Albérlet -


gerbera317 # 2023.09.11. 12:41

@karola70
Ez nagyon relatív. Ha ezek beépítése a beköltözésed előtt történt, és gyakorlatilag rajtad próbálták ki, hogy megmarad-e a borítás, akkor nyilván nem. Azonban, ha ezek ott vannak tizenakárhány éve, nálad meg hirtelen tönkrementek, akkor te vagy a felelős. A szerződés minden esetre kiköti, hogy te legyél az.

karola70 # 2023.09.11. 13:43

@gerbera 317,

köszönöm, hogy írtál, igen, igazad van, a szerződés egyértelműen leírja, hogy engem terhel a fizetési kötelezettség. Természetesen semmiféle általam okozott kár megtérítésétől nem zárkózom el, hiszen ha én okozom, mert nem rendeltetésszerűen használom, egyértelműen ez én feladatom állni a költségeit. Ez azonban abszolút tőlem független, hiszen a pára és a gőz az, ami leoldotta a ragasztást, ezzel kapcsolatban asztalos szakemberek is megerősítettek, igazságtalannak érzem, hogy ezeknek az árát én fizessem ki, nyilván nem lesz választásom, de ez nagyon tisztességtelen húzás.

6 évet lakott itt a tulajdonos és azt mondta, hogy a mi beköltözésünk előtt 2 évvel újíttatta fel. 4 éven keresztül szinte napra pontosan fizettünk, tisztességes bérlők voltunk, erre nem számítottam, őszintén csalódott vagyok.

gerbera317 # 2023.09.11. 14:14

Tehát 6 éves a cucc, te pedig 4 éve használod? Meg kell egyezni a bérbeadóval. Amikor kikötötte a karbantartási kötelezettséget, erre a hibalehetőségre valószínűleg ő sem gondolt.

karola70 # 2023.09.11. 14:51

@gerbera317,

próbáltam, gyakorlatilag "csípőből" tüzelt vissza, hivatkozva a szerződésre. Mikor hivatkoztam arra, miszerint a szerződés szerint nem a birtokba vételi állapot a mérvadó, mivel rendeltetésszerű használattal együttjáró hibák nem az én költségem, csak azt meghaladók, erre annyi választ kaptam azonnal, hogy az ajtókra nem a birtokbaadási vonatkozik. És jött a full döbbenet, mert azonnal kaptam egy olyan írást, miszerint akkor igazából nem is kérdés, hogy azokat nem a kaucióból kell kifizetni, hanem külön és itt hivatkozott arra a pontra, amivel indítottam a posztomat. Nagyon-nagyon nem érzem igazságosnak.

Majordomus # 2023.09.11. 19:56

Karola

Minden mérlegelés kérdése.
Ha 4 éve sütsz főzöl,akkor ez előfordul.
A 3 lap felragasztása nem egy ökör ára.

Én nem problémázok ilyen eseteken.
Az egyik bérlőm szólt hogy a hütő kicsi és gyenge.

Mondtam hogy vegye meg az újat(még linket is küldtem az ajánlott tipusról) és szeptemberben nem fizet bérleti díjat. Ennyi.
Már 3 éve becsületesen fizet,megérdemel egy nagyobb, új hűtőt.

A bérbeadó kissé szarrágó tipus de ez van, ezt írtad alá a szerződésben.

