhivatali műhold képen ami több mint 10 éve készült is már szerepel az épület. Ez már elegendő bizonyító erővel bír?

nanemaaa # e-mail 2019.08.23. 09:15

Marion99
Az adó már csak ilyen, bevallás alapú. A jövedelem adódat se ellenőrzik, legfeljebb, ha felmerül annak gyanúja, hogy a jövedelmedhez képest túlzott mértékben költesz, vagy gyarapodsz. ;)
Azt hogy milyen szabályozásnak és miért van értelme, nem itt és nem egyedi ügyekben lehet megvitatni, el lehetett volna menni annak elfogadása előtti lakossági fórumra, és ott lehetett volna véleményt alkotni.

Marion99 # e-mail 2019.08.23. 08:55

@nanemaaa Akkor ez a szabályozás még nem volt, mikor elkezdtem építkezni. Garázsra vetítve netto baromság olyan telkeken, amiknek jelentős a lejtése, mielőtt hatályba lépett, nyilván és értelem szerűen mindenki a telekhatárra építette a garázsát. Mivel nem tudtam, hogy megy az építkezés, az önkormányzattól kapott hiányos tájékoztatás alapján jártam el, ők kitöltettek velem egy ingatlan bejelentési adatlapot, ami mint utóbb kiderült, az adózáshoz tartozik. Itt eleve ők hibáztak másodszor, ha jobban meggondolod, mert annak úgy nem szabadna működnie, hogy bemondásra bejelentek egy swarzba felhúzott ingatlant, ők meg jól kiszabják az adót. Ekkor nekik kérniük kellett volna a földhivatali bejegyző határozatot, vagy hivatalból eljárást indítani annak hiányában, de ez nem történt meg. Én úgy jöttem el, hogy kitöltöttem az adatlapot, minden rendben, köszönjük szépen, azt hittem, az AZ az adatlap, és az egyszerű bejelentés azt jelenti, hogy én ezt kitöltöm, ők intézik a többit. Lényegében a mai napig nem tudnám, hogy hibáztam(?) ha az egyik ismerősöm nem generál kivitelező, és nem ért hozzá.

nanemaaa # e-mail 2019.08.23. 07:46

Marion99
Feltüntetni feltüntetheted, ha kapsz rá hatósági bizonyítványt.
De bővíteni már nem fogod tudni, mivel az épület elhelyezkedése szabálytalan. Már akkor is tudtad, hogy szabálytalan helyen lesz, amikor nekikezdtél az építésnek. Akkor kellett volna inkább szabályosan építeni, most nem fájna a fejed.

Marion99 # e-mail 2019.08.20. 16:39

Kedves áprilismájus!

Ez a 200.000 Ft honnan jött? Megmondom őszintén, ezt még halk káromkodások közepette ki is fizetném, ha ezután békénhagynak, de nekem úgy jött át a jogszabály, hogy a 200.000 az alapösszeg, erre jön négyzetméterenként a fájdalmas rész.

A másik számomra nem világos rész, hogy építési szabályoknak megfelelő alatt mit értünk? Szerkezetileg mindenképp megfelelő, hiszen ez egy "késztermék" nem szemétből és hullámpalából tákoltam össze, viszont pl a helyi települési arculati anyjakínjának nem felel meg. Az építéskor nem volt ilyen.

A harmadik pont, hogy az önkormányzatnak a tudomásszerzéstől számított 90 napja (vagy egy éve, ebben most hirtelen nem vagyok biztos) van eljárást kezdeményezni, ezt azzal kipipálhatom, hogy két éve fizetem az adót utána, tudnak róla, IJ. Viszont ha építkezni kezdek, akkor indíthat eljárást bárki más, vagy ezzel, hogy az önkormányzatnak tudomása van, és eltelt a jogvesztő határidő, megúsztam, és a 10 év már nem vonatkozik?

Ha esetleg mégis bajban vagyok, mik az esélyeim erre hivatkozva méltányosságot kiharcolni?

aprilismajus # e-mail 2019.08.20. 16:22

Tisztelt Marion99, ha a garázs megfelel a hatályos építésügyi előírásoknak, akkor a kérdésnek azzal a részével nem kell foglalkozni, nem fogják lebontatni.

Viszont a földhivatali bejelentés elmulasztása miatt az adózás rendjéről alkotott törvény szerinti mulasztási bírságot kell befizetni. A mulasztási bírság alól csak kivételes méltányosságból tekinthetnek el. A mulasztási bírság kiszabható legmagasabb összege kétszázezer forint.

