társasházi közös képviselő

MajorDomus # 2011.01.21. 19:32

Andi

lehet hogy nincs tobb joga, de lépéselonye van.
Meg nem is ismered az uj tulajdonost, mert a regi meg benne lakik, de amikor a jovo hónapban beköltözik s jo esetben jelentkezik nálad, akkor már a lakáson rajta van a jelzálogjog a hitel miatt ,amibol megvette a lakást, ha nem fizeti a közös költségét, akkor mar csak
a második vagy a bank mogott a jelzálogjog bejegyzéssel.

MajorDomus # 2011.01.21. 19:33

Andi

lehet hogy nincs tobb joga, de lépéselonye van.
Meg nem is ismered az uj tulajdonost, mert a regi meg benne lakik, de amikor a jovo hónapban beköltözik s jo esetben jelentkezik nálad, akkor már a lakáson rajta van a jelzálogjog a hitel miatt ,amibol megvette a lakást, ha nem fizeti a közös költségét, akkor mar csak
a második vagy a bank mogott a jelzálogjog bejegyzéssel.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.21. 19:52

Vh joggal lehetek, jelzáloggal hiteles lakásnál nem!
Mindazonáltal ezzel a hírrel, hogy mennyire gyors és milyen jó, hogy 3 havonta jegyezhetsz jelzálogot, lassan az őrületbe kerget néhány tulajdonos. Szerencsére nem sok ilyenem van, egy kisebb házban van 2 notórius, hitel mindkettőn, tavaly júliusban indítottam a a fiz. meghagyt, decemberben került végrehajtóhoz, januárban kaptam költségfelhívást, pénz még nincs. Decemberben minden tulajdonos felhívott, hogy most aztán reszkessenek a nemfizetők, és remélik gyorsabban el tudom intézni mint eddig, hogy pénz legyen belőle...Ebben a hónapban pedig azért, hogy behajtottam-e már valamit, mert a rádióban mindenki annyira örül ennek a 3 hónaposnak, nem értik én miért nem.
Remélem ha költségvetésbe beépítem ennek költségeit, megértik...:)

elfmage999 # 2011.01.22. 19:27

Andi2

konkrét tulajdoni lapot tudok neked mutatni, ahol felszámolás miatt nem is mindegy hogy jelzáloggal védett követelésről (b pontos követelés) vagy csak sima követelésről van szó (d vagy hátrébb lévő rangsor).

Tudom hogy nem sok értelme van a jelzálog bejegyzésnek, de bizonyos esetekben létfontosságú.

Cégek esetében például...
azok szoktak jogutód nélkül felszámolódni ugyanis.

győr1 # 2011.01.23. 07:45

Nekünk van egy lakónk, akivel évek óta felmondta a vízmű a szolgáltatást, és mi a többi lakó fizetjük a vízfogyasztását. Olyan pimasz, hogy a lakók látják, hogy hosszú ideje bérmosást vállal.Hatalmas az elfogyasztott mennyiség vize. Betelt a lakók számára a pohár. Jogunkban áll lezárni a vizét, ha 200 m -en belül csepegtetős megoldást biztosítunk? Mert ha nem csak csepegtetnénk, rácsatlakozhatna arra a csapra is. Mit lehet tenni? Van ahol láttunk automatát - ami 100000 Ft-ba kerül, és 200 Ft-ért ad valamennyi vizet. Ez tetszik! Csakhát mi ilyenre nem tudunk áldozni.Ti mit tsztek ilyen esetben?

Másik kérdésem: Ha lakónak jelentős közösköltség tartozása van, akkor milyen "szakszerű" formalevelet szoktatok küldeni neki? Gondolom tételesen fel kell sorolni a tartozását. Engem a formai dolgok érdelkelnének. Mert a közjegyzőhöz vinnénk utána, jelzáloglás céljából. Akár privátban kérném, aki segítene számomra ebben.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.23. 08:26

elfmage, TH-ban azért zömében lakóingatlan van jelzáloghitellel terhelve, magánszemély tulajdonában. Ha cég a tulajdonos, ott több dolog befolyásolja az eljárást, cégbíróság a felügyeleti szerv, APEH, felszámoló, könyvelő stb...Teljesen más!

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.23. 08:28

Győr, vidd ügyvédhez, majd ő felszólítja.

Mufurc_nagyon # 2011.01.23. 18:27

T. Fórumozók !
Elnézést a számítási hibáért.
Különben szerintem a sok munka tartja vissza azokat akik a jelzálogbejegyzést ellenzik.
Szerintem ez nem oktatási fórum, hanem mindenki tapasztalata és vérmérséklete szerint közli véleményét.
Ha tudja akkor gyakorlati példával és törvény azonosítóval támasztja alá álláspontját.
Persze lehet másképp is.

