Albérlet -


gerehajni # 2022.02.12. 18:46

Kedves Mindenki!
Segítséget kérnék, társasházban lakunk albérlőként, a közös költséget és a felújítási költséget is mi fizetjük. 4 éve lakunk itt a közös költségből megtakarítás (azaz maradék) keletkezett, de erről nekünk a főbérlő nem szólt. Ezt mi fizettük be. A közös képviselőnek ezt ki kell fizetnie számunkra? A közös költség csökkenéséről sem szólt a főbérlő, azt mondta fizessem a tavalyi összeget. Valaki segítsen ebben kérem! Köszönöm

Majordomus # 2022.02.12. 21:19

A másik topikban leirtam..

bigdady # 2022.04.03. 05:57

Sziasztok
Egy lakás bérlése esetén min 1 évre lehet kivenni a lakást. Kérdésem hogy ilyenkor nem is lehet felmondani a szerződést az egy év alatt? Vagy ettől még van felmondási idő?
Vagy egy évet így is úgy is ki kell fizetni akkor is ha fél év múlva úgy dönt a bérlő felmondja a szerződést és elköltözik? Vagy jogilag a minimum egy év mit jelent ilyen szempontból? Köszönöm

Szomorú örökös # 2022.04.03. 06:41

bigdady

ilyenkor nem is lehet felmondani a szerződést az egy év alatt?.....Vagy egy évet így is úgy is ki kell fizetni akkor is ha fél év múlva úgy dönt a bérlő felmondja a szerződést és elköltözik?

A határozott idejű szerződés pont arról szól, hogy csakis közös megegyezéssel lehet bontani hamarabb. Nagyon komoly indoknak kell lennie, hogy ne fizettesse ki veled a tulajdonos a maradék időre a bérleti díjat. Elég lett volna elolvasni itt másik topikban néhány posztot, bár a megújult fórum mostanában már eléggé nehezen kereshető vissza sajnos, így ezért egyáltalán nem hibáztatlak.

bigdady # 2022.04.03. 07:09

Nincs aláírva még semmi. Előre érdeklődők.
Szóval meg kell próbálni belerakni felmondási lehetőséget a bérleti szerződésbe? Már ha a bérbe adó belemegy…

Zoltanuss # 2022.04.03. 07:15

bigdady !
.
Sok variáció van !
Van 3 kérdő mondatod is, nos lássuk !
Kérdésem hogy ilyenkor nem is lehet felmondani a szerződést az egy év alatt?
Fel lehet mondani, de vannak szankciók. Pl. a kettő havi kaució eleve oda van. Aztán elvileg mint szomorú is említette az egész évi bérletet ki kell fizetni. De annak érvényt is kell szerezni.

Úgyhogy ha nagyon nem vált be az a bérlet alkuval azért hamarabb is elhagyhatod. Pl.. megegyezel a bérbeadóval.
Mondjuk 4 hónap után mindenáron menni akarsz, akkor a hátralévő 8 hónap bérleti díj helyett felajánlasz 4 hónapot (a kaucióval együtt ).

A bérbeadó örül mint majom a farkának (vagy nem ) és belemegy . Egy bérletnél mindig akad valami kifogásolni való ami előre nem látható. Keresni kell a fogást, ha talál az ember már jobb alku pozicióban van.
Részemről 3 variáció van.
Bérlet félévre, bérlet egész évre és bérlet határozatlan időre.
Van mindegyiknél előny és hátrány.

Szomorú örökös # 2022.04.03. 07:26

bigdady

meg kell próbálni belerakni felmondási lehetőséget a bérleti szerződésbe?

Határozott idejű szerződésbe nem fog ilyet beleírni, az tuti.

Sombokor # 2022.04.03. 08:09

@Szomorú Örökös

Valóban nem valószínű, de én találkoztam olyan bérbeadóval, aki következetesen ezt csinálta. Határozott idejű szerződéseket írt, de pluszban még 30 nap felmondási időt is belepakolt.
(Bevállalta, hogy így a bérlő bármikor léphet, mert az volt számára a fontosabb, hogy ő bármikor kirakhassa a bérlőt.)

bigdady # 2022.04.03. 08:33

Akkor érdemesebb lenne határozatlan időre kötni? Mert abban már van felmondási ok?