Marion99 # e-mail 2019.08.20. 15:12

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kacifántos történetre tudja-e valaki a választ? 2016-ban vásárolt telekre garázst szerettem volna építeni. Az akkori szabályok alapján 50 légköbméter alatt ez nem volt engedélyköteles. Elmentem az önkormányzat építési osztályára tájékozódni, mi a teendőm. Ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy jól tudom, építsem csak nyugodtan, és ha kész, jelentsem Icukánál, aki a helyi adóügyekért felelős munkatárs. Kis faluról beszélünk, mindenki ismer mindenkit. Decemberben felhívott az építésügyis munkatárs, készen van-e már a garázs, mert a HÉSZ tervezet előkertet ír elő, tavaszi testületin lesz megszavazva, és ha addig nem készül el, akkor már nem építhetem majd meg. Mivel már ki volt alapozva, jelentős költségeket felemésztve, és a tél miatt állt meg az építkezés, pánikszerűen februárban az eredeti tervekkel ellentétesen felhúzattam egy előre gyártott fém garázst a kész alapra, mivel fagyban csak ezt lehetett, majd ezt követően a megbeszéltek szerint befáradtam Icukához, kitöltöttem a papírt, hogy elkészültem, és szeretnék utána ingatlanadót fizetni (itt van ilyen, négyzetméter alapon, emlékeim szerint még használatbavétel éve rubrika is volt rajta). Ekkor is minden rendben volt, senki egy szót nem szólt, azóta is fizetem rá az ingatlanadót. Kb fél éve világosított fel egy ismerős, hogy ennek azért nem egészen ez a módja, és a földhivatalnál is be kellett volna jelentenem, nem csak az önkormányzatnál, így a garázsom most kvázi illegálisnak nevezhető, noha én "teljesen szabályosan és jóhiszeműen" jártam el, annak alapján, amiről tájékoztattak a hivatalban. Mi ilyen esetben a teendő? Létezik valamiféle méltányossági eljárás, vagy megúszhatatlan a bírság/bontás? A jelenleg hatályos szabályok sem a telekhatárra való építést, sem a fémlemez falú építményt nem engedélyezik. Most bővíteni szeretném a házat teljesen hivatalosan, viszont értelemszerűen sem sokmilliós bírságot fizetni nem szeretnék a garázs után, sem pedig elbontani azt.

Attila_ # e-mail 2019.07.20. 11:34

Köszönöm

Dénes 26 # e-mail 2019.07.20. 08:17

Köszönöm a választ.

MajorDomus # e-mail 2019.07.19. 21:50

Úgy hogy befejezed,és kérsz rá használatbavételi engedélyt.

Attila_ # e-mail 2019.07.18. 07:23

elnézést, elírtam a dátumokat, helyesen:
Tisztelt Fórumozok!
Van egy félkész családi ház, az építési engedély 2006-os, ami 2008-ban módosítva lett. Az építkezést 2009-ben anyagiak hiánya miatt abbahagyták. Az építés alatt többször volt építéshatósági ellenőrzés, amikor mindent rendbe találtak...
Az építési engedélyt nem hosszabbították meg. A ház szerkezetkész, a tető rajt van.
Hogyan folytathatom a kivitelezést?
Bírságra számíthatok?

Attila_ # e-mail 2019.07.18. 02:20

Tisztelt Fórumozok!
Van egy félkész családi ház, az építési engedély 2016-os, ami 2018-ban módosítva lett. Az építkezést 2009-ben anyagiak hiánya miatt abbahagyták. Az építés alatt többször volt építéshatósági ellenőrzés, amikor mindent rendbe találtak...
Az építési engedélyt nem hosszabbították meg. A ház szerkezetkész, a tető rajt van.
Hogyan folytathatom a kivitelezést?
Bírságra számíthatok?

MajorDomus # e-mail 2019.07.09. 22:18

Először nézd meg mi van a térképen.

KCCK # e-mail 2019.07.08. 22:25

Kinéztünk egy félkész családi hàzat, a falak állnak, àram van benn, víz, csatorna nincs. A tulaj kb 20 éves tervrajzokat mutogatott, a földhivatal nyilvàn nem is tud a házról.
Mi a menete annak, ha ezt a hàzat be szeretnénk fejezni és használatbavételi engedély kapni rà?
Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2019.03.14. 22:07

Vagy csak úgy veszi meg az ingatlanbefektető!

nanemaaa # e-mail 2019.03.13. 09:10

ucandoit
Problémád csak akkor lesz, ha egyszer hozzá akarsz nyúlni az épülethez, amihez hatósági engedélyre lesz szükséged. Ott fog kiderülni, hogy a jelenlegi állapot szabályos, vagy sem. Igaz, nem fogják veled elbontatni a garázst, esetleg önként fogod vállalni, ha az lesz a feltétele annak, hogy pl egyéb módon bővítsd az épületet.

ucandoit # e-mail 2019.03.12. 22:39

Üdv!
Adott egy családiház amit szeretnék megvásárolni. A földhivatali térképen nem szerepel a házhoz hozzáépített garázs, azonban a műholdfelvételeken 2004-es fotókon már látható.