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.23. 18:55

Lásd megint csak tévedsz. Most már mindkettőhöz ügyvéd kell, így teljesen mindegy mihez adok megbízást, nekem semmivel több munkám nincs akár mindkettővel sem.
Csak ha tudott, hogy jelzálog van rajta, egy fölösleges kiadás a th-nak, mert a bank nem járul hozzá a bejegyzéshez, mostanában meg különösen nem, hiszen a devizás hitelek zöme, alig fedezi az ingatlan értékét, így nem fog kicsellózni magával, hogy a fedezetét megossza mással.

Egyébiránt annyira kritikus vagy a velünk, a lehetőség Neked is adott, végezd el a tanfolyamot és próbáld ki amiről beszélsz. Egy év múlva szívesen leülök veled beszélgetni a közös képviseleti munka szépségeiről:)

Mufurc_nagyon # 2011.01.24. 07:16

Kedves Andi2!
Hát nem tudom.
Amennyiben a jelzálog bejegyzési jogot az SzMSz nem adta át a kedvencnek, akkor ugye közgyűlést kell összehívni és elfogadtatni a bejegyzést és költségeit.
Itt már a dolog zátonyra is futott, mert igen alacsony a valószínűsége, hogy a tulajok többsége megszavazza.
Amennyiben az SzMSz felhatalmazza a kedvencet a "melóra" akkor csak albetétenként kétszer kell tértivevényesen felszólítani a tulajt (ha nem veszi át) utána az ügyvéd részére előkészíteni az adatokat (esetleg megírni) a bejegyzéshez szükséges beadványt.
Ha netán befizetnék a kifogásolt összeget nyolc napon belül megadni az ellenjegyzett beadványt a földhivatal felé. Lekönyvelni az albetétek folyószámlájára az eljárás költségeit.
Tételezzük fel, hogy a számítógépes nyilvántartás OK.
Van sablonunk. Borítékolás, bélyeg, tértivevény feladási bizonylat.
Ezt szorozzuk meg kilencvennel.
Amennyiben a kedvenc megbízási szerződése nem teszi lehetővé külön díjazás felszámolását, akkor ezeket a megbízási díjért kell csinálni (magyarán pusziért)
Ennyire azért ne legyünk álszentek.
Én a munka nehézségeiről is szívesen eszmét cserélek "Lánchíd" konyak mellett.
Az én apukámnak 52 lába van. :-) ;-)

{autodidakta}

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.24. 08:17

Higgy nekem, hogy nincs igazad Mufurc kedves:) A behajtás előírt feladatkör, azért egyéb költséget fel sem számolhatok, nincs ilyen tevékenységi köröm,hogy; felszólító levél kiküldése, tulajdonos nógatás...
Nekem is az a jó, ha mindenki fizet, úgy tudom teljesíteni az előírt tervet, ez a munkám sikere, hogy úgy mondjam.
Felszólítót pedig fiz.meghagy esetén is küldeni kell. És miért ne járulna már hozzá egy közösség a nem fizetők elleni jogi eljárás kezdeményezéshez, hiszen addig ők fizetik a nem fizetők helyett is a fizetni valókat...

elfmage999 # 2011.01.24. 09:03

Andi2

A földhivatali eljárás nem különbözik céges vagy magánszemély esetén, azaz magánszemély hitele mögé is felvésik a jelzálogot. A bank meg nagyon nem szereti ha más jelzálog is van az ingatlanon.

Ezzel lehet finoman noszogatni is a tulajdonost egyébként, mert egy bankhitel felmondás lehetősége nem kellemes jövőkép. (genya vagyok, de ez van)

A felszólítások ugyan a közös képviseleti munka része, de a nemperes és peres eljárások előkészítéséért elvégzett adminisztrációt mint többletköltséget (leírási díj, postaktg, másolási/nyomtatási ktg és ezek munkadíja) leszámlázhatnád a háznak, és egyben rá is lehet terhelni az adós folyószámlájára mint behajtási költséget.
Nem szokványos, de ettől még lehet. Admnisztrációt meg egyébként is végzel ami a közös képviselet tevékenység része.