Majordomus # 2022.04.03. 08:50

A mai piacon minimum 1 évre kötünk bérleti szerződést.
Nekünk az nem üzlet, ha 4 havonta kell bérlőt keresni. Arról nem beszélve hogy vagy nem fizet vagy lelakja a lakást,az nem bolt,hogy 3-4 havonta takarittassam ki a lakást hogy a következő bérlő hajlandó legyen kivenni.
Arról nem is beszélve ha nem hajlandó kiköltözni.
.
Ezért válogatjuk meg a bérlőket.
Látod,még be sem költöztél sehová,már azon agyalsz,hogy tudnál meglépni a kötött szerződés alól.

Márpedig 4 hónapra senki nem fog neked lakást kiadni.

bigdady # 2022.04.03. 08:54

Határozatlan idejű de min egy év jogilag létezik?

Majordomus # 2022.04.03. 09:01

Nem.
Olyan létezik,hogy 1 év határozott időtartam,de felek a szerződésben kikötik,hogy az 1 év lejárta után határozatlan időtartamra változik.
.
Ez ritka.
Én minden szerződésemet 1 évre kötöm,ha lejár,új szerződést írunk.
.
Az egyik bérlőm már 5 éve lakik nálam,egy másik harmadik éve.

fa.evica # 2022.04.24. 08:12

Szeretnék tanácsot kérni mit tehetnék! Tavaly novemberben kivettem egy lakást, mert a sajátom lakhatatlan állapotban volt, határozatlan időre vettem ki, 1 hónap felmondással. A főbérlő a szerződésre ráírta, hogy 2 év után nem jár vissza a kaució, mivel 2 év alatt minden hónapban amortizálódik a pénzem, a szerződésre is csak a felét írta rá a bérleti díjnak, én jót tettem vele és ő meg tisztességtelen. Most úgy alakult, hogy eltudtam adni a saját házam és tudok venni egy lakható ingatlant. Felmondtam a bérletet 1 hónap határidővel, ami a szerződésben is benne van, de már egy hete is jeleztem neki, hogy valószínű sikerül eladnom a sajátom és veszek másikat helyette, viszont a 2 havi kauciót nem akarja visszaadni, sőt még arra is kötelezne, hogy tisztasági festést csináljak, holott novemberben lett kifestve a teljes lakás, mikor idejöttem. Egyébként az egész ittlakásom alatt kínosan ügyeltem, hogy semmi hiba ne legyen a falakon, vagy bármi legyen a lakásban, amiért levonhat, vagy visszatarthat a kaucióból, még egy szöget sem vertem be a falba és a rezsit is pontosan kifizetem mindig. Köszönöm a segítséget!

Szomorú örökös # 2022.04.24. 09:36

fa.evica

a 2 havi kauciót nem akarja visszaadni, sőt még arra is kötelezne, hogy tisztasági festést csináljak, holott novemberben lett kifestve a teljes lakás, mikor idejöttem.

Laikus véleményezőként én tuti beintenék neki. Fizesse ő a festőket a lenyúlt kaucióból.
No meg abból a zsebre tett adóból, amit nem fizetett be minimum a fele bérleti díj után.

drbjozsef # 2022.04.24. 11:18

fa.evica,

Ha az az összeg a szerződésben kaució, akkor szerintem semmis az "amortizáció" kikötése. A kaució jogilag "óvadék", ami kifejezetten arra van fenntartva, hogy a szerződés lejárata UTÁN azzal elszámoljanak a felek. A használat közbeni amortizácót a bérbeadónak bele kell számolnia a bérleti díjba.

Én az utolsó (két) hónapban semmit nem fizetnék neki, sőt, a közüzemi díjakat sem, aztán meglátjuk akar-e pereskedni veled. Ha igen, rátérhetünk a kaució ügyére, megemlítve esetleg a duplán fizetett bérleti díjat, az esetleges adózását, és annak vizsgálatát a NAV-tól, satöbbi (és igen, az ő adózásához neked nincs közöd, de azért legyen csak olyan az adjonisten, amilyen a fogadjisten...)

Majordomus # 2022.04.24. 11:28

Na,de ugye a 2 év még messze van.

Bérbeadóként én szégyenletesnek taryom ezt a magatartást.

Teljesen egyetértek drb... javaslatával.
Az ilyen görény megérdemli.
6 hónap alatt nem megy tönkre egy kifestett lakás,ráadásul még adót is spórolsz neki.