Ha megvásárolom az ingatlant újraindul a 10 év - és engedélyeztetésre/lebontásra kötelezhetnek - vagy nem lesz ebből jelentősebb problémám?

(Nem omladozó viskóról van szól, minőségi anyagokból épített - fűtött garázsról)

MajorDomus # e-mail 2019.02.18. 21:52

Mi a gondod?
Készült egy geodéziai felmérés,ami ki lett fizetve,ezért a földmérő természetesen berajzolta a térképre!

Nem inkább az a gond,hogy 55 m2-t szeretnél eladni,de csak 35 m2 van a tul.lapon?
.
A többlet m2 -re ha mgvan a betöltött 10 év,kérj fennmaradási engedélyt,ha megvan vezettesd át a földhivatalon s add el.

gabelto # e-mail 2019.02.18. 13:36

Üdvözlöm Önöket!

A következő témában kérnék egy kis segítséget:

A mostani lakásomat szeretném eladni de 3 éve mikor vettem akkor az akkori tulajdonos felhívta a figyelmemet, hogy a házhoz történt egy hozzáépítés és nem lett hozzá semmilyen papír intézve (engedélyek stb... ). A földhivatalban így az ingatlan területre 35 m2 szerepel a valóságban viszont ez a hozzáépítéssel 55 m2. A hozzáépítés 2008-ban történt meg amiről hivatalos geodéta felmérés is készült, ami a tulajdononban van. Szeretném még az eladás előtt rendbe tenni az ügyet, ezért kikértem aföldhivatalból a hivatalos hrzs. szerinti geodéziát és meglepődve láttam rajta, hogy a hozzáépítés utáni ház körvonal látható rajta.
Ilyenkor mit kell tennem és kihez forduljak ?

Köszönöm a segítséget!

csubuka # e-mail 2019.01.03. 17:10

Kedves Fórumozók!

Ha egy házra 30 éve kiadott építési engedély van, de ennél tovább nem vitte senki az építés jogi oldalát (se nem hosszabbították vagy módosították, de használatbavételit sem kértek az akkori építtetők), akkor az manapság már olyan, mintha semmi sem lett volna rajta nagyjából?

  • Nincs feltüntetve térképen és ahogy olvasom egyedül a hatósági bizonyítvány lesz rá a megoldás... ezáltal talán a továbbépítésére és végül társasházzá nyilvánítására egy másik a telken álló ingatlannal együtt. (A másik ház legalább rendesen lakóház jogilag és tisztán legális)

Köszönöm előre is válaszaikat!

matthiasi # e-mail 2019.01.02. 13:51

Majd egy kiadós árvíz megoldja az értékesítést !!

nonolet # e-mail 2019.01.01. 13:15

NEM lehet.

vborbala # e-mail 2018.12.30. 11:08

Üdvözletem,
Abban szeretnek segitseget kerni, hogy a haz, ahol lakunk kb 16eve epult arterben (mi 3 eve vettuk meg) , csonakhazra kapott engedelyt 2002ben, de hasznalatbavetelit nem kapott (valoszinuleg azert, mert nem a terv szerint lett megepitve). Igy, hogy arter elivileg a kornyeken nem adnak ki epitesi engedelyt. Valamilyen modon fennmaradasi engedelyt lehet ra kapni, hogy konnyebb legyen az eladasa, ha arra kerula sor?
Koszonom

TCsabi # e-mail 2018.10.29. 13:43

Atjarasi jogom van a telken kozvetlen a feszer mellett par eve vettem a telken levo felepitmenyt melyhez jar az atjaras. A feszer kb 3-4 meter magas fodemjet, tetejet ki tudja miert kamionalvazbol takolta ossze keszitette a telektulakdonos ami tobb tonna sulyu... Feleslegesen is. Mivel ehhez a takolashoz semmilyen tervezo nem adta a nevet, es kiismerve mar a tulajt nem erzem biztonsagba magam mellette ki tudja h a tobb tonna tetozet mikor szakadhat ram... Az epiteshatosag velhetoen nem ellenorozte a tervrajzait ennek a feszernek. Kerhetek ujboli vizsgalatot ez ugyben? Hogyha nincs akkor csinaltasson a telektulajdonos potlolagosan legalabb egy statikai szakvelemenyt az epitmenyrol h az a jelenlegi formajaban biztondagos?