karola70 # 2023.09.12. 03:52

@Majordomus,

köszönöm, hát sajnos ennek a lakásnak a tulajdonosa csak addig érezte a szükségét a tisztességnek, ameddig rá nem jött, hogy eladja a lakást. Ha abból indulok ki, hogy feljött, leült, mindig beszélgettünk (ezek szerint erőltetetten a részéről, hiszen a jelenlegi megnyilvánulása akkor az igazi jelleme) , majd rá 1.5 napra jött egy üzenet, hogy eladja a lakást, úgy, hogy valamilyen indíttatásból éppen akkor rákérdeztem, ugye nem adja el? És a válasz az volt, dehogyis, esze ágába sincs, majd derült égből villámcsapás. Majd, amikor újra eljött a pénzért, már lekezelő volt, hogy neki nem éri meg tovább kiadni (előtte leírta, hogy hosszú idő , ameddig eladja, maradjunk nyugodtan, majd úgy beszéli meg a vevővel, hogy egy hónapot kapunk kiköltözésre, írkálta a butaságait, keressek neki vevőt, kapok 100.000-et, jópofizott) , én ezt se értettem, hiszen akkor megint hazudott, én meg hittem neki, litániát írt, hogy maradjunk, majd ha jön a fotós, segít elpakolni, (belementem, hogy egy nagy terhet vegyek a vállamra, hiszen a 4 év alatt nem voltunk inkorrektek egymáshoz, segítettem volna ebben is, hogy minél előbb fel tudja dobni eladásra) és rá pár napra, miután lemérte a mosogatógép méreteit, nem egyedül jött a pénzét és nem írta le, nem csak, hogy jön érte, hanem egy számomra teljesen idegen és rossz arcú taggal, akit az elmúlt 4 évben sose láttam, mindig csak a kisfiával jött. A tag pedig úgy viselkedett, mint , ha ő lenne a tulajdonos , na ezt sem tudom hova tenni, kvázi igen, megfélemlítve éreztem magam, alapból az egész fellengzős magatartás idegen volt számomra, minek hozta fel, miért kellett nekem kellemetlenül érezni magam, pökhendinek éreztem a tagot, majd ezen eset után ahogy írtam gerberának, hiába kérdeztem a leadott óvadékról, kulturáltan, arrogánsan csípőből tüzelt. Ma átküldöm a felmondásomat és elmegyek innen, bocsánat, a hosszú írásért, tényleg el vagyok keseredve, nekem az emberség, korrektség a legfontosabb és gyűlölöm a hazugságot, ezért érint mélyen ez az egész.

Alapos # 2023.09.12. 05:07

Azért 6 év használat meglátszik egy konyhabútor bizonyos részein.

A sok méltatlankodás közepette csak az nem derül ki ,hogy az a kiadott lakás túl árazott vagy sem.
Mindent ennek függvényében kell vizsgálni.
A mikro környezetemben van több kiadott lakás is.
A felszereltségük különböző.
A múlt héten jön az egyik rokon, hogy nagy nehezen megvették a szomszéd ikerlakást.Jobban mondva úgy nevezett sziámi ikert...leválasztás miatt torzan összenőve. 300 nm telken 46 nm -es 1 szoba konyha fürdő- és előszobás lakás.
Majdnem berendezve. Kell egy -két fekhely és szőnyeg semmimás.Minden van Tároló szekrények, fogas , függöny beépített konyha... hideg melegvíz.
Jól be kell lőni az árat, megtalálni a hirdetési felületet aztán várni.A közhiedelemmel ellentétben a kiadást csak a tulaj tudja megtenni. A legidőigényesebb a lakásbemutatása, de ha a szomszédban van csak van annyi ideje a tulajnak,hogy bemutassa a lakást. Tanácsoltam még a tulajnak,hogy mindig mondja udvariasan hogy az érdeklődő elött azért vannak még legalább ketten.
A nemkívánatos piréz érdeklődők kiszűrésére.
Ja említette a tulaj, hogy mosógép és hűtő nincs. Mit feleltem? Majd hoz magának a bérlő ha amúgy megfelel a lakás.

Majordomus # 2023.09.12. 19:22

Eleve úgy adom fel a hirdetést hogy lakásbemutató 17.00-18.30-ig negyedórás időközökben.

Döntés holnap reggel és telefonon jelentkezem.

Annál akit választottam bérlőnek...

Majordomus # 2023.09.12. 19:24

Ha mondjuk 90 ezerért bérel Karola 1.5 szobás lakást akkor nagyon nem kell fennakadni egy kis javitáson...

karola70 # 2023.09.13. 07:31

@Alapos, @Majordomus,

130 ezerrel fizetek többet a 90 ezernél. Köszönöm, h vettétek a fáradtságot és időt áldoztatok írni, tegnap este elküldtem a felmondásomat és tanultam a jelenlegi esetből. Nagyon korrekt az új lakás tulajdonosan, az üresen álló nappaliba vesz egy csodaszép szekrénysort és egy L alakú ülőgarnitúrát, pedig megtehette volna, hogy nem foglalkozik vele és én az üres állapotú szobának is örültem volna, de így még boldogabb vagyok.

SolnesM # 2023.09.13. 09:04

Akadnak ilyen bérbeadók is.

Egy embernek vannak vágyai, lehetőségei stb.

A vágyaknak (igényeknek ) nagyjából egyensúlyban kell lenni a lehetőségekkel.

Majordomus # 2023.09.13. 19:36

Karola

Milyen lakásért fizetsz (fizettél) ennyi pénzt??

Jöhetnél hozzám is bérlőnek...

karola70 # 2023.09.14. 09:58

@Majordomus,

egy panelprogramon át nem esett, igazi lerobbant lépcsőházas lakótelepi lakásért és most már ezt 240 ezerre tarja a tulajdonos. Nem bánom, hogy így alakult, nem fizettem volna még többet, bevallom, irreális a jelenlegi összeg is, főleg úgy, hogy egy éve emelt és ha nem adja el, emelt volna. Neki nem érte meg ennyiért kiadni, azt mondta, így az eladás mellett döntött, szíve joga.

matthiasi # 2023.09.14. 12:58

Kitartóan és szorgalmasan kell keresni másikat.

Majordomus # 2023.09.14. 20:21

Ha nem titok, érdekelne a város neve és a lakás m2?

Én is adok ki lakásokat ezért érdekel az "árfolyam"

ezmostmi? # 2023.09.15. 06:00

Karola, ha 240-et kért tőled egy panelért és Te kivetted, (mindegy milyen) akkor már régóta átver téged, nem most kezdte,

matthiasi # 2023.09.15. 06:38

Egyenlőre csak 220-nál tart a Karola.
130 ezerrel fizetek többet a 90 ezernél.

Hogy sok vagy nem azt nem tudhatjuk, mert se a lakás alapterülete nem ismert se a környék. Pár konyhabútor ajtó tönkremeneteléről olvastunk egyoldalú tény közlést,így a megvezetés -átverés nem értelmezhető.

Majordomus # 2023.09.15. 20:53

Na,ezért kértem az adatokat.

Merre vagy Karola?

karola70 # 2023.09.16. 08:25

@Majordomus,

itt vagyok, a kérdésedre a válasz, Budapest és 57 nm. A bérleti díj 160 ezer forint, én a végösszeget írtam automatikusan, nem félrevezetés volt a célom, de tulajdonképpen annyira rosszat nem írtam, mert most 230-240 ezerre tartaná a tulajdonos itt, a gettó telepen is, plusz a rezsi. Én azt gondolom, az árral nem vert át, 140 ezer van a szerződésen. Azzal sem vitatkoztam, amikor egy évvel ezelőtt megemelte 20 ezerrel, mert kaptam választási lehetőséget, vagy fizetek, vagy kiköltözöm. Amit nem fogadok el, ennek a panelnak a rámverése. Ha kiszakítom a konnektort, az én felelősségem, ha leszakítom a kilincset, az én felelősségem, stb., mert nem használtam rendeltetés szerűen. Sem a sütő, sem a mosogatógép nem rongálódott meg, pusztán a felcsapódó pára/gőz végett eresztett meg a ragasztó ezen a silány minőségen, ezek az asztalosok szavai, akik engem igazolnak, nyilván utánajártam. Gyűlölöm az inkorrektséget és azt, hogy csak azért, mert egyedül álló vagyok, át akar verni.

karola70 # 2023.09.16. 08:55

És ezzel pusztán annyi a baj, hogy ha ezt velem fizetteti ki, annak ellenére, hogy maga is pontosan tudja, nem én voltam az, aki lepusztította, hiszen az összes többi elem patika állapotú, akkor igen is fenn áll annak a veszélye, hogy a hónap végén , ha az üres lakásban járkál körbe, mindent , még azt is, amit ő maga okozott (például a kád csaptelepe, nevetve mondta, hogy leöntötte sósavval) velem fogja kvázi kifizettetni, azaz levonni a kaucióból. Ez egy inkorrekt eljárás a részéről. Már az is megdöbbentő volt, amikor kérte, hogy küldjek fotókat, had lássa a lakást és én szánt szándékkal arról a karfáról is küldtem a fotót, amit a macskája kapart rommá (nekem 4 éve le van takarva) majd ő visszakérdezett azonnal: a karfával mi történt? Ez is jel volt nekem, hogy nem fogom megúszni a további kellemetlenséget ezzel a taggal.

Majordomus # 2023.09.16. 20:55

Görény alak...

Majordomus # 2023.09.16. 20:57

Pesten a 160 ezer barátságos ár 57 m2 ért még a 210 ezer is.

Vidéken kér(né)nek 160 ezret 35 m2-es lakásért.

karola70 # 2023.09.17. 01:16

@Majordomus,

igen, ez most még teljesen reális ár és valóban vannak vidéken túlárazott lakások is.

Majordomus # 2023.09.17. 19:15

Jó tanács a jövőre.
Mindig készits birtokbavételi jegyzőkönyvet.

Én minden lakásomat birtokbaadási jegyzőkönyvvel,helyiségleltárral és állapotrögzítéssel adom ki.
ld.kisszoba: 1 db kanapé újszerű (1 éves) állapotban karfáján közroes mértékü macdkétol származó karmolásokkal
festés jó állapotu szennyeződésmentes.

Majordomus # 2023.09.17. 19:17

Jav: közepes mértékű macskától származó karmolásokkal...