Figyelj, szerintem fogadjatok fel egy társasházi jogban jártas ügyvédet, mert a jelek szerint súlyos gondok vannak és még lesznek is nálatok!
Beszélj a többi tulajdonossal is, így könnyebb lesz kifizetni az ügyvéd díját.
társasházi közös képviselő
„A tulajdonosváltás általi új SZMSZ-elfogadását pedig még az Alapító okiratban kizárták)”
Ilyen nincs!
Szerintem kezdd el olvasgatni a törvényt (alaposan!), itt megtalálod:
„A K.k leváltása az SZMSZ szerint csak és kizárólagosan a tulajok 100%-a részvételével tartott, személyes szavazáson lehetséges. ”
Nem lehet érvényesen ilyet kikötni az SZMSZ-ben!!!
A közgyűlésről pedig már leírtam, hogyan lehet a külföldi tulajdonosok nélkül leváltani a kk-t...
Nandy!
A K.k leváltása az SZMSZ szerint csak és kizárólagosan a tulajok 100%-a részvételével tartott, személyes szavazáson lehetséges. Ez nem így betűre leírva, de minden más döntéshozási formánál, szavazásnál ki van zárva a K.k-ról való bármilyen szavazás. (az SZMSZ-t a Beruházó csinálta még akkor, amikor még ő volt 100% tulaj, és ebben van kijelölve egy bizonyos jogi személy K.k-nek, és az ő általa meghatalmazott term. személy az, aki ténylegesen véghezviszi a cselekményeket. A tulajdonosváltás általi új SZMSZ-elfogadását pedig még az Alapító okiratban kizárták)
ragyasdezső!
azért lett volna jó az írásbeli szavazás, m a hgyományos közgyűlés összehívása a külföldiek miatt fizikailag képtelenség lesz.
Én úgy gondolom h az SZMSZ alkotója profin levédte magát és az érdekkörét. Jól gyanítom?
Tündérpalánta
Az SZMSZ az írásbeli szavazásról rendelkezik, ez pedig nem az.
„esélytelen egy közgyűlés összehívása így.”
Nem esélytelen! Ha a rendes közgyűlés határozatképtelen, mert nincs ott a tulajok fele, akkor megismételt közgyűlést kell tartani (akár 15 perc múlva), és az a közgyűlés már a résztvevő tulajdoni hányadtól függetlenül dönthet a kk. leváltásáról!
Arra kell csak figyelni, hogy a kgy. meghívóban benne legyen a rk. kgy. időpontja is, valamint a figyelmeztetés, hogy az már határozatképes...
„De SZMSZ a közgyűlési határozatok megtámadására rövidebb határidőt (30 nap) biztosít, mint a tv. (60 nap). Jól van-e ez így?”
Nem, mert a tv. nem ad lehetőséget arra, hogy belsző szabályzatban (SZMSZ) eltérjenek a határidőtől!
Tisztelt társasházkezelő!
Köszönöm a segítségét.
Van azonban még probléma: az SZMSZ szerint a közös képviselővel kapcsolatosan írásbeli szavazás nem tartható, csak kizárólagosan az összes tulajdoni hányad 4/5 szavazattöbbségű, tulajdonosok által személyesen leadott szavazat, viszont a tulajdonosok nagyrésze külföldi, esélytelen egy közgyűlés összehívása így.
Mit lehet tenni?
Illetve buta kérdés, De SZMSZ a közgyűlési határozatok megtámadására rövidebb határidőt (30 nap) biztosít, mint a tv. (60 nap). Jól van-e ez így?
Köszönettel, Tündérpalánta
ines!
Akkor egyszerű a dolog, 10-én leváltjátok a régit, meválasztjátok az újat, és a többit már neki kell intézni.
Csak azt nem értem ,hogy akkor Te miért izgattad magad? Intézze a dolgokat a potenciális jelölt!
Naiv,köszi a választ. Azért nincs se jegyzőkönyv, se határozat, mert ilyen a kk-nk... nem véletlen, hogy le akarom váltani. szinte semmi sem úgy történik, ahogy a törvényben van. Jelöltünk van.
Most jól összekeveredtek a dolgok.
A júl.22-ei és az aug. 10-ei közgyűlés napirendi pontjait a kk. találta ki, nem mi, nem a mi levelünk szerint. Az általunk kért napirendi pontokat még egy kgy-re se írta ki.
A 22-ei kgy-en szerepelt napirendként a bizalmi szavazás. Ott megszavaztuk, hogy ő tovább ne legyen kk. (a pontos határozati szöveget nem tudom, jegyzőkönyvet nem láttam, a kk. nyaral) Ezután összehívta a 10-ei kgy-t.
ines
Ti ezekkel a napirendi pontokkal kértétek a közgyűlés összehívását?
Elvileg a 2. pont alapján leváltható, de tudtok ezen a közgyűlésen új kk.-t választani?
„Ha valamiről nem kért számlát, akkor a valós pénz és a kiszámolt különbözet nem egyezik. Jól gondolkodom? :)”
Igen.
Naiv, a 10-ei meghívó napirendi pontjai:
1.levezető elnök, jegyzőkönyvvezető, hitelesítők megválasztása
2. a társasház jelenlegi közös képviselőjének megerősítése, vagy új közös képviselő választása
3. a társasház 2010. 09. 01-től érvényes közös költség kérdése, határozathozatal
4. egyebek
Hello, köszi!
Utánajárok gugli barátommal ezeknek a dolgoknak.
„Továbbá: ha nincs számla, hogyan tudjátok ellenőrizni, hogy kinek és mire fizettek ki pénzt?”
Hát gondolom, van egy "nyitó egyenleg" az év elején. Ez a tavalyról áthozott összeg. Ehhez hozzájön minden bevétel (közös költség +felújításra fejenkénti 100.000 Ft).