Nyilván más egy olyan ház ahol minden második tulajdonost nógatni kell hogy fizessen és más egy ahol mindenki fizet csak 1-2 notórius van.
Persze lehet ugyanannyiért vállalni, de akkor meg a "rendes" házat csinálod drágán (relatíve).
A fenti esetben legalább az adósok fizetik a többletmunkád.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.24. 09:47

Elfmage, Te viszont azt nem érted, hogy a jelzálog bejegyzés, és végrehajtó bejegyzése kettő külön eljárás, és külön szabályozás. Bármilyen tartozásra jelzálogot alapítani, csak a már tulajdoni lapon szereplő hitelező vagy felügyeleti szerv (perfeljegyzés esetén, a bíróság) engedélyével lehet.
Amiről Te beszélsz, az a vh eljárás, és igen, ebben igazad van, a bank felmondja a szerződést. De csak ebben az esetben, ezért nem mindegy, honnan kezdem.

elfmage999 # 2011.01.24. 10:33

Akkor magyarázd meg hogy hogyan sikerült egy jelzálogot alapítani egy bankhitel mögé a bank beleegyezése nélkül...
Nem volt szó végrehajtásról, csak th-i törvényen alapuló jelzálog bejegyzésről.

Törvényi alapú jelzálog bejegyezhető terhelési tilalom ellenére is, ami szerződésen, megállapodáson alapul az nem.

Meddig akarsz ezen rugózni?

stabi (törölt felhasználó) # 2011.01.24. 15:20

Társasházban lakom ahol a lakóközösség ketté szakadt. Így leváltani nem tudjuk a közös képviselőt, pláne, hogy az építtetőnek aki nyakunkra hozta, a sok eladatlan lakás után magas szavazati joga van és lesz még sokáig.

Az éves elszámolás uán nekem 20% kal növelte a fogyasztási előlegemet (10.000 ről 12.000,ftra), úgy hogy előző évben 1,8% kal volt magasabb a fogyasztásom. Ha figyelembe vesszük hogy más lakónak meg nem növelte, sőt akár felére csökkentette az óra leolvasása után igencsak diszkriminatív a helyzet. Erről nincs közgyűlési határozat. Ezt csak jelezte térti. levélben. Ez hol és hogyan támadható meg? (Lakógyűlésen lehetetlen)

Tetézi a bajt, hogy az építtetőtől SZMSZ engedély nélkül és társasházi közgyűlési határozat nélkül, ráadásul működés szerint jogtalanul átvette egy el nem ismert kis összegű (140.000,-FT) tartozásomat 0 forintért! (engedményezés)
Én ezt nem ismertem el és ellent mondtam a fizetési meghagyásnak amit közjegyzővel küldött ki, mint közös költség tartozás.
A dolog érdekessége, hogy sose volt közös költség tartozásom, mert azt mindig fizettem amit a közleményben is jeleztem.
Ráadásul nincs is tulajdonjogom (140.000,-FT tartozó) a házban, hiszen lízingelem a lakást. Mégis a lizing befizetett közös költség és fogyasztási összeggel összemossa a képviselet ezt a megvett tartozást, illetve rádobálja az ügyvédi és közjegyzői díjakat is. Ezt jelenleg is mint közös költség és fogyasztási előleg tartozásként tartja nyílván az egész lakóközösség előtt!
Ugyanakkor az építtető 2.5 milliós tartozását nem hajtja be az SZMSZ szerint. Pofára megy, hogy kinek küld ki fizetési meghagyást és kinek nem!
A ház 6 hónap után már részletfizetési megállapodást volt kénytelen kötni a gázszolgáltatóval, stb…

Kihez fordulhatok jogorvoslatért. Etikátlan, és törvényt sértő képviselet ellen hol lehet szankciót kérni, és visszaállítani az eredeti törvényben előírt kimutatásokat?
Köteles vagyok-e a nem egységes eljárás alapján több fogy előleget fizetni, ha nem használtam többet, és mástól nem kéri?

Köszönöm válaszát.

ragyasdezso # 2011.01.24. 16:25

stabi

Egyedül nem sokat tehetsz. A közgyűlési határozatokat megtámadhatod 60 napon belül, de ha a többség megszavazta nem sok az esélyed. A helyzet megváltoztatásához többség kellene a közgyűlésen.

stabi (törölt felhasználó) # 2011.01.24. 16:48

Irtam hogy nem szavazta meg!
Napirenden sem volt. Hogy támadjak meg olyat amiről nincs is határozat?

győr1 # 2011.01.24. 17:24

A hosszú ideje tartozónk ügyét szeretnénk mihamarabb a bíróságra - vagy a közjegyzőhöz (?) - adni. De előtte még szeretnénk egy fizetési felszólítást küldeni neki. Lesz jogászunk is, de még várjuk az szmsz elfogadását, ami az ügyintézésünket alátámasztja. Küldhetne valaki egy sablont hozzá priviben! :-IIII(

győr1 # 2011.01.24. 17:29

Ez nagyon gyenge?:

Tisztelt lakótárs!