Zoltanuss # 2022.04.24. 12:18

fa.evica panaszából sokat nem tudunk. Sáros a bérbeadó, de a panaszos se jártas az üzleti életben.
Nem tudjuk mennyi a bérletidíj, mekkora a lakás és hol van Sőt azt se tudjuk bútorozott e a lakás vagy anélküli. Amúgy a főbérlő (bérbeadó ) azt ír bele a szerződésbe amibe megállapodunk. A ráírás semmis főleg ha csak az egyik példányon van.
a szerződésre is csak a felét írta rá a bérleti díjnak,
Annyit kell fizetni amennyi a szerződésben van. Nyilván néz a bérbeadó, ha a leírt összeget kapja, de hát mit tehet ?
és tudok venni egy lakható ingatlant.
Nem kell azt elkapkodni ! Nyugodtan lehet maradni, le kell lakni a 'kóciót' + a rezsit, Nem kell festetni aztán ha nagyjából megfelelő az egyenleg és lakható a megvett kéró, akkor kell lelépni.

Ja közben sejtelmesen rákérdezni a bérbeadónál, hogy mennyit is adózzak ? Azt ami a szerződében van, vagy azt amit fizettem. Nyilván a bérbeadónak kell adózni, de mint bérlő csak felhozhatom az adó ügyet. Behúzza a fülét farkát a bérbeadó. Nem kell fizetni úgy 3 hónap után talán az egyenleg nulla.

A bérbeadó nem megy panaszra, az biztos.
Ja bútorozott lakásnál durván 5 év egy újra festés.

Majordomus # 2022.04.24. 14:00

Valószinüleg valamit adózik,azért variál a szerződésben a bérleti dijjal.
.
A határozatlan időtartam esetén nem illik visszatartani a kauciót.

Zoltanuss # 2022.04.25. 05:59

MD.
A határozatlan időtartam esetén nem illik visszatartani a kauciót.


Már miért nem ? De pont fordítva. A panaszolt 2 év után nem adná vissza.
a szerződésre ráírta, hogy 2 év után nem jár vissza a kaució,
Saját gyakorlat az volt, hogy a határozatlannál is előírtam a minimális tartózkodási időt. Pl. fél éven belül nem jár vissza a 2 hó, 1 éven belül pedig csak 1 hót tartok vissza. Ma már viszont nem kötök határozatlan idejű szerződést.... csak rövid idejű határozottat. Fél év elsőnek.

Zoltanuss # 2022.04.25. 06:00

A 'hót' legyen havit !

Szomorú örökös # 2022.04.25. 06:04

Zoltanuss

De pont fordítva. A panaszolt 2 év után nem adná vissza.

Jelen esetben a kérdező tavaly novemberben vette ki a lakást, de a tulajdonos már most sem adná neki vissza.
Még fél év sem telt el, de ő úgy gondolja, hogy az neki jogosan jár. (szerintem max. a szája)

Majordomus # 2022.04.25. 07:16

Igy van. Egy novemberben kifestett lakásban mire tartja vissza a kauciót?
.
Ebben az üzletágban sem szabad tisztességtelennek lenni.

Tamás2016 # 2022.05.06. 17:54

Üdvözlet, a véleményüket szeretném kérni. Jelenleg főbérlő vagyok egy lakásban, a tulajdonossal van egy érvényes bérleti szerződésem. Abban az szerepel, hogy a lakást vagy részeit nem adhatom bérbe tovább. Gyakorlatban nincs ezzel baja a tulajnak..
Ha egy olyan lakó venné ki a szobát, aki problémás, nem fizet, odavisz valaki mást, ki lehet egyből tenni? Bérleti szerződést én külön nem kötnék vele, persze irásban rögzitenénk a szoba bérlés feltételeit, amihez én tartanám magam. Csak hallottam rémtörténeteket, hogy a problémás lakót lehetetlen kitenni. De ez esetben is van ilyen kockázat, hogy nem lenne bérleti szerződés, és ami megállapodás van, az sem a tulajjal? Nem szeretnék kellemetlen jogi helyzetet a talajnak, ha a lakó nem tartaná a megbeszélteket.

gerbera317 # 2022.05.06. 19:28

Nem szeretnék kellemetlen jogi helyzetet a talajnak
Miből gondolod, hogy a te problémás albérlőd a tulaj problémája lenne?

Majordomus # 2022.05.06. 20:39

És miért akarod kiadni a szobát,akarom mondani szaporitani a saját gondjaidat?