Ingatlan 1 / 2 rész vásárlása NAV árverésen


Majordomus # 2023.04.21. 21:53

Sajnos kevés az esély a pozitiv végkifejletre.

Koltozo2018 # 2023.04.22. 06:57

Majordomus:

Ezt mi is tudjuk, de az a pici esély is attól függ, hogy milyen lépéseket teszünk.
Gondoltunk már arra, az ügyet nyilvánosságra hozzuk, így több emberhez eljutna a történet és talán valakinek lenne valami használható ötlete.

Nem tudom megérteni, hogy miközben a kormányunk, a köztársasági elnökünk a legfőbb értékének a családot tartja, most épp egy nagycsaládot veszít az ország (mert ha elveszítjük a házunkat, akkor esély sincs ebben az országban újrakezdeni mindent előlről).

Kicsit kutakodtunk a neten, úgy tűnik az árverésen elveszített tulajdonrészünk is a budapesti ingatlan-maffia kezébe került, akik erre specializálódtak, tehát ezen a fronton sincs sok esély.

osztap # 2023.04.22. 07:19

Válaszképp küldött egy már megírt és ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződést, melyben a vételár 6x-áért eladta az 1/2 tulajdonrészünket egy ügyvédnek, aki - minő véletlen - ugyanazon a lakcímen lakik mint ő és a szerződést készítő ügyvédi iroda cime is ugyanaz.

Nekem úgy tűnik, hogy arra megy ki a játék, hogy belépjen a Ptk. 5:187. § szerinti védelem, ha esetleg az árverést meg is semmisítenék. Ezért jött hirtelen a független-de-mégsem-az vevő. Ahhoz, hogy ez ne lépjen be, meg kell döntenetek a vevő jóhiszeműségét. Lehet, hogy elég lenne egy tértivevényes levél is, amiben a mostani tulajdonossal szembeni igényetekről tájékoztatjátok. Már ha felléptetek igénnyel a tulajdonos ellen. Legjobb lenne egy perfeljegyzés, de még azelőtt, hogy ők az adásvételit széljegyre tudják venni. Érdemes volna egy ügyvédet keresni ehhez, de rohamost.

Koltozo2018 # 2023.04.22. 09:52

osztap:

Most pontosan ott tartunk, hogy várjuk a NAV álláspontját az ügyben (ezt az árverési vevő is tudja) és ettől függően kezdünk közigazgatási pert ha a NAV saját hatáskörben nem tudja az árverés eredményét megsemmisíteni és az eredeti állapotot visszaállítani.

Ezért jött most ez a hirtelen adásvételi szerződés, amit a felek már megkötöttek, csak az elővásárlási jog miatt értesítettek bennünket amire az általuk adott határidő jövő pénteken jár le.

osztap # 2023.04.22. 12:20

Ezért jött most ez a hirtelen adásvételi szerződés

Szerintem is ezért jött. Csak azt mondom, hogy ha nem léptek azonnal, szerintem az 5:187. § miatt nem fogjátok visszakapni a házat, még ha később meg is nyeritek meg a közig pert a NAV ellen. A helyedben arra koncentrálnék a következő néhány napban, hogy ezt a védelmet ne kapja meg a most venni szándékozó fél.

isti1968 # 2023.04.22. 14:22

Osztap:

Igez ügyben már hétfőn akarunk lépni. Megkerestem a hivatkozott jogszabályt, eléggé jogi nyelven van írva, de ott valami 6 hónapot írnak, az mire vonatkozik ?

Koltozo2018 # 2023.04.22. 14:25

osztap:

Még egy kérdésem lenne : Az árverési vevő által megküldött adásvételi szerződésben benne van a szokásos szöveg, hogy "az eladó kijelenti, hogy az ingatlan per- teher és igénymentes.

Mi viszont már előtte tájékoztattuk az eladót, hogy eljárás folyik az árverés semmissé tétele ügyében.
Ennek fényében kijelentheti, hogy "igénymentes" ?

osztap # 2023.04.22. 15:11

ott valami 6 hónapot írnak, az mire vonatkozik ?
Durván fogalmazva azt, hogy ha pert akarsz indítani a most vásárló fél ellen, hogy töröljék a tulajdonjogát, és írják újra a nevedre a fél házat, azt az ő tulajdonjoga bejegyzésétől számított hat hónapig teheted meg. Ebben az a komplikáció, hogy az első pered nem vele lesz, hanem a NAV-val. Emiatt jó eséllyel kifutsz a hat hónapból, ha megvárod annak a végét, mielőtt bármit csinálsz.

Ennek fényében kijelentheti, hogy "igénymentes" ?
Az eladó bármit kijelenthet. Nem tilos. Maximum hazudik. A lényeg, hogy HA a vevő jóhiszemű (pl. nem tudod bizonyítani, hogy tudott arról, hogy van igényed, és ő meg azt mondja, hogy az eladó hazudott neki, a tulajdoni lapon pedig nem volt semmi) - AKKOR a vevő védve van a fenti hathónapos szabállyal.

Koltozo2018 # 2023.04.22. 15:37

osztap:

Szóval ha mi most írunk egy tértivevényes levelet az új vevőnek amiben kifejtjük (amit már az árverési vevőnek is kifejtettünk), hogy a jelenlegi NAV felülvizsgálat után közigazgatási per várható, akkor ezzel már mondhatjuk, hogy tudott róla ?

Ha jól értelmezem perfeljegyzést csak bíróság tehet ha per van folyamatban. Mivel a közigazgatási pert ugye nem tudjuk megindítani amíg a NAV-vizsgálat zajlik, ezért kérdés, hogy hogy kerülhetne perfeljegyzés az ingatlanra ?

osztap # 2023.04.22. 16:00

A vevő jóhiszeműségét kell megdöntened. Miért? Mert az 5:187. § szerinti védelmet az 5:174. § akkor engedi, ha a vevő jóhiszemű ÉS ellenérték fejében szerez. Az ellenérték fejében szerzést nem tudod sikerrel vitatni, ezért a jóhiszeműség után lehet menni.

Nekem az jutott eszembe, hogy ezt vagy a lenti tértis levéllel, vagy a perfeljegyzéssel lehet megtenni. Az utóbbi szerintem "erősebb". Lehet, hogy másnak van jobb ötlete.
A perfeljegyzéshez szerintem elég volna a pert az eladóval szemben megindítani, de úgy, hogy a perfeljegyzés az adásvételi benyújtása előtt megtörténjen. Hogy ez menne-e, és hogyan, azt részleteiben végig kellene gondolni, ami nehéz volna itt a fórumon. De egy beszélgetést szerintem megér az ügyvédeddel hétfőn.

Koltozo2018 # 2023.04.22. 16:17

osztap:

Nem tudom egy ilyen per milyen gyorsan indul el, de nekünk jövő pénteken telik le a 8 nap az átvételtől amiben az adásvételit küldték az elővásárlási jog miatt. Addig biztos nem kerül be a földhivatalba az adásvételi.

Az eladóval szemben milyen jogcímen lehetne pert indítani ? Hétfőn mindenképp konzultálunk ügyvéddel.

osztap # 2023.04.22. 16:32

Kis pontosítás: "az 5:187. § szerinti védelmet az 5:174. § akkor engedi" -> "az 5:187. § szerinti védelmet az 5:187. § akkor engedi"

""Az eladóval szemben milyen jogcímen lehetne pert indítani ?""
Nem a címke számít. Te nagyjából azt állítod, hogy a NAV jogszabálysértően árverezett, ezért kéred, hogy a tulajdonjogodat kapd vissza. Hogy ezt lehet-e/hogyan lehet, no azt kell részletesen végiggondolni az ügyvéddel. Itt játszik pár jogszabály, a Ptk. mellett a Pp., az Avt., meg pár, amit még februárban írtam.

Majordomus # 2023.04.22. 19:11

"Hétfőn mindenképp konzultálunk ügyvéddel"
Na,ezzel kellett volna kezdeni.