Folyószámla egyeztetés alkalmával megállapítottunk, hogy Ön a mai napig .............. Ft közös költséggel tartozik.
Amennyiben .................... -ig a fenti összeg nem kerül befizetésre, bírósági úton - fizetési meghagyással -hajtjuk be.

kk.

győr1 # 2011.01.24. 18:03

Fizetési felszólítás

TÁRSASHÁZ iKT. SZÁM tárgy: fizetési felszólítás ----------------------------
  • Címzett:

Tisztelt ...........!
Tételesen a társasház felé fennálló tartozásai:
E fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül a fiz. felsz. szerinti követelést egenlítse ki.Amennyiben a felszólításunknak a megadott határidőn belül nem tesz eleget, akkor azt bírósági úton- fizetési meghagyással -hajtjuk be.

dátum
Tisztelettel: kk.

:-))) ?????

elfmage999 # 2011.01.24. 23:39

Stabi:

A közös képviselő leváltására csak akkor van esélyetek ha 2-3 együtt szavazó embernek több szavazati joga (meghatalmazása) lesz mint amennyit az építtető képvisel.
Ezt te tudod hogy össze tudod-e hozni.

A közös költséged mértéke a közgyűlési határozaton alapszik.
Ha nincs ilyen határozat akkor nincs olyan fizetési kötelezettséged sem.
De
Szarban leszel ha jelzálogot jegyeznek be a lízingelt lakásra mert a lízing(tulajdonos) nem fog repesni az örömtől. A földhivatal meg nem vizsgálja hogy jogos-e a követelés... Ugye milyen jó kis kiskapu?
Ettől leszámítva kivárnám a pert és bizonyítsa hogy tényleg tartozol annyival amit ő kimutat, mert neked csak annyit kell mondani hogy nincs olyan közgyűlési határozat ami alapján neked ezt az összeget fizetned kéne. Innen neki kell bizonyítani hogy de itt van.

El kell keserítselek, nincs felettes szerv, nincs kihez fordulni mert nem büntetendő amit tesz a kk(illetve nem fogod tudni bizonyítani).

MajorDomus # 2011.01.25. 07:43

stabi
nem lehetsz semmit, mert nem vagy tulajdonos.
Fizesd be a pénzt, mert ha a tulajdont a társasház megterheli, a tulaj felmondja a lízing szerződést akkor koltozhetsz, s elveszíted a penzedet.

Mufurc_nagyon # 2011.01.25. 08:48

Kedves Andy2!

1990. évi XCIII. törvény

az illetékekről

Illetékfeljegyzési jog

62. § (1) A feleket jövedelmi és vagyoni viszonyaikra tekintet nélkül illetékfeljegyzési jog illeti meg:

1. a lakásszövetkezetet a tagjával és a nem tag tulajdonosával, valamint a társasház közösséget a tulajdonossal szemben üzemeltetési és felújítási, illetve közös költség megtérítése iránt indított eljárásban;

ezt találtam

{autodidakta}

ragyasdezso # 2011.01.25. 10:29

Mufurc_nagyon

Egy egy törvényi § nem mindig tartalmazza a megoldást. Főleg kiemelve a szövegkörnyezetéből! A jogászok azért tanulnak annyi éven át, hogy a § tudása mellé a megoldási utat is megtanulják. A társasházkezelők és a közös képviselők is így vannak ezzel, még ha a hozzá nem értők időnként ezt meg is kérdőjelezik.

Szóval....

A társasházak esetében csak akkor lehetne egy költségfeljegyzési kérelmet a társasház képviseletében benyújtani,ha minden tulajdonostárs csatolná a az előírt igazolásokat.Ennek a fizetési meghagyási költségek nagyságához képest nincs sok értelme, illetve kevéssé valószínű, hogy ezen becsatolt dokumentumok alapján a költségfeljegyzési jog a közjegyzők részéről megadható lenne, de az biztos, hogy az ezzel összefüggő ügyintézés és utánajárás többe kerülne, mint az előzetesen befizetendő díj.

Andi2 (törölt felhasználó) # 2011.01.25. 12:13

Ráadásul ezt a tv-t, a tavalyi módosítás hatályon kívül is helyezi azzal, hogy közjegyzői hatáskörbe sorolta az eljárást, így annak díja, nem illeték, hanem eljárási díj.
:)