Ebből az összes, kiadásos számlán szereplő összeget ki kellene vonni. A különbözet kell, hogy a számlán legyen, vagyis a "pénztárban".
Ha valamiről nem kért számlát, akkor a valós pénz és a kiszámolt különbözet nem egyezik. Jól gondolkodom? :) Csak mert nem értek a könyveléshez fikarcnyit sem, de attól tartok, hogy a számvizsgáló bizottság tagja leszek.
A Számviteli Törvény (mely a társasházakra is vonatkozik!!) előírja, hogy milyen bizonylatok alapján lehet könyvelni.
Továbbá az adójogszabályok is kötelezően előírják a számlaadási kötelezettséget szolgáltatásnyújtás esetén.
Hadd ne idézzem a törvényeket, elég hosszú lenne :)
Továbbá: ha nincs számla, hogyan tudjátok ellenőrizni, hogy kinek és mire fizettek ki pénzt?
A tulajdonosnak igenis köze van a számlákhoz, bármikor ellenőrizheti a ház pénzforgalmát, elszámolásait stb... ahogy írtam!
Szia Nandy!
Hol találok valami infót arról, hogy miként kell a pénzügyeket vezetni? Mondok 1-2 példát:
- Vízvezeték szerelésnél nem kért számlát a cégtől.
- Több javítási munkára ismerős szakembert hívott, és tőle sem kért számlát.
- Mikor egyik tulaj mondta, hogy had nézze meg a számlákat, azt mondta neki, hogy nincs hozzá semmi köze!
Köszi!
- Számvizsgáló Bizottság választása 25-nél több lakásos társasházak esetében kötelező, egyébként csak lehetőség.
Ha szeretnétek SZB-t választani, semmi akadálya, de ahhoz közgyűlés kell. Közgyűlésen pedig nem lehet olyan kérdésben szavazni, mely nem szerepelt a kiküldött meghívó napirendi pontjai között.
Tehát a mostani közgyűlésen jogszerűen nem tudtok választani.
SZB hiányában
51. § (4) A számvizsgáló bizottsággal nem rendelkező társasház közösségének ellenőrzési jogkörét és feladatait a szervezeti-működési szabályzatban az (1) bekezdés rendelkezéseinek figyelembevételével kell megállapítani; a szabályzat előírhatja, hogy e feladatokat évente a közgyűlés határozatával felhatalmazott tulajdonostárs látja el.
De ettől függetlenül bármelyik tulajdonosnak jogában áll betekinteni a könyvelésbe, bizonylatokba, szerződésekbe!
Üdv!
Nem találom a 2010-es th tv-ben, amire szükségem van, ezért a segítségetekre van szükségem:
Holnap közgyűlés lesz. Napirendi pontok:
„2009. évi beszámoló jelentés
2010. évi költségvetés tervezet
Társasház felújításról tájékoztatás”
Nos, az a helyzet, hogy baj van a pénzügyekkel. 18 lakásos a társasház, és nincs számvizsgáló bizottság. Több tulajdonos szem és fültanúja volt eseteknek, mikor a köz.képv. nem kért számlát elvégzett munka után, stb. Erre válasz: adómentes a társasház. Ilyenkor mik a kötelezettségek? Számla attól még kell, nem?
Az már csak hab a tortán, hogy a végéhez közeledik egy felújítás, amire a közgyűlés nem adott felhatalmazást, csak egyszerűen maradandót akart alkotni a köz.képv. Mire bíróságra került az ügy egy fizetési meghagyás miatt, olyan állapotban volt a felújítás, hogy a tulajdonosoktól jogalap nélküli gazdagodás miatt pénzt követelhetett volna a társasház, így kényszerűen közös megegyezés lett a dologból.
Mit lehet tenni (a megbízás nélküli ügyvitel miatti feljelentésen kívül) ilyen esetben?
Ha a fenti 3 napirendi pont van meghirdetve, akkor ott van helye felvetni a számvizsgáló bizottságot?
Milyen egy szabályos és törvényes évi beszámoló, meg költségvetési tervezet?
Köszönettel!
Tisztelt Fórum!
Egy egészen egyszerű kérdésre nem találom az egyszerű választ: társasház, Házirend rendben. Hogyan, milyen eszközökkel, szankciókkal lehet a renitens, alapvető szabályokat be nem tartó tulajdonosokat, lakókat a szabályok betartására kötelezni? Többszöri felszólításra sem hagytak fel házirend-sértő viselkedésükkel.
Köszönettel.
ines
Azt írod, hogy aug.10-én ismét közgyűlést tartotok.
Gondolom, erre már kézbesítették a meghívókat. Milyen napirendi pontok szerepelnek benne?
Abban a levélben ezeket mind beleírtam. De erre nem hívta össze a közgyűlést, hanem saját magától, saját, tök más napirendi pontokkal.
ines
A közgyűlés összehívását kérő levélben, Nektek kellett volna megjelölni a napirendi pontokat és a határozatokra tett javaslatokat.
A leváltás csak akkor jogszerű, ha a közgyűlési határozat ezt szó szerint tartalmazza!
Ha, a leváltás jogszerű, a régi kk. az új kk. megválásztásáig, de legfeljebb 90 napig (változatlan díjazás mellett) ügyvivőként köteles ellátni feladatát!
A nandy által említett 30 nap, a régi kk. irat-átadási kötelezettségére vonatkozik.
Ezeket a napirendi pontokat ő fogalmazta meg.
A 22-ei közgyűlés jegyzőkönyvét még nem láttam, bizalmi szavazás volt a napirendi pont, de leváltottuk.
Köszönöm a